Şimdi Ara

ROMAN NASIL YAZILIR?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
34.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • kafamda beliren düşünceleri roman yazarak aktarmak istiyorum
    roman yazma teknikleri hakkında bilgisi olan var mı?

• Bilgim var. Sana bir kitap önereceğim "Piyes yazma sanatı" adı. Yazarı: Lajos Egri.

Bu kitabı okumadan, bilgi sahibi olmadan sakın yazma! Bize de ilk bu kitabı okutturmuşlardı. Ne kadar şeyden yoksun olduğunu anlıyorsun. Ben kısa başlıklar halinde sana yazayım:

Temanın belirlenmesi: Romanda yalnızca bir konuyu ve olayı anlatırsın. Tek bir ana fikri olmalıdır. Aksi halde vermek istediğin mesajın özü kaçar. Ana temadan ayrılmamaya dikkat et. Mesela senin tema diyelim ki şöyle birşey: ölümün olduğu yerde, gerçek yoktur. Bu atmasyon bir örnek ama başta kafanda böyle bir temayı belirlemen ve onun dışına çıkmadan yazman gerekli.

Karakter analizi: Romanın karakterlerini çıkarmalısın. Bir müsveddeye karakterlerini açıklayarak anlat. Ruh hallerini, psikolojik durumlarını, varsa sağlık sorunlarını, deneyimlerini, hayat felsefelerini ortaya koy. Yani insan yarat!

Uslubunu belirle: Romanı nasıl anlatacaksın? Üçüncü bir ağızdan mı? Yoksa roman kahramanının ağzından mı?

Bunlar temel noktalardı, aklımda kalanı yazdım. Ancak o kitabı mutlaka okumalısın. Tabi eğer eser yaratmak istiyorsan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 21 Ekim 2005, 11:36:11 >

• ilk öence epey bi oku.

özellikle klasikleri. ondan sonra zaten kafanda birşeyler şekillenir...
  • quote:

Orjinalden alıntı: hayattakiler

Bilgim var. Sana bir kitap önereceğim "Piyes yazma sanatı" adı. Yazarı: Lajos Egri.

Bu kitabı okumadan, bilgi sahibi olmadan sakın yazma! Bize de ilk bu kitabı okutturmuşlardı. Ne kadar şeyden yoksun olduğunu anlıyorsun. Ben kısa başlıklar halinde sana yazayım:

Temanın belirlenmesi: Romanda yalnızca bir konuyu ve olayı anlatırsın. Tek bir ana fikri olmalıdır. Aksi halde vermek istediğin mesajın özü kaçar. Ana temadan ayrılmamaya dikkat et. Mesela senin tema diyelim ki şöyle birşey: ölümün olduğu yerde, gerçek yoktur. Bu atmasyon bir örnek ama başta kafanda böyle bir temayı belirlemen ve onun dışına çıkmadan yazman gerekli.

Karakter analizi: Romanın karakterlerini çıkarmalısın. Bir müsveddeye karakterlerini açıklayarak anlat. Ruh hallerini, psikolojik durumlarını, varsa sağlık sorunlarını, deneyimlerini, hayat felsefelerini ortaya koy. Yani insan yarat!

Uslubunu belirle: Romanı nasıl anlatacaksın? Üçüncü bir ağızdan mı? Yoksa roman kahramanının ağzından mı?

Bunlar temel noktalardı, aklımda kalanı yazdım. Ancak o kitabı mutlaka okumalısın. Tabi eğer eser yaratmak istiyorsan.

hayattakiler verdiğin bilgiler için teşekkür ederim
    kitabı bulup okuyamasam bile yazdıkların sayesinde kendime bi yön çizebileceğim...

