Şimdi Ara

Posetin parali olmasini savunanlar bu sorularima cevap bekliyorum! (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
182
Cevap
1
Favori
25.731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
151 oy
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sioux

Bu paralı poşet altında başka işler var ilerde göreceksiniz. Dünyanın en saçma ve gereksiz şeylerini biz yapıyoruz
    yarın birgün kelle vergisi çıkarsa şaşırmam nede olsa osmanlı zamanın da alıyordu bazı malum kesimlerce hala osmanlı gibi yaşadığımız düşünülünce yakında olması muhtemel vergidir, bu ülkede geçici her vergi kalıcı hale gelmiştir ötv gibi öiv gibi. Poşette özel tüketime girecektir.

Orijinalden alıntı: frux

Markete eski poşetinizle de gitseniz de, poşet parası hesap fişine otomatik yansıtılacakmış. Çevreciliğe hiç bir faydası olmayacak..
    Yok artık Ali Sami

Öyle şey mi olurmuş. Ben bir tane çikolata aldım, poşet de almadım , fatura mı kesecek?Adamdan kan alırlar kan

parasız demek hayvan gibi 5-10 tane torba toplayanların parasını ben karşılıyorum anlamına gelir. Parasız otobüs demek, bütün gün gezen insanlık dışıların parasının benden çıkması demek parasız .... demek....

hiçbir şey parasız olamaz, biri onun ücretini karşılamak zorunda, tek doğru yöntem kullanan kullandığı kadar ödemeli. Kullanmayan veya az kullananın ceplerine elini uzatamazsın.

Bizim gibi 3.sınıf cahil dünya ülkelerini kasabalı ve köylüler yönetir. Cahil bir ailedeki baba gibidir, susar, susar sonra ağzına burnuna patlatır. Tek yol gelişmiş ülkelere göç etmek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: druen

meesleğim gereği konuya biraz hakimim denilebilir.

1. doğada bozunur demek, bozunan maddenin zarar vermediği anlamına gelmez. bu kelime oyunu ile aldatmadır. bunlar da zarar veriyor.
    2. avrupada poşet paralı olan ülkelerde çöp poşedi satışı eskiye 5 katına çıkmıştır. yani yine poşet kullanılıyor. pek bir çözüm olmamış.
    3. ABd de yada avrupada her yerde poşet paralı değil. bazı ülkeler uyguluyor bunu. bizim çevre bakanlığı AB Çevre faslı diye bir ülkenin uygulamasını (direktifi yani yönetmeliğini) olduğu gibi bize kopyaladı. araştırma ne kadar yapıldı bilmiyorum.
    4. çöpleri çöp kutularına atarken yada bertaraf tesislerinde gömerken/yakarken yine poşetler ile bu işlem yapıldığı sürece poşetleri paralı yapmanın bir anlamı yok
    5. poşet yerine kesekağıdı kullanımı avrupada daha yaygın. halbuki kesekağıdı ağaç katliamını hızlandırmaktan başka birşey değil. üstelik geri dönüştürülmüş malzemelerden üretileceği için sağlık açısından domates , ekmek gibi yiyeceklerin kesekağıdına konulması da sakıncalı. bu açıdan poşet daha mantıklı.
    6. bazı ülkeler depozito uygulaması yapıyor. yani poşet/ambalaj yine paralı ama poşetin/ambalajın ücretine göre yada agırlığına göre iade edilmesi (geri dönüşüm) ile bu para tüketiciye iade ediliyor. belki bu daha mantıklı
    7. zaten ambalaj üretcileri yıllık belli bir miktar ambalajı geri toplamakla yükümlü. ama burada bu uygulama ile poşetlerin paralı olması tüketiciyi vuruyor sadece. üreticiye etki etmiyor.

kısaca düşünülmeden alınmış bir karar. daha sistematik düzgün birşey yapılmalı. poşeti paralı yapmak eğer amaç çevre ise bir anlam ifade etmiyor.

zaten bizim ülkemizi biraz tanıdıysam olay şu şekilde olacak: "5 tl ve üzeri alışverişte poşet ücreti müesssemizden" 5 tl yi gerekirse 3 tl de yapar esnafımız. parayı işletme, ben öderim müşterimi kaybetmem diyecek. kısaca boyle
    Size katılmadığım noktalar var
    Madde madde yazacağım

1 - Katılıyorum
    2 - Bu tespitinizde haklı olabilirsiniz ama sonuç düşüncenizde haklı değilsiniz.Şöyle izah edeyim
    Şöyle düşünelim, bir ülkede 10 kg. alışveriş poşeti tüketiliyor,1 kg. da çop poşeti tüketiliyor. Sonra ülkede kanun çıktı poşetler ücretli oldu diyelim. Dediniz ki çop poşeti 5 katına çıktı. Yani benim örneğime göre çop poşeti kullanımı 5kg. oldu. Burada çop poşeti kullanımının 5.kg olması , toplamda kullanılan poşete göre önemlidir
    Yani poşet ücretli olduktan sonra market+çöp torbası kullanımı toplam 11 kilodan 11+ kiloya çıktı ise sistem başarısızdır ama yine örneğin
    yeni sistemde çop poşeti kullanımı 5kg olduysa ve market poşeti kullanımı 2 kg.a düştü ise sistem başarılı çalıştı demektir çünkü toplam poşet kullanımı 7kg.a düşmüştür.
    O yüzden bu tezinizi doğru kabul edebilmemiz için tüm rakamları net olarak bilmemiz gerekir.
    3-Haklısınız her yerde ücretli olmayabilir ama AB ülkelerinin çoğunda paralı
    4-Bence bu hususun konuyla bir alakası yok. Bu dediğiniz çok başka bir olay.Geri dönüşüm konusunda çok gerideyiz, market poşetleri bence geri dönüşüm konusunda en sonda geliyordur.
    Ondan önce pet şişeler, plastik kaplar vs çok unsur var.
    5-Buna kısmen katılıyorum. Bilinçsizce kese kağıdı kullanmak daha kötü görünüyor.Ama iyi bir sistem ile (mesela sadece endüstriyel amaçlı ağaç yetiştirip bunları bu sektörde kullanmak gibi) kese kağıdı şıkkı faydalı bir hale dönüşebilir.
    6-Depozito olayına kesinlikle katılıyorum. Özellikle pet şişe ve plastiklerde (hepsinde normalde hangi geri dönüşüm unsuru olduğu kap-şişe üzerine işlenmek zorunda diye biliyorum) geri dönüşüm bilincinin kazanılması ve bu sistemin çok iyi kurulması şart.
    7-Bu konuda da haklı olabilirsiniz, bu da yine sistemi iyi işletmek ile alakalı.

