Şimdi Ara

Progressive - Interlaced

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.071
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Geçenlerde, bir forum sitesindeki progressive-interlaced farkının görüntüye etkisi hakkında okuduğum bir yorum kafam karıştırdı. Yorumda, interlaced yayının görüntüye etkisi hakkında, futbol maç yayını örneği veriliyor ve maç yayınındaki, kamera hareket ettiğindeki çimlerin bulanması olayı, sabit durduğundaki berraklığı ile kıyaslanarak, hareketli haldeki bulanma "interlaced" yayına bağlanıyordu. Progressive yayında ise bulanma olayının olmayacağı ima ediliyordu.
    Oysa, benim şimdiye kadar öğrendiğim bilgilere göre; bulanma olayı tepkime süresinin yüksekliğinden ileri geliyor.Yani tepkime süresi düştükçe (ki bu da ancak plazmalarda mümkün ) " 0 " bulanma söz konusu. Bu da mantığa daha yakın görünüyor.Zira eski tüplü tv lerde "interlaced" yayın olmasına rağmen, muhtemelen tepki sürelerinin düşüklüğünden olsa gerek, bulanma olayı yoktu. Yani yayın "interlaced" ama bulanma yok.
    Ama söz konusu yoruma göre, sanki tepki süresinden bir ölçüde bağımsız olarak, tarama "progressive" olursa sorun yok, bulanma olayı gene olmayacak. O taktirde, bu "progressive" olayı, LCD'lerde, tüplü tvlerdekinden farklı etki gösterip, LCD nin bulanma olayı üzerinde sihirli bir etki mi gösteriyor ?
    Buna bağlı olarak;
    geçenlerde Teledünya'dan biligi aldım. Onlar "interlaced" üzerinden yayın yapıyorlarmış. Kafama takıldı.Bu gerek "interlaced" gerekse "progressive" yayın, ilk yayıncı ile yani kanal ile ve yani çekilen filmin çekim özelliği ile ilgili değil mi? Yani bir film veya yayın ister "SD" isterse HD olsun, " i" si de "p" si de belli değil midir ?
    Mesela Teledünya "x" kanaldan aldığı bu yayını teknik olarak (nasıl çekildiğinden bağımsız bir şekilde ) "progressive" çekilmiş olanı "interlaced", "interlaced" çekilmiş olanı "progresive" olarak yayınlayabilir mi ?

• Konuyu detay okumaya gerek bile duymadan şunu söyleyim, p yada i olmasının görüntüye etkisi olmaz. Bu sadece resmin elde edilme yöntemidir. Bu tüketiciyi ilgilendirmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simeli -- 26 Şubat 2012; 15:26:50 >
  • Üstünlük falan yok. Tamamen resmin elde ediliş yöntemidir. Tüketiciyi ilgilendiren bir konu değil. Bunu bilmeyen satış görevlileri ki tamamına yakını bilmez, yalan yanlış konuşup vatandaşı yanıltıyorlar. Bu bilgisiz satış görevlilerinin daha o kadar çok yanlış bilgisi var ki, hangisini anlatayım?

İlk olarak Progressive yada Interlaced yani sürekli ve aşamalı denilen sistem tarama sistemidir.Görüntüyü oluşturan satırların ekrana nasıl yansıtıldığıdır.

Interlaced taramada,oluşturulan ilk karede,görüntünün tek numaralı satırları,daha sonra çift numaralı satırları taranır.Dolayısıyla,her görüntüde yayın satır bilgisine(çözünürlüğüne)göre iki ayrı işlem yapılır.İşte bu noktada bir kareden diğerine geçişte,iki ayrı işlemin hızına yetişemeyen cihazlarda görüntü birbiri içine oturmaz ve bu da jaggies denen efekte yol açar.Yani görüntüye doğrudan etki eder,özellikle de yazdığınız futbol maçı örneğinde olduğu gibi hızlı görüntülerde. Aşağıdaki görsel durumun özeti aslında.
     Progressive - Interlaced

Bu ise eş zamanda birbiri içine geçemeyerek jaggies efektine sebep olan diğer görüntü
     Progressive - Interlaced

Progressive taramada görüntü karesi ekrana tek seferde yansıtılır.Bu görüntü için daha hızlı fakat yayıncılık maliyeti açısından daha zordur.Progressive tv yayınları,interlaced tv yayınlarına göre iki kat daha fazla bant genişiliği demektir.Interlaced taramanın yaygınlığıda bu durumdan ötürüdür.

