Şimdi Ara

RAM kullanımı olayının abartılması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
1.815
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • RAM çok ucuz bir kaynak. Çok az enerji yiyor. Mesela bunun deneylerini yaptım, gerçi ekran kartı VRAM inin mhz ini düşürüp yükselttim, 1 watt bile ne azaldı ne çoğaldı. Çok ufak mertebeler bunlar. Yani bence, RAM varsa kullanmak iyidir. bataryayı fazla kullanmaz zaten. Bir de çok hızlı, genelde 30-40 GB/s hızda veri alıp veriyor. Bu fazlasıyla hızlı. Bu ram kullanımı olayına takılmamak lazım. Mesela sürekli kullanılan bir veri, diskte duracağına ram de dursun daha iyi. HDDde o kadar manyetik kafa dönüyor vs daha çok enerji yiyor. Motor çalışıyor neticede.




  • Kullanılmayan (boşta kalan) RAM istaftır diyordu bir üstat. Çok yüksek hızla çalışıp az güç harcayan bir şeyi boşta bekletmek ve dolmaması için çaba harcamak boşa uğraştır diyordu başka bir üstat. Sistemde 4 veya 16 GB bellek varken 100 MB'ın hesabı yapılıyor bazen bu can sıkıcı. 1 GB belleği olan için önemli tabii, o zaman da ayağı yorgana göre uzatmak lazım. İşlemci ve HDD ile elektrik harcayıp zaman kaybetmek veya SSD üzerine yazma harcamaktansa yükle RAM'a o halletsin. İşi o zaten.

    Keşke daha ucuz olsa USB flaş sürücüler gibi

  • 16 GB RAM'e sahip bilgisayar için tabi ki sıkıntı yok ama 4 GB için büyük sıkıntı.
  • Ram dediğiniz için kulanılmak içindir. Ama düşük 4gb gibi ram kullanımına sahip olan insanlar için büyük problem arz etmektedir malesef. Bende ram kullanımının çok olmasını umursamam ama sınıra yaklaşırsa epey sıkıntı demektir

  • konuya yanlış giriş yapmışsınız !


    bu şekilde anlatırsanız kimse bir şey anlamaz.


    öncelikle ram üzerinde çalışan linux dağıtımları olayı var.


    bunlar HDD veya SSD ye bile gerek duymazlar diyeceğim


    ama maliyet açısından daha ucuz donanımlar


    usb bellek veya SD kart üzerinden


    sistem yüklemesi yapılır.


    ortalama usb 2.0 ve sd kart hızına göre


    saniyede 40 MB veri aktarır tabi buradaki dosyalar sıkıştırılmış olduklarından


    saniyede 40 MB 1 saniye dolmadan hızlı bir şekilde ram e açılarak


    ortalama 1 dk içinde bir linux sistemini size anahtar teslim bir şekilde karşınıza çıkartır.


    yanlız kurulum anlık oluşturulan RAM disk sürücüsü içinde oluşturulan bir sanal sürücüden olduğu için çalışan yani canlı programlar normal hdd kurulu yapmış gibi anlık RAM disk alan tüketimi oluşturur. ama yinede tüm ram alanını heba etmez


    bu aynı şu şekilde olur hani bir zip dosyasının içini görürsünüz ya

    aynı hızda sistem alt dosya içeriğini görür ama o zipli dosyaya bakmaya çalışsanız.

    makine zipi açmakla uğraşır.


    konuyu toparlarsak 4gb bir iso düşünün sistem kurulumunuz 20 GB

    ram disk linuxlardan birini seçerseniz 20 GB ram alanı yemez


    sadece çalıştıracağınız programı ram disk e yükleyip sonrada standart ram tüketimini yapar.


    bu işlem HDD i bırakın SDD den bile daha hızlıdır. ve SSD gibi sınırlı kullanım hücre ömrü yoktur. yani asla bozulmaz denebilecek bir sistemdir bu


    çünkü HDD olsun SSD olsun okuma ile yazma hızı farklı olan donanımlardır bunlar

    ama RAM de bu olay neredeyse aynı denile bilinecek seviyede olur biter


    şu an tek sorun 4GB rami olanın ortalama sistemi 2GB RAMDisk 2 GB ram şeklinde kullanması

    aynı şekilde 2 GB rami olanında sistemi 2 ye bölmesi sınırlı ram alanını biraz dar boğaza sokar


    tabi ram alanı genişledikçe 32GB lık bir sisteminiz varsa biraz daha rahatlarsınız

    hatta tam ram disk bile oluşturabilirsiniz o daha teknik bir konu ileride belki rami mi artırırsam bu konuda bir şeyler yazabilirim.





