Şimdi Ara

RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
8
Favori
3.432
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, Sapphire Pulse model RX6700 kartı 1 haftadır kullanıyorum. Performansından genel olarak memnunum ancak fps artışı, sıcaklık ve watt değerlerinde düşüş için undervolt yapmaya karar verdim. Bu sayede 10-15 derece sıcaklık düşüşü, 5-10 fps artışı ve enerji tüketiminde 30-40 wattlık bir düşüş yakaladım. Eğer sizde bu kartı veya farklı Amd kartlar kullanıyorsanız deneyebilirsiniz.


    Uyarı: Her hızaşırtma işleminde olduğu gibi ekran kartınızı hız aşırtırken yada voltaj düşürürken de, düşük bir risk mevcuttur. Bunu bilerek işleme başlayın.


    1-) Öncelikle masaüstünde sağ tıklayarak "AMD Software:Adrenaline Edition" kontrol paneline giriyoruz.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)


    2-) Karşımıza çıkan menüde "Performans" sekmesine tıklıyoruz.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)


    3-) Ardından "Ayarlanıyor" menüsüne giriyoruz.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)

    4-) "Ayarlanıyor" menüsünde aşağıya kaydırarak "Gpu" kısmına geliyoruz. Sağ üst kısımdaki özel butonuna basıyoruz.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)


    5-) İlk olarak Gpu Ayarı menüsüne bakalım.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)

    Öncelikle GPU Ayarı'nı etkin konuma getiriyoruz. Ardından alt kısımda Gelişmiş Kontrol'ü etkin hale getiriyoruz.


    Min Frekans ve Maks.Frekans değerlerini değiştirirken stok değerleri baz alıyoruz. Örneğin ben kartımı Undervolt ettiğim için kartımın Maks Frekans değerini de 2650'den 2600'e düşürdüm. Bu düşüş bana performans kaybı olarak neredeyse hiç yansımasada enerji tüketimi ve sıcaklık konularında fayda sağladı. Bu sebeple Undervolt işlemi uygularken Frekans değerini bir miktar düşürmekte fayda var.


    Max Frekans: Stok değerden -50/100 mhz düşürebilirsiniz.

    Min Frekans: Max Frekans-100 mhz olarak kullanabilirsiniz.


    Voltaj: Voltaj kısmı en kritik kısım. Sıcaklık ve Performans olarak optimumu yakalayabilmek için voltaj değerini iyi ayarlamak gerek. Benim kartımda stok olarak voltaj 1200mv' du. İlk olarak 100mv düşürerek başladım. 1100 mv ile kartım sorunsuz ve stabil şekilde çalışıyordu. Sonrasında sırasıyla 1090-1080-1070'i denedim. 1070'de stabil çalışmadı kartım ve oyundan atmaya başladı. Bu sebeple 1075 MV denedim ve sorunsuz çalıştığını gördüm, ancak garanti olması açısından 1080 mv olarak kullanmaya karar verdim.


    Voltaj konusunda size tavsiyem stok değerden 100mv düşürerek başlamanız eğer stabilse 10'ar 10'ar düşürmeniz, eğer stabil değilse de 10'ar 10'ar yükseltip stabil değeri bulana kadar denemeye devam edin. Yapmış olduğunuz Voltaj/Frekans ayarlarını FurMark yada yüksek sistem gereksinimi olan bir oyunla test edin.


    6-) Bir diğer menü ise VRAM Ayarı menüsü. Yine VRAM Ayarı: Etkin seçerek başlıyoruz, ardından alt kısımda Gelişmiş Kontrol:Etkin olarak işaretliyoruz. Vram frekansını düşürmenize gerek yok ancak fazla yükseltmenizi de tavsiye etmem. Ben 2100 mhz denedim ve stabil olarak çalıştı. Vram frekansını da deneme yanılma yoluyla stabil değeri bulabilirsiniz. Bellek Zaman Ayarı seçeneğini de Hızlı Zamanlama olarak değiştirin, eğer stabil olarak çalışırsa size FPS artışı sağlayacaktır. Stabil olarak çalışmazsa Varsayılan olarak değiştirin.

    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)


    7-) Fan Ayarı: Fan kontrolü ekran kartının performansını doğrudan etkilemekte. Ekran Kartı üreticileri default olarak kartları fanların düşük devirde döneceği bir fan curve hazırlarlar. Fan yüksek devirde dönmesi gerektiği yerde düşük devirde dönünce ise sıcaklık yükselir sonucunda Gpu frekansı düşer ve performans kaybı yaşanır. Bu sebeple Fan hızı iyi ayarlanmalıdır.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)


    8-) Güç Ayarlama: Bu menüde tavsiyem çubuğu direkt en sağa çekerek Güç Limiti +%15 şeklinde ayarlamanızdır. Bu sayede kartımız anlık olarak yüksek güç gereksinimi duyduğu anlarda bu güce erişebilecek performans kaybının önüne geçilecek.


    RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir)

    Önceden yük altında 70-75 derece aralığında çalışan ve 160-170w güç tüketen kartım, bu ayarların ardından yükte 130w güç tüketmekte ve 55-60 derecede çalışmakta. Performans kaybı ise yok aksine, kartım daha serin çalıştığı için stabil olarak yüksek saat hızlarında çalışabiliyor bu sayede iyi performans gösteriyor.


    Yukarıda gösterdiğim voltaj/frekans ayarları tüm kartlar için değişiklik gösterecektir. Benimle birebir aynı karta sahip olsanız dahi. Benim kartım stabil olarak 1080 mV'da çalışırken, sizin kartınız 1030 mV'a kadar inebilir veya şanssızsanız en fazla 1150 mV değerine inebilir. Silicon Lottery tamamen.