• quote:

Orijinalden alıntı: simeli

O taktirde demek ki, "p" nin üstünlüğü hakkında söylenenler tam bir şehir efsanesi.

progresif interlaced den ustun değil cok ustundur. acıp okuyun istiyorsanız teknolojileri, nasıl sehir efsanesi denmis sasırdım acıkcası.

kısacası o hareketli goruntude bulanma sadece ms ye baglı değildir. birden cok faktor vardır, resmin taranması da bu faktorlerden biridir. progresiv kaynak da tabii ki interlaced e gore bu konuda cok ustundur.

http://en.wikipedia.org/wiki/Interlaced_video

tabii goruntunun kaynagı onemli, progressive kaynak .
    />

Progressive - Interlaced

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caglar_sss -- 26 Şubat 2012; 15:07:25 >

• Ben "şehir efsanesi" tanımını, Emrullah Bozlak arkadaşımızın iddiası üzerine, konuyu daha detaylandırmak amacıyla yaptım. Amacım, bilgisi olan arkadaşların, konuyu en ince ayrıntılarına kadar ele almalarıdır !

Ben "şehir efsanesi" tanımını, Emrullah Bozlak arkadaşımızın iddiası üzerine, konuyu daha detaylandırmak amacıyla yaptım. Amacım, bilgisi olan arkadaşların, konuyu en ince ayrıntılarına kadar ele almalarıdır !

yukarıda arkadasın anlattıgı ya da benim koydugum 2. resimden anlasılacagı uzere interlaced de 1. goruntude ilk satırlar 2. goruntude 2. satırlar gosterilir, yani aynı anda tum goruntu verilmez.
    bu sayede yayıncının maliyetleri kısılmıstır zira kullanacağı bandwith yarıya düser.

crt ye gelince crt tv ler interlaced gosterir fakat crt bilgisayar monitorları progresivtir zaten yuksek cozunurlukte calısırlar.
  • Bir şeyi daha teyid etmek istiyorum. Nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama, şöyle bir bilgi aklımda kalmış... Acaba doğru mu? "İnterlaced görüntüleme sistemi sadece CRT ler için geçerliymiş. LCD lerde ise "progressive" görüntüleme geçerliymiş. İnterlaced gelen görüntü "deinterlcing" denilen işlemle "progressiv"e çevrilip,LCD de öyle gösterilirmiş." Hatırımda kalan bu bilgi doğruysa, bu taktirde, biz her halükârda LCD'lerde "progressive" görüntü seyrediyoruz. Ama, gelen görüntü sinyali "interlaced" olduğu için, TV tarafından bu sinyal "deinterlacing" yöntemiyle, bir nevi "suni progressive" elde dilerek veriliyor. Yani LCD lerdeki i/P seçeneğinin manası "i" yayını "i" olarak, "p" yayını "p" olarak vermek değil. "i" yayını da,"deinterlacing" yöntemiyle de olsa "p" olarak vermek anlamına geliyor demektir. Bilmem yanılıyor muyum ?
    Eğer böyle ise, o zaman iş TV'nin kendi "interlacing" dönüşüm kalitesine bağlı oluyor herhalde. Ne kadar kaliteli dönüşüm, o kadar kaliteli görüntü.
    Peki, doğrudan "progressive" izleyen arkaşlar var mı ? Bu durumda , şu futbol maçlarındaki çimlerin bulanma olayı ne durumda ? "Deinterlacing"e göre farkı var mı ? Zira bulanma olayında en belirgin karakteristiklerdeb biri bu olay.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simeli -- 26 Şubat 2012; 16:03:15 >

