Bilgisayar Kasası Önerisi
Merhabalar öncelikle,
işlemci: Ryzen 9700x
Anakart: MSI pro X-870-P WIFI (ATX boyutunda)
Ekran kartı: Inno 3D 5060ti (16gb)
Ram: Adata 32gb 6400mhz
PSU: XPG (adata yani) Core reactor II
Ürünlerine sahibim, Aerocool prime v4 gibi çok şık bir kasaya sahibim fakat, 9700x için, DARK X125 satın aldım ve pekde soğutamıyor. Oyunlarda 75, düz chrome gezintisinde 48-59 C lerde geziyor. Bunun için sıvı soğutma alacağım, 360mm SIVI SOĞUTMA DESTEĞİ OLAN kasa önerir misiniz? Bütçe olarak olabildiğince düşük olursa güzel olur çünkü büyük yatırım yaptım artık yeter diyorum :)
Aerocool D502A
Aerocool D501A
Raijintek Ponos Ultra MS4
Bunları gözüme kestirdim, yorumlarınızı bekliyorum. Sıvı soğutmada önerebilirsiniz.
ASUS PRIME LC 360 (6 sene garanti sunan ürünü düşünüyorum)
Ryzen 9700x Soğutamama Problemi
Herkese merhabalar, i5 11400 işlemcili sistemim vardı. BF6 ve rust gibi çok kişili oyunlarda darboğaza giriyordu (5060ti 16g besleyemiyordu) bende gittim.
MSI PRO X870-P / Ryzen 9700x aldım ve soğutma olarak. Dark X125 aldım, (11400 ü snowman xmt4 ile boşta 38 C 71 C de mak. oyunda görüyordum). Macun olarak WİPASTE kullanıyorum. (3,5 sene önce almıştım)
AMD sisteme bi geçtim lan bi işlemci base clock hızında 48-59 C aralağında olabilir mi ya? Benim işlemcimmi sıkıntılı sizde durumlar nasıldır? BIOS tanda birkaç foto ekliyorum.
ENGİN YORUMLARINIZI BEKLİYORUM SAYGILARIMLA...
Ön tarafta 3 adet fan var, ıd cooling 1800 rpm, akasa viper 1900 rpm, aerocool 1500 rpm gücünde base hızlarda hepsi 1200rpm de dönüyor ısındıkça doğrusal olarak ayar çektim. (Hava akışı filan pöfür pöfür diyebilirim)





Merhabalar öncelikle, ben Selim.
Geçenlerde güç kaynağımdan oyun oynarken ses geliyordu, sesin fandan geldiğini düşünüp için açıp temizledim, ve yağladım ve gerçektende ses geçti. Yalnız içini açınca bazı şeyler içimde merak uyandırdı.





Temizlenmiş fotoğraflara bakarak, gerçektende korumaların olup olmadığını söyleyebilir misiniz?
- Açıkcası 3,5 senedir bu psu yu kulalnıyorum ve sistem güncelliyorum. rx 6600xt den 5060tiya geçtim. Haliyle pahalı ürünler ama 3,5 senedirde hiç problem yaşamadım. Genel anlamda yorum yapabilir misiniz? -psu şu koruma gerçekten var iyi gibi gibi. chatgpt ye sordum bikaç cevap verdi.
Artılar:
- Devrede PFC (Power Factor Correction) bobini (büyük bakır sarımlı bobin) var → bu, daha kaliteli PSU’larda olur.
- EMI filtreleme için kullanılan yeşil ve mavi bileşenler (X ve Y kapasitörleri) mevcut.
- Giriş hattında NTC termistör ve sigorta var → aşırı akım koruması açısından iyi.
- PCB düzeni nispeten düzenli, ucuz "no-name" PSU’lardaki gibi dağınık değil.
Eksiler / dikkat edilmesi gerekenler:
- Soğutucu kanatlar orta düzeyde, çok güçlü PSU’larda daha büyük olurdu.
- Giriş kabloları (özellikle kahverengi ve mavi faz/nötr kablolar) lehimle sabitlenmiş, mekanik olarak zayıf görünüyor — gevşerse risk oluşturabilir.
- İkinci fotoğrafta toz birikmesi ciddi boyutta. Toz hem ısıyı tutar hem de nemli ortamda kısa devre riski yaratır.
Yani kısaca:
🔸 “Patlamaya hazır tehlikeli” değil, ama orta kalite bir PSU gibi görünüyor.
🔸 Temizlik ve kablo sabitlemesiyle daha güvenli hale gelir.
Termal Macun Değişimi Kendi Deneyimim / Harika bir sonuç
Öncelikle merhabalar arkadaşlar rehber tadında termal macunu değişimini anlatmak istedim,
Sahip olduğum leptop HP Pavilion - 15-bc203nt / 1NB38EA (Konu dışı ama i7 7700HQ, Gtx 1050m, 16gb ram, 1tb hdd ve ben 240gb m.2 sata ssd ekledim) / Termal macun olarak Wipaste kullanım.
Gelelim konumuzda öncelikle ben leptobun arkasında bulunan bütün vidaları çıkarttım,

