Şimdi Ara

Robot nasıl yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Biraz genel bir soru ama en azından temel bilgisi hiç olmayan biri için düşünürsek?

• Oncelikle iskeleti belirlemeniz gerek. Ayakli mi olucak yoksa tekerlekli mi ? Uzunlugu kisaligi gibi fiziksel ozellikleri. Daha sonra hareket etmesi icin motorlar kullanilir. Genelde hareketi icin dc motor, bir robot kol tarzi daha kesin sonuclar icin servo motor kullanilir. Daha sonra bu motorlari surmek icin gerekli devre yapilir. Daha sonrasinda ise sizin robotu kontrol edebilmeniz icin bir arayuz devresi yaparsiniz. Artik kablolu kumandayla mi kontrol edersiniz yoksa rx/tx ile mi ona uygun devre yaparsiniz. Eger birseyleri kendi basina yapmasini istiyorsaniz isin icine pic ve programlama girebilir. Hatta belki ardunio

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: modrizzt

Oncelikle iskeleti belirlemeniz gerek. Ayakli mi olucak yoksa tekerlekli mi ? Uzunlugu kisaligi gibi fiziksel ozellikleri. Daha sonra hareket etmesi icin motorlar kullanilir. Genelde hareketi icin dc motor, bir robot kol tarzi daha kesin sonuclar icin servo motor kullanilir. Daha sonra bu motorlari surmek icin gerekli devre yapilir. Daha sonrasinda ise sizin robotu kontrol edebilmeniz icin bir arayuz devresi yaparsiniz. Artik kablolu kumandayla mi kontrol edersiniz yoksa rx/tx ile mi ona uygun devre yaparsiniz. Eger birseyleri kendi basina yapmasini istiyorsaniz isin icine pic ve programlama girebilir. Hatta belki ardunio

Hocam bende zaten pic ve programlama öğrenmeye çalışıyorum C programlamayı okulda gördük şimdi C++ dersine başladım.Ama hani devre kur demisin ya benim elektronik bilgim çok az 2.sınıfa yeni geçtim daha tam proteus gibi programlara hakim değilim.
    En fazla led li devre kurabiliyorum pic programlama öyle karışık geliyoki.Bende buralardan kendimi geliştirmeye çalışıyorum 3 sene sonra işi bilerek mezun olup piyasada çalışmak iştiyorum.

Robot yapımıda alanımla ilgili olduğu için çok seviyor ve yavaş yavaş kendimi geliştirmek itiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: e.e.m

quote:

Oncelikle iskeleti belirlemeniz gerek. Ayakli mi olucak yoksa tekerlekli mi ? Uzunlugu kisaligi gibi fiziksel ozellikleri. Daha sonra hareket etmesi icin motorlar kullanilir. Genelde hareketi icin dc motor, bir robot kol tarzi daha kesin sonuclar icin servo motor kullanilir. Daha sonra bu motorlari surmek icin gerekli devre yapilir. Daha sonrasinda ise sizin robotu kontrol edebilmeniz icin bir arayuz devresi yaparsiniz. Artik kablolu kumandayla mi kontrol edersiniz yoksa rx/tx ile mi ona uygun devre yaparsiniz. Eger birseyleri kendi basina yapmasini istiyorsaniz isin icine pic ve programlama girebilir. Hatta belki ardunio

Hocam bende zaten pic ve programlama öğrenmeye çalışıyorum C programlamayı okulda gördük şimdi C++ dersine başladım.Ama hani devre kur demisin ya benim elektronik bilgim çok az 2.sınıfa yeni geçtim daha tam proteus gibi programlara hakim değilim.
    En fazla led li devre kurabiliyorum pic programlama öyle karışık geliyoki.Bende buralardan kendimi geliştirmeye çalışıyorum 3 sene sonra işi bilerek mezun olup piyasada çalışmak iştiyorum.

Robot yapımıda alanımla ilgili olduğu için çok seviyor ve yavaş yavaş kendimi geliştirmek itiyorum.