• okumak, özellikle de klasikleri okumak elbette çok önemli ama roman gibi kurmaca bir eser yazmak için kalıplaşmış teknikleri ve usulleri öğrenmek şart. Tabii ki hangi kuralların ihlal edilebilir olduğunu da.
    hayattakiler in bahsettiği tarzda kitaplardan faydalanabilirsin. Daha ciddi düşünüyorsan yaratıcı yazarlık atölyelerine da katılabilirsin...
  • hayattakıle bu bılgı için saol.Pekı daha sonra hangi kitapları okuttular size????????????
  • quote:

Orjinalden alıntı: julian

hayattakıle bu bılgı için saol.Pekı daha sonra hangi kitapları okuttular size????????????

Bize kitap okuyun illa demediler. Bunu sadece yardımcı olması için verdiler. Ancak bilim kültürde de bu konunun aynısını açmıştı arkadaş. Orada çok beyin fırtınası yapıldı. Bir bak istersen. Ben linki buraya koymaya çalışırım.

http://forum.donanimhaber.com/m_4482916/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayattakiler -- 24 Ekim 2005, 15:25:49 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cama Nasıl Yazı Yazılır?
    17 yıl önce açıldı
    FORUM NASIL YAZILIR
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • roman yazmanın ilk şartı çok okumaktan geçer bence. ama her tür okunmalı sadece güncel konular veya ilgi çeken konular değil...
  • Anladığım kadarıyla roman yazmak için sadece bu dediklerinizi yapmanın dışında bolca kitap okumamız gerekecek.
  • quote:

Orjinalden alıntı: lorddeath

Anladığım kadarıyla roman yazmak için sadece bu dediklerinizi yapmanın dışında bolca kitap okumamız gerekecek.

birascık

roman çok zor bi iş aslında okyucuyu sıkmadan dolu bi kitap sunmak her babayiğidin harcı değil usta yazarların kitaplarında bile bazı bölümler bayıcı gelebiliyo
  • Elimdeki bir kaç kitabın isimlerini yazıyorum. Bulabilirsen okursun. Bilemiyorum belki internette de "roman tekniği" yazınca bu konuyla ilgili bir şeyler mevcuttur.
    Hüseyin Gümüş, Roman Dünyası ve İncelemesi.
    Kültür Bakanlığı Yayınlarından 1989 basımı. Başka basımları var mı bilmiyorum. Bulabilirsen mutlaka oku
    - Hikaye ve Anlatım
    - Bakış Açısı
    - Roman Dünyasında Mekan
    - Roman Dünyasında Zaman
    - Roman Dünyası Kahramanları
    - Roman ve Yazarı
    bölümlerinden oluşuyor. Epey ön bilgi ve fikir vereceğini görürsün.
    Elimde tarayıcı olsaydı tarar sana yollardım.
    Diğer iki kitap Prof. Dr. Şerif Aktaş'ın:
    "Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş"
    Elimdeki baskısı Akçağ Yayınlarının 1991'de basılmış. Başka baskıları olabilir.
    "itibari" kurgusal dünyayı tanıtıyor. Güzel bir kitap.
    diğeri,
    yine Şerif Aktaş'ın
    "Edebiyatta Üslup ve Prblemleri" elimdeki Akça 1986 basımıymış.
    Hocanın bu alanla ilgili epeyce çalışması mevcut.
    Bir başkası:
    Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmıştı. 1995'te basılmış. Fransızca'dan çevrilmiş. "Yazın Kuramı Rus Biçimcilerinin Metinleri"

Bir diğeri
    Philip Stevick'in "Roman Teorisi" isimli kitabı.
    Akçağ basmıştı. elimdeki 2. basım 2004 yılına ait.
    Büyük boy hacimli bir kitap. Bölümlerini yazıyorum.
    - Romanın Hüviyeti
    - Hikaye Tekniği
    - Bakış Açısı
    - Romanın Yapısı ve Parçaların Bütün İçindeki Oranları
    - Karakter
    - Üslup
    - Romanda Zaman ve Mekan
    - Romanda Sembol
    - Hayat ve Sanat

Bu kitapları internette kitap satan sitelerde de arayabilirsin.
    Ayrıca romancıları değerlendiren eleştiri kitapları, dergilerdeki makaleler de bu yolda sana fikir verecek, eğitici olacaktır.

