Şimdi Ara

Psikopatlık hastalıksa, psikopatların yaptıkları suçların cezasını çekmeli mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sizce özgür irade var mı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer Hayyam12 -- 21 Mayıs 2023; 22:54:10 >



  • evet birinin diğerine yarım metrelik kasaturayı soktuğunda ceza alması gerekir psikopatlık hastalık değil karakterdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • psikiyatrik sorunları olan kişilerin hemen tamamı toplumdan izole edilmelidir. basit bir okb yada hafif depresyonu kastetmiyorum.

  • Ceza çektir veya çektirme, yani diğer deyişle cezai veya gayri cezai niyetinden bağımsız olarak başkalarını korumak için onları zapt etmek, diğerlerinden ayrı biçimde alıkoymak, yani bir şekilde yarattıkları sorunu çözmek zorundasın. Bunun ceza olup olmaması bir bakış açısı. Özgür iradenin gerçekliği veya illüzyon oluşu bir fiilin suç olup olmamasında aslında bir anlam ifade etmiyor. Fiil suç addedilen bir fiilse, o kategorideyse bir suç. Hukukun veya kanunun - insan kurgusu olsun, olmasın - kendinden gelen tamamen bağımsız bir referans gücü var. Suç karşısındaki uygulamaya ceza demek, daha doğrusu suç addedilen karşısında ne türden bir uygulamaya başvurulacağı veya ne tür bir uygulamanın geliştirilip uygulanacağı suçla mücadeleden sorumluların inisiyatifi. Suçu ve kendi özel durumu karşısında bir uygulamayla yüzleşenin neyi nasıl algılayacağı göreli. Ona göre işlediği suç suç da olmayabilir. Suçu suç addetmemesinin ruhsal bozukluğunun bir sonucu olduğu da varsayılabilir. Gene de suça yönelik prosedürelleşmiş işlemi tanımlarıyla beraber uygularsın. İşlemi ve tanımı gerekli görüyorsan - misal suçu önlemede verimsiz buluyorsan - güncellersin. Ceza demezsin. Rehabilitasyon dersin. Statülerle (mahkum değil de hasta diyerek) oynarsın. Daha farklı, genel anlamda çok daha insani addedilecek bir muamele gösterebilirsin. İşlemin muhatabı ama buna "tedavi" de diyebilir, "ceza" da. Kanun koyucu veya uygulayıcı olarak resmi tanımını tanımayabilir. Zaten suç işler durumda olmasının sebebi bu. Resmi tanımların ve sosyal düzenin - yalnızca bir an için bile olsa dahi - dışına kaymış olması.


    Suçu zaten eğer genel ve kompleks bir sosyal patoloji şeklinde tanımlarsan %100 tedavisinin çok zor olduğunu fark edersin. Psikopati zaruri olarak bu tarz sosyal patolojiyi de üretiyorsa işin daha da zorlaşmaya başlar. Çünkü hem psikiyatrik hem de sosyal bozukluğu tedavi etmelisin. Sorumluluk duygusuyla elindeki en iyi ve en ideal uygulama bu diye iki aşamalı tedaviyi de uygularsın. Ama başarı garanti değil. Çünkü kanun, yönetmelik, uygulama deterministik tarzda ne derse desin, "özgür irade" görünümündeki sübjektivitesiyle psikiyatrik hasta kategorisindeki kriminal yaptığının suç olduğunu kabul etmeyip üstüne tedavi adı altında bir cezaya maruz kaldığına inanabilir. Tedavi etmeyi başaramadığını düşündüğün psikiyatrik kondisyonuyla böyle dediğini varsayabilirsin. Ama bu varsayımını bile ispat etmen aslında çok zor. Belki de tedavi gayet iyi çalışıyor ama hasta kendi özel mental, subjektif vb koşullarıyla istisna. Al sana, acaba özgür irade mi? Muhtemelen değil. Aslında bilime göre özgür irade diye bir şey yoktur. Ama o kişiyi etkin bir biçimde durdurman lazım. Bir şekilde. Yoksa gider cinayet işler, başkalarına zarar verir. Kendisi hariç hiç kimse de bunu istemez.


    Adaletin maksadı nedir tartışmalarında sık sık kullanılan intikam, ceza, önleme, tedavi vs konseptleri aslında sanılandan çok daha göreli (kişinin referansına bağlı) mefhumlar. Ama suçu bir şekilde alıkoymanın / baskılamanın ortak iyiliği çoğaltan, bir toplumu işlevselleştirip yaşanabilir kılan açık bir fonksiyonu var. O sebeple özgür iradenin gerçekten var olmaması suçun olmadığı haliyle ceza olmamalı anlamına gelir gibi çıkarımları çok sığ ve yersiz buluyorum. Ortada gayet makul bir zemin üzerinde suç olarak resmen tanımladığın bir şey varsa ona karşı etkili bir şey yapmalısın. Cezalardan daha etkili bir caydırıcı bulmak da zor. Bir psikopat cezadan caymasa bile başka suçlar işlemesine mahal vermeden ortaya çıkan ciddi vukuatıyla beraber başkalarının hayrı için alıkonmalı. O veya kanun koyucu buna ceza desin veya demesin. Bu o kadar da önemli değil. Söz ettiğimiz gibi diğerlerinin sağlığı mevzubahis olan. Bir katile özgür iradesi olsun, olmasın, müsamaha gösteremezsin.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • insanity defence genelde iradenin akamete uğradığı durumda geçerli. irade varsa ortada hastalığa bakılmıyor

  • pspsexer kullanıcısına yanıt

    hastalık olup olmadığına kişinin beyni incelendikten sonra karar verilebilir. ben de çok merak ediyorum vahşet derecesinde cinayetler işleyip bu vahşiliğinden tedavi ile kurtulabilen var mı?

  • hukukta genellikle akıl hastalığı tespit edilen suçlular cezaevi yerine uzun süreli şekilde hastaneye kapatılıyorlar. klasik bir savunma şekli bu hatta, suçlu avukatları akıl hastalığı kozu oynar. lakin akıl hastalığı denen şey yukarıdaki arkadaşların da belirttiği gibi insanın kararları üzerindeki kontrolünü yitirmesi hali. aynı şekilde haksız tahrik varsa da ceza hafifletilir. suçu işleyenin kendini kaybetmesine zemin hazırladığı gerekçesiyle. akıl hastalığına da yaklaşım benzer. insanın kararları üzerindeki hakimiyetine gölge düşürecek bir şey varsa cezaevine gönderilmeyebiliyor.

    lakin psikopati, hastalık değil bir bozukluk, yani disorder olarak tanımlanmış durumda. nüans şu ki hastalık olarak adlandırılan mental rahatsızlıkların orijini belirli, tedavi yöntemleri mevcut. bozukluklar ise orijini ve belirsiz ve uzlaşılmış bir tedavi yöntemi olmayan şeyler. o sebeple psikopatlar cezai sorumluluktan kurtulamıyorlar. bunun da bilimsel literatür değişse dahi mahkemeler nezdinde değişeceğini sanmıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.