Şimdi Ara

Qos - Ev ağındaki bir PCye öncelik tanıma - Sorular...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
5.049
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, 2Mbit ADSL kullanıcısıyım, Airties RT-211 4 Port ADSL2+ modemim var.

Ağda 2-4 arası değişen pc sayısı ile kullanıyorum neti. Ev arkadaşlarımın da bilgisayarı var, ve facebook gibi sitelerde video izlemekten başka işleri yok gibi!

Ben ise online Counter Strike oynuyorum. Ağdaki arkadaşlar sörf yaparken, veya video izlerken benim pingler 150 ve üstüne çıkıyor, yetmediği gibi paket kayıpları felan oluşuyor ve oyun kesinlikle düzgün oynanmıyor.

Eski modemimde QoS özelliği vardı ancak kullanmayı tam olarak beceremeden sattım. Şimdiki modemimde ise QoS yok.
    Benim ise şöyle bi çözüm yolum var ancak yardıma ihtiyacım var, hata yapmayayım.

Düşüncem şu...

Modeme sadece kendi bilgisayarımı bağlıycam. Modemin wireless'ını devre dışı bırakıcam.
    Bilgisayarıma 2. bir ethernet kartı daha takıp bu ethernet kartıyla 5 portlu ayrı bir switche bağlıycam.

Ağdaki arkadaşlar ve diğer pcler bu 5 portlu switche bağlı olacaklar. İnterneti benim bilgisayarımın üzerinden alacaklar.

İnternet akışı da şu sırayla işleyecek...

Modem >< Ethernet 1 >< Windows tabanlı ağ akış yönetim yazılımı >< Ethernet 2 >< Switch >< Ağdaki diğer pcler.

Burda herhangi bir hata var mı? Biliyorum bilgisayarım kapalı olduğunda ağdakiler nete giremiycek, ama bilgisayarım genelde açık zaten o konuda sorun olmaz. Asıl dert ettiğim, Windows XP Pro 32bit işletim sistemi kullanıyorum, internet paylaşmını, QoS veya benzeri öncelik tanıma sistemlerini sorunsuz kullanabilecek miyim?

Ve bunların yanında, Ağdaki diğer pcler için Alt Ağ Maskesi vs gibi bilgiler ADSL modeme göre mi, yoksa Ethernet 2'ye göre mi ayarlanmalıdır?

Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var, iyi forumlar.

• Ayrıca, yazılım olarak ne önerirsiniz?

Antamedia Bandwidth Manager diye bir yazılım var, hemen hemen istediklerimi karşılıyor ancak programı kurduktan sonra Windows açılmaz oluyor.
    Masaüstü geldikten sonra sistem donup kalıyor.

Buna benzer, özellikle öncelik sağlama konusunda ayarlama yapabilecek bir program tavsiyesi arıyorum.
  • Tekrardan Qos özellikli bir modeme dönmen bence en mantıklısı... Bu iş için harcayacağın emek yerine Qos desteği olan bir modemde arayüzü kavraman daha kolay olacaktır sanırsam..

Dediğin olaya gelince tam birşey söyleyemiyeceğim ama bağlantının o kadar dönmesi kayıplara yol açabilir diye düşünüyorum. Tam bir bilgim yok ama teorik olarak veri/sinyal ne kadar dolanırsa o kadar kayıp riski olmaz mı zaten? Büyük sunuculu sistemlerde bahsettiğin şey kullanılıyor ama altyapılar bir değil malesef.. Bence tekrar Qos'a yönel...
  • Hocam verinin dolanması ağdaki diğer pcler için geçerli olacak, onlarda da paket kaybı olsa bile çok önemli olacağını sanmıyorum.

Ağda verilerin düzgün gitmesi gereken pc benimki. Bu düzende yaptığım zamanda veriler ilk bana ulaşacak, yol olarak da modeme en yakın ben olucam.

Harcayacağım emekler önemli değil, böyle şeylerle uğraşmak hoşuma gider ancak önemli olan, sonuç alabilir miyiz.

En azından bandwidth sınırlaması yapıp internetin sadece 1MBit'ini ağdakilere versem umurlarında olmaz, bu sayede biraz olsun nefes alırım diye düşünüyorum.
  • Bağlantı şekliniz içinde bulunduğunuz şartlara göre en akıllıca çözüm gibi görünüyor ve herhangi bir hata yok.
    İnternet paylaşımı konusunda aşağıda verdiğim yazılım işinizi fazlasıyla görecektir. Ağdaki diğer pcler ip adreslerini sizin 2. ethernet kartınıza yaptığınız ayara göre alacaklardır. Yani modem ile ilişkilerini isterseniz kesebilirsiniz.
    Ayrıca cache özelliği sayesinde zamanla daha hızlı bir internet erişimi bile sağlayabilirsiniz. Örneğin facebook yada youtube gibi sitelerde birden fazla pc aynı videoyu izlerken yada aynı sayfa ve siteleri açarken cache özelliği devreye girecek ve daha hızlı veri akışı sağlanabilecektir. Bunların dışnda bandwith yönetimi sayesinde dilerseniz pinginize etki etmeyecek şekilde bağlantı paylaşımıda yapabilir ve bu hizmeti zamanlayabilirsiniz.

