Adalete, hakkaniyete ve yasalara olan tutkunuz gözlerimi yaşarttı. Şikayet edenler aman Rockstar'ın hakkı yenmesin, kural usulsüzlüğü olmasın diye dürüstlüklerinden mi şikayet ettiler yoksa kocaman bir emeğe karşılık 50 lira vermek zorlarına gittiği için, bedavaya alıştıkları için, çeviricilerin para kazanmasını hazmedemedikleri için mi ettiler? Sahibinden izin almadan ürün üzerinden para kazanmak dünyanın her yerinde yasak da başkasının yatırım, emek, bilgisiyle üretip ticari amaçla piyasaya sürdüğü ürünleri korsan elde edip kullanmak yasal mı? Korsan Windows, korsan oyun kullananları niye şikayet etmiyor o zaman bu adalet timsali arkadaşlar? Gören de çeviri ekibi oyunun kendisini satıyor yahut çeviriyi oyun fiyatına satıyor sanacak. Kaç kişinin ciddi emek vererek ürettiği bir ürün, değer var ortada. Bunu yapanın karşılık beklemesi dünyanın en doğal şeyi. Counter Strike çevirisi değil bu. Devasa bir diyalog silsilesi. Basit iş değil. Olması gereken Rockstar'ın gelin kardeşim madem yüzde yüz çevirdiniz bunu ben satın alıp oyunculara sunarım demesi lazım. Yaptı mı? Hayır. Hadi ona zahmet etmedi. Çeviri bir şekilde kullanıcılara ulaşşsın, hem isteyen kendi dilinde oynasın hem benim oyunum daha çok satar diye düşündü mü? Hayır. Ancak yasak kardeşim. Çünkü iplemiyor adam burayı. Türkçe dili, Türk oyuncusu falan umurunda değil. Kural bu deyip geçiyor. Ben son kullanıcı olarak oyunu virüssüz düzgün bir çeviriyle oynamayı talep ediyorum. Kim al kardeşim biz yaptık, ücreti de bu derse veririm parasını alırım hizmetimi. Bu niye paralı diye saçma salak ağlayıp oraya buraya şikayet etmem. Oyuna İtalyanca, Fransızca, Almanca, Rusça, İspanyolca, Korece, Çince, Japonca, Portekizce koyan Rockstar Türkçeyi yok sayacak, üstüne yapılan çeviriyi de para kazanamazsın diyerek engelleyecek. O zaman anlaşıp kendi eliyle sunsaydı çeviriyi. O da yok. Bu yüzden Türkiye'yi zerre iplemeyen devasa Rockstar'ın tarafında durup kraldan çok kralcı olmak yerine mantıktan ve son kullanıcıdan taraf olmak gerek. Ortada hak ihlali varsa tek taraflı değil. Aynı yasa ve haklar CD Project Red için de geçerli ama oyuncuya ve Türkiye'ye yaklaşımına bakın. Bu kafada kalındıkça Türk oyuncusu daha çok zaman internette bedava yama peşinde koşup virüsle, uyumla uğraşır durur. Bravo hepinize. En büyük yasa koruyucuları, en dürüst, en akıllı, en kurnaz sizsiniz. |