  • Belki dinozor veya eski kafa diyeceksiniz ama 4 GB bellek için az sayılmaz. Tabii ki kimseye 4 GB ile yetinmesini söylemiyorum, ancak Linux + Firefox (+ uBlock Origin) + birkaç mesajlaşma + torrent + müzikçalar + ofis için gayet yeterli. Ama iş üretkenlik için çeşitli araçlar kullanmayı gerektirdiğinde ı-ıh...

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    öncelikle 4GB az bir bellek değil !


    dahası zaten asıl marifet sınırların sonsuz olduğu bir alanda rahat çalışmak değilde


    sınırların rahat çalışmayı zoryacağı noktada ; işte asıl heyecan azim tutku ve kararlılık burada başlıyor.


    eğer bu zorlayıcı koşullar olmasaydı. bilgisayar teknolojileri bu kadar gelişemezdi.


    her adım kendi içsel sınırlarıyla birlikte geliyor.


    ram disk geçince yıllardır HDD ve SSD nin sizi nasıl sınırladığınız çok iyi anlıyor ve hissediyorsunuz !


    daha sonra sistemi 32 GB ram yaparsanız işte o noktadan sonra işlemcinin hız sınırına yaklaşıyorsunuz.


    gerçek bir işlemcini ne kadar hızlı veya ne kadar yavaş çalışıtığını hissediyorsunuz.


    işlemciyide 32 çekirdekli yaparsanız o noktadan sonrada anakartın veri yolu sınırlarını hissediyorsunuz.


    özetle iş ram de bitmiyor ama ram bir noktadan sonra analog iletim hızının bittip gerçek dijital verilerin işlendiği nokta


    çünkü HDD ve SSD fiziksel donanımın madde kimyasına göre hız iletimi yaptığı bir nevi analog veri akışı anlamıyla


    C64 diskinin kullanıldığı medyadan farkı yok !

    CD veya DVD sürücü bile bir noktada lensin görmesi veya motorun devir hızı anlamıyla

    analog yani araya %100 dijital olmayan veri aktaranlarının müdahil olduğu ortamlar.


    RAM disk aslında %100 dijital veri işletiminin başladığı noktadır.





  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Selamlar

    Çoğu zaman yazdıklarınızdan pek bir şey anlamıyorum. İlk cümlenizden sonrasını da sırf bana yanıt verdiniz diye zahmet edip okudum ama yine anlamadım. Lütfen bana daha fazla yanıt yazmayın.

  • 8gb bile az şuanda, Intellij ile beraber vscode da yazdığınız react projelerini aynı anda çalıştırın görürsünüz. (Birde firefox arka planda stackoverflow sekmeleri var tabi)
  • ben konunun amacını anlamadım


    cevablayanların da amacını anlamadım.


    RAM drive ın faydasımı konu ? yoksa sistemlerde atıl duran ram kapasitelerimi sorun ?


    toplam 16gb ddr3 1600 lük ram lere sahibim. kullandığım cpu (xeon 2670 v1) nun gerçek performans değerleri için optimum ram değeri var.

    kişisel kullanım anında cpu nun aşırı yüklenmesini veya sistemin yavaşlamaması için ihtiyaç duyulan bir barem var.

