Şimdi Ara

Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
66.041
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bildiğim kadarıyla potansiyometre değişken direnç. Çalışma mantığı nedir, başka bir başlıkta gördüğüm kadarıyla potans kullanıldığında akım azalabiliyormuş, gerilim bölücü gibi çalışıyormuş... Ama tam olarak kafamda birleştiremedim. Ayrıca 3. bacaklı olduğundan dolayı bağlantısı da biraz karışık geldi. Referans noktası olarak kullanılıyormuş, kimisi bacaklardan birini diğerine seri bağlıyormuş, diyot kullanılıyormuş ya da toprağa bağlıyormuş. Tam olarak mümkünse resimli olarak anlatabilecek birisi var mı??



  • Potansiyometreler

    Potansiyometreler üç uçlu ayarlı orta uç, direnç üzerinde gezinebilirPotansiyometreler, direnç değerinin değiştirilmesi yoluyla gerilim bölme, diğer bir deyimle çıkış gerilimini ayarlama işlemini yapar.

    bir ayarlı direnç türüdür.içinde daire parçası şeklinde bir direnç bulunmaktadır ve bu direncin her iki ucundan dışarıya bağlantı uçları alınmıştır.iki uç arası sabit direnç özelliği gösterir.fakat üçüncü bir uç daire şeklindeki direnç üzerinde gezebilen bir uca bağlanmıştır ve sabit dirençlerden bu şekilde farklı bir farklı bir yapı oluşturulmuştur.bu yapının ortasındaki bir şaft döndürüldükçe gezici uç,direnç üzerinde gezinmekte, bunun doğal sonucu olarakta farklı direnç değerleri zuhur etmektedir.lineer ve logaritmik olarak iki tipte bulunurlar.lineer potansiyometrelerde direnç, dönüş miktarı ile doğrusal olarak artar, logaritmik potansiyometrelerde ise direnç, dönüşle logaritmik oranda artar




  • Bu devre kondansatörün şarj ve deşarj olmasından yararlanarak yapılmıştır. Kondansatör pot üzerinden şarj olur. Pot min. da iken lamba en parlak pot max. da lambanın parlaklığı en azdır.

  • Cevabın için çok teşekkürler, o zaman mantıken ortadaki daire şeklindeki direncin bir ucundan giriş alınıp, direnç üzerinde gezinen uçta çıkış olarak seçilmesi gerekmez mi?
  • Bende bildiklerimden bişeyler söyleyeyim.Potansiyometre ayarlı direnç.İlköğretimde bize reosta sürgüsü olarak gösterilen alet.3 bacaklı.3 bacağa da bağlantı yapılıp çift yönlü olabiliyor.Yani sağa çevirince değer değişiyor.Sola çevirince yine değişiyor.Bu olay ayarı yaparken zorlanmamıza sebep olablior.O yüzden tek taraflı kullanmak için 2 bacağı birbirine köprüleyerek o köprülü bacaklara bi giriş dier kalana bi giriş yapıp tek yöne çevirebiliorz.

    Lise öğrencisiyim abilerimizden öğrendiğim kadar saçmalamaya çalıştım.Mazur görün lütfen.
  • Estağfurullah corydoras, yardımın için teşekkürler. İki bacağı birbirine bağlarsak,akım bir uçtak girecek ve ortadaki bacak üzerinden kısa devre olacak ve akım diğer bacaktan çıkmayacak, ondan dolayı birbirine bağlanıyor herhalde. Aslında son bacağı boş bırakmakla bir farkı yok bence. Potansiyometrenin iç yapısıyla ilgili bir resim buldum.




    Potansiyometrenin içinde kırmızı renkli daire şeklindeki direnç var ve bu ortadaki siyah kol daire üzerinde gezinebiliyor ve istenilen direnç değeri seçiliyor ve bu ortadaki kol şekilde de görüldüğü gibi W bacağına bağlı. Bu kolun böldüğü kısımların birinin uzunluğu L diğeri ise 2L uzunluğunda, dolayısıyla direnç de R ve 2R değerlerinde. Eğer biz girişi A ucundan verip çıkışı W ucundan alırsak girişle çıkış arasındaki direnç değerimiz R oluyor. Eğer girişi A'dan verip çıkışı B'den alırsak kolu ne kadar hareket ettirirsek ettirelim direnç değeri 2R oluyor. Eğer girişi A'dan verip, W ve B bacaklarını birbirlerine bağlarsak, akım A'dan girip, W'dan çıkar çünkü ortadaki kolda direnç olmadığından ortadaki kol kısa devre olur ve B ucundan herhangi bir çıktı alamayız ancak tabi başta W ve B'yi birbirine bağlamıştık. Bence bu durumda B bacağının herhangi bir işlevi yok, onu hiç kullanmamız gerekmez. Haksız mıyım?