Ben sana buraya devre atamam hic ugrasmadim robotlarla. Ama biraz gecmise gidersen 1 kisi robot yapiyordu ona ulasabilirsin. Pic programlamada basit aslinda hemde aşırı, temel komutlari bildikten sonra (output_low; while; if gibi) gerisi senin hayal gucune kaliyor. En basitinden cizgi izleyen robot yapabilirsin internette bir suru semasi var

• Ben şuan bir arkadaşımla yapıyorum. Bi insansı robot. Bayağı bi ilerleme kaydettik. Şuan yurtdışından gelecek parçaları bekliyoruz. Şimdi biz nasıl başladık onu anlatayım. Biz o arkadaşım alperle lise 1 de tanıştık. Alperin bu işlere baya ilgisi vardı ve okula arduino uno getirmişti. bende işte biraz ilgim olduğunu farkettim ve basit uygulamalar yapmaya başladık. Mesela ilk motor devremizi ledleri kullanarak oluşturup sonra motorları bağlamıştık. O işi yapınca arduinoda kendi kutuphanemizi yazdık ve artık verdiğimiz komutlara gore yol alıyordu. Biz bunu geliştirmek istedik ve goruntu işleme vb ni yapmak istedik ama arduinolar bu tip işler için pek uygun değil. O yuzden para biriktirip raspberry pi aldık. Bu işte en onemli iş PARA. bahsettiğim yurt dışındaki parçaları alabilmek için şuan bi web sitenin veritabanında çalışıyoruz. Soylemesi ayıp 1000tl kazandık bile. Şimdi şuan robot basit goruntu işleme , basit ses işleme yapabiliyor. Yurtndışından servo getirtiyoruz. onlar gelincede uzuvları ekleyeceğiz. Detaylı bilgiler için imzamdaki sitemize gidebilirsiniz. Ama şu sıralar pek yazı yazamıyoruz. Çunku robotla ilgileniyoruz surekli. hiç durmadan 3-4 saat skypedan konuştuğum oluyor alperle. Yani bu iş biraz fedakarlık işi eğer gerçekten seviyosan ilk once temel şeyleri belirle ne yapıcak insansı mı olacak vb. . Bizim hikayemiz boyle soruların olursa illa ki sor eğer biliyorsam yardımcı olurum. Bu yolda başarılar. Umarım ortaya guzel bişe çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmtbicer -- 24 Ağustos 2014; 11:30:02 >

• Arkadaşların da dediği gibi öncelik "hedef, yani bir amaç" belirlemek.

Mesela ne yapacağına karar ver ve ona doğru kademe kademe ilerle...

Bende hiç yapmadım ama mesela süpürge robot hedefi koydum kendime. Acelem yok. Şuan lazım olabilecek parçaları buldukça
    ona ait bir kutu yaptım ona atıyorum :)

YAZILIM + DONANIM gerektirdiği için bir robot, yazılım içinde bir dil ve mikroişlemci belirlemelisin.
    Ben PIC denilen işlemciyi ve dil olarak CCS C yi seçtim... Aurdino da çok populer onu da düşünebilirsin...

Özetle HEDEF çok önemli. gerisi geliyor zamanla. Bir başka mesajında da yazdım, başlangıç için 1 dakikaklık videolaımla temel elektronik işlerini halledebilirsin..sağlıcakla...
  • modrizzt kullanıcısına yanıt
    Anladım ben c programlama diline hakimim bayağı işte hesap makinesi gibi programlar yazabiliyorum amabu nu pic programlaya nasıl aktaracağım bilmiyorum ve output_low bu kodun tam larak ne işe yaradığın bilmiuorum.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    nasıl sevgili yapılır?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ahmtbicer