Genel olarak düşünülmeden bir karar alınmış diyorsunuz ama tam öyle değil.Karar düşünülmüş ama altyapısının tam olmadığı ve bütün bir sistem olmadığını, eksik olduğunu ben de kabul ederim.
    Ama bu bir başlangıçtır ve bence doğru bir karardır.

Hemen hemen 1 seendir yurtdışındayım, geldiğimde ilk zamanlar poşet konusunda çok yabancılık çekmiştim ama şimdi herşey daha iyi işliyor.
    Gereksiz poşet almıyorum mesela, örneğin bu akşam bir ekmek bir de çikolata aldım marketten, TR de olsam kesin poşet alırdım ama bu akşam almadım. Poşetin ücretli olması kesinlikle poşet kullanımını azaltacaktır.
    E çöp poşeti yerine market poşeti kullanılıyor düşüncesine katılmıyorum. Çok biliyorum, annem çöp poşeti kullanıyorsa bile içinde illa ki yemek artıklarını döktüğü, dolaptan bozulmuş birşey çıkarttığı vs poşetleri illa ki koyuyor çop poşetinin içine,herkes de yapıyordur. Yani sen dışarıdan bir çöp poşeti görüyorsun ama içinde birsürü de market poşeti oluyor.

Ayrıca bir de işin hijyen boyutu var. Market poşetlerinin çöp poşeti yerine kullanılması, gerek çöplerin iyi paketlenmemesi sebebiyle kirliliğe - paralelinde hastalık ve salgınlara - ,gerekse de görüntü kirliliğine bariz bir şekilde sebep oluyor.

Çok basit, özellikle annelerimiz, eşlerimiz, alışverişe giderken bez ya da kalın ve sağlamm alışveriş poşetlerini yanlarında götürecek alışverişlerini onlara koyacaklar.
    Bu bilinci kazanırsak bu sistemin faydasının olacağını düşünüyorum.

Saygılar

• Djarum Menthol kullanıcısına yanıt
    the Guardian
    Greenwash: Biodegradable plastic bags carry more ecological harm than good | Fred Pearce
    https://www.theguardian.com/environment/cif-green/2009/jun/18/greenwash-biodegradeable-plastic-bags

Plasticplace Blog
    5 Surprising Secrets of Biodegradable Plastic Bags
    https://www.plasticplace.com/blog/5-surprising-secrets-of-biodegradable-plastic-bags

bir yanlışı daha düzeltelim ki öyle attık çözünecek oh bitti denmesin o zaman

• Konu sahibini takibe aldım. Aynı tasarı içerisinde, bisiklet yolunun zorunlu olmasıda geçmişti. Onada itirazınızı bekliyorum hocam

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • sioux kullanıcısına yanıt
    Mesela?

• ben bu kararı destekliyorum 10 tane yumurta alan adam 3 tane torba alıyor marketten en azından önüne geçilecek bu tip şeylerin.
  • Montreal de yasiyorum burada da parali poset. Gecen yil degisti. Daha once cok ince ve kolay yirtilan posetler veriyorlardi. Parali verdikleri kalin ve cok dayanikli. Muhtemelen madem aldin defalarca kullan mantigi gudulmus.

Parayla satılması zaten alınması na engel olmak için bence 1 TL olması lazım 15 krş 25 krş gayet uygun herkes alır

Bu dunyada dogayi dusunecek en son iktidar bu iktidardir buna emin olabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0tt0m@n -- 12 Aralık 2018; 22:15:11 >

• Yahu siz ne ekonomi cahili adamlarsınız. Bu kanun geçmeden önce de işyerleri poşet fiyatlarını aldığınız ürünün fiyatına dahil ediyordu zaten.

• Sonuna kadar haklısın. Yahu bu kanunu meclisten geçiren bıyıklı dayılardan bir tanesi; Poşete verdiğimiz para, doğayı koruma vakıflarından birine gidecek demedi. Yani bu iş Türkiye'de olmuyor. Olamıyor maalesef.

• quote:

Orijinalden alıntı: Dracos

https://www.theguardian.com/environment/cif-green/2009/jun/18/greenwash-biodegradeable-plastic-bags

https://www.plasticplace.com/blog/5-surprising-secrets-of-biodegradable-plastic-bags

bir yanlışı daha düzeltelim ki öyle attık çözünecek oh bitti denmesin o zaman
    Hazir link paylasimi baslamisken suna da bir gozatin Turkey’s plastic waste imports from the UK are booming – but at what cost?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0tt0m@n -- 12 Aralık 2018; 22:23:52 >

• Plastik poşetler vs. zararlı değildir. Çöpü çöpe atmayı bilmeyen bir toplum ve geri dönüşüme destek vermeyen belediyeler olduğu sürece hiçbir şey değişmeyecek.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.