    Bu arada FAZ VE NÖTR dediğimiz uçlar bildiğimiz artı-eksi uçları oluyor değil mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi m.gunay88 -- 2 Temmuz 2009; 0:59:35 >




  • Sanırım dediğim gibi bu konuda yeniyim abilerimiz kesin ve net cevabı verecektir.


    İyi çalışmalar.
  • potansiyometreler 2 şekilde kullanılabilir. yukarıdaki şekle göre w değişken bacak ile a veya b sabit bacaklarından bir ile köprüleyip, diğer bacakla beraber devreye bağlarsanız(üstteki dimmer devresindeki gibi) gerilim bölücü olur. ama w ucu ile a veya b bacaklarından birisini bağlar diğerini boşta tutarsınız, akım bölücü olarak görev yapar.
  • Teşekkürler dergul.Bilmediğim bir şeyi öğrettin bana.

    İyi çalışmalar.
  • Potansiyometreler referans geriliminin gerekli olduğu yerlerde ayarlamalar içinde kullanılırlar. Potansın sabit uçlarından birini artıya diğerinide şasiye bağlayarak orta ayaktan çıkış alınır.

     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır




  • Merhabalar öncelikle;
    bende potansiyometre kullanacağım ama devreden hiç bişey anlamadım. Yani ne işe yarayacak kestiremiyorum. Acil yardımcı olabilirmisiz?
    http://www.instructables.com/id/Colour-Changing-Night-Joule-Thief/step2/Technical-Overview/
    buda benim yapacağım şeyin şeması.
    Şimdiden sağolun.
  • Merhaba,

    Ben verdiğiniz linkteki devreyi biraz inceledim. Aslında devre o kadar da karmaşık değil malzemeleri alıp denerseniz yapılması zor bir devre değil. Tek yapmanız gereken sistemin biraz neye benzediğini anlamaya çalışmakta. Bir tane youtube'da video var sanırım sizde o videoyu izlemişsinizdir ama ben yinede linkini paylaşayım.
    http://www.youtube.com/watch?v=KP8hgLXQ1wQ

    Sorunuzu tam olarak anlamadım genel olarak devre elemanlarını mı? yoksa sadece potansiyometrenin amacını mı? sordunuz tam çözemedim. Burada iki elemana değinerek cevabı bitireceğim. Eğer başka sorunuz varsa onları da yanıtlarım. Burada Photoresistor ışık şiddetini algılayarak ortamın gece mi? gündüz mü? olduğunu algılıyor. Bu elaman hakkında ayrıntılı bilgi için bu forumu inceleyebilirsin.http://forum.donanimhaber.com/m_6209242/tm.htm

    Potansiyometre ise yukarıda paylaştığım videoda da görüldüğü gibi ledlerin ilgili renkte yanma sürelerini ayarlıyor. Yani potansiyometre ile oynayarak ledin bir renkte kalma süre aralığı sağlanıyor.
    Potansiyometre ile ilgili olan kısmı daha iyi anlamak için aşağıdaki linki ayrıntılı olarak incelemeni tavsiye ederim.
    http://www.teknokoliker.com/2013/01/potansiyometre-nedir-potansiyometrenin-kullanim-alanlari.html




  • merhaba arkadaşlar basit bir sorum olacak sizlere, öncelikle elektrik elektronikle ilgili bir bölümde eğitim almadım belirtmem gerekirse, ancak ilgi duyduğum mevzular var bu konuda, o yüzden internetten amacıma uygun bir devre çizimi buldum, malzemelerini aldım geriye birleştirmek kaldı, proje çizimini de ekliyorum, benim size sorum şu; potansiyometre var çizimde ve 3 ayaklı olduğu için ben hangi ayağı neyin ucuna bağlayacağımı tam çözemedim yardımcı olursanız çok sevinirim...
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır




