Şimdi Ara

RF Alıcı verici ile ilgili bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • RF Alıcı verici ile ilgili bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi ?
    Herkese iyi günler; bu devrede vericiyi devreye nasıl bağlayacağımızı bulamadık alıcı verici ilk defa kullanıyoruz ve testi nasıl yapılıyor bu tarz konularda hiçbir fikrimiz yok biraz araştırma yapıyoruz fakat fazla bilgilere rastlayamadım devreye bağlamadan testi birde devrede röleye nasıl bağlayacağımız hakkında bilgi birde bu NO-COM-NC kontakları hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim. Devrede NO yu bağladık ve com u - uca bağladık fakat bir hata oluştu bu vericinin testini bi yapabilsek sorunumuz çözülecek aslında belkide temazsızlık var onuda bilmiyoruz.

• Yardımcı olabilecek yok mu ? Ya da bilen yok mu ? RF alıcı vericinin ayakları hakkında bilgi vereceksiniz sadece beyler
  • devreyi boyle tasarlamanizin ozel bi sebebi var mi?

role cekildigi zaman vericiyi beslemek yeterli degil vericinin data bacagini bir uC'ye veya 555'e baglayip kare dalga uretmeniz lazim. yani alici icin anlamli bir veri uretmeniz ayrica alici taraftaki uC'nin de alinan sinyali alip anlamli veriye cevirmesi lazim. bana kalirsa bu devrede roleye ihtiyac yok. vericiyi devamli vcc ve gnd'ye bagli tutabilirsiniz. gaz seviyesi kritik duruma ulasirsa uyari sinyali gonderir karsi taraf bu sinyali alir gereken islemi yapar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • neutron89 N kullanıcısına yanıt
    Bu yaptığımız bir proje ama şu alıcı verici hakkında dediğinizi tam anlayamadım ben bu alıcıyı test amaçlı basit bir şekli yokmu üzerinde test tuşu var ve kumanda da 4 tuş var 2 kanallı bir rf alıcı aldık ilk defa kullandığım için bilemiyorum kare dalga için illa devreyi kurmamız lazım o halde ama burda vericide neresine bağlayacak devrede onu derseniz yeterli benim için şu an :) biraz daha açık yazarsanız anlaşılır basit bir dille daha iyi olabilir

• neutron89 N kullanıcısına yanıt
    Şimdi gördüm hocam üstteki yazıma bakarsiniz burada sadece koruma amaçlı role koyduk ve ilerde belki kontrol sağlarız diye koyduk proje bize ait değil önceden yapılmış bir proje

• Verici devre de 1 ad buton vardır veya 1-2-3-4 vardır bu butonlardan hangisine basarsan verici devresi çalışır , butondan elini çekince verici çalışmaz ,işte rolenin kontaklarını vericinin butonuna bağlayacaksınız.

Gaz sensörü gazı algılayınca devrede bulunan o-pamp kompratör olarak çalışıyor yani karşılaştırma yapıyor gaz olduğunda denge bozulup o-pamp çıkış verip roleyi aktif ediyor, role de aktif olunca rolenin kontaklarını vericinin butonuna bağladığın için devren gazı algıladığı anda verici devreye girer eğer devren gazı alğılamaz ise vericide çalışmaz.
  • egealtay kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun vericiyi bağladıktan sonra peki alıcıya biz fan bağlayacağız yani gaz sensörü algıladığı anda verici sinyali gönderip alıcıyı açıp buradan fan çalışması gerekiyor. Burada alıcıyı nasıl bağlamamız gerekiyor ? Verici kısmı dediğiniz şekil deneyecektik fakat buradaki NO COM ve NC kontakları var alıcıda fanı direkt burada NO ve Com a bağlayınca çalışır mı ? Birde bu alıcılar çıkışlarında ne kadar güç veriyor ki internetten baktım biraz fakat motor gibi büyük aletleri de çalıştırmışlar ayrı bir sistemle motora farklı bir yerden güç ve devrenin ortasına mı bağlanıyor bu alıcı yoksa ben burdakini direkt fana bağlasam olur mu o konu hakkında da yardımcı olursanız çok memnun kalacağım şimdiden teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bu aldığınız rf modüllerin bi görselini koyabilir misiniz acaba? Rf iletişimde (eğer modüller de dahili bir dekoder encoder veya haberleşme protokolüne uygun bir yapı yoksa ) böyle analog bir devrede uçları birbirine bağlayarak bir işlem yapamazsınız. Alıcı ve verici kendi aralarında sadece kendilerinin anlayabileceği bir algoritma ile çalışmalı yoksa okul projesi olarak işinizi görür ama gerçek kullanımda bocalar

• ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Bu alıcı vericimiz

RF Alıcı verici ile ilgili bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi ?