• quote:

Bir şeyi daha teyid etmek istiyorum. Nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama, şöyle bir bilgi aklımda kalmış... Acaba doğru mu? "İnterlaced görüntüleme sistemi sadece CRT ler için geçerliymiş. LCD lerde ise "progressive" görüntüleme geçerliymiş. İnterlaced gelen görüntü "deinterlcing" denilen işlemle "progressiv"e çevrilip,LCD de öyle gösterilirmiş." Hatırımda kalan bu bilgi doğruysa, bu taktirde, biz her halükârda LCD'lerde "progressive" görüntü seyrediyoruz. Ama, gelen görüntü sinyali "interlaced" olduğu için, TV tarafından bu sinyal "deinterlacing" yöntemiyle, bir nevi "suni progressive" elde dilerek veriliyor. Yani LCD lerdeki i/P seçeneğinin manası "i" yayını "i" olarak, "p" yayını "p" olarak vermek değil. "i" yayını da,"deinterlacing" yöntemiyle de olsa "p" olarak vermek anlamına geliyor demektir. Bilmem yanılıyor muyum ?
    Eğer böyle ise, o zaman iş TV'nin kendi "interlacing" dönüşüm kalitesine bağlı oluyor herhalde. Ne kadar kaliteli dönüşüm, o kadar kaliteli görüntü.
    Peki, doğrudan "progressive" izleyen arkaşlar var mı ? Bu durumda , şu futbol maçlarındaki çimlerin bulanma olayı ne durumda ? "Deinterlacing"e göre farkı var mı ? Zira bulanma olayında en belirgin karakteristiklerdeb biri bu olay.

hocam bunu yazacaktım vazgectim
    evet bu paneller dogrudan interlaced goruntu veremiyor crt ler gibi.

ve sizin dediğiniz gibi deinterlace islemine tabii tutuluyor progresive cevriliyor . tabii ki bu saf bir progresiv goruntu kalitesinde olmuyor. yani sıkıntının kaynağı zaten deinterlacing.

dogrudan progresiv goruntu izleyen arkadaslara futbol sormussun ama boyle bir yayın var mı?

alabileceğimiz saf progresiv goruntu blu raylerde var, dunyada 1080p progresiv yayıncılık yok gibi birsey.
    bir de amerikada 2-3 sirket izle ve öde sisteminde 1080p yi kullanıyor ana yayınlarda değil. yuksek maliyet dolayısıyla.

• quote:

Orijinalden alıntı: caglar_sss

quote:

Bir şeyi daha teyid etmek istiyorum. Nerde okuduğumu hatırlamıyorum ama, şöyle bir bilgi aklımda kalmış... Acaba doğru mu? "İnterlaced görüntüleme sistemi sadece CRT ler için geçerliymiş. LCD lerde ise "progressive" görüntüleme geçerliymiş. İnterlaced gelen görüntü "deinterlcing" denilen işlemle "progressiv"e çevrilip,LCD de öyle gösterilirmiş." Hatırımda kalan bu bilgi doğruysa, bu taktirde, biz her halükârda LCD'lerde "progressive" görüntü seyrediyoruz. Ama, gelen görüntü sinyali "interlaced" olduğu için, TV tarafından bu sinyal "deinterlacing" yöntemiyle, bir nevi "suni progressive" elde dilerek veriliyor. Yani LCD lerdeki i/P seçeneğinin manası "i" yayını "i" olarak, "p" yayını "p" olarak vermek değil. "i" yayını da,"deinterlacing" yöntemiyle de olsa "p" olarak vermek anlamına geliyor demektir. Bilmem yanılıyor muyum ?

hocam bunu yazacaktım vazgectim
    evet bu paneller dogrudan interlaced goruntu veremiyor crt ler gibi.

ve sizin dediğiniz gibi deinterlace islemine tabii tutuluyor progresive cevriliyor . tabii ki bu saf bir progresiv goruntu kalitesinde olmuyor. yani sıkıntının kaynağı zaten deinterlacing.

dogrudan progresiv goruntu izleyen arkadaslara futbol sormussun ama boyle bir yayın var mı?

alabileceğimiz saf progresiv goruntu blu raylerde var, dunyada 1080p progresiv yayıncılık yok gibi birsey.
    bir de amerikada 2-3 sirket izle ve öde sisteminde 1080p yi kullanıyor ana yayınlarda değil. yuksek maliyet dolayısıyla.

