Herkese Merhaba, Uzun bir süredir forumu takip etmeme rağmen aktif olarak mesaj yazmıyordum. Bu sıralar araç değişikliği aşamasında olduğum için tavsiyeye ihtiyacımın olması sebebiyle forum ahalisine danışmak istedim. Halihazırda 2016 Model F20 Kasa LCI Makyajlı versiyon BMW 116d kullanıyorum bu araç ikinci elde ortalama 1.100.000 - 1.150.000 ₺ bandında alıcı buluyor. Bu 116d bir diğer aracımız olan 1.6 TDI Skoda Octavia'ya göre 1 litre kadar daha fazla yakıyor, ayrıca aracın ağır bakım zamanı yaklaşıyor (Sadece zincir değişimi 100k civarı) parça fiyatları ve bakım maliyetleri oldukça yükseldi, ve araçtan istediğim performansı alamıyorum, bunun karşılığında az tükettiğini de pek söyleyemiyorum. Uzun yolda bile 5.5 litrelerin altına çok zor iniyor. Yakın zamanda Almanya'da 3.0 Dizel Motorlu 330d G21 LCI kullanıp o aracın 286 beygir olup benim aracımla çok benzer tükettiğini gördükten sonra kendi aracımdan performans / tüketim anlamında biraz soğudum açıkçası. Elektrikliye geçiş aşamasındayım. Hem ev hem de işyerinde AC Şarj imkanı sebebiyle, ve nispeten bakım maliyetlerinin düşük olması yürütme maliyetlerinin de mevcut BMW aracım kadar yüksek olmaması sebebiyle elektrikli araca geçiş konusunda kararımı verdim. Fakat Bütçe olarak Maksimum 1.4M Bandına çıkabiliyorum ve bu bütçede de seçenekler oldukça kısıtlı. BYD Atto 3'ler hoşuma gidiyor fakat TR Distribütörünün oldukça hatalı bulduğum fiyat politikası sonucunda ikinci eldeki otomobiller bile son 2 haftada ciddi fiyat artışı yaşadı. Dolayısıyla bu aracı eledim. Bu bütçede maalesef pek fazla alternatif yok, ben de seçeneklerimi 3'e indirdim Kia Niro EV, Opel Astra E, MG4 Luxury. (Peugeot e-2008 vb. düşünmüyorum) Bir ara Megane E-Tech versiyonu da düşündüm fakat Fransız araçlarına genel olarak biraz uzağım. Ayrıca ikinci elde bütçem aralığında da pek düzgün güvenilir araçlar yok. Hyundai Kona'yı da hem iç mekan kalite düşüklüğü hem de kardeş Niro'ya göre daha güçsüz motor sebebiyle eledim.
2. Seçenek Opel Astra L Kasa Electric versiyonu, artıları sunduğu donanıma karşılık olarak ikinci elde alınabilir otomobil fiyatları 1.3 M - 1.4M bandında. Donanım olarak oldukça dolu, AGR Koltuklar, Head Up Display, 18 inç jantlar vb daha bir çok özelliği var. Yakın zamanda yurtdışında bu aracın 1.2 Puretech versiyonunu kullandım sürüş dinamikleri olarak epey hoşuma gitti fakat PSA Grubu araçlardaki bazı boya atma problemleri ve potansiyel ve örnekleri olan elektrik aksamındaki bazı problemlerden dolayı şuan Kia'ya göre biraz daha mesafeliyim bu araca. Kia'ya göre avantajları, daha dinamik tasarım, C segment olması, çok daha kaliteli iç mekan, daha hızlı şarj süresi ve ilave donanımlar. Eksileri, 156 bg olması, garanti süresinin daha az olması ve problem çıkarma ihtimalinin nispeten daha olası olması. 3. Ve son seçeneğim ise MG4 Luxury. Daha önce çok kısa deneyimleme fırsatım olmuştu, performansı oldukça iyi, %100 elektrikli bir platformu var. Luxury donanımda ısı pompası var ve birçok ilave donanımı da var. Eksi olarak ise en başta MG Markasının henüz Türkiye'de bir yatırımı olmaması sebebiyle hem ikinci eldeki değer kaybının diğer iki araca göre daha yüksek olması, ikinci el satışının daha zor olması, yedek parça tedariği konusunda da diğer markalara göre dezavantajlı konumda olması satın alma konusunda ciddi düşündürüyor. Ayrıca birçok özelliği olmasa bile Comfort versiyonlar yaklaşık 200.000 - 250.000 tl daha ucuza satılıyor. Bu 3 araç içerisinde şuanda en çok Kia Niro EV ağır basıyor. Sizler aynı durumda olsanız hangi aracı tercih ederdiniz? Değerli yorumlarınız bekliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum. |
Bildirim