• Emretas205 kullanıcısına yanıt
    bu hazır alıcı verici devresi. hani modüller zaten üstünde var. ordakı düğmeye basarsınız vericiden, alıcıda da ilgili röle çeker. eğer yapmak isteğiniz şey gaz sensöründen trimpot ile ayarladığınız seviyenin üstünde (vaya altında size kalmış) bir okuma olması durumunda bu bilginin verici tarafından başka bir devrede bulunan alıcıya ulaşması ve bununla beraber herhangi bir işlem yapılması ise yapmanız gereken şey önce verici üzerindeki o butonların pull down mı yoksa pull up mı bağlandığını bulmanız.genelde pull downddur yani butona basınca pine elektrık gidiyor .basmayınca da pin, toprağa direnç üzerinden bağlı demek. verdiğiniz ilk resimdeki devrede karşılaştırıcı çıkış verdiğinde bunu o kumanda üzerindeki herhangi bir tuşun yerine lehimlemeniz. bu duruda gaz sevyesi sizin tetikleme olmasını istediğiniz seviyeyi bulunca sanki biri o tuşa baasmış gibi olacak.

karşı devrede ise ilgili röle çekecek. no dediği normalde açık. yani normalde açıktır. butona basılınca com ucu ile birleşir ki genelde bu kullanılır. nc ise normalde kapalıdır. butona basılırsa bu uç com ucundan ayrılır. diyelim ki fan çalıştıracaksınız bu gaz miktarına göre o zaman rolenın com ve no uçlarını bir anahtar olark görün . yani ben bir anahtarım tetık geldı mı kapanırım. sen benım devamıma bir pil ve ona seri bağlı bir led koyarsan
    tetık geldığınde ben kapanırım ve devre tamamlanmış olur akım pilden çıkar benım uzerımden akar ve ledi yakar der. bu şekilde led pilden aldığı güç ile yanar. role üzerindeki değerlere uygun olacak şekilde bir fan ve fana uygun bir kaynak ile anahtara girer gibi fan devrenizin iki ucunu rolenın no ve com uclarına girin.bu şekilde istediğiniz sonucu almış olacaksınız. bunu kendi kişisel kullanımınız için rahatlıkla kullanabilirsiniz. olur da bir tasarım filan gerekirse (bu yaptıgınız şekli ile karşılaştırıcı fazlalık oluyor.normalde alıcı uzerındekı mıkrodentelyıcının ıcınde dahılı donanımlı olanı var, yapılan devre biraz zorlama birşey olmuş olur vesaire vesaire) yine yardımcı olmaya çalışırım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Emretas205

Çok sağolun vericiyi bağladıktan sonra peki alıcıya biz fan bağlayacağız yani gaz sensörü algıladığı anda verici sinyali gönderip alıcıyı açıp buradan fan çalışması gerekiyor. Burada alıcıyı nasıl bağlamamız gerekiyor ? Verici kısmı dediğiniz şekil deneyecektik fakat buradaki NO COM ve NC kontakları var alıcıda fanı direkt burada NO ve Com a bağlayınca çalışır mı ? Birde bu alıcılar çıkışlarında ne kadar güç veriyor ki internetten baktım biraz fakat motor gibi büyük aletleri de çalıştırmışlar ayrı bir sistemle motora farklı bir yerden güç ve devrenin ortasına mı bağlanıyor bu alıcı yoksa ben burdakini direkt fana bağlasam olur mu o konu hakkında da yardımcı olursanız çok memnun kalacağım şimdiden teşekkürler.

NO ile COM ucuna bağlayacaksınız ,eğer fan 220 ac ile çalışıyorsa 220 line ucun COM a bağlayın bu bağladığınız ucun çıkışın da NO kontağından çıkar role çekerse no kontağından alıp fana bağlayın .Role de com ortak hareketli olan kontaktır NO ise açık olan kontaktır role çekince com kontağı no kontağı ile birleşir ve bağladığın faz com ucundan girip no ucundan çıkar. diğer uc direk fana bağlı olacak roleden gelen uç da fana girecek yani role anahtar vazifesi görüyor burada.