Demo versiyon 3 kullanıcı ile sınırlı ki zaten sizin makinanız haricinde 3 kullanıcı yeterli gelir sanırım ? Dilerseniz full sürümünü satın alabilir veya ...

http://download.cnet.com/CC-Proxy-Server/3000-2155_4-10062250.html?tag=mncol

• Anladım hocam.. Bahsettiğin şey teoride mümkün, pratiğe geçirebileceğininde kanaatindeyim. Aslında kablosuz adhoc ağlar kurduğumuz mantıkla olabilir diye düşünüyorum. Ben kendi evimde yerel ağ'dan gelen interneti kablosuz bağlantımla köprüleyip, yeni bağlantıyı kablosuz antenimle dağıtıp, ayarlardan interneti paylaşıma alarak ev içinde kendi pci kablosuz kartımdan yayın yapıyordum şimdi geldi aklıma.. Senin dediğinde bunun tam olarak aynısı. Sadece benim kurduğumda 1 yerel 1 kablosuz ağ aktifti seninde 2 yerel ağ aktif olacak ve mantık olarak tamamen yapılan işlem aynı olacak. İnternetten ad-hoc olayını bi araştır.. Kablolu/Kablosuz farkının sana engel olacağını düşünmüyorum.. Ayrıca Airties modemimin Qos menüsüne girdim ve biraz göz gezdirdim 6Adet Upstream ve 6Adet Downstream yapılandırması kabul ediyor. Modemden diğer makinaların mac ve ip adresini vererek bu 6yapılandırmadan 1ine verebiliyorsun.. Pek kolay gözüktü bana ancak DSCP/TOS bölümünü neye göre dolduracağımı çıkartamadım.. Dediğim gibi önce bi adhoc ağları araştır.. Kolay gelsin

• planladığın yöntemler interneti paylaştırmak için en uygunu fakat bu işler cs için nedense işlemiyor
    bağlantı kullanımı bakımından en hassas online oyunlardan biri, en küçük bir bağlantısı zayıflamasında hata verebiliyor ya da paket kayıpları üst düzeylere ulaşıyor
    cs için bildiğin gibi bağlantı hızı değil, ping süreleri ve paket kayıpları olmaması daha önemli
    Qos yöntemi buna çözüm getirmiyor malesef, 2. bilgisayar bağlandığı anda pingde değişmeler, bağlantı sayısının 10u aşması durumunda da paket kayıpları gözükmeye başlıyor, yani yavaş hızda indirme olsa bile bağlantı sayısı ve farklı serverlara bağlantı oyunda loss gibi sorunlara yol açıyor

öğrenci evinde bende uydunet kullanıyorum, aynı modemden çift ip ile internete çıktığım halde paket kayıpları yaşanıyor, Qosta yaşanmamsı mümkün değil gibi

en güzeli paran varsa yine uydunetten yalnızca cs için 512 sınırsız hat almak, ping süreleri adslye göre çok düşük ve paket kayıpları yok denecek kadar az

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Uydunet bulunduğum yerde maalesef yok.

Quiknet veya Uydunet olsa zaten hiç beklemeden alıcam ancak TTNET'ten başka sağlayıcı yok.
    Elimde hazır cihazlar varken bir süre uğraşıcam. Anladığım kadarıyla bağlantı yöntemi doğru.

Yukardaki CCProxy'yi indirdim, başka program tavsiyeleriniz var mı?
  • Başka yazılımlar var tabi ama sizin için en uygun yazılım benim düşünceme göre bu. Gerek boyutu gerekse kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor.

Başka yazılımlara örnek :

Usergate

Gate Keeper

...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kumandan -- 29 Temmuz 2009; 20:56:40 >

• Biraz önce arkadaşın laptopu ile ufak bi test yaptım.

Laptopu wireless ile internete bağlayıp, ethernet kartından benim bilgisayara direkt kablo çektik.
    IP adresleri birbirinden farklı ve Alt Ağ Maskeleri aynıydı.

Windows paylaşımda birbirini görüyordu o konuda sıkıntı yoktu.