    yani ben şimdi sistemimdeki 8 lik ram in birini çıkartınca OS un yüklenmesinde reel bir değişiklik olmayacağı mıdır yoksa 8 ram gereksiz şekilde atıl mı kaldığıdır ? ki sürekli taskman da aktif programları ve sistem yüklenme takibi yapan biri olarak..... (şuan 16 ram in 10 u kullanılıyor ve cpu yüklenmesi %62)


    aynı şekilde; piyasada satın alımı yapılmış ama hakkında çok aşırı kötü performansından bahsedilen ekran kartı ve bunların sahibleri oyun düşkünleri var. özellikle oyun amaçlı alınan bir ekran kartının gerçek performans değerini verebilmesi için de gerekli bir cpu ve ram e ihtiyaç var. tabiki o anakartın da hem cpu hemde gpu değerlerini anlık eşleştirebiliyor olması gerek. 40-70usd lik anakartlar olmaz.

    en basiti. 256bit (ddr5-6)bir ekran kartı için gidip cachi 4mb olan bir cpu ve 8gb ram takmak o gpu için bir işkence olacaktır. buna çok denk geldim.. 2-3. nesil işlemci ve 4gb ram olan sistemine 200usd lik ekran kartı takıp sonrada sistem kitleniyor diyenleri çok iyi biliyorum. ellerindekini bilmedikleri için aldıklarını nasıl kullanabileceğini bilmeyen kişi sayısı dünya genelinde +%90 dır. buna kamu/özel bilgisayar/server satın alması yapan bilgisayar mühendisleri de DAHİL.


    "ram drive" konusu ise amaç.... en eski ram drive kullanıcılardan biriyim ülkemizde.


    fiii tarihinde çalıştığım okuldaki cp de disk yok idi.. daha doğrusu birçok 8086 pc lerde disk yok idi.. açılışı disket ile yapardınız. sonra sıra ile de programları yükler.. daha sonra da dosyaları kullandığınız disketi takar çalıştırırdınız.

    tabiki 8086 larda 1mb ram olmasına rağmen ramdisk yapamamış idim. maksadımda windows çalıştırmak idi :-) himemsys desteklemiyormuş 8086 ları ... diye duymuştum.. yada beceriksizliğim...


    o tür yapı için 286 gerekiyormuş. bu bir ihtiyaç konusu idi. sürekli disket söküp takmamak için kullanılmayan ram in bir kısmını disk gibi kullanabilmek için idi. ilk çıkan 286 serilerinn de büyük kısmı piyasaya disk siz sistem olarak çıktı.. 1mb ram için 40-80usd ödediğimiz günler oldu.


    bir dönem yerel bir tv için sanırım gigabyte ın idi markası.. scsi ram drive kartını denemiş idim. slot üstüne ram leri diziyordunuz. OS açıldığında driver devreye girip kart üzerindeki ram leri size bir disk olarak sunuyor idi.

    ne amaçla kullanılacak idi ???? tv reklam işinde render olayının daha hızlı gerçekleştirilmesi amacı vardı. ki yapılan denemelerde olabilecek en güzel raid yapısından çok daha hızlı bir performans ortaya çıkıyordu. buda başka bir alternatif ihtiyaç.... o günler için.


    32bit den 64bit e geçiş sadece pc/server ların ram kapasitesini arttırmak amacı yoktu. içerisinde beraberinde birçok farklı özellikle de geldi. 32bit windows a 4 ram takıp neden 3 görüyor diye kafayı yediğim günleri gülerek hatırlıyorum.


    PS programı güncelleme yaptı ve cc serisine geçerken anlık hafızaya yüklenebilecek grafik boyutunu 2tb a çıkartırken, ram DESTEK kapasitesini de hatrı sayılır değerlere çekmiş idi. buda ayrı bir ihtiyaç


    vmware workstation özellikle 15 serisine geçerken desteklediği ram kapasitesini arttırakla kalmadı, eski ram kapasitesinde daha performanslı çalışma imkanı da getirdi.

    ram kapsitesi veya ram desteği eğer bir ihtiyaç değil ise.. bir yazılıma ilk gelen update neden hep ram yapılandırması ve kapasite değerinin yükseltilmesi üzerine oluyor ?



    satın aldığınız ana kartların kitapçıklarını okuduğunuzda yeni model diyebileceğimiz birçok anakartın hala 32gb ram kapasitesinde olduğunu görebilirsiniz. bunun da en büyük sebebi hedef kitlesinde ihtiyaç duyulabilecek ki asla önermedikleri bir değerdir.. ama bir oyuncu anakartı aldığınızda ise bunun 512gb ı geçtiğini çok rahat farkedebilirsiniz. ki 144hz fps destekleyen bir oyunun kullandığı max ram ?????