    İyi Forumlar.RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir) 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Michael Giacchino -- 6 Ocak 2023; 16:32:58 >







  • Artık mümkün olan her işlemci ve ekran kartını undervolt yapıyorum. Üreticiler çok yüksek miktarlarda üretim yaptıkları ve talebe yetişmeleri gerektiği için aynı çipin hepsinde stabil çalışacak voltajı ayarlıyorlar. Kimse ürettiği ürünün arızalı olmadığı halde hata vermesini istemez. Undervolt ise hem performans artışı, hem güç tüketimi düşüşü, hem de sıcaklık düşüşü sağlıyor.


    Kritik nokta ise ne zaman ve nasıl saçma bir hata ile oyun ya da herhangi bir programın çöküp çökmeyeceği. Siz çalıştığını gördüğünüz voltajdan biraz daha yüksek ayarlayın, bir oyunda sorun yokken başka bir oyunda oyun çökebilir.

  • 6600xt var elimde. Akşam deneyeceğim.

  • Güzel konu insanların çok işene yarar teşekkürler RX6700 için kullandığım Undervolt değerleri (Tüm Amd kartlarda uygulanabilir) 

  • Teşekkürler, çoğu ekran kartı üreticisi AMD'nin belirlediği boost hızının üstüne kendileri de biraz daha koyup sürüyorlar kartları piyasaya. Undervolt yaparken AMD tarafından sunulan boost hızını baz alarak undervolt da yapılabilir.

  • Mr. Decent kullanıcısına yanıt

    Evet hocam. Üreticilerin yapmış olduğu bu ekstra OC yüksek sıcaklık ve enerji tüketimi olarak dönüyor kullanıcılara. Ekran kartları stok halde çok verimsiz çalışıyor bu sebeple.

  • CyberXTR kullanıcısına yanıt

    Katılıyorum hocam, iyi silikon kalitesi olan çipe de aynı voltajı veriyorlar, kötü çipe de, halbuki bu kartlar ayrıştırılsa ve kapasitelerine göre voltaj/frekans değeri ayarlansa, son kullanıcı için çok daha sorunsuz bir deneyim olacaktır.


    Çökme konusunda da söylediğiniz olayı birebir deneyimledim. Stabil olduğunu düşündüğüm voltajla bir süre bir oyun oynadım ve sorun yaşamayınca voltaj değerinin sorunsuz olduğunu sandım sonrasında farklı bir oyunda çökme yaşayınca yaptığım undervolt işleminin stabil olmadığını anlayıp voltaj yükselterek sorunu çözdüm. Dediğiniz gibi tek bir oyun yada programla stabilite anlaşılamıyor.

  • JokeBoxHero_ kullanıcısına yanıt

    Kesin deneyin hocam hem elektrikten tasarruf, hem serin çalışır, hem de bir miktar fps artışı.

  • emeğiniz için teşekkürler.konu takip




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi süraka -- 1 Mart 2023; 22:15:39 >
  • Bende Rx 6600 pulse ekran kartıma yaptım performansta gozle gorulur bi etkisi olmasa da gpu sıcaklıgım 3-4 derecce hot spot 10-15 dereceye kadar dustu yalnız ben power limiti yükseltmedim cunku bu karta pek bir etkisi yok fan sesi de biraz azalmış oldu.

  • wattman hataları genelde undervolt yüzünden oluyor

  • Eline sağlık. Ayarlar süper. Apex Legend oynadım. Hata almadım. Sıcaklık da fabrika çıkış ayarlarına göre bariz düştü.

  • elinize sağlık hocam. aynı ayarlarla şuan stabil kullanamaya devam ediyor musunuz?


    bende de ryzen 5 5600 işlemci ve rx 6700 gpu var. ben de aynı ayarları yapmayı düşünüyorum.

  • Sistemi 5600 ve rx6700 e upgrade ettim hemen önceki sistem gibi uv yaptım.

    Rx6700 de 1040mv yaptım, vram 2100 ve fast timing açık hiç sıkıntı yok. Güzel kalitede kart denk gelmiş. Stock haline göre hem 2-3 Fps fazla veriyor hem de sıcaklık ve güç tüketimi oldukça düştü.

    Max fan speed 80 olarak ayarladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Espa -- 21 Mart 2023; 13:16:51 >
  • Bende i5 11400F işlemci var, 4 gün önce RX6700 aldım vatan'dan, bu ayarları yapmama gerek var mı gerçekten? Karta zarar verir mi, garanti dışı bırakır mı?

  • MegaWolt38 kullanıcısına yanıt

    Karta zarar vermez aksine faydası olur, kart daha serin ve sessiz çalışır. Daha az elektrik tüketir. Daha uzun ömürlü olur. Kartın voltajını düşürdüğünüz işlemlerde zarar gelme gibi bir durum söz konusu değil. Garantiyi de etkilemez.

  • metabor kullanıcısına yanıt

    Aynı şekilde stabil devam hocam. Bu kartlar UV yapmaya çok müsait boş yere sıcak çalıştırmaya gerek yok kartı. Hem elektrik tasarrufu hem daha iyi performans.

  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

    Wattman hatalarına yol açtığı gibi birkaç yerde yazı okumuştum, var mı öyle bir durum peki.

  • MegaWolt38 kullanıcısına yanıt
    Wattman hatası stabil olmayan oc/uv işlemi sonucu ayarların sıfırlanmasidir yani bir hata değil. Zaten deneye deneye bulacaksiniz uygun ayarı.
  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

    yararlı bir rehber hocam eve gidince deneyeyim aynı karttan bende de var bakalım ne olacak.kartınızda coil whine mevcut mu?sesi kesmek istiyorum biraz.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.