100 Hz meselesi
Merhaba arkadaşlar,
Bir yerde okumuştum. filmler genelde saniyede 24 kare Hz ile çekiliyormuş, canlı tv show'ları ise 30 veya 60. Öyleyse, 100 Hz tv'nin ne özelliği kalıyor, 100 Hz ile çekilen bir film yoksa... sadece kayan yazıları daha akıcı vermek mi ?
IPS panelli tv önerisi
IPS panelli tv'ler
Merhaba arkadaşlar,
Samsung u 8000 f 50 inç Tv'den yeni kurtuldum. İndirimden 25.000 TL'ye aldığım tv'yi, 1 ay sonra nihayet 18.500 Tl'ye satabildim. Mesele ise izleme açısı. İlk 1-2 günün heyecanıyla fark etmediğim rezil durumu daha sonra fark ettim. VA panelin izleme açısı berbat. Neredeyse tam karşıdan izlemekten başka şansınız yok. Belki 20-30 derecelik sapmalarda bile renkler canlılığını yitirip beyaza kayıyor. Oysa eski ve halen de arızalı olmasına rağmen kör topal kullandığım, 16 yıllık, ips panelli 37 inç panasonic'te izleme açısı, abartmayayım ama neredeyse sıfıra yakın ki o yakınlığa yaklaşınca, renklerde, VA'panelin aksine solma değil, hafif koyulaşma oluyor. VA panelli samsung'da ise, dediğim gibi koyulaşma değil, çok belirgin solma, üstelik çok daha küçük açılarda oluyor. Hatta sanki bu renk solması - kaybı, yalnızca yan açılarda değil, dikeyde de oluyor gibiydi. Yâni VA panel, IPS'in eline, izleme açısı konusunda su bile dökemez. Oysa, yaptığım araştırmalarda, Va panellerin artık 178 derece görüş açısına sahip olduğunu söyleyenler bile vardı. Ama dediğim gibi hikâye .Yok derin siyahlarmış, yüksek kontrastmış falan, izleme açısının zayıflığının gölgesinde kalıyor.
Bu durumda, bilgisi olan arkadaşların fikirlerine başvurmak istiyorum. IPS panelli tv markaları hangileridir. Sansung'u aldıktan sonra, müşteri hizmetlerine sormuştum, kem küm edip söylemediler.. Değişken panel kullanıyorlarmış da falan filan.
Yeni bir maceraya girmeden, direk ips panelli tv almak tek hedefim artık. Derin siyalar, kontrast vs falan hepsi açık ara ikinci plan benim için.
İki konuda bilgi ve tecrübelerinizi bekliyorum.
- Hangi markalar, kesin (!) ips panel kullanıyor ya da hangi markaların hangi panelleri kullandığını nasıl öğrenebilirim ?
- Bir daha ips panel dışında tv almam imkânsıza yakınsa da, sadece görüş açısı bakımından, hangi teknoloji ( oled, qled, neo qled vs. ) , ips ile eşdeğer (!) görüş açısına sahiptir.
Fikirlerinizi bekliyorum.
İnternet download manager indirme hızı
Merhaba Arkadaşlar
İnternet download manager video indirirken hızlı, ama resim indirirken çok yavaş.. Daha doğrusu 2 gündür yavaşladı. Bir resim dosyası indirmek istediğimde, indir komutu çıkana kadar 15-20 sn beklemeye başladı. Önceden olmayan bu soruna ne sebep olabilir ?
IPS DIŞINDAKİ PANELLER
Merhaba Arkadaşlar,
Moralim çok bozuk. Çünkü Samsung televizyon aldım. UE 8000 F 50 inç 2025 model. Mevcut 16 yıllık ips panelli panasonic artık kuyruğu titrettiği için, mecburen yeniledim tv'yi. Yenilemeden önce de kesinlikle ips panelli almaya kararlıydım. Bu samsung'u almadan önce bir bayi, ips panele sahip olduğunu söyledi. Satın aldığım vatan bilgisayardaki eleman ise, son anda "samsung ips panel kullanmaz." demesine rağmen, teşhirdeki ürünü dar açıdan seyredip de kendime göre yeterli görmenin verdiği gafletle satın aldım. İlk gün bir şey fark etmedim. Ama sonraki gün ve günler, çaprazdan bakınca, renk kaybını gördüm. Panasonic'in çapraz seyrinde de, renkte farklılaşma oluyordu, ama bu, renk solması değil koyulaşması olarak ve çok rahatsız edici olmayan şekildeydi. Samsung'daki ise, renk koyulaşması değil, renk solması şeklinde ve panasonic ips panele göre, daha dar açıda başlıyor üstelik. Samsung TN mi yoksa VA panel mi kullanıyor bilmiyorum. VA panel hakkında okuduğum bir yazıda, VA panelin de ips gibi 178 derece görüş açısına sahip olduğu yazıyordu. Ama aynı yazıda başka yerde ise, ips'e göre görüş açısı daha düşük diye de yazıyordu. TN panelin ise 170 derece görüş açısı varmış. Kim bilir belki de benim samsung TN paneldir. Zira sanki 170 dereceye bile varmıyor renk solması. Samsung'u arayıp panel tipini sordum. Geri dönüş yaptılar ama kem küm ettiler. Değişik paneller kullandıkları için söyleyemiyorlarmış falan filan. Değişik de olsa üretilen partilerde kullanılan paneller bellidir. Sanki kutularının üzerine yazmak çok zor.