    biz kişisel olarak hayatımızda RAM drive kullanmıyoruz. yani çoğu system destek elemanı da bilmez bu tür bir yapının varlığından.


    birçok kişi evet ihtiyaç duyduğundan fazla ram satın alması yapıyor.. hatta cpu nun cache 4-6mb olup anakartın desteklediği max ram kapasitesini takanlarda çok fazla. ama gel görki o tür anakartlar max ram kapasitesi olsa bile bir üst seviye anakartın yarı ram kapasite değerindeki performansı bile veremediği vakiidir. aynı işlemci ve diski kullansanız bile


    satın alma yapılırken amaca göre hardware in seçilmesi çok önemlidir. insanlara pc satın alması esnasında optimum kullanım süresi ve para durumuna göre ram öneriyorum

    pc lerin ilk çıktığı günden beri, performans sorunlarımız IO da yani disk okula yazma hızımızda. ssd teknolojisi bunu bir miktar çözmüş olsa bile. tabiki hiçbir sistem eski bile olsa bir RAM in okuma yazma hızına erişemiyor


    teknik olarak... isterse i3 adı verilen giriş seviyesi işlemcilerde bile... kullanılan disk ssd bile olsa... gerçek işlemci ve disk performansı için 8gb ram den aşağı kullanılmasını bir hata olarak düşünüyorum. heleki win10 yükleyip kastırıyorlar insanlara bu pc leri 4 ram ile.


    aynı şekilde

    elimizden düşürmediğimiz android tlf larda giriş seviyesi 4gb ram in altında çıkmaya devam ediyor ama insanlar güncel android serisi kullanmak isterken maalesef o 4gb ram kapasitesi bir sonraki güvenlik güncellemesi ile yetersiz kalmaya başlıyor. fabrika rom u bile sürekli deneme merak amaçlı yüklenen programlar ile performansını çok kısa sürede kaybediyor.


    ki android lerde de bildiğiniz gibi hala swap alan var. windows'da da var... yeni çıkan linux iso ları istenirse swap sız kurulum imkanı veriyor. tabiki xp lerde bile swap i silebildiğinizi de hatırlatıyorum.


    şahsi görüşüm.

    bir sistemde imkanlar ve ihtiyaç dahilinde ekleyebileceğiniz ram i sisteminize ekleyin ve swap a düşmeyin. 8 ram den aşağı sistem toplamamanızı öneriyorum.


    bu sözüm sistem destekçiler için değildir.

    onlar ana kartlarının desteklediği max kapasite RAM ile çalışsınlar ve ssd olsa bile "ram drive" ın hızını günlük işlerinde test ettiklerinde vaz geçemicekleri bir yapı haline gelecektir.


    selamlar





  • quote:

    Orijinalden alıntı: tosuntosun

    ben konunun amacını anlamadım


    cevablayanların da amacını anlamadım.


    RAM drive ın faydasımı konu ? yoksa sistemlerde atıl duran ram kapasitelerimi sorun ?


    toplam 16gb ddr3 1600 lük ram lere sahibim. kullandığım cpu (xeon 2670 v1) nun gerçek performans değerleri için optimum ram değeri var.

    kişisel kullanım anında cpu nun aşırı yüklenmesini veya sistemin yavaşlamaması için ihtiyaç duyulan bir barem var.

    yani ben şimdi sistemimdeki 8 lik ram in birini çıkartınca OS un yüklenmesinde reel bir değişiklik olmayacağı mıdır yoksa 8 ram gereksiz şekilde atıl mı kaldığıdır ? ki sürekli taskman da aktif programları ve sistem yüklenme takibi yapan biri olarak..... (şuan 16 ram in 10 u kullanılıyor ve cpu yüklenmesi %62)


    aynı şekilde; piyasada satın alımı yapılmış ama hakkında çok aşırı kötü performansından bahsedilen ekran kartı ve bunların sahibleri oyun düşkünleri var. özellikle oyun amaçlı alınan bir ekran kartının gerçek performans değerini verebilmesi için de gerekli bir cpu ve ram e ihtiyaç var. tabiki o anakartın da hem cpu hemde gpu değerlerini anlık eşleştirebiliyor olması gerek. 40-70usd lik anakartlar olmaz.