  • Hocam + ve - nereye bağlanacak onu ayrıntılı bir şemada gösterirmisiniz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu ölmemiş ben yeniden hortlattım valla.
    Çok turlu potansiyometre ile hassas voltaj ayarı yapacağım ama bacakların dizilimi klasik potansiyometrelerden farklı olduğundan bağlantı şeklini anlayamadım. Klasik potta 1. bacaktan - voltajı verip, 2. ve 3. bacakları birbirine bağlayarak LM338T'nin 1. bacağına lehimliyoruz. Bu bağlantı şeklini çok turlu potta nasıl yapacağız? 2 defa denedim ikisinde de LM338T yandı.
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 16 Nisan 2019; 17:1:59 >




  • coskunismail C kullanıcısına yanıt
    Hocam attığınız resimde şeması ve bacak yapısı gözüküyor zaten
    Yaptığınız devrenin şemasınıda atabilir misiniz ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iCrush kullanıcısına yanıt
    Şeması görünüyor da ben amatörce uğraştığım için hangisi 1, hangisi 2, hangisi 3. bacak çözemedim. Çünkü ortadaki bacağın altında 1, karşısındakinde de 3 yazıyor. 1 yazısının altında da 2 yazıyor. Anladığım kadarıyla 1. ile 3. bacak reosta direnç, 2. bacak da ölçüm direnci. Şimdi 1. ve 2. bacak hangisi karar veremedim. Yoksa trimpot veya potansiyometre ile voltaj ayarlama devresi yaptım ve çalışıyor. Devre şu şekilde;
    NOT:240 ohm direnç yerine 270 ohm kullandım. Potansiyometre 5 Kohm. Devre 24 volt ile çalışıyor.
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

    2 deneme ile 2 tane LM338 yaktıktan sonra 3. yakmamak için tahiminimi söylüyorum altın sarısı kaplı en sondaki bacak 2,ortadaki 1, baştaki de 3. Bu durumda ortadaki 1 nolu bacaktan (-) voltaj vereceğim, altın sarısı kaplı 2. bacak ile en baştaki 3. bacağı birleştirip LM338T'in 1. bacağına bağlayacağım. Doğru olur mu bilmiyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 16 Nisan 2019; 22:57:27 >




  • Mor kablo 2.bacaga mavi kablo 1.bacaga gelecek isterseniz 2 ve 3. bacağı birleştirebilirsiniz . Bunu PC güç kaynağı ile kullanacaksanız lm338 fazla gelebilir. Çünkü PC psularin -12v hattı max. 0.5A gibi düşük akımlar içindir. Trafo ile arasındaki diyot 1.5A oluyor ben bunu 3A ile degistirdim 2A çekip psuyu elime aldım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • harun577 H kullanıcısına yanıt
    İşte çok turlu potansiyometrede hangisi bacak 1. hangisi 2. hangisi 3. bacak bunu çözemedim. Ayrıca PSU kullanmıyorum. Normal 220 AC voltajı 24 DC voltaja çeviren maksimum 6 amper veren bir güç modülü trafo kullanıyorum. Bu trafoyu güç kaynağı kutusu içine yerleştirdim. Soğutma için fan ekledim ve fan için trimpot ile buna benzer bir devre yaparak voltajı 12 volta düşürüp fanı çalıştırdım. Trafonun diğer çıkışına da çok turlu potansiyometre ile 1-24 volt değişken bir çıkış almak istedim ama olmadı 2 defa denedim ikisinde de LM338T yandı. Bu arada soğutma için trimpotla 12 volta düşürerek eklediğim fan normal çalışmakta, hiç bir sıkıntı çıkarmamakta.
    Trafonun resmi de aşağıda.
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

    Bu da çok turlu potansiyometre. Bana hangi bacağın kaç numaralı bacak olduğunu söyleyin yeter. Gerisini ben hallederim.
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coskunismail -- 17 Nisan 2019; 11:30:5 >




  • Teyp pot degistirdim ama ters calisiyor. Ses kismak yerine aciliyor acmak yerine kisiliyor. Neden olabilir yada uzerinde bir mudahale ile duzelebilirmi?
     Potansiyometre ne işe yarar ve bağlantısı nasıl yapılır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.