Şimdi Ara

Prokaryotlar endositoz yapar mı? ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
11.182
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar hucre ici zar sistemine sahip olmayan (koful olusturamayan) canlilar endositoz ve ekzositoz yapamaz diye biliyorum. Mesela saprofit bakteriler enzimleri bir tasiyici proteinle hucre disina atar diye not almisim.
    Bunu nasil kabul ediyoruz yani prokaryotlar endositoz ekzositoz yapar mi yapmaz mi? Ceperli olanlar zaten endositoz yapmiyor ama ekzositozda kafam karıştı. Apotemi yapar kabul etmiş mesela.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Prokaryotlarda Endositoz

Prokaryotlar, bakteriler gibi çekirdek ve diğer zarla çevrili organelleri içermeyen tek hücreli organizmalardır. Endositoz, hücre dışı maddelerin hücre içine alınması sürecidir.

Uzun süredir prokaryotların endositoz yapamayacağı düşünülüyordu. Ancak son araştırmalar, bazı prokaryotların hücre dışı maddeleri hücre içine alabildiğini göstermiştir. Bu süreç, prokaryotlarda endositoz olarak adlandırılır.

Prokaryotlarda görülen endositoz, ökaryotlarda görülen endositozdan farklıdır. Ökaryotlarda endositoz, klatrin kaplı veziküller veya fagosomlar yoluyla gerçekleşirken, prokaryotlarda endositoz daha basit bir mekanizma ile gerçekleşir.

Prokaryotlarda endositoz, hücre yüzeyindeki özel proteinler aracılığıyla gerçekleşir. Bu proteinler, hücre dışı maddelere bağlanır ve onları hücre içine çeker. Hücre içine alınan maddeler daha sonra lizozomlar adı verilen organellerde sindirilir.

Prokaryotlarda endositoz, besin alımı, virüslerin hücre içine girmesi ve hücre dışı ortamın izlenmesi gibi çeşitli işlevlerde rol oynar.

Sonuç olarak, prokaryotlar bazı durumlarda endositoz yapabilirler. Bu süreç, prokaryotların hücre dışı maddeleri hücre içine almalarını ve çeşitli işlevleri yerine getirmelerini sağlar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Yapmaz diye kabul ediliyor diye biliyorum.

• ekzo yapar endo yapmaz diye not aldim ben hocam

• Endositoz yapmaz ekzositoz yapar ama bizim bildiğimiz gibi kofullarla falan değil özel taşıyıcı proteinlerle yapıyorlar. Diye biliyorum hocam.
  • O değil de bu konuya yazan ilk 4 üyenin fotoğrafı hareketli. İlginç olmuş.

Konuya gelirsek bence yapar. Çünkü yapmaması için özel bir neden yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6lue -- 8 Mart 2019; 10:52:27 >
  • endo yapamaz hücre duvarı olduğu için ekzo yapabilir
  • Endositoz yapamaz çünkü hücre duvarı bulunur.
    Ekzositoz yapamaz çünkü atığı taşıyacak koful organeli yoktur binaenaleyh prokaryotlarda ribozom harici organel yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lnx-x -- 16 Ağustos 2019; 17:12:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Mitokondri ATP tüketir mi?
    9 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Upppp
  • selin hoca videoda prokaryotlarda ikisi de görülmez demiş. + hücre çeperi olan canlılarda görülmez demiş. burdakiler farklı bişey söylemiş kafam karıştı
  • Klementinn kullanıcısına yanıt
    Hocam prokaryotların zarlı organelleri dolayısıyla kofulu olmadığı için ne endositoz ne de ekzostioz yapamaz diye biliyorum ben

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leyture -- 1 Kasım 2019; 15:29:22 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Klementinn kullanıcısına yanıt
    en garantisi meb kitabına bakmak lazım benim de içime kuşku düştü kesin sınavda çıkar iq
  • İkisi de görülmez

• Endositoz görülmez çünkü hücre duvarları var.
    Ekzositoz görülmez çünkü kofulları yok.

• Selamlar efenim ,
    Senin Biyolojinyoutube
    BİYOLOJİ'DE MÜFREDAT DIŞI BİLGİLER SORULUR MU ? (KRİTİK NOKTA)
    https://www.youtube.com/watch?v=9ooyblduj8k
    videomda dakika ve saniye olarak 17:17 ye bakabilirsiniz. MEB kitabındaki bilgiyi de sundum bilginiz olsun.

• Ekzositoz yaparlar bence. Sindirim enzimi salgiliyor sonucta bakteriler.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arandiel

Ekzositoz yaparlar bence. Sindirim enzimi salgiliyor sonucta bakteriler.
    Hocam ekzositoz ile sindirim enzimleri arasındaki ilişkiyi anlayamadım

• Bjorn Ironside kullanıcısına yanıt
    Hocam enzimler ekzositoz ile disari verilmiyor mu? Benim gördüğüm kaynaklarda öyle, bakiniz hucre dısı sindirim. Biz her zaman endositozu hucre ceperi yuzunden yapamazlar, ekzositozu yapabilirler diye almistik.

• quote:

Orijinalden alıntı: Arandiel

Hocam enzimler ekzositoz ile disari verilmiyor mu? Benim gördüğüm kaynaklarda öyle, bakiniz hucre dısı sindirim. Biz her zaman endositozu hucre ceperi yuzunden yapamazlar, ekzositozu yapabilirler diye almistik.
    Doğru, saprofit bakterilerde öyle oluyor.

• yapmaz

• Bunu hocamıza sormuştuk geçen sene o da özel proteinleri kullanarak sindirim enzimlerini hücre dışına gönderiyorlar, ekzositoz yapmazlar kofulları yok demişti

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.