Alıntıları Göster
    Bunu belirttiğin iyi oldu,caglar_sss.Ben de, aklım sıra, kanallara ve tabii "teledünya" ya baskı yapmayı düşünüyordum, doğrudan "progressive" yayına geçsinler diye.
    Dünyanın uygulamadığını hiç bizimkiler uygular mı ? !
    Kaliteli "deinterlacing" e devam o taktirde

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simeli -- 26 Şubat 2012; 18:06:51 >

• Zaten panel tip TV ler "de-interlacing" yapar, bu soru özellikle "uydu alıcım neden 1080i" olarak geliyor insanlardan. Bilgisayar monitörü ve panel TV lerden alığınız yayın progressive dir merak etmeyin.

Orijinalden alıntı: emrullah bozlak

Üstünlük falan yok. Tamamen resmin elde ediliş yöntemidir. Tüketiciyi ilgilendiren bir konu değil. Bunu bilmeyen satış görevlileri ki tamamına yakını bilmez, yalan yanlış konuşup vatandaşı yanıltıyorlar. Bu bilgisiz satış görevlilerinin daha o kadar çok yanlış bilgisi var ki, hangisini anlatayım?

Asıl cahil sensin. Özellikle hareketli görüntülerde interlaced taramada bulanıklık, titreme vs gibi sorunlar olurken, progressive de olmaz.
    Böyle teknoloji forumlarına kayıt olmak için bir test yapıp sizin gibi cahilleri kayıt etmememk lazım.

• cosette C kullanıcısına yanıt
    Esasında bütün paneller progressivedir.Görüntü nasıl gelirse gelsin,görüntünün kalitesini büyük oranda panelde kullanılan video işlemci belirler.Bu konuda yıllar önce Pioneer Plazma başlıklı bir konuda ,bir arkadaşımızın mükemmel bir çevirisi vardı.Aradım ama bulamadım.Bu yazıyı bu konuları merak eden arkadaşlar okuyabilselerdi ,herşeyi çok rahat anlayacaklardı .Bir zamanlar ben de bu işleri çok meraklıydım ve bu konuda çok araştırmalar yapmıştım.Hatta Canada'dan Algolith Dragonfly isimli harici scaller ve Deinterlace yapan,yaklaşık 3000 dolarlık harici video processor bile getirtmiştim.Bu video işlemci HQV tabanlı bir işlemci barındırıyordu.O zamanlar ,hatta içini açıp resmini falan da koymuştum yanlış hatırlamıyorsam.
    Şu an yıllardır Pioneer XD508 Plazma ile beraber kullanıyorum ve mükkemmel ötesi bir görüntü alıyorum.Her eve gelen müsafirim mutlaka plazmamdaki görüntünün güzelliğinden bahseder ve nedenini sorar.Ama yıılar önce bu Kanada firması kapandı,şimdilerde ise bu konuda dünyanın bir numarası GF9452 video chip kullanan Lumagen Radiance Video Processorlerdir.Ama bir servet kadar pahalıdırlar.Bu konularda bir zamanlar bilgim çoktu ama bu bilgilerin ne kadar gereksiz olduğunu şimdi anlıyorum.O kadar zamanımı bu boş işlere harcamışım ki.Şimdi günümüzde herkes birşeyler söylüyor.Herhes bu konularda uzman,belki de öyledir,bilmiyorum.Kimseye sataşmam yok ve zaten yıllardır bu forumda yazmıyordum.Nedense bu akşam yazma gereği duydum.Herkese selam ve iyi akşamlar.
    not:Bu çeviriyi yapan arkadaşın ismini buldum,''Akseaus'' idi .Bunu yazmasaydım,kendisine saygısızlık olacaktı.Bu konuların bir zamanlar uzmanıydı.Kendisini sevgiyle anıyor ve hatırlıyorum.
    not:Günümüzde bu işlerin ustası da Albani nick'li arkadaştır.Biraz önce bir yazıda bir arkadaş çok ağır laflar söylemiş bu kardeşimize,çok üzüldüm.Lütfen böyle bilgili arkadaşlar kolay yetişmiyor,lütfen kıymetini bilelim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mert2004 -- 20 Eylül 2014; 2:08:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: mert2004