Ben şuan bir arkadaşımla yapıyorum. Bi insansı robot. Bayağı bi ilerleme kaydettik. Şuan yurtdışından gelecek parçaları bekliyoruz. Şimdi biz nasıl başladık onu anlatayım. Biz o arkadaşım alperle lise 1 de tanıştık. Alperin bu işlere baya ilgisi vardı ve okula arduino uno getirmişti. bende işte biraz ilgim olduğunu farkettim ve basit uygulamalar yapmaya başladık. Mesela ilk motor devremizi ledleri kullanarak oluşturup sonra motorları bağlamıştık. O işi yapınca arduinoda kendi kutuphanemizi yazdık ve artık verdiğimiz komutlara gore yol alıyordu. Biz bunu geliştirmek istedik ve goruntu işleme vb ni yapmak istedik ama arduinolar bu tip işler için pek uygun değil. O yuzden para biriktirip raspberry pi aldık. Bu işte en onemli iş PARA. bahsettiğim yurt dışındaki parçaları alabilmek için şuan bi web sitenin veritabanında çalışıyoruz. Soylemesi ayıp 1000tl kazandık bile. Şimdi şuan robot basit goruntu işleme , basit ses işleme yapabiliyor. Yurtndışından servo getirtiyoruz. onlar gelincede uzuvları ekleyeceğiz. Detaylı bilgiler için imzamdaki sitemize gidebilirsiniz. Ama şu sıralar pek yazı yazamıyoruz. Çunku robotla ilgileniyoruz surekli. hiç durmadan 3-4 saat skypedan konuştuğum oluyor alperle. Yani bu iş biraz fedakarlık işi eğer gerçekten seviyosan ilk once temel şeyleri belirle ne yapıcak insansı mı olacak vb. . Bizim hikayemiz boyle soruların olursa illa ki sor eğer biliyorsam yardımcı olurum. Bu yolda başarılar. Umarım ortaya guzel bişe çıkar.

Dostum süpersiniz takip edeceğim sizi keşke yanınıza olsamda bende biraz katkıda bulunsamda bişeyler kapsam sizden.Ya şimdi ben ardunio mu pic mi öğreneyim o arada kaladım.
    bu görüntü işleme,ses işleme gibi şeyleri nasıl yapıyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: elektrofizikci

Arkadaşların da dediği gibi öncelik "hedef, yani bir amaç" belirlemek.

Mesela ne yapacağına karar ver ve ona doğru kademe kademe ilerle...

Bende hiç yapmadım ama mesela süpürge robot hedefi koydum kendime. Acelem yok. Şuan lazım olabilecek parçaları buldukça
    ona ait bir kutu yaptım ona atıyorum :)

YAZILIM + DONANIM gerektirdiği için bir robot, yazılım içinde bir dil ve mikroişlemci belirlemelisin.
    Ben PIC denilen işlemciyi ve dil olarak CCS C yi seçtim... Aurdino da çok populer onu da düşünebilirsin...

Özetle HEDEF çok önemli. gerisi geliyor zamanla. Bir başka mesajında da yazdım, başlangıç için 1 dakikaklık videolaımla temel elektronik işlerini halledebilirsin..sağlıcakla...

Mikroişlemci tam olarak anlayamadım ben yani ben c yi biliyorum bunu mikroişlemciye nasıl aktaracağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e.e.m -- 25 Ağustos 2014; 3:05:48 >

• quote:

Anladım ben c programlama diline hakimim bayağı işte hesap makinesi gibi programlar yazabiliyorum amabu nu pic programlaya nasıl aktaracağım bilmiyorum ve output_low bu kodun tam larak ne işe yaradığın bilmiuorum.

Dili biliyorsan genel olarak hakim demeksindir. Output low demek o pinin çıkışını 0 yapmak demek. İnternette çok kaynağı var pic programlamanın

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Dili biliyorsan genel olarak hakim demeksindir. Output low demek o pinin çıkışını 0 yapmak demek. İnternette çok kaynağı var pic programlamanın

Programlama işini halettim diyelim bu denin dediğin motorları filan nasıl yapacağımm nasıl kullanacağım hiç bilgim yok.Ah keşke meslek lisesi çıkışlı olsaydım arkadaşlarım çok iyiler bu konularda ben çok kötüyüm nasıl kapatacağım aradaki farkı ne yapacağım bilmiyorum.