Bu arada, bu görüş açısı, renk solması problemini az da olsa azaltacak bir ayar var mı acep ? Hani gama ayrı falan filan bir şeyler var. Bunlar ne işe yarar ? Bilen varsa, söylerse sevinirim.
Velhasıl, ips panel saplantılı olduğum için, belki çoğu kimsenin dikkat etse de fark edemeyeceği görüş açısı problemi benim için çok önemli. Tv'yi izleme açım da çapraz ve renk kaybını hissettirecek seviye de. Panasonic'i de aynı açıdan izlerdim ama o açıda, onda renk koyulaşması da solması da olmazdı. Şimdi, TV'yi açmak bile istemiyorum. Bir şey izlesem aklım hep o konuda.
Eğer, görüntü açısına hassas arkadaşlar varsa, ips panelden başkasını kesinlikle almayın. Yok daha siyah renklermiş, yok daha parlakmış falan, bana göre zırva. Açı olayı hepsini siliyor.
Tv'yi sahibinden.com'a bile koydum. Satabilirsem belki, zararına satacağım. Bu acıya katlanmak mümkün değil yoksa.
Neyse, görüş açısını önemsiyor musunuz ? O zaman, ips panel dışında asla !
Fan uğultusu
Merhaba arkadaşlar,
Bilgisayarda, birini sonrda taktığım 2 adet kasa fanı var. Son zamanlarda dikkatimi çeken şey ise, fanın birinin sürekli olarak ve anlık uğultulu sesinin artması ve azalması. Ama bunun işlemci fanı mı, kasadaki fanlar ml yoksa güç kaynağının fanı mı olduğunu çözemiyorum.
Sabit olan, uğultusuz çalışan, normal sese sahip fan ya da fanlar hep var zaten. Ama bu, normalde de uğultulu çalışıyor.. Ek olarak ise, dediğim gibi, bilgisayar boştayken de, aiden anlık olarak "uuu" şeklinde yükselip hemen alçalıyor. Dikkat ettim, mesela googe' da her yeni sayfa açtığımda da aynısını yapıyor. Ekran kartı yeni servisten geldi, bakımı yapılıp macunu yenilendi.. İşlemcinin macununu da ben yeniledim. Ama sonuç aynı. Sistemi 2 yıl önce topladım.. Ve o ilk zamandan beri de o uğultu zaman zaman vardı gibi, ama hem daha hafif hem de sıklığı daha azdı sanki. Bir de son zamanlarda, 3-4 saat aralıksız bilgisayarı kullanıp, mesela sürekli google'da sayfa açtığımda, birden donuyor, "google cevap vermiyor" gibi bir uyarı çıkıyor. O anda, bazen başka işlem yapmak istesem de cevap vermiyor bazen de veriyor. Google da 1 dk içinde normale dönüyor. Belirsiz bir süre sonra gene aynı oluyor. Pek derin bilgiye sap değilim, sizlerin fikirlerini bekliyorum.
Sistemi toplayalı 2 yıl oldu.
Anakart asus 510
İşlemci core i3
Ram 2x8 xpg
Ekran kartı geforce gt 710
Disk ssd m2
Ayrıca eski hard disk depolama alanı
Bu sistemde tek değişmeyen, belki 10 yıl ve daha uzun süredir kullandığım, everest 400 watt güç kaynağı.
Güç kaynağı gereksinimi
Merhaba arkadaşlar,
Sistemi oluşturan parçaları yazıyorum. Güç kaynağı gereksinimini yazarsanız sevinirim.