    en basiti. 256bit (ddr5-6)bir ekran kartı için gidip cachi 4mb olan bir cpu ve 8gb ram takmak o gpu için bir işkence olacaktır. buna çok denk geldim.. 2-3. nesil işlemci ve 4gb ram olan sistemine 200usd lik ekran kartı takıp sonrada sistem kitleniyor diyenleri çok iyi biliyorum. ellerindekini bilmedikleri için aldıklarını nasıl kullanabileceğini bilmeyen kişi sayısı dünya genelinde +%90 dır. buna kamu/özel bilgisayar/server satın alması yapan bilgisayar mühendisleri de DAHİL.


    "ram drive" konusu ise amaç.... en eski ram drive kullanıcılardan biriyim ülkemizde.


    fiii tarihinde çalıştığım okuldaki cp de disk yok idi.. daha doğrusu birçok 8086 pc lerde disk yok idi.. açılışı disket ile yapardınız. sonra sıra ile de programları yükler.. daha sonra da dosyaları kullandığınız disketi takar çalıştırırdınız.

    tabiki 8086 larda 1mb ram olmasına rağmen ramdisk yapamamış idim. maksadımda windows çalıştırmak idi :-) himemsys desteklemiyormuş 8086 ları ... diye duymuştum.. yada beceriksizliğim...


    o tür yapı için 286 gerekiyormuş. bu bir ihtiyaç konusu idi. sürekli disket söküp takmamak için kullanılmayan ram in bir kısmını disk gibi kullanabilmek için idi. ilk çıkan 286 serilerinn de büyük kısmı piyasaya disk siz sistem olarak çıktı.. 1mb ram için 40-80usd ödediğimiz günler oldu.


    bir dönem yerel bir tv için sanırım gigabyte ın idi markası.. scsi ram drive kartını denemiş idim. slot üstüne ram leri diziyordunuz. OS açıldığında driver devreye girip kart üzerindeki ram leri size bir disk olarak sunuyor idi.

    ne amaçla kullanılacak idi ???? tv reklam işinde render olayının daha hızlı gerçekleştirilmesi amacı vardı. ki yapılan denemelerde olabilecek en güzel raid yapısından çok daha hızlı bir performans ortaya çıkıyordu. buda başka bir alternatif ihtiyaç.... o günler için.


    32bit den 64bit e geçiş sadece pc/server ların ram kapasitesini arttırmak amacı yoktu. içerisinde beraberinde birçok farklı özellikle de geldi. 32bit windows a 4 ram takıp neden 3 görüyor diye kafayı yediğim günleri gülerek hatırlıyorum.


    PS programı güncelleme yaptı ve cc serisine geçerken anlık hafızaya yüklenebilecek grafik boyutunu 2tb a çıkartırken, ram DESTEK kapasitesini de hatrı sayılır değerlere çekmiş idi. buda ayrı bir ihtiyaç


    vmware workstation özellikle 15 serisine geçerken desteklediği ram kapasitesini arttırakla kalmadı, eski ram kapasitesinde daha performanslı çalışma imkanı da getirdi.

    ram kapsitesi veya ram desteği eğer bir ihtiyaç değil ise.. bir yazılıma ilk gelen update neden hep ram yapılandırması ve kapasite değerinin yükseltilmesi üzerine oluyor ?



    satın aldığınız ana kartların kitapçıklarını okuduğunuzda yeni model diyebileceğimiz birçok anakartın hala 32gb ram kapasitesinde olduğunu görebilirsiniz. bunun da en büyük sebebi hedef kitlesinde ihtiyaç duyulabilecek ki asla önermedikleri bir değerdir.. ama bir oyuncu anakartı aldığınızda ise bunun 512gb ı geçtiğini çok rahat farkedebilirsiniz. ki 144hz fps destekleyen bir oyunun kullandığı max ram ?????


    biz kişisel olarak hayatımızda RAM drive kullanmıyoruz. yani çoğu system destek elemanı da bilmez bu tür bir yapının varlığından.


