Şimdi Ara

Powerbank'ı 12 volt'a çevirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
2
Favori
10.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Turkcell superbox'u taşınabilir halde kullanmak için yapmayı düşünüyorum.
    Yapmak istediğim powerbank 4 pilli hepsini seri bağlayacağım ama şarj devresi konusunda sıkıntı yaşıyorum.
    Her yerde kolay şekilde şarj edebilmek için 5 volt ile şarj etmek istiyorum yani üzerindeki hali hazırda USB portunu kullanacağım.
    5-12 volt yükseltici için mt3608 kullanmayı düşünüyorum. Çıkış içinde lm7812 fakat yükseltici devresinden sonra 4s şarj modülü kullanmam gerekiyor mu ? İçerideki alan çok küçük bu kadar çok devre sığar mı bilmiyorum.
    Tavsiye ettiğiniz bir sistem var mı ? Bu sistemin bütünleşik tek devre olanı var mı ?
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Powerbank'ı 12 Volta Çevirme

Bir powerbank genellikle 5 voltluk bir çıkış sağlar ve bu da onu çoğu elektronik cihazı şarj etmek için uygun hale getirir. Ancak, 12 voltluk bir cihazı şarj etmek istiyorsan, powerbank'ının çıkışının 12 volta yükseltilmesi gerekir.

12 Volt Çıkışlı Powerbank İhtiyacı

Bazı cihazlar, özellikle araç elektroniği ve elektrikli aletler, 12 voltluk bir güç kaynağı gerektirir. Bir powerbank'ı 12 volta dönüştürerek bu cihazları istediğin zaman ve yerde şarj edebilirsin.

Powerbank Çıkışı Kaç Volt?

Çoğu powerbank'ın çıkış voltajı 5 volttur. Ancak, bazı powerbank'lar 12 voltluk bir çıkışa sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu powerbank'lar, 12 voltluk cihazları şarj etmek için kullanılabilir.

5 Voltu 12 Volta Yükseltme

Bir powerbank'ın çıkışını 5 volttan 12 volta yükseltmek için bir voltaj yükseltici devreye ihtiyacın olacaktır. Bu devre, powerbank'ın 5 voltluk çıkışını 12 voltluk bir çıkışa dönüştürür.

12 Volt Powerbank Yapımı

Kendi 12 voltluk powerbank'ını yapmak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacın olacak:

• 5 voltluk bir powerbank
    • Bir voltaj yükseltici devre
    • Biraz kablo
    • Bir lehim makinesi

Malzemeleri topladıktan sonra şu adımları takip edebilirsin:

1. Voltaj yükseltici devreyi powerbank'ın çıkışına lehimle.
    2. Voltaj yükselticinin çıkışını, istediğin herhangi bir cihaza güç sağlamak için kullanabileceğin bir DC jakına lehimle.
    3. Tüm bağlantıları yalıt ve powerbank'ını test et.

12 Volt 2 Amper Powerbank

12 voltluk 2 amperlik bir powerbank, küçük elektronik cihazları ve elektrikli aletleri şarj etmek için idealdir. Bu tür bir powerbankı satın alabilir veya kendin yapabilirsin.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

• Powerbank'ını 12 volta dönüştürürken daima bir voltaj yükseltici devre kullan.
    • Voltaj yükseltici devrenin powerbank'ının çıkışını kaldırabilecek kadar güçlü olduğundan emin ol.
    • Tüm bağlantıları dikkatlice yap ve yalıt.
    • Powerbank'ını ilk kez kullandığında, aşırı ısınma veya diğer sorunlar olmadığından emin olmak için dikkatlice izle.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Powerbank 5V çıkışına mt3608 i bağlayarak 12Vu elde edebilirsniz. Çıkış için extra 7812e gerek yok.
    Şarj için ekstra birşey yapmanıza gerek yok, powerbankın hali hazırdaki şarj soketinden 5V ile şarj edebilirsiniz.
  • Eğer kullanacağınız box yüksek akım çekmiyorsa ihtiyacınız olan sadece XL6009 step up devresi. Elinizdeki power bankın üzerinde oynama yapmadan çıkışı 12v a çevirir. Siz sadece USB hattına kablo ile XL6009 u bağlayın. Üzerindeki trimpottan çıkışı 12v a ayarlayın o kadar. Power bank kendi devresiyle şarj olmaya devam edecek.
    Kullanacağınız superbox kaç amper çekiyor bu önemli... 1 amperden fazlaysa o zaman olmaz

• Yorumlarınız için teşekkür ederim üzerindeki şarj devresini kullanmak hiç aklıma gelmemişti :)
    Bahsettiğim modem 2a çekiyor mt3608 ve xl6009 devresi bu akımları karşılayabilecek güçtelermiş.
    Fakat powerbank'ın kendi çıkışını kullandığımda 2-3a çıkış verebiliyor maksimum üzerindeki şarj chiplerinden dolayı 5v 3a desek 12v 1.25a yapıyor tabi %100 verimli olursa
    USB portunu kullanmadan direk pil üzerinden çeksem bir sıkıntı olurmu ?
    Üzerindeki devreyi sadece şarj için kullanabilir miyim ?