Herşeyden önemli olan ilk önce batarya bağlantısını kestim (burası biraz uğraştırdı beni, zarar vermemek için ama korkmayın sert uygulayınca çıktı) Cpu ve Ekran kartı üzerinde bulunan 1 Numara Yıldız tornavida ile toplamda 6 adet olan vidaları çıkarttım, ayrıca fırça ile fan ve bakır üzerinde küçük tozları temizledim.

Bakırı çıkarttım, termal macun öyle kurumuşki izopropil alkol filan yumuşatmadı kürdan yardımı ile kazıyarak çıkartmak zorunda kaldım, bu arada bakırdan daha sert bir cisim ile ASLA kazımayın bakırın yüzeyini çizersiniz boşu boşuna soğutma performansınızı düşürmeyin. Bakırdan daha yumuşak materyaller kullanarak yapın burası önemli yani. Plastik olur kredi kartı olur kürdan olur...



Buda temizlenmiş hali,

Temizlenmiş cpu ve ekran kartı bölmesi

Termal macunu uyguladım

Eskiden boşta 40C gören leptop boşta şuan 34C lerde geziyor,
Eskiden %100 cpu kullanımında 70C geçerdi ve fanlar hızlı dönerdi,
Şuan %100 cpu da 58-62 C arası takılıyor ve fanlar max %50 güçte geziniyor.


Parfüm Yapımı
Merhabalar beyler benim bir sorum olucak,
Çok fazla açık parfüm denedim niche aldım kalıcılıkları her zaman düşük oldu https://www.esans.com.tr/savage-ixora-delux şu esansı
https://www.esans.com.tr/alkol-bazli-solusyon bu alkolü ve
gliserini alsam.
50 ml esans + 45 ml alkol bazlı solüsyon (heralde etil alkol) + 5 ml gliserin (yani %50 esans yapsam) ne olur? Çok yoğun olup bayar mı kokusu? Açıkcası ben bu sansirodur bargellodur loristir ucuz parfümlerinin hepsinin max %5 %10 esans olduğunu tahmin ediyorum hepsi uçuyo çünkü geçen instagramda idda ediyoruz %40 esans diyen adam çıkıyordu karşıma külliyen yalan olduğunu düşünüyorum :)
Sansirodan gittim Creed 600 TL ye parfüm aldım (creed aventus muadili), 1-2 saat içinde koku yok oluyor. Giderim o 1250 TL verir direk esansını alırım diye düşünüyorum.
Hobi olarak denemeye değermi yoksa boşuna hiç bulaşmıyayımmı?
Parfüm Önerisi
Öncelikle merhabalar ben Selim 25 yaşında bir gencim,
İş hayatına girdiğimden beridir parfümlere bir ilgim alakam fazlaca arttı. Çok fazla orjinal, açık parfüm deneme şansım, alma durumum oldu.
Denemiş olduğum orjinal parfümlerde kalıcılık ve güzel koku bakımından:
- Jean paul gaultier le beau le parfum (fragnatica ya baktığımda ananas diyor fakat ben daha çok incir kokusu aldım harika bir kokudur muadili piyasada asla bulamadım)
- Paco rabanne 1 million PARFUM (edp ninde üstü)
- Paco rabanne İnvictus EDP (fresh bi koku yazın on numara gider piyasada muadili çok fazla bargello markanın ucuz modelleri 2 saat filan kalıcı oluyor biraz paraya kıymak lazım niş alın)
- Zara W/END 8:00 PM vanilya gibi fresh bir koku kalıcılık 5 saat 6 saat rahat götürüyor tam bir f/p üründür bir çok açık parfümden ucuz olup kalıclığı EDT olmasına rağmen birçok EDP orjinal parfümden daha kalıcıdır.)
- Versace DYLAN BLUE EDT (kalıcılık 4-5 saat koku ağır bir koku kışın on numara gider gibime geliyor)
- Versace EROS Parfume ben Hepsibuarada üzerinden ve hepsiburada satıcısından aldım batch kodu filan 9 ay önce üretildi diyor fakat inanmıyorum çünkü parfum olmasına rağmen 2-3 saat sonra yok oluyor verdiğim paraya çok üzüldüm gerçekten)
- Versace Blue Jeans (fresh bir koku, pek kalıcılığı yok 3 saat max, tavsiye etmiyorum, kabı çok hoştur ama.)
- Loris PASSİON DELİGHT (K'sante Kirke parfümünün muadilir, niş parfümdür, açık parfümler arasında en pahalı ama parasının hakkını veren parfümdür, kalıclık çok yüksek, yayılım orta)
- Dolce Gabbana, Bvulgari, L homme, Calvin Klein parfümlerinden uzak durun hem güzel kokmuyor hem kalıcı değil EDT sini asla almayın, Calvin Klein Defy güzel fresh fakat kalıcı değil EDP denemek lazım)