    birçok kişi evet ihtiyaç duyduğundan fazla ram satın alması yapıyor.. hatta cpu nun cache 4-6mb olup anakartın desteklediği max ram kapasitesini takanlarda çok fazla. ama gel görki o tür anakartlar max ram kapasitesi olsa bile bir üst seviye anakartın yarı ram kapasite değerindeki performansı bile veremediği vakiidir. aynı işlemci ve diski kullansanız bile


    satın alma yapılırken amaca göre hardware in seçilmesi çok önemlidir. insanlara pc satın alması esnasında optimum kullanım süresi ve para durumuna göre ram öneriyorum

    pc lerin ilk çıktığı günden beri, performans sorunlarımız IO da yani disk okula yazma hızımızda. ssd teknolojisi bunu bir miktar çözmüş olsa bile. tabiki hiçbir sistem eski bile olsa bir RAM in okuma yazma hızına erişemiyor


    teknik olarak... isterse i3 adı verilen giriş seviyesi işlemcilerde bile... kullanılan disk ssd bile olsa... gerçek işlemci ve disk performansı için 8gb ram den aşağı kullanılmasını bir hata olarak düşünüyorum. heleki win10 yükleyip kastırıyorlar insanlara bu pc leri 4 ram ile.


    aynı şekilde

    elimizden düşürmediğimiz android tlf larda giriş seviyesi 4gb ram in altında çıkmaya devam ediyor ama insanlar güncel android serisi kullanmak isterken maalesef o 4gb ram kapasitesi bir sonraki güvenlik güncellemesi ile yetersiz kalmaya başlıyor. fabrika rom u bile sürekli deneme merak amaçlı yüklenen programlar ile performansını çok kısa sürede kaybediyor.


    ki android lerde de bildiğiniz gibi hala swap alan var. windows'da da var... yeni çıkan linux iso ları istenirse swap sız kurulum imkanı veriyor. tabiki xp lerde bile swap i silebildiğinizi de hatırlatıyorum.


    şahsi görüşüm.

    bir sistemde imkanlar ve ihtiyaç dahilinde ekleyebileceğiniz ram i sisteminize ekleyin ve swap a düşmeyin. 8 ram den aşağı sistem toplamamanızı öneriyorum.


    bu sözüm sistem destekçiler için değildir.

    onlar ana kartlarının desteklediği max kapasite RAM ile çalışsınlar ve ssd olsa bile "ram drive" ın hızını günlük işlerinde test ettiklerinde vaz geçemicekleri bir yapı haline gelecektir.


    selamlar

    tek slot 1333 mhz ramler ortalama saniyede 4 GB veri aktardığı gördüm


    çift kanal durumunu değerlendirem fırsatım olmadı.


    dağınıt dosya erişimi anlamıyla ram tek çözüm !


    nedensel SWAP denilen saçmalığın hala daha sürüdürülüyor olmasıda ayrı bir saçmalık.


    SWAP aslında bir nevi ram üzerindeki geçici bilgilerin kalıcı olması için uğraşılan bir format


    ve son kullanıcılar yavaş yavaş bunun farkına varmaya başladı ve swap ı kapatıyorlar.


    bu arada ne hikmetse UEFi denilen 512 MB a kadar uzatmalı alan oluşturan bir şey var


    bu da aynı PC uyku moduna yatmış gibi PC yi hard on/off işlemi bile olsa uyku modundaymış gibi PC yi kaldırıyor.


    kullanıcılarıda 2 saniye daha hızlı açılıyor diye koyun sürüsü misali ! kavalın sesine gel !


    yani SWAP ı büyük firmalar UEFi için oluşturulan 512 MB a kadar oluşturulan alan içine ekleme çabası


    ileri seviye kullanıcıların gözünden kaçmıyor. bu arada buna linux dağıtımlarınında dahil olmaya çalışması


    kafada soru işaretleri oluşturuyor. sözde daha yüksek güvenlik standartı adıyla güvenliği açığı oluşturuyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ProjectMan -- 3 Mart 2021; 8:56:47 >




