Şimdi Ara

R dili öğrenilmeli mi? Tavsiye & Görüş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
804
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle saçma bir soru olduysa kusura bakmayın henüz dili araştırmadım ve sizlere sorayım dedim (kulaktan dolma bilgiler var şuan).

Pandeminin başından beri kendime yeni bir hobi edindim ve veri bilimi alanına giriş yaptım. İlk başta basit bir Excel kursuyla başlayan serüven SQL ve Python (veri kütüphaneleri) ile devam etti. Şuan Python makine öğrenimi kursları alıyorum. Gayette zevk alarak ilerliyorum.

Diğer bir yandan R dilini çok fazla duyuyorum. Özellikle linkedin gibi platformlarda veri biliminde ustalaşmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken diller arasında R'yi de sayıyorlar.

Açıkcası bu alana ilgi duyuyorum. Önümüzdeki en az 1 ay kadar (belki de 1 dönem) evdeyim. Çok fazla boş zamanım var. Öğrenmek istiyorum; fakat aynı zamanda Tableau'ya da başlamak istiyorum. Bir karar veremedim.

Siz olsanız ne yapardınız? R dili çok zorlar mı veya SQL Python'un üzerine bana katabileceği şeyler nedir?

Edit = Yani bu hobiyi ilerleyen senelerde bir kariyere (veri bilimi sektörü vs) dönüştürmek istesem işime yarar mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Management -- 15 Ocak 2021; 15:14:31 >

• R 'yi özel olarak önermem. 2015 'te iş ararken Büyük Veri konusuna ben de bakmıştım ve iş ilanlarında Java ve Hadoop sık geçerken R cok az geçiyordu. Şimdiki durumu bilmem. Veri Bilimi deyince ayrıca R veya Java gibi iyi bilinenlerden cok data driven programming / DDP kategorisinde az bilin en diger dilleri de gözden geçirmen yararına olur.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

R 'yi özel olarak önermem. 2015 'te iş ararken Büyük Veri konusuna ben de bakmıştım ve iş ilanlarında Java ve Hadoop sık geçerken R cok az geçiyordu. Şimdiki durumu bilmem. Veri Bilimi deyince ayrıca R veya Java gibi iyi bilinenlerden cok data driven programming / DDP kategorisinde az bilin en diger dilleri de gözden geçirmen yararına olur.

Teşekkür ederim hocam. Yani olur da bu hobi 3-5 sene sonra kariyer isteğine dönüşürse o diller daha çok işime yarar diyorsun.

İnceleyeceğim bahsettiklerini

• The Management kullanıcısına yanıt
    Wikipedia'daki
    en.wikipedia.org
    Data-driven programming - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Data-driven_programming#Languages
    kısmında

AWK
    Oz
    Rust
    Perl
    sed
    Lua
    Clojure
    Tab (language)
    fdm
    maildrop
    procmail
    Sieve

listelenmiş. Bu işi hobi olarak yapıyor olsan dahi bu dillerden en az birini incelemende fayda var. Not: Listedeki diller arasından AWK ve Perl'i bayağı bir biliyorum. R ile yapabileceğin işlerin coğunu sadece onlarla dahi yapabilirsin :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Çok teşekkür ediyorum hocam hemen araştırmalara başlayacağım

• Hocam merhaba öncelikle hevesinizi kırmak gibi olmasın fakat birkaç cümle yazmak istiyorum, belki okuyan başkaları için de yol haritası oluşturmada yardımcı olur.

Öncelikle veri analizi ve makine öğrenmesi alanına hobi olarak yoğunlaşmışsınız çok güzel burada bir sıkıntı yok. Yanlış anlamadıysam ileride belirttiğiniz bu alanlarda kariyer hedefi oluşturabilirsiniz gibi duruyor. Öncelikle yazılıma ilgi duyanların şunu anlaması gerekiyor dil bir amaç değil araçtır belirlenen hedefe göre dil kullanılır, dile göre hedef belirlenmez. Örneğin veri biliminin neresinde rol almak istiyorsunuz? Tam olarak yapmak istediğiniz nedir? Bu sorular, ana mesajda sorduğunuz soruların cevaplarını değiştirecektir. Örneğin veri madenciliği yapacaksanız Python daha mantıklıyken istatistiksel veri modelleme gibi işlerle uğraşacaksanız R daha iyi bir seçim.

Kariyer hedefi olarak bakarsak maalesef bu alanda çok iyi matematik ve mühendislik eğitimi almadan kayda değer bir şirkette iş bulmanız çok ama çok zor, imkansız bile denilebilir fakat iyimser olmak istedim. Peki ama neden bu kadar zor? Dikkat ederseniz bu alandaki iş ilanlarında, özellikle makine öğrenmesi - yapay zeka, "junior" ya da stajyer pozisyonuna eleman aranmaz daha doğrusu çok ama çok az aranır. Bu pozisyonlara zaten "işi bilen" elemanlar getirilir ve en az 3-5 sene tecrübe istenir. E peki bu alanda staj bulmak çok zorsa bu kişiler nasıl o işlere getiriliyor derseniz; halihazırda bahsettiğimiz alanlarda staj bulan nadir ve yetenekli insanlar ya da üniversitede verilen istatistik, olasılık, doğrusal cebir gibi matematik derslerinin yanında seçmeli derslerini bu alanda alan çok iyi insanlar.