Ben yorumlarımı yaptım,
Le Beau Le Parfum Jean Paul Gaultier (muadil varsa önerin max 1500 tl) nasıldır?
Loris Aqua Woods (invictus muadili diyorlar) sahip olan birisi kalıcılık ve koku hakkında yorum yapabilir mi? (Bargello 561 var max 3 saat duruyo 2-3 saat filan bana daha kalıcı ve yayıcı lazım)
Loris Bergamot Patchouli (creed aventus muadili diyorlar) sahip olan birisi kalıcılık ve koku hakkında yorum yapabilir mi? (Zara vibrant lether filan uçuyo baya bunlar nasıl acaba)
AMD VSR (Virtual Super Resolution)
Öncelikle merhabalar ben Selim,
Bugün ekran kartının yazılımı üzerinde dolanırken keşfetmiş olduğum bir özellikten biraz bahsetmek istedim çünkü YouTube de hiç bu konuyla ilgili bir Türkçe video yoktu. Bende video ile değilde direk almış olduğum SS ler ile örnekleyeceğim ve çok daha yararlı olacağını düşündüğüm bir şey yapmak istedim.
Bu VSR dediğimiz olay nedir derseniz, monitörünüz çözünürlüğünü artırmaya yarayan bir seçenek/yazılım Mesela ben 1920x1080 Full HD monitörümü 4k ya çevirme şansım oluyor.
Eğer LoL Valorant Overwatch 2 Witcher 3 ... gibi basit/eski teknoloji oyunlarda daha kaliteli bir görüntü almak istiyorsanız bu ayar tam bize göre. Yalnız uncharted 4 de denedğimde 55 fps lere kadar düştü normalde 144 üstü alıyordum bilginiz olsun.
Sahip olduğum ekran kartıda Rx 6600 XT
Nasıl aktif ederiz

ve masaüstünde boş yere sağ tıklayarak Görüntü Ayarlarından istediğiniz çözünürlüğü seçin. Ben şahsen 3840x2160 yaptım.

Örnekler:
Overwatch 2,


Youtube Videosu,


W10 Test, Full HD de siyah renkleri oluşturmak için turuncu ve mavinin tonları varken 4k da direk siyahın tonlarının olması dikkatimi çekti. Keşke birde telefonla test etseydim.