  • Orası öyle maalesef. Dağıtımdaki paketlere göre de çok etkileniyor. Örneğin Puppy, Ubuntu ve Fedora hiç bir olabilir mi, değil mi? Bazı dağıtımlarda sistem gereksinimlerinde RAM için minimum 512 MB yazıyorsa İnternet gezintisi için 1 veya 2 GB diye belirtiyor. Kaldı ki böyle donanımlarda İnternet sitelerindeki optimizasyon, izleyici ve reklam gibi içeriklerini de düşünürsek uBlock Origin vb. eklenti olmadan rahatça gezinmek bile hayal. Ben sıradan ev kullanıcısı bazında düşünmüştüm ancak sunucu, iş istasyonu, içerik üretici ve geliştirici için 8 GB quad-channel'ın belki tek bir bellek parçası olabilir.

    Bu arada KDE, Cinnamon falan karşılığını veriyor ama GNOME 3 ne yapıyor da o kadar kaynak harcıyor hâlâ anlayabilmiş değilim.  





  • quote:

    Orijinalden alıntı: ugurcansayan

    Orası öyle maalesef. Dağıtımdaki paketlere göre de çok etkileniyor. Örneğin Puppy, Ubuntu ve Fedora hiç bir olabilir mi, değil mi? Bazı dağıtımlarda sistem gereksinimlerinde RAM için minimum 512 MB yazıyorsa İnternet gezintisi için 1 veya 2 GB diye belirtiyor. Kaldı ki böyle donanımlarda İnternet sitelerindeki optimizasyon, izleyici ve reklam gibi içeriklerini de düşünürsek uBlock Origin vb. eklenti olmadan rahatça gezinmek bile hayal. Ben sıradan ev kullanıcısı bazında düşünmüştüm ancak sunucu, iş istasyonu, içerik üretici ve geliştirici için 8 GB quad-channel'ın belki tek bir bellek parçası olabilir.

    Bu arada KDE, Cinnamon falan karşılığını veriyor ama GNOME 3 ne yapıyor da o kadar kaynak harcıyor hâlâ anlayabilmiş değilim.  

    Ustam bahsettiğiniz distroların kullanım amacı farklı olduğundan kullandıkları işlemci ve RAM oranları aynı değil haklısınız. uBlock olmadan internet çekilmez durumda benim bilgisayar bile kasıyor uBlock olmadan. Sıradan ev kullanıcısı da artık basit düzeyde resim düzenleme, indirdiği video içeriğini televizyonda izlemek istiyorsa ses codeklerini değiştirme gibi işlemleri yapıyor bu yüzden onlar içinde 4 GB sorun yaşatabilir ustam. Gnome 3 gereğinden fazla ağır Gnome 2 zamanında iyiydi Gnome 3 ile bozdular neyse Gnome 2 Mate adıyla hala yaşıyor. KDE pek hoşuma gitmiyor ama Cinnamon güzel kullandığı gücün hakkını veriyor.





  • UEFI için pc kapalı olunca bile veri mi sızdırabilir diyorsunuz? Böyle bir sorun varsa, pc yi elektrikten çekeriz kapatınca olmaz mı?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tuxedo

    Ustam bahsettiğiniz distroların kullanım amacı farklı olduğundan kullandıkları işlemci ve RAM oranları aynı değil haklısınız. uBlock olmadan internet çekilmez durumda benim bilgisayar bile kasıyor uBlock olmadan. Sıradan ev kullanıcısı da artık basit düzeyde resim düzenleme, indirdiği video içeriğini televizyonda izlemek istiyorsa ses codeklerini değiştirme gibi işlemleri yapıyor bu yüzden onlar içinde 4 GB sorun yaşatabilir ustam. Gnome 3 gereğinden fazla ağır Gnome 2 zamanında iyiydi Gnome 3 ile bozdular neyse Gnome 2 Mate adıyla hala yaşıyor. KDE pek hoşuma gitmiyor ama Cinnamon güzel kullandığı gücün hakkını veriyor.



    Alıntıları Göster

    Konudan sapıyorum ama siz "ustam" dedikçe Youtube'da Sergen Deveci'nin "esnaflık" konulu videoları geliyor aklıma  





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.