Şimdi Ara

Reed röle ark..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.705
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, 12v da yaklaşık 1Ah çeken devrenin anahtarı olarak reed röle kullanıyorum ama rölenin kontaklarının ark yaparak birbirine yapışmasından dolayı sık sık röle değiştirmem gerekiyor. Dahası reed röleyi otomasyon için koymuştum ama ne zamn kontakların yapışacağını kestiremediğimden otomasyon sık sık sekteye uğruyor elle müdahale etmem gerekiyor, bu arkı ve dillerin birbirine yspışmasını nasıl önlerim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• takip
  • Reed role kontaklarına parelel 100Nf /63v kondansatör bağla.

Reed rolenin nerede nasıl bir ortamda çalıştığını söylersen daha güvenli bir çözüm yaparım.
  • Araba için tasarladığım sistemde, vites körüğünün altında vites çubuğuna bir mıknatıs sabitledim, vite sadece boşdayken reedin kontaklarını birleştiriyor ve böylece uzaktan çalıştırma sistemi vites sadece boşdayken çalışıyor. Kontaklar yapışıncada haliyle araç vitesde bile olsa kontaklardan akım geçerek uzaktan çalıştırma sistemini besliyor. Videonun linkini ekliyorum.

http://youtu.be/MrQANmLaaSo

• Reed röleyi normal bir röleyi kumanda edecek şekilde bağlayın. Rölenin kontaklarınada devrenizi bağlayın.

• quote:

Orijinalden alıntı: TuRkiShCowboy

Reed röleyi normal bir röleyi kumanda edecek şekilde bağlayın. Rölenin kontaklarınada devrenizi bağlayın.

Onuda düşündüm ama bu sefer kontak kapalıyken bile yani en iyi ihtimalle bütün bir gece reed başka bir röleyi çekecek yani başka bir röle sürekli çekili kalacak, aküyü boşuna bitirecek. Şu anki durumda reed uzaktan çalıştırma modülünü vites boşda kaldığı sürece 0,2mah ile besliyor.

• Pic veya bir mikrodenetleyici ile devre yaptığınızı varsayıyorum.

Pic in bir bacağına buton bağlar gibi Reed röleyi bağlayın ve yazılımınızıda Reed uzun süre aynı konumdayken pic uykuya yatacak şekilde düzenleyin. Böylece hem çekilen akım çok düşer hemde Reed rölenin bozulmasına engel olursunuz.

Sonradan aklıma geldi, kullandığınız mıknatıs çok kuvvetli, belki rölenin kontakları mıknatıs özelliği kazanıp yapışıyor olabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    12V DC RÖLE bacak bağlantısı
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Pic in yazılımını başka birine yaptırmıştım, maalesef müdahale edemiyorum. Reed i + kutubu anahtarlayacak şekilde yapınca yapışıyor ama - kutubu anahtarlayacak şekilde yapınca sorun olmuyor ama ben özellikle + kutubu anahtarlamak istiyorum.

Yabancı bir kaç forumda diyot çözümünden bahsediyorlar ama anlayamadım tam olarak, birde kondansatör çözümü var ama devrede zaten marş basarken düşen boltajdan etkilenmesin diye büyük 2 tane kondansatör var öyleki elektriği komple kessem bile mini röleyi ve devreyi 2 saniye kadar besliyor.

• Madem açıldı detaylı anlatayım,

4 röleli dtmf devrem var, devreye bir telefon kulaklık çıkışından bağlı, 1 tuşlayınca araba kontak açıyor, 2 tuşlayınca 1sn marş basıyor, vs vs. Bu devre araç vitesdeyken çalışmasın diye ve güvenlik önlemi olarak + yı direk aküden, - yi ise el freni müşüründen alarak reed röleden geçirerek alıyor. Yani el freni inikken ve/veya araç vitesdeyken devreye şaseleme gitmediğinden devre çaşımıyor. Aracı uzaktan çalıştırdığımda kötü niyetli kişiler aracı çalmaya kalkıp el frenini indirirse devre kapanıyor, aynı şekilde vitese atarsada devre kapanıyor, ya da ben el frenlni çekmediysem veya aracı vitesde ınuttuysamda devre tamamlanmadığından sistem çalışmıyor. Buraya kadar herşey güzel ama problem devreye bağlı telefonun şarjı zırtpırt bitince başlıyor. Devreye bağlı telefonun şarjı sık sık bitince bende telefonu çakmaklıktan şarja bağladım, böyle oluncada çakmak soketimden gelen şaseleme şarj aletinden telefona ordanda kulaklık çıkışındanda devreye gidiyor. Böyle olınca devre el freninden ya da reedden gelecek şaseye ihtiyaç duymadan devreyi sırasıyla kulaklık-telrfon-şarj-çakmak soketinden gelen şaselemeyle tamamlayıp çalışmaya devam ediyor. El freni inikken ya da araba vitesdeyken şaseyi kulaklık-telefon-sarj-çakmakdan tamamlayıp benim güvenlik adımlarımı atlıyor. Telefonum hem şarjda kalsın hemde güvenlik adımlarım çalışsın istiyorum. Bu yüzden telefonun şarjını ya devrenin beslendiği kaynakdan başka bir kaynakla beslicem ya da devrenin + kutbunu reed den geçiricem. + kutbunu reed den geçirirsem problem kalmıyor ama bu sefer reed kontakları yapışıyor.