Esasında bütün paneller progressivedir.Görüntü nasıl gelirse gelsin,görüntünün kalitesini büyük oranda panelde kullanılan video işlemci belirler.Bu konuda yıllar önce Pioneer Plazma başlıklı bir konuda ,bir arkadaşımızın mükemmel bir çevirisi vardı.Aradım ama bulamadım.Bu yazıyı bu konuları merak eden arkadaşlar okuyabilselerdi ,herşeyi çok rahat anlayacaklardı .Bir zamanlar ben de bu işleri çok meraklıydım ve bu konuda çok araştırmalar yapmıştım.Hatta Canada'dan Algolith Dragonfly isimli harici scaller ve Deinterlace yapan,yaklaşık 3000 dolarlık harici video processor bile getirtmiştim.Bu video işlemci HQV tabanlı bir işlemci barındırıyordu.O zamanlar ,hatta içini açıp resmini falan da koymuştum yanlış hatırlamıyorsam.
    Şu an yıllardır Pioneer XD508 Plazma ile beraber kullanıyorum ve mükkemmel ötesi bir görüntü alıyorum.Her eve gelen müsafirim mutlaka plazmamdaki görüntünün güzelliğinden bahseder ve nedenini sorar.Ama yıılar önce bu Kanada firması kapandı,şimdilerde ise bu konuda dünyanın bir numarası GF9452 video chip kullanan Lumagen Radiance Video Processorlerdir.Ama bir servet kadar pahalıdırlar.Bu konularda bir zamanlar bilgim çoktu ama bu bilgilerin ne kadar gereksiz olduğunu şimdi anlıyorum.O kadar zamanımı bu boş işlere harcamışım ki.Şimdi günümüzde herkes birşeyler söylüyor.Herhes bu konularda uzman,belki de öyledir,bilmiyorum.Kimseye sataşmam yok ve zaten yıllardır bu forumda yazmıyordum.Nedense bu akşam yazma gereği duydum.Herkese selam ve iyi akşamlar.
    not:Bu çeviriyi yapan arkadaşın ismini buldum,''Akseaus'' idi .Bunu yazmasaydım,kendisine saygısızlık olacaktı.Bu konuların bir zamanlar uzmanıydı.Kendisini sevgiyle anıyor ve hatırlıyorum.
    not:Günümüzde bu işlerin ustası da Albani nick'li arkadaştır.Biraz önce bir yazıda bir arkadaş çok ağır laflar söylemiş bu kardeşimize,çok üzüldüm.Lütfen böyle bilgili arkadaşlar kolay yetişmiyor,lütfen kıymetini bilelim.

Yayın progressive olmadıktan sonra gerçek verimi asla alamazsınız.
    Tv panelleri görüntüyü progressive çevirerek belli bir kalite artışı yakalabilir ama sonradan dönüştürme işlemi hiçbirzaman aslının yerini tutmaz.
    Örneğin 2d yayınları bazı tvler 3d ye dönüştürme yeteneğine sahip. Ama native bir 3d nin yerini tutmuyor.
    Diğer bir örnek; interpolasyon yöntemiyle görüntünün çözünürliğü artırılarak hd olmayan yayınları bile full hd izleyebiliyorsunuz. Ama yine native full hd görüntünün yerini tutmuyor.