• 12V/2A değerini sanrım cihazın adaptöründen okuduğunuz değer. Modem muhtemelen bundan daha az akım ile çalışacaktır. Emin olmak için elinizde ampermetre özellği olan bir ölçü aleti varsa çekilen akımdam emin olabilirsiniz.

mt3608 ve muadili dönüştürüleri doğrudan pil çıkışlarına bağlayabilirsiniz. Powerbankın içindeki pillerin maximum çekilebilecek akım değerlerine göre yüklenmeniz doğru olur. Pilin kapasitesinin üstünde veya sınırlarında sürekli akım çekmek, pil içinde hızlı şekilde gaz çıkmasına neden olur, pillerde şişme ve ısınma gibi etkiler görebilirsiniz. Bu da pilin kullanım ömrünü olumsuz yönde etkiler.

mt3608 yi doğrudan pile bağladığınız zaman, şarj ederken modem bağlantısını kesmeniz gerekir. Çünkü şarj akımı hem pili şarj etmeye hemde modemi beslemeye yetmeyecektir.
  • Mt3608 den vazgeçin bu devre kesinlikle 12v ta çıkış vermez. Verse verse 200-300ma verebilir ve voltaj çöker. Onun yerine XL6009 alın ki o bile 5ten 12 ye yükseltirken kısmen cansız kalabilir.
    Diğer mevzu ise direkt pilden gerilim almak... Ben USB çıkışını 5v olduğu için önerdim eğer direkt pilden alırsanız 3.7 v tan 12 ye yükseltmeye çalışacaksınız ki bu modül için daha da işi zorlaştırır. Bu modüller mantık olarak gerilimi katlarken amperi de o oranda katlayarak kaynaktan çekiyor. Bu da 12v 1amper için 5v 2.5 amper gerilim ihtiyacı demek oluyor. İşte olay burada patlıyor. Modül aşırı ısınıyor ve kısa sürede bozuluyor. Bilginize ... Mt3608 kesinlikle iş görmez.

• Mt3608 giriş 5V çıkış 12v modunda 200mA..300mA bandında %92 verimde çalışıyor. Çekilen akım arttıkça verimi düşüyor. Yüksek akımda işinizi görmeyebilir. Akım ihtiyacınıza uygun bunun türevi başka bir yükselteç kullanabilirsiniz.

Powerbankın içindeki pil bloğu voltajını 3,7V tan 5V a çıkartırken dönüşüm kaybı ve içindeki dönüştürücünün akım sınırlaması karşımıza çıkacaktır. Power bank çıkışı 5V 3A ise çıkış gücü 15W olur. Buda kabaca 12v da 1,25A lik akım sağlayabileceği anlamına gelir. 12V 2A çıkış istiyorsak dahili dönüştürücün sağladığı 5V daki akım limitine takılmış olacağız. Tercih edeceğiniz dönüştürücü giriş voltajı olarak 3,7v u destekliyorsa, diğer dönüştürücüyü devreden çıkartmanız daha mantıklı olacaktır. Bu sayede kendi dönüştürücüsündeki akım limiti ve dönüştürme kayıplarından kurtulmuş olursunuz.

Max ihtiyaç duyacağımız güç 12Vx2A = 24W
    Pilden çekilecek akım 24W/3,7V = 6,48A

Pilinde bu şartları karşılaması gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 6 Temmuz 2019; 18:24:51 >

• rafet32 kullanıcısına yanıt
    Aynen. Ban yediğim için müdahale edemiyordum. Powerbankın ya da pillerin gereksinimin üzerinde olması lazım. 12Vye yükselten modül 3.7V pili destekliyorsa direkt ona bağlamak -pillerin bu akımı destekleyecek kapasitede olması şartıyla- mümkün.
  • Voltaj arttırıcı kullanınca is bitmiyor ki. Direkt bağlayınca pilleri kritik voltajin altina düşmekten ne koruyacak?

1s uygun güçte bms de gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 7 Temmuz 2019; 1:4:0 >
  • Yorumlarınız için teşekkürler biraz geç dönmenin sebebi ürünü bulup sökmeye çalışmamdı.

Üstündeki kart iptal şuanda söylediklerinize göre pilleri 2s yada 4s şeklinde bağlamak 12 volt'a çevirmek için daha rahat olacak peki şarj işini nasıl yapmalıyım.
    İç alan pek büyük değil minimum devre ile nasıl halledebilirim. Bms tuzlu ve baya yer kaplıyor.
    Az akım çekeceğim için küçük bir bms'de işimi fazlasıyla görür ama bulamadım.
    Ne yapmamı önerirsiniz ?