Gördüğüm kadarı ile RX alıcıdaki roleler 7 amper kaldırır yani fanınızı çalıştırır.

Ben yinede çizeyim yanlış yapmayasın diye.

çizim ektedir.RF Alıcı verici ile ilgili bilgisi olanlar yardımcı olabilir mi ?

• egealtay kullanıcısına yanıt
    ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Çok sağolun hocam . Vericide 1 tuşa basınca fanı açıyordu altındaki tuşa basınca da kapatıyordu onu dediğiniz gibi basılı konumda basılı tutunca çalışacak hale getirdik ve devreye bağlayacağız direkt rölenin açık kontağına bağlayacağız röle kapandığı zaman basılı kalacak fanlar da çalışacak alıcı sayesinde.

@ghostmanzero Burada opamp kullanmadan devreyi düşünemedim rölenin kontağını bu şekilde kapatmak çözüm gibi geldi bana bize en ufak şekliyle devre lazım yani daha küçültebilirsek bunu bizim için daha iyi olur çünkü bunu yaptıktan sonra bir kutuya koyup insanlar üzerinde taşıyacak şeklinde bir proje olacak en son haliyle ; o açıdan eğerki küçültebilmemiz için önerileriniz yararlı olabilir. Birde şöyle bir husus var burada vericili bu devreyi insan üzerinde taşıyacak burada gaz sensörü sinyali aldığı an fanlar açılıp çalışma ortamındaki gaz temizlenecek yani verici ile alıcı arasında mesafe olacak yaptığımız proje bununla alakalı bir proje.Geniş kapsamlı olduğu için yazarak anlatması biraz uzun sürüyor daha sistemin bu bir kısmı sadece

• Emretas205 kullanıcısına yanıt
    rf alıcı ve verici sistemlerinde basit bir mantık ile iş yapılırsa dekoder encoder kullanılır. belli standart veriye karşı belli standart bir cevap alınır.Ancak ortamda başka alıcı ve vericiler de varsa karışma ve parazit olayı olur. Bu sebeple bu işler genelde mıkrodenetleyıcıler ıle yapılır. belli bir algoritma ve şifreleme kullanılır. Bu şekilde her alıcı verici çiftinin kendine ait bir kimliği olur. tasarım sıfırdan yapılcaksa pcb tasarımı, kodlaması filan sıfırdan yapılmalı. bu şeklide vericide kullanılan karşılaştırıcı opamp yerine direk o vericideki mıkrodenetleyicinin içinde dahili olarak bulunan karşılaştırıcı ünitesi kullanabilir.ayrıca fazladan konmuş komponentler de kaldırılır. Kısacası boyutu minimize etmek için profesyonel bir iş lazım .Bu durumda veici o kumandanın kendisi kadar birşey olur
  • Devreyi 2 kez yaptık ve 2 sinde de hata aldık gaz sensörüne gazı koklattığımız zaman röle kapanmıyor anca o trimpot un ayarıyla oynadığımızda ötmeye başlıyor ama sonrasında da susmuyor yani orada trimpotla oynamadan çalıştıramıyoruz. Nerede hata olabilir uğraşıyoruz fakat bulamadık halen
  • Trimpot orda hassasiyet ayarı aslında. Eğer potun değişken bacağı ve gnd arasına düşen gerilim yüksek olursa gaz sensörunun çok fazla gaza maruz kalması lazım ki onu aşacak şekilde gerilim versin pininden. Gazi bir daha verip hem potun, hem de sensörun bacağıni bir ölçün. Eger gaz saptanır saptanmaz direk bir kere ligine 4-5 sn çıkış verip kesilsin diyorsanız araya bir 555 ile yapılmış monostable moda çalışan bir devre eklenir. Gaz sensörunden tetik gelir gelmez bi kaç saniye çıkış verip kapanır. tekrar gaz sensörun den çıkış verilene kadar da çalışmaz. Ama devrenin test sonuçlarını yazmanız şart. Çalışma durumunda sensörü, opamp çıkışı ve trimpot gerilimi ne? Gaz verilince bunlar ne oluyor? Bu tür bilgiler gerek

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.