Şimdi Ara

Rusya'da devletin tüm bilgisayarları ARM işlemci ve Linux işletim sistemli olacak (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
5.653
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: blnt4

    Bence çok akılcı bir karar. bizim gibi windows a mahkum bir ülke olmak istemiyorlar. belki ruslar sayesine program geliştiriciler linux a gereken önemi verirler.

    Yapma ya! Bizim bu politikaları kim belirliyor merak ediyorum. Bunlar yol, köprü yapmaktan kat kat daha önemli şeyler. Ama devletin üst kademesinin, elektronik, bilişim vb şeylerden haberi bile olmadığından eminim.
    O yüzden diyorum artık üst kademelere gerçek mühendisler, bilim adamları gelsin, büyük kısmı hukukçu ki hukukçular gerçek hayatta ticaret hayatında en başarısız insanlardır, onların üreteceği politikalar da gerçekçi değil tepeden inme olacaktır, hukukçular alınmasın!!!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: balcis

    kimse kusura bakmasın büyük devlet perspektifi böyle olur, adamlar her duruma karşı gard alıyorlar sonra kötü duruma geçmemek için.

    Evet belki doğru bir şey yapıyorlar ama bunlar kısmen alınan önlemler. İngilizlerin 2. dünya savaşından tecrübeleri var enigmayı bile bir şekilde çözmüş adamlar. O zamanlardan beri askeri politikaları bu şekilde yönlendiriyorlar.
    Rusya sadece mimariyi kullanacak, içini kendini yapacak ama yine adamların tasarımını kullanacak. Hiç açık kapı olmasa bile savaştaki en önemli unsur gizlilik, bilinmezliktir; o ilkeyi yıkıyorsun. Ufak deliklerden nice kırılamaz şifreleri çözen adamlar
    tamamen kendilerine ait her tür hilesini,detayını bildikleri sistemlerde at koştururlar. O yüzden 1.si ne kadar temelden kendi teknolojini geliştirirsen, 2.si genel bilinen tekniklerde ne kadar usta isen o kadar güvendesin ve kazanma şansın yüksek demektir.




  • Pardus Harcandı. Pardus sıfır linux kernel'den geliştirilen bir işletim sistemi idi. Dolayısıyla başka hiç bir linux'da olmayan çok beğenilen kendine has özellikleri vardı. Hatta yurt dışındaki takipcileri Türkiyeden daha fazla idi. Linux distirbution listelerinde her daim ilk 10 sırada idi.

    Ama AKP ile kapandı, şimdi yeni bir pardus var ama orjianli değil. Şimdiki Debian'dan devşirme bir linux. Yani kopya. O eski kendine özgü beğenilen özellikler, yani pardusu pardus yapan özellikler yok tabiki. Dedikya Debian2dan devşirme, debian ne verirse pardus2da en fazla onu verir.

    Şimdi herkesi kandırıyorlar (her konuda olduğu gibi), "İşletim sistemimiz var" diye.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Pardusun Geliştirici ekipten bir çok kişi ile şahsen tanışmış hatta duyurulduğu toplantıda bizzat bulunmuş bir kişi olarak;

    Pardus KKK nin Rusya ile benzer endişeleri neticesinde geliştirmeye başlandı, zamanında askerlik şubelerinde kullanılmaya da başlandı, sonra bilgates geldi ne olduysa ondan sonra oldu, ve birden bire Tübitaktaki ekibin başına badem bıyıklılar getirildi sonra da ekip dağıtıldı.

    Linux dünyasında ses getiren bir çok başarıya imza attılar mesela vakti zamanında Ubuntu wireless bağlantı için pardusun bu kodlarını aldı ve kullandı, pisi benzerlerine göre çok daha iyi bir donanım bulma katmanıydı. v.s.

    Bir arkadaş ARM için ingilizlerin kucağına oturdu demiş ama arm mimariyi patentleyip patent satıyor, bu bilgiler ışığında kendi işlemcisini üreten bir sürü firma var arm mimarisi kullanan bir işlemci yapmış adamlar. Helal olsun bence çok yerinde bir karar vermişler...
  • tek kelimeyle kutluyorum... fazla söze gerek yok... çok doğru bir karar ve hamle..