• Bu pilleri seri sarj etmek için hem balans özellikli bms hem de sarj etmek icin ayri bir güç kaynagi kullanacaksiniz. Onu da ya alacaksiniz ya da yapacaksınız ki o da akim sinirlamali olmalı.

Illa ki bu pillerle bu sistemi yapacağım diyorsanız diğer arkadaslarin da katkılarından hareketle 1s bms, xl6009 ve şarj için de ya tp4056 alir ya da üzerindeki kullanirsiniz.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Az evvel neymiş şu türksel süperbox siye arama yaptım. Kocaman kolonya bidonu gibi bir cihaz. O koca kutuya batarya sığdıramamış mı, üretici?

Görünenden anladığım kadarıyla olmaz değil ama randımanlı olmaz bence. O powerbankı daha güzel işlerde kellanabilirsiniz. Şahsi düşüncem.

• Randıman vermez hocam.
  • Teşekkürler yorumlar için tekrardan yapacaksamda nasıl yapacağımı hangi malzemeleri kullanacağımı öğrendim çok sağolun.
    Pek kullanışlı birşey olmayacak anladığım kadarıyla şimdilik askıya aldım bakalım.

• hayırdır doktormu oldunmu..
  • iCrush kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Xiaomi Mi 20000 mAh 3. Nesil 45W Hızlı Şarj Powerbank Type-C. Bu ürünü incelediniz mi direkt usb-A portundan 12v çıkış sağlıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Powerbank 5V çıkışına mt3608 i bağlayarak 12Vu elde edebilirsniz. Çıkış için extra 7812e gerek yok.
    Şarj için ekstra birşey yapmanıza gerek yok, powerbankın hali hazırdaki şarj soketinden 5V ile şarj edebilirsiniz.
    Hocam bana da lazım. Powerbank 5V 2A kadar güç sağlıyor. Powerbank en düşükte 1.7A kadar güç sağlıyor. MT3608 ile 12V 1.5A stabil şekilde güç alınabilir mi? Ya da paralel 2 tane 8.4V Şarjlı pil mi kullanmalıyım?
    Edit: Yukarıdaki mesajları okudum sanırım mt3608 5V için 12v 1.5a değil 1.25A güç sağlayabiliyor. 9V (8.4) ile olsa karşılayabilir mi? Olmazsa direkt gidip 12V olan bir powerbank alacağım. 12V bildiğiniz bir powerbank varsa o da işimi görür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TalihsizSerüvenci -- 13 Kasım 2019; 20:21:2 >
  • TalihsizSerüvenci T kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam
    Malesef mt3608 işinizi görmez eğer direk USB üzerinden alacaksanız. Çünkü powerbank 10 watt güç sağlıyor size 18 watt güç lazım.
    Direkt biller bu gücü verebilir mi bilmiyorum ama en mantıklısı pilleri seri bağlayarak bu voltajı almak daha sağlıklı olacaktır.
    3.7'den 12 ye çıkarken kayıplar oluşuyormuş. Benim zamanında yukarıdaki yazılanlardan öğrendiğim buydu karar sizin.

• quote:

Orijinalden alıntı: iCrush

Merhaba hocam
    Malesef mt3608 işinizi görmez eğer direk USB üzerinden alacaksanız. Çünkü powerbank 10 watt güç sağlıyor size 18 watt güç lazım.
    Direkt biller bu gücü verebilir mi bilmiyorum ama en mantıklısı pilleri seri bağlayarak bu voltajı almak daha sağlıklı olacaktır.
    3.7'den 12 ye çıkarken kayıplar oluşuyormuş. Benim zamanında yukarıdaki yazılanlardan öğrendiğim buydu karar sizin.
    16.8V ile 12V güç alınmaz ama mt3608 de. Minimum 16.5v verir o da devre içindeki kayıptan. Muhtemelen 12V powerbank araştırıcam. Ya da şarjlı pil alıp 1.2V lion pilleri seri bağlamak olacak.
    Mesela şu
    Epey
    Anker PowerCore 20000 (20000 mAh) Powerbank
    https://www.epey.com/powerbank/anker-powercore-20000.html

12V 2A kadar verebiliyor. Muhtemelen 12V 1.5A kadar düşer. Tabi pahalı daha ucuzlara bakmak lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TalihsizSerüvenci -- 13 Kasım 2019; 20:26:35 >

• Olmazsa şunu alacağım.
    urun.n11.com
    Letv 5000mah Ultra Slim Type-c Quick Charge 3.0 Powerbank - n11.com
    https://urun.n11.com/tasinabilir-sarj-cihazi/letv-5000mah-ultra-slim-type-c-quick-charge-30-powerbank-P355993786

En ucuz 100 TL ye var. Kalitesini bilmem.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.