CCProxy ile gereken ayarları yaptım, benim bilgisayardan browserdaki Proxy ayarlarını yaptım.

Burdan bi siteye girmeye çalıştığımda, diğer pcdeki CCProxy yazılımı Bağlantı olarak görüyordu, 5-6 siteyi aynı anda açmaya çalıştığımda ise bağlantı sayısı artıyordu.

Yani 2 bilgisayar arası bağlantıyı sağlamıştık galiba.

Ancak ben sitelerin hiçbirine giremedim, internet bağlantısı sağlayamadım. Proxy bağlantısı var ancak Proxy internet vermiyordu.

Başka yapmam gereken bir ayar var mı? Özellikle windowsta herhangi bir ağ ayarı felan yapmam gerekiyor mu?
    Ağ ayarlarında, ethernet kartında internet paylaşımı için kutucuğu işaretledim ancak faydası olmadı.

Şu an parçalarda eksik olduğundan asıl aklımdaki sistemi kuramadım ancak test amaçlı yaptığımda böyle bi durumla karşı karşıya kaldım.

• Ağ ayarlarında bağlantı paylaşımı işareti olmamamlı zaten, yani ağ ayarlarını yapılandırırken bağlantı paylaşımı olmayacak şekilde yapılandırmanız lazım. Hem windows hemde proxy üzerinden aynı ayarlar yapıldığı için problem çıkıyor olabilir. Proxy için hizmet veren kartın IP adresi manuel diğerleri auto olmalı.İlla aynı ip grubunda veya ağ maskelerinin aynı olması şart değil. Bu dediğim ayarları bir gözden geçirin. Kurulumda bir hata yapmış olabilirsiniz. Bir bakın işte anlıyorsunuz gördüğüm kadarı ile bu işlerden.
  • Sistemi bugün tamamladım. İstediğim gibi oldu.

Bilgisayara bi tane 100MBit PCI Ethernet Kartı ve Asus 5'li switch aldım. Gerekli kablolamaları yaptıktan sonra UserGate programı yardımıyla işi hallettim.
    Usergate gerçekten iyi, firewall hizmeti felan da sunuyor, bandwidth raporu felan tutuyor kendi içerisinde.

Sonuca gelince...

Ufak bir test yaptık. Ben Counter Strike oyunundayken ağdaki diğer pc Flashget ile Adobe Reader indirdi.
    10 Jet ile download yapıyordu ve ortalama hız 120-140 civarı limitledim. İnternet 2Mbit.

Benim pingde ufak yükselmeler ve dalgalanmalar oluyor ancak eskisine göre çok iyi. 5-10ms kadar oynama yapıyor sadece.

Aynı şekilde facebookta eş zamanlı 6-7 tane video'yu başlattığımızda da hissettirmiyordu pek.
    9-10 video olduktan sonra belli etmeye başladı ama zaten abartı bir değer o.

Şu an gayet güzel çalışıyor sistem. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 1 Ağustos 2009; 16:24:22 >

• yazılım olarak

öneririm
  • araya bilgisayar sokmamanizi oneririm.
    Neden olarak windows network uygulamalari icin cok amator bir sistem. onun yerine QoS ozellikli 100$ civari bir modem almanizi tavsiye ederim...
  • bu iş için bir pc yi 7/24 açık bırakmak tamamen elektrik israfı.
    gelişmiş qos yeteneğine sahip bir kablosuz routerin maliyeti ise sadece 100 lira, çektiği elektrik 5-6 watt max.
  • @Nightmare

Hocam ben de amatörüm sonuçta, en fazla 2-3 tane pcnin akışını yönetecek pc, çok da birşey beklemiyorum zaten.
    Ki bana yetecek performansı gösterdi sistem, az çok yetiyor.

@Muratremix
    Hocam PC 7/24 açık değil zaten. Ağdaki arkadaşlar interneti kullanacağı zaman açık bırakıyorum, onlar işini bitirdiklerinde benim pcyi kapatıp yatıyorlar.
    Zaten evin download işlerini komple ben yapıyorum. Onlar genelde gündüz kullanır interneti, benim pc de gündüz açık.

Şu an bilgisayarımın açık kalma süresinde bir artış olmadı yani. Benim PC zaten günde 18 saat felan açık, arkadaşların bilgisayar da benim bilgisayarla aynı zaman diliminde açık oluyor, bi problem olmuyor.

Geceleri interneti kullanmadığımız için kapatıyorum bilgisayarı yani.

-----------

Bu olay bana ders oldu zaten, ilerde modem değiştecek olursam QoS destekli ürünlere yönelirim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Diablo -- 5 Ağustos 2009; 0:36:51 >

• Qos çözüm değildir
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.