Fakat en önemli fasla gelirsek:
    Öncelikle iyiye ulaşmak için iyi kötü bir sürü eskize ihtiyacın var. Sadece bir konu değil insanın aklından onlarca roman konusu geçebilir. Ama ancak yazdığın zaman var olan bir dünyadır edebiyat dünyası.
    Kasmadan kesmeden yazmak gerekiyor en azından.
    Bazen bazı yazarları daha çok sever inceleriz. Onların üslubu da bize ilham verebiliyor.
    Böylesine bizi etkileyen yazarları okurken bir cevap verme isteği duyuyor insan. Bazen de bu yazmamızı teşvik ediyor. Fakat öncelikle iyi bir teknik analiz gerekiyor. Sonra sonra kendi üslubunu bulmaya başlarsın.
    Yıllarını harcaman gerekir bu yolda.

Emin misin?

• bu konuda "Turgut Özakman'ın" oyun ve senaryo yazma teknikleri kitabını tavsiye ederim.içerisinde bazı önemli bilgilerede yer verilmiş.ama karar tabiki senin . belki farklı kaynaklar varmı bilemiyorum ama tavsiye etmek istedim.

roman yazmak için ; bilgi , birikim , güven ve en önemlisi uzun yıllara mâl olsa bile , kesinlikle bu yoldan geri dönme... inanıyorum ki , başaracağına eminim.(insan yeter ki istesin , elinden her şey gelir...) :)

saygılarımı sunuyor.. sana çalışmalarında başarılar diliyorum....

sevgiler...
    Selman Güleç
  • Roman yazmak için üç şey gerekli: sabır, çalışma ve istek. Ondan sonrası inan gelir. Elbette yeteneğin de etkisi var...

Eğer polisiye, fantastik, sürrealist gibi türlerde yazacaksan sana önerim Xasiork Ölümsüz Öykü Kulübü'ne üye olman. Onlarca yazar çıktı aramızdan. Çok yararı dokunur.

Ayrıca Stephen King'den Yazma Sanatı'nı okumanı da şiddetle öneririm.
  • Bir cümle ile anlatıcağın şeyi 10 cümle ile uzatarak anlat roman olur...
  • Üstte söylenenlerin çoğuna katılıyorum. Roman veya yaratıcılığın başka bir ürünü, içsel bir dürtü olsa da belli bir sistematiği vardır. O yüzden önce olayı ve karakterleri üzerine oturtacağınız bir kurgu olmalı. Yazma sistemi için bazı kitaplar önerilmiş, bunları elbette okuyabilirsin, fakat onlara bağlı kalmak, ordaki düsturlara göre hareket etmek de büyük hata olur bence. Zaten kendin bir şey verebiliyorsan, bir farklılık yapabiliyorsan bu iyi roman olur.

Bir de yaşınızı, olgunluğunuzu tabi bilmiyoruz ama, tabi ki her yaşta ve bitmeyen bir iştahla okumak gerek. İnsan bir kitap okursa, belki bir kelime katabilir kitabına. Ayrıca yapmadıysanız, öncesinde kısa hikayeler, masallar yazmalısınız bence. Sizi geliştirdiğini göreceksiniz.

Kolay gelsin...
  • önce R sonra sırasıyla O M A N harflerini yazıcan eğer kitap gibi bişey yazman istiyosan yazamazsın yetenek ister
  • size ulaşmak mümkünmü acaba
  • Benim yazdığım hikayelerim var.Roman yazmayı deniyorum.Konum gayet dikkat çekici ve uzun bir konu tek romanla kalmayıp seri de yapabilirim.Fakat öncelik sırasında problem var.İlgi çekici olsun istiyorum fakat bir türlü kafamdaki şeyi aktaramıyorum =( yardımcı olursanız sevinirim...[][simage][/simage]
  • Daha kafandaki aktaramadan kitap yazmak istiyosun. Öncelikle bol bol kitap okuman lazım
  • Not alarak başla
    Kendini hazır hissettiğinde, onları toparla.
    Karalamalarla başla
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.