• quote:

quote:

Bana madde madde yapmak gerekenleri sıralasan olur mu?
  • Onları yakalamak senin elinde...

1_Durumun iyi ise bir tane temel elektronik kitabı al, ufak devreleri kur...
    2_Bu işler için kendine bir süre ver, mesela 4 ay diyelim.
    3_Bunları yaparken netten de pic programlamayla ilgili yazıları oku. Çok anlamaya çalışma sadece oku. Anlamadıklarını araştır, maksat bu sektörde kullanılan dili-keliimeleri-terimleri kavra, aşina ol...
    4_ 4 aydan sonra diğer seviyeye geç. Programlamaya. C yi iyi biliyorsan bir çok programı rahatça yaparsın.
    5_Çok acele etme.
    6_Pic programlama için en yaygını Serdar çiçek hocanın kitabı olan CCs C ile PIC PROGRAMLAMA kitabını al. Bir adet USB li pic programlama cihazı al. Temel devre elemanlarını al (pic, kristal, kondansatör, direnç, led, devre tahtası). Pic için olan C programını nettten bul, kur.
    7_ C programında kodları yazarsın, derlersin. Hex dosyası yani makine diline çevirirsin kodlarını. Sonra programlama cihazının programıyla bu hex dosyasını PIC işlemcisinin içine gömersin. Bread board üzerinde de devreni denersin... Ledlerle başlarsın sonra diğerlerine geçersin...
    8_boş vaktimin olması için bana dua et, bu anlattıklarımı video yapıcam senin ve yeni başlayanlar için daha görsel olacak :)

Sağlıcakla...

@e.e.m

• quote:

Orijinalden alıntı: elektrofizikci

Onları yakalamak senin elinde...

1_Durumun iyi ise bir tane temel elektronik kitabı al, ufak devreleri kur...
    2_Bu işler için kendine bir süre ver, mesela 4 ay diyelim.
    3_Bunları yaparken netten de pic programlamayla ilgili yazıları oku. Çok anlamaya çalışma sadece oku. Anlamadıklarını araştır, maksat bu sektörde kullanılan dili-keliimeleri-terimleri kavra, aşina ol...
    4_ 4 aydan sonra diğer seviyeye geç. Programlamaya. C yi iyi biliyorsan bir çok programı rahatça yaparsın.
    5_Çok acele etme.
    6_Pic programlama için en yaygını Serdar çiçek hocanın kitabı olan CCs C ile PIC PROGRAMLAMA kitabını al. Bir adet USB li pic programlama cihazı al. Temel devre elemanlarını al (pic, kristal, kondansatör, direnç, led, devre tahtası). Pic için olan C programını nettten bul, kur.
    7_ C programında kodları yazarsın, derlersin. Hex dosyası yani makine diline çevirirsin kodlarını. Sonra programlama cihazının programıyla bu hex dosyasını PIC işlemcisinin içine gömersin. Bread board üzerinde de devreni denersin... Ledlerle başlarsın sonra diğerlerine geçersin...
    8_boş vaktimin olması için bana dua et, bu anlattıklarımı video yapıcam senin ve yeni başlayanlar için daha görsel olacak :)

Sağlıcakla...

@e.e.m

Çok teşekkür ederim inşallah istediğin gibi boş vakit bulursunda benim gibilerin merakını dindirecek videolar atarsın.

Şimdi ozaman dediklerinden başlayayım.Sorularımıda yazmaya devam edeyim.

Benim anladığım kadarıyla programlama elektornikten daha önemli çünkü elektroniğe yön veren komutlar doğru mudur?

• Geleceğin Transformers mucitleri yetişiyor
  • quote:

quote:

quote:

Bana madde madde yapmak gerekenleri sıralasan olur mu?