İstatistiğin arka planında yatan matematiği anlamadan veri bilimi alanında iyi bir iş bulamazsınız. Linear regression, gradient descent gibi makine öğrenmesine girişin girişi denebilecek konsept kavramları anlamadan bu alanda iyi bir iş bulamazsınız. Görsel içerikli makine öğrenmesini doğrusal cebiri yalayıp yutmadan yapamazsınız.

Umarım hevesinizi kırmamışımdır fakat gerçekleri yazmak istedim. Bahsettiğiniz alanlar yazılımın en "top class" alanlarından. Mobil uygulama geliştirme gibi görece basit sayılabilecek konular değil. Eğer kararlıysanız ve bu alanda ilerlemek istiyorsanız önce calculus, diferansiyel denklemler, lineer cebir, olasılık, istatistik derslerinin "kitabını yazın". Belki şey diyeceksiniz "Hazır kütüphaneler var, bunları kullanıyoruz zaten ne gerek var bu kadar matematiğe !?", sadece hazır kütüphaneleri öğrenmek yazılmış basit kodları anlamanıza ve ufak çaplı projeler geliştirmenize yardımcı olur o kadar. Büyük projelerde matematik olmazsa olmaz.

• Equaties kullanıcısına yanıt

Selam hocam

Değerli yorumun için çok teşekkür ediyorum öncelikle.

Kariyer konusunu şöyle açıklayayım:

Yanlış hatırlamıyorsam geçen sene linkedin'de dolaşırken yabancı bir ekibin reklamına denk gelmiştim. O ekip, şirketler için "Data Science Toolbox" tarzında bir masaüstü uygulama yazmış, pazarlıyordu. En basit tabiriyle 0-kod bilgisiyle şirketlerin verileri yönetebileceği bir arayüz uygulamasıydı. Bu tarz bir projeyi gördükten sonra ilgim arttı.

Açıkcası ben "Veri Mühendisliği" kısmından çok "Veri Analizi & Veri Tabanı Yönetimi" kısmıyla ilgileniyorum. Yani ilgileniyorum ne kadar doğru bir tabir olur bilemedim; pek fazla bilgim yok bu sektör hakkında. Genel olarak görüşlerim bu yönde.

İşin en başına gidersek , temelde Python kursuna başlama sebebim ileride "iş dünyasına uygun" yazılım & program geliştiren bir ekibin parçası olabilmekti. Tabi olabilir miyim olamaz mıyım onu da bilmiyorum; yalnızca bu alana girişte aklımda beliren hedef buydu. Özellikle Risk Yönetimi & Analizi alanlarına ilgili biri olarak bu sektörün IT kısmında kendimi geliştirmek isterim.

Dediklerini de dikkate alacağım hocam hiç merak etme. Senin yaptığın yorum, bu forumda daha öncesinde konularıma gelen bazı yorumlara nazaran hiçbir şey :) bir ara yazılıma heveslendim diye suçlu ilan edildiğim bile olmuştu forumda.

Zaten bu sene mezun oluyorum ve muhtemelen alanımla ilgili (Risk & Operasyon Yönetimi / Danışmanlık) bir sektöre gireceğim. Hedefim 5-10 sene içerisinde IT alanından da bir şeyler kaparak kendimi geliştirebilmek.

Başka tavsiyelerin de varsa hepsine açığım :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • python'a ve veri analizinde kullanılacak modüllerle ilgili bilgin varsa R'a geçmen için bir sebep yok. Aynı şekilde R biliyorsan ve bunu veri analizi raporları oluşturmak halihazırda kullanıyorsan, aynı işi yapmak için python öğrenmene gerek yok (çalıştığın yerin hangisini kullandığı genelde belirleyici faktördür). Ancak bunu esnek bir şekilde otomasyona bağlayayım, efendim şu modüller web üzerinden çalıştırılsın tarzı işler veya entegrasyonlar varsa işin içinde, başta python kullanılması işin scalability'sini hayvan gibi arttıracaktır.

• R daha çok finans alanında kullanılıyor.

Yazılımcıların aksine iktisatçıların ve endüstri mühendislerinin öğrendiği bir dil.Data analiz falan yapacaksan gene ihtiyacın olur tabi ama bilişim sektörü için elzem değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: Pearn Harbor Fadıl

R daha çok finans alanında kullanılıyor.

Yazılımcıların aksine iktisatçıların ve endüstri mühendislerinin öğrendiği bir dil.Data analiz falan yapacaksan gene ihtiyacın olur tabi ama bilişim sektörü için elzem değil.

Teşekkür ediyorum hocam.

Tableu hakkında ne düşünüyorsun acaba? Tableu + SQL + Python'un beraber kullanımıyla ilgili çok fazla kurs var internette sanırım piyasada sıkça kullanılıyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.