2022 Ucuza Bilgisayar Toplama Rehberi
Öncelikle merhaba beyler ve bayanlar ben Selim, ekonomik özgürlüğümü elde edince bilgisayar satın almak istedim fakat malum kur ve çip krizi derken hazır sistem almak biraz mantıksız olduğunun kanısına vardım. Bende kendim ucuza topladım ve bunu sizlerle paylaşmak istedim.
- Kur ve piyasaların gidişatının analizini yapın.
- Mutlaka sistemi kendiniz toplayın hazır sistem almayın çünkü hazır sistemlerde hep eski teknoloji veya kötü marka (ucuz olmasından kaynaklı) anakart kullanılıyor. Youtubede üç veya dört defa 'bilgisayar nasıl toplanır videosu' izleyin kolayca toplayabilirsiniz, korkmayın kolay kolay bozulmazlar.
- Akakçe veya cimri gibi en ucuz fiyatı sıralayan bir siteye kesinlikle üye olun ve fiyat takibi yapın.
- Yabancı forumları, youtuberların ekran kartı fiyatlarının nasıl değişeceğini tespit edin çünkü maalesefki bilgisayardaki en pahalı eşya ekran kartı. (şahsen ben almadım mayıs ve haziran ayında stokların artacağı yönünde bilgiler var, zaten de fiyatların düşüşü gözlenmekte.)
- Burası biraz reklam olacak ama Amazon ve Hepsiburada üzerinden alırsanız bozuk veya iade etmeniz daha kolay olacaktır.
Aldığım Parçalar ve Fiyat Analizi
İşlemci, günümüzde Amd firmasının ryzen işlemcileri pahalı olduğunda dolayı intel seçmeniz yararınıza olacaktır. Eğer benden dahada sabırlıysanız 12. Nesil fiyatlarının düşmesini beklemenizi öneririm. Akakçe üzerinden 3400 TL den 2600 TL düştüğünü gördüğüm an çektiğim bir parça.

Anakart ve Power Supply, hazır sistemlerdeki dandik anakartların aksine orta seviye bir anakart almak sizin yararınıza olacaktır. Ben b560 seçtim bu sayede hem pcie 4.0 var hem de MSI seçerek VRM performansları yüksek olan bir anakarta sahip olmuş oldum. Power supply olarak 5 korumalı High Power marka seçtim Tayvan menşeili kapasitör kullanması ve ucuz olması almama neden oldu.

Ram, Ram olarak ben rgb'li tercih ettim çokta memnunum. 3600 mhz olması da bir artı.

SSD, Bu ürün bende tamamen şansıma güzel bir fırsat yakaladım. 550 TL ye m.2 ssd aldım

Kasa, Kasanınız boyutları çok önemlidir özellikle benim gibi kule tipi soğutucu kullanacaksınız, alırken ekran kartı ve işlemci için soğutma yüksekliği boyutlarını kontrol etmeniz önerilir. Bu ürünü teknobiyotik üzerinden aldım bir sıkıntısı yok.

Soğutucular, Soğutucular konusunda ben işlemci için kule tipi bir soğutucu, kasa için yüksek rpm'li fan ve orta seviye bir termal macun aldım. Termal macunu daha test etme imkanım olmadı. Ekran kartı aldığımda test edeceğim.





Sistemin İlk Kuruluşu ve Bios Update



Monitör daha almadığım için HDMI ile televizyondan ilk kurulum ve güncelleştirmeleri gerçekleştirdim. Bios update için youtubede birçok video bulabilirsiniz, M-Flash bios update yazın çıkar.
İşlemci Soğutucusu Önerisi
Merhaba arkadaşlar; i5 11400 işlemciye ve b560 torpedo anakartına sahibim, daha ramleri almadığım için sistemi test edemedim fakat %90 ısınacak gibi duruyor 4.4ghz yüksek bi değer sonuçta.
Sizden ricam sıvı soğutma kesinlikle istemiyorum, hava soğutmalı cpu cooler önerir misiniz?
-Dark x124
-Dark x123 gibi gibi. Bütçemde 150-300 TL arasıdır önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler...
Ram Önerisi ddr4
Merhaba arkadaşlar yeni bir sistem topluyorum,
Anakart modelim MSI B560 Torpedo dir. (5066(OC)/5000(OC)/ 4800(OC)/ 4600(OC)/ 4533(OC)/ 4400(OC)/ 4300(OC)/ 4266(OC)/ 4200(OC)/ 4133(OC)/ 4000(OC)/ 3866(OC)/ 3733(OC)/ 3600(OC)/ 3466(OC)/ 3400(OC)/ 3333(OC) ... Desteklemektedir)
Bütçem 1000-1300 TL (8+8 gb olacak şekilde). Önerilerinizi bekliyorum teşekkürler şimdiden.
Düşünüyorum bir uyumsuzluk yaşarmıyım.
Son Giriş: dün
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Mesaj Sayısı: 89
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 182
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 1.874)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 62 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Erkek Kişisel Bakım






Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
5 Yanıt
0 