Anakart : Asus prime H510 M-K 1200 DDR 4 3200 Mhz
İşlemci. : Intel Core i 3 10105 3.7 Ghz
Ram. : Xpg 8 Gb DDR 4 3200 Mhz. X 2 adet
SSD. : Aiada 1 TB legend 750 NvMe M.2
Ekran K : GeForce GT710 2 GB DDR 3
Güç K. : Everest 400 Watt
Sistemim 2,5 yıllık. Son zamanlarda, özellikle güncelleme sonrası, açılmamaya başladı. Onlarca kez aç kapa yaptıktan sonra güç bela açılıyordu. Bazen ram'lerin yerini değiştirince bazen değişik sök taklar yapınca tesadüfen açılıyordu. En son ekran kartını söktüm normal açıldı. Kartı da servise gönderdim. Tam 15 gün, onboard ekran kartı özelliğiyle sorunsuz çalıştı. Bugün servisten ekran kartını aldım. Raporda, soğutma macunu yenilendiği ve testler yapıldığı, sorun olmadığı yazıyordu. Ben de yerine taktım. Ama maalesef gene takıldı. Açılış ekranında, ikinci asus yazısı çıktıktan sonra dakikalarca öyle kaldı. Ben de söküp gene onboard çalıştırayım dedim. Bu sefer öyle de açılmadı. Gene eski kısır döngüye girdi.
Bu arada, eski HDD de depolama aygıtı olarak bağlı. Ama onu söküp taksam da sonuç değişmiyor.
Sizce güç kaynağı yetersizliği böyle arıza yaptırır mı? Yani, sayısız denemeden sonra açılma durumu. Ama, ekran kartı sökülünce nasıl, 15 günde olsa düzenli çalıştı?
Gidip rastgele güç kaynağı alsam ve gene çalışmazsa, para da boşa gidecek.
Nedersiniz, 400 watt yetersiz mi geliyor? Bu arada, açılmasa da tüm fanlar çalışıyor.
Dahili mi yoksa harici ekran kartı mı ?
Merhaba arkadaşlar,
Anakartım asus ve dahili ekran kartına sahip.. Gerçi, ekran kartı değil de işlemci yapıyormuş aynı işemi diye duydum sanki. Aygıt yöneticisinde görmüştüm, Intel (R) UHD graphics 630 olarak görünüyor.
Sonradan harici Ge force GT 710 ekran kartı almıştım ve kullanıyordum. Şu an, servise kontrole gitti ve şimdilik gene dahiliye kaldım.
Öğrenmek istediğim şu : Bilgisini verdiğim dahili ekran kartı mı yoksa GT 710 mu daha iyi. Yâni GT 10 az da olsa dahili ekran kartından iyi midir ? Yoksa çok da fazla fark yok mu? Şu ana kadar oyun falan oynamadım. Oyun bir yana, onun dışındaki kullanımlar için soruyorum.
Kart okuyucu
Merhaba arkadaşlar,
Alcorlink kart okuyucum var. Usb yuvasında 3.0 yazıyor ve mavi renkli.
Ama aygıt yöneticisi--- evrensel seri yolu denetleyicileri altında, " Alcorlink USB 2.0 card reader" yazıyor. Kendisinde 3.0 yazarken, aygıt yöneticisinde neden 2.0 görülüyor ?
En son güncelleme sonrası sorun
Merhaba Arkadaşlar,
Windows 11 en son güncellemeden sonra açılmamaya başladı. Reset yapınca da tepki vermiyor. Sayısız aç kapa denemesinden sonra, bazen "otomatik onarım" seçeneği çıkıyor bazen "de normal açılma olabiliyor. Güncellemeyi geri almayı denedim ama olmuyor. Kaldır seçeneğini seçiyorum, kaldırma ilerlemesi gözüküyor ve kaldırıldı diyor.. Ama ilgili sayfadan çıkıp tekrar girdiğimde aynı güncelleme silinmemiş olarak gözüküyor. Bu arada bu sayısız aç kapa denemelerin de bazen de, "güncellemeler devam ediyor" uyarısı da geldiği oluyor.
Daha önce de benzer sorunu, galiba gene bir güncelleme sonrası yaşamıştım ama nasıl geçtiğini tam da hatırlamıyorum.
Yâni durum karışık.
Ben en azından şunu öğrenmek istiyorum. Windows açılış usb'si oluştursam, böyle açılmama durumunda, belleği taksam onarım ekranı vs çıkar mı yoksa bu açılış usb'si ancak format atmak için midir ?
Eğer formata değil açılışa da yararsa hiç olmazsa yeni bir güncelleme gelene kadar, bilgisayar açılmadığında bu şekilde açabilirim.
Artık bilgisayarı kapatmaya korkuyorum.
Son Giriş: 11 sa. önce
Son Mesaj Zamanı: geçen hafta
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 537
İkinci El Bölümü Mesajları: 1
Konularının görüntülenme sayısı: 58.246 (Bu ay: 1.493)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 9 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Donanım / Hardware