  • Açık konuşmak gerekirse rusya kendsiniden beklenmeyecek şekilde ince görmüş. Kendileri çin ile ele ele verip amerikaya karşı hat oluşturuyorlar ve bu hat gittikçe güçlenmekte fakat hala bütün ülkede kapalı kaynak kodlu yani ne çalıştığı belli olmayan bir sistem koşuyor;windows. Hadi sistemi linuxa geçirdiniz diyelim, ki NSAin linux gibi tamamen açık kaynak kodlu bir işletim sistemine bile arka kapı(backdoor) koydurmak için linus torvalds ile görüştüğü haberleri duyuldu medyada, yinede daha şeffaf bir sistem oldğu ve açıklar bulunup kapatılabilir oldğu bariz avantajı.Ancak bu yeter mi? yetmez.Çünkü hem amd hem intel amerika tabanlı şirketler ve tasarımlarına ne koyduklarını gizli bir arka kapı yaratacak bir iş hattı olup olmadığını bilemeyiz.Bu tasarımlar o kadar karmaşık ki birisi açıp inceleyip neyin ne olduğunu anlayamaz ve kanıtlayamaz.Bunun yanında ARM tamamen açık bir tasarım ve lisansını alıp bütün kontrolü elinizde olarak, kendi işlemcinizi üretebilir veya ürettirebilirsiniz.Bu hem amerikan şirketleri olan hem amd ve intel için hemde MS için hatrı sayılır bir mali kayıp söz konusu.Sonuç olarak rusya bir taşla 8-10tane filan kuş vurmuş diyebiliriz.









  • güzel bi i7 toplardık
  • Helal lem Rusya. Birde bu sistemlerin sağlayacağı elektrik tasarrufu var.

  • Pardus fena değildi.Sonuçta Türk oyuncular için Steam origin gibi platformlar pardusa uyumluluk sağlayacak hali yok.Rusları tebrik etmek lazım
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TaymekHoldem

    Pardus fena değildi.Sonuçta Türk oyuncular için Steam origin gibi platformlar pardusa uyumluluk sağlayacak hali yok.Rusları tebrik etmek lazım

    Konunun oyunla ne alakası var şimdi bu sistemleri kuran kişinin veya kurumların derdi oyun olmaz zaten
  • Biz gamerları ilgilendiren konuyu ele aldım ben :D. Zaten çok zor
  • adamlar işi biliyo

  • Pardus'da Paint olmadığı için bizde linux'a geçemedi memurlarımız

    Tecrübeden biliyorum başvuru için gittiğim resmi kurumda resimimi tarayıp Paintle 10 dkda kesti kadın.

    Linux olsaydı ömrümü yerdi heralde.

  • En sağlıklı tercihi yapmış bu konuda söz sahibi olan Rusya yetkilileri. Bürokrasi, politik çalışmalar, AR-GE çalışmaları, ülke projeleri, istatistikler, planlar ve bilmediğimiz bir sürü yığın bilgi dolu elektronik cihazlarda.

    En değerli altın madenlerini elektronik cihazlarda saklarken bir yerde oluşan açık, o ülkenin hacker'lar için giriş kapısıdır. Özellikle yönetim merkezine yakın olan bir noktada olmuş ise bu girişim çok daha kritik sonuçlar doğurabilir.

    Bir bölümü, bir kısımı değil; tüm bilgisayarların, sunucuların ve o sisteme dahil olan tüm elektronik cihaz topluluğunun donanım ve yazılımının değişmesi çok radikal bir değişikliktir bence. Rusya bu konuda taviz vermiyor. Bir çok ülkeye özellikle "Türkiye"ye örnek teşkil etmesini umut ediyorum.

  • Pardusu resmen harcadılar arada kendi degerlerimize sahıp cıkamıyoruz

  • adamların devlet dairesine yaptığı en büyük harcama
    bütün rusya crt monitörlü win 95 li sistem kullanıyor
    sizin burada çöpe attığınız pc rusya devlet dairelerinde ve kurumlarında 10 yıl daha kullanılıyor:)

  • Gizliğe önem veren her ülkenin devlet kurumlarında yapması gereken uygulama Rusya yapması gerekeni yapıyor...

    TR'de potansiyel var lakin ölmeyecek gibi yaşayan hırsızlar yüzünden ülke belini doğrultabilirse neler olurda bizim görmeye ömür yetmez...

  • keşke putin gibi ülkesini seven güçlendiren bir başbakanımız olsa :(

  • Bi aralar bizim tüpütak da bi işlemci üzerine çalışıyordu. N'oldu acep???
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.