• cosette C kullanıcısına yanıt
    Yukarıda bahsettiğim gibi,al bakalım bir 3595 $ lık Radiance 2144 Video Processor,görüntüyü nasıl ne hale getiriyor.Ayrıca gelen görüntü istediğin kadar Progressive olsun,panelin işlemcisi zayıf olduktan sonra da işe yaramaz.Bu işlerde tam bir takım çalışması olmalı.Benim Dragonfly SD yayını sizin en iyi panellerdeki görüntünün kat kat üstün bir iyileştirme ile ekrana yansıtıyor.Elbette ben, SD yayını HD'ye çeviriyor demiyorum ama sizin görüntülerle kısaylanamaz olduğu da bir gerçek.Ben Pionnerin o meşhur işlemcisini mümkün olduğunca devre dışı bırakarak,yalnızca harici video processorün ayarlarına bırakıyorum.Zaten kullanma klavuzunda da böyle diyor.Ben DT Plus uydu alıcımda gelen görüntüyü olduğu gibi yani SD yayınlarda 576i,HD yayınlarda da 1080i olacak şekilde direk harici video processore gönderiyorum ve görüntüdeki scaler,cadence ,renk ve Deinterlace ile diğer gama vb. ayarları ona bırakıyorum.Günümüzde hem SD hem de HD TV yayınları fazla yer kaplamasın diye zaten interlace geliyor.Şayet harici bir video işlemciniz yoksa,iş panelin(plazma ,lcd veya led tv)işlemcisine kalıyor.İşte burada kalite ortaya çıkıyor.Bu nedenle paneller arasında görüntü farklılığı ortaya çıkıyor.Yoksa her Tv ye gelen görüntü hemen hemen aynı,tabi burada uydu cihazlarınındaki işlemcilerinde önemi var.Çünkü onlarda görüntüyü kendi çaplarında işliyerek panellere gönderiyor.Yani kısaca kaliteli ve gerçek bir görüntü için bir çok faktörler etkili,uydu cihazın işlemcisi,panellerin video işlemci kalitesi,görüntünün kalitesi,kablolama,kullanılan LNB kalitesi vb.Ama bunların arasında da en önemlisi panellerin video işlemcisidir.Günümüzde artık hemen her kanal HD yayın yaptığına göre,adamlar niçin hala milyon dolarlık yatırımlar yaparak harici video processorler ürettiğini hiç düşündünüz mü?Çünkü görüntüler ne kadar sizin değiminizle Progressive olursa olsun,diğer görüntüyü etkileyen faktörler yetersiz,ve en önemlisi de panellerin video işlemcileri kötü.İşte bu olumsuzlukları ve eksiklikleri bu harici video processorler iyileştiriyor.Yine benim seyrettiğim HD yayı kalitesiyle sizin seyrettiğiniz HD görüntü bir değildir.Gelen görüntü her nekadar 1080i gelse de en azından bunun Progressive çevrilmesi ve gerçek renk kalibrasyonu gibi özellikleri farklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: cosette

quote:

Üstünlük falan yok. Tamamen resmin elde ediliş yöntemidir. Tüketiciyi ilgilendiren bir konu değil. Bunu bilmeyen satış görevlileri ki tamamına yakını bilmez, yalan yanlış konuşup vatandaşı yanıltıyorlar. Bu bilgisiz satış görevlilerinin daha o kadar çok yanlış bilgisi var ki, hangisini anlatayım?

Asıl cahil sensin. Özellikle hareketli görüntülerde interlaced taramada bulanıklık, titreme vs gibi sorunlar olurken, progressive de olmaz.
    Böyle teknoloji forumlarına kayıt olmak için bir test yapıp sizin gibi cahilleri kayıt etmememk lazım.

Büyük iddia. Tebrikler kültürlü kişi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: cosette

quote:

Büyük iddia. Tebrikler kültürlü kişi.

Tşk. Cahil kişi.

• Deinterlaced ile 'non interlaced' aynı şey midir?

Bir de iletilerde deniliyor ki;
    Yayıncı kuruluşlar bant genişliği sebebiyle de interlaced tercih ediyorlar denildi. Bunu biraz açar mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi griy -- 31 Aralık 2014; 13:55:21 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.