Siralayamam ki burdan komut sayisi o kadar fazla degil fakat nerde nasil kullanacagini ogrenmek gerek bunuda anca devrelerde gozlemleyerek ogrenirsin. Elektrofizikcinin dedigi gibi ise kitap ve programlayici alarak basla. Ve simdiden tavsiye bol bol entegre yuvasi al. Pic i bu entegre yuvasinin icine koyuyorsun bir nevi kilif, boylelikle bacak falan yamulursa kilifin bacagi yamuluyor entegren saglam kaliyor

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ahmtbicer

Ben şuan bir arkadaşımla yapıyorum. Bi insansı robot. Bayağı bi ilerleme kaydettik. Şuan yurtdışından gelecek parçaları bekliyoruz. Şimdi biz nasıl başladık onu anlatayım. Biz o arkadaşım alperle lise 1 de tanıştık. Alperin bu işlere baya ilgisi vardı ve okula arduino uno getirmişti. bende işte biraz ilgim olduğunu farkettim ve basit uygulamalar yapmaya başladık. Mesela ilk motor devremizi ledleri kullanarak oluşturup sonra motorları bağlamıştık. O işi yapınca arduinoda kendi kutuphanemizi yazdık ve artık verdiğimiz komutlara gore yol alıyordu. Biz bunu geliştirmek istedik ve goruntu işleme vb ni yapmak istedik ama arduinolar bu tip işler için pek uygun değil. O yuzden para biriktirip raspberry pi aldık. Bu işte en onemli iş PARA. bahsettiğim yurt dışındaki parçaları alabilmek için şuan bi web sitenin veritabanında çalışıyoruz. Soylemesi ayıp 1000tl kazandık bile. Şimdi şuan robot basit goruntu işleme , basit ses işleme yapabiliyor. Yurtndışından servo getirtiyoruz. onlar gelincede uzuvları ekleyeceğiz. Detaylı bilgiler için imzamdaki sitemize gidebilirsiniz. Ama şu sıralar pek yazı yazamıyoruz. Çunku robotla ilgileniyoruz surekli. hiç durmadan 3-4 saat skypedan konuştuğum oluyor alperle. Yani bu iş biraz fedakarlık işi eğer gerçekten seviyosan ilk once temel şeyleri belirle ne yapıcak insansı mı olacak vb. . Bizim hikayemiz boyle soruların olursa illa ki sor eğer biliyorsam yardımcı olurum. Bu yolda başarılar. Umarım ortaya guzel bişe çıkar.

Dostum süpersiniz takip edeceğim sizi keşke yanınıza olsamda bende biraz katkıda bulunsamda bişeyler kapsam sizden.Ya şimdi ben ardunio mu pic mi öğreneyim o arada kaladım.
    bu görüntü işleme,ses işleme gibi şeyleri nasıl yapıyorsunuz.

Dostum bana özelden mesaj at ne yapmak istediğini felan iyice konuşalım. Birlikte bir yol haritası çizebiliriz.

• temel bilgi olmadan, demonte hazır kitlerle bile robot yapamazsın. önce temel elektronik, baskı devre ve lehimlemeden başlamalısın. sonra temel lojik devreler, anahtarlama elemanları, step ve servo motorlardan devam edersin. yada arduino kitleriyle, elini kirletmeden robot yapabilirsin.
  • Şimdi ozaman şöyle yapacağım pic programlama için kaynak edineceğim.
    Bu sene Elektronik 1 ve Elektrik devreleri 2 dersini alacağız.Bu derslerle galiba elektronik alt yapımı atmış olacağım bu dersler olmadan böyle projeler yapmam zor doğru mudur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Abattage

Geleceğin Transformers mucitleri yetişiyor

Böyle şeyler ilgim var.

Bosch,Siemesn,Vestel,Arçelik gibi firmalarda çalışmak istiyorum.

Transformers kadar olmasada kendi robotumu yapmak istiyorum.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.