• +yı doğrudan aküden, devrenin -sinide el freni müşürüne bağla. Böylelikle el freni inikken devre çalışmaz. Devrede ht8870 gibi bir entegre(telefondan gelen dtmf kodunu çözen entegre)ile pic olmalı. Siz Reed röleyi bu iki entegrenin arasındaki hatta seri olarak bağlayın. Böylelikle sadece vites boştayken devre dtmf kodunu çözebilecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuRkiShCowboy -- 27 Ocak 2015; 0:08:59 >
  • endüktif switch denen bir devre elemanı var.

Reed röle ark..

Mıknatısa gerek olmadan metale yakınlaştığında tetiklenir. Düşük akım çeker.

Endüktiv anahtar ile vites konumunu görmeni sağlayan bir sistem kurabilirsin.

Ama bu tür işlerde en mantıklısı araç viteste iken kontak anahtarını çıkartmana engel olan bir pimin kontağa ilave edilmesidir. İçeride boşu boşuna akü bitiren bir devre de bulunmamış olur.

Kulağı tersten tutmuşsunuz anlayacağınız.

• quote:

Orijinalden alıntı: goçhisar

endüktif switch denen bir devre elemanı var.

Reed röle ark..

Mıknatısa gerek olmadan metale yakınlaştığında tetiklenir. Düşük akım çeker.

Endüktiv anahtar ile vites konumunu görmeni sağlayan bir sistem kurabilirsin.

Ama bu tür işlerde en mantıklısı araç viteste iken kontak anahtarını çıkartmana engel olan bir pimin kontağa ilave edilmesidir. İçeride boşu boşuna akü bitiren bir devre de bulunmamış olur.

Kulağı tersten tutmuşsunuz anlayacağınız.

endüktif anahtarı vitese çok yaklaştırmak gerekmezmi çalışması için. çok yaklaştırırsam vites atamam.

• Ekte çizdiğim basit devreyi yaparsan sorunsuz çalıştırırsın.
    Reed role +ile besledim ULN 2803 artı ile tetiklenir ise çıkışI eksi verir eğer bu şekilde işini görmez ise UGN-XX Serisini kullanırsan bu seride Eksi ile tetiklenir çıkışı +12v verir

Reed rolenin her iki kontağına 100nf kondansatör bağlarsan daha uzun ömürlü çalışır kontaklardan akım geçerken bu kondansatör ark oluşumunu söndürür.

Reed röle ark..

• quote:

Orijinalden alıntı: egealtay

Ekte çizdiğim basit devreyi yaparsan sorunsuz çalıştırırsın.
    Reed role +ile besledim ULN 2803 artı ile tetiklenir ise çıkışI eksi verir eğer bu şekilde işini görmez ise UGN-XX Serisini kullanırsan bu seride Eksi ile tetiklenir çıkışı +12v verir

Reed rolenin her iki kontağına 100nf kondansatör bağlarsan daha uzun ömürlü çalışır kontaklardan akım geçerken bu kondansatör ark oluşumunu söndürür.

Reed röle ark..

hocam çok yaşa,

UGN-XX nun bağlantı şemasını verirmisin kontaklara kondansatörler bağlı olarak. uğraştıracak biraz ama :)

• Endüktif kontakların çapına göre algılama mesafesi uzunlaşır. 1.5cm meaafede algılayan dahi var.

• quote:

Orijinalden alıntı: sadece_erhan

quote:

Reed röle ark..

hocam çok yaşa,

UGN-XX nun bağlantı şemasını verirmisin kontaklara kondansatörler bağlı olarak. uğraştıracak biraz ama :)

UDN-2981A çizimiektedir,

Kondansatör ü bağlama sanda olur ancak bağlarsan daha iyi olur.

Kolay Gelsin

Reed röle ark..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egealtay -- 27 Ocak 2015; 11:24:08 >

• quote:

quote:

quote:

Reed röle ark..

hocam çok yaşa,

UDN-2981A çizimiektedir,

Kolay Gelsin

Reed röle ark..

Peki udn2981a yerine udn2981 veya udn2982 vesair kullanılabilir mi? Bir de datasheet de max 500mAh diye okudum ama hep yanlış yorumlarım o yüzden emin olamadım.

Tşkler

• quote:

quote:

quote:

quote:

Reed röle ark..

hocam çok yaşa,

UDN-2981A çizimiektedir,

Kolay Gelsin

Reed röle ark..

Peki udn2981a yerine udn2981 veya udn2982 vesair kullanılabilir mi? Bir de datasheet de max 500mAh diye okudum ama hep yanlış yorumlarım o yüzden emin olamadım.

Tşkler

UDN - XX serisinin tamamı eksi ile tetiklenir çıkışı ARTI verir ,
    ULN - XX serisinin tamamı artı ile tetiklenir çıkışı EKSİ verir,

Her kanal 500 ma akım akıtır Dikkat eder isen ben çizimde giriş ve çıkışları kısa devre ettim bu ne demek oluyor 8 ad giriş X 500 ma= 4,000 ma çekebilirsin max demektir yani buda 4 Amper demektir.

• Ben pinlerin kısa devre olduğunu farketmemiştim. Ellerinize sağlık

• merhaba tekrar,

udn2981a yı proteusda simüle ettim ama giriş uçlarına - verdiğim halde çıkış uçlarına + vermedi.
    giriş uçlarına + verince çıkış uçlarından + veriyor ama.
     Reed röle ark..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.