Şimdi Ara

Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
42
Cevap
0
Favori
2.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Forum üyesi arkadaşımız baba yadigarı receiver'ını teslim etti , biraz hoş sohbet ettikten sonra aslında ortak arkadaşlarımız olduğu bile ortaya çıktı .Güzel tesadüf .
    Yıllarca kullanılmayan 1978-1979 yıllarının ölümüne rekabet içindeki Pioneer 'ın çok beğendiğim serilerinden biri Sx950 ve sonrasında 980 modeli , şıklık olarak 950 den daha havalıdır . 4 meter i bulunmakta .
    aslında cihazda arkadaşımın anlattığı şikayet , cihaz power düğmesine basınca protector devereye girip korumaya alması .
    Sebepleri bir dizi olup , bu yaşta cihazdan olası arızalardan biri .yaşlanmış devre elemanları sebebiyle toleransları kaybetmiş ,aktif pasif elemanlarının marifeti olabilir .
    kapsamlı bakım onarım için anlaştık ,daha önce 950 restore ettiğimde Nichicon KZ Muse kullanmayı düşünüyorum ,çok güzel sonuç almıştım . Muse olmayan kapasitif veya dayanım kondansatörleri yerinede Elna Silmic II kullanmayı düşünüyorum .
    besleme kondansatörleri 18000 uF yerine o ölçülere uygun Nichicon Gold Tune takdir ettim . , çok karşılaştığım sorun sigorta yanmaz dirençlerin yerine milles direnç düşünüyorum ,olası toleransı bozulmuş direnç varsa Takman Karbon dirençler taçlandıracak .Trimpotların bir kısmını değiştirmek elzem , Bourns olmasada Türkiyede japon malı trimpot var Allahtan
    Potansiyometreler sökülecek ,switchler sökülecek tümü elden geçecek ,tahmini malzemeler elimde hazır olduğunda tamamlama süresi 60 gün olacağını tahmin ediyorum .

    Uzun sürecek ve keyifli bir çalışma olacağından eminim .
    Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon
    Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon







  • Siparişler yola çıkmış ,bazen 4 günde geliyor bazen 15 günde ,bekleyene kadar ,arızalı olan Tuner katına bir bakayım dedim ,FM osilatör bobin nüvesi çatlamış ,bobini sökerek ancak çıkarılabilir ,biraz çaba ile çatlamış olan kömür nüveyi çıkardım , şimdi arasan bulamayacağımız bu eski cihazların parçalarını çalışma odasının bir kısmını işgal etmiş durumda . neyin ne zaman lazım olacağı bilinmiyor ,işte tam sırası . biraz araştırmayla aynı kalınlık uzunlukta olan allen başlı nüveyi buldum . montajını yaptıktan sonra basit ayarları yaptım ,osilatörü Tune etmek için şimdilik 3pF kondansatörle çalıştırdım .
    Mükemmel bir alıcı , bu halde iken bile gayet güzel çalışıyor .
    tone switch çok kötü durumda ,çatırtılar yapıyor ,bellki oldukça kirli hatta ON durumuna alınca sol kanal sesi tamamen kesiyor . komple switchlerin temizliği için önem teşkil bir pozisyonda ilk sırayı alacak .
    kadraj ampulleri en sinir olduğum o dönemin 8 V ları . zaten yerine 12 volt dipsiz ampul kullanmışlar , bana göre lux değeri zayıf geldi ,bu durum üzerinde bir takım çarelerim var ,bunlar en son aşamalarda .
    FM stereo ışığı ve FM kanal seçiçi ışığı o da orijinal değil onlarda zayıf duruyor , gereken yapılacak




  • Sipariş ettiğim elektrolitikler geldi , her biri 440 gr gelen 22000uF Gold tune kondansatörler ve Fine Gold ,Muse serileri .
    Tezgahı temizleyeyim ,ameliyata başlayayım Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 27 Nisan 2017; 12:1:25 >
  • Kolay gelsin. saygılar
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Can üstadım nerelerdeydiniz ,inşallah iyisinizdir .uzun zamandır göremedik forumda .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektürükçü

    Can üstadım nerelerdeydiniz ,inşallah iyisinizdir .uzun zamandır göremedik forumda .

    Uğur üstad bahar yüzünden ev iş güç çoğaldı. ama hamdolsun; bilmukabele. hülasa PC başında gece gündüz takılmaya vaktim olmadı. kendi projelerim dahi karıştı girdi birbirine. peh.
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Allah sağlık versin de o işler halolacak işler . ben yarasa gibi oldum , emeklilik kötü şey , 30 sene boyunca işyeri açarken sabah 6 da uyandım ,şimdi saat mefrumu kalmadı .
  • Güzel olacak güzel Çift phono idi birde bu cihaz yanılmıyorsam? Yanlız bu monster receiverlardaki ses hiçde yabana atılacak cinsden değil dengini bulunca.
  • Delerıum kullanıcısına yanıt
    Anlatılmaz ,Yaşanır
  • elektürükçü kullanıcısına yanıt

    bende gececiyimdir. fazla sürdün mü feleğim şaşmaya başlıyor. o vakit gece gündüz ne zamandı? kazara dışarı çıkarsam misal saat 15.00 gibi. güneş tepede. ben köstebek mode on. gözler yamışmış. düşüp bayılırım herhal o yüzden sabah sabit görev iş iyidir belkide.




  • Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon


    Sony 700 'e yurtdışından gelecek parça sebebiyle ara verdim ,Pioneer masaya yatırdım , power driver katını tamamen söktüm ,yanında duran kocaman filitre kondansatörleri sökeyim dedim ,18000 uF kondansatörlerin ikiside 10000 uF gösteriyordu ,kaçak akımıda hatırı sayılır derecede yükselmiş ,yeni gelen Nichicon Gold Tune 22000 uF lar ın değerleri .
    Bu kondansatörler özellikle tabiri caizse yeni akciğer gibi olacak .
    aklıma abi benim cihaz 30 senelik ama hiç bir problemi yok , ilk günkü gibi çalışıyor . tartışmaya girmiyorum . Siz ilk günkü gibi sanıyorsunuz demek geliyor içimden
    Ben daha özellikle 20-25 yılı aşmış olup o zaman ki teknoloji ile üretilen kapasitif değerini kaybetmemiş ,kaçak akımı yükselmemiş elektrolitik görmedim , yapıları gereği zaten mümkün değil , yeni nesiller daha uzun ömürlü olduğu söylenir .

    Fakat eski high class amplifikatörlerde black gate ve suprague marka kondansatörlerin hala görevlerini idare edecek durumda olduğuna çok kez şahit oldum . adamlar yapmışlar azizim




  • Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon

    Bir arkadaşımız özelden soruyor ,böyle bir restorasyonu ne kadar zamanda bitiriyorsunuz ?.
    cihazın receiver olması veya kalitesine ayrıca genel durumuna göre en az 45 -60 gün dedim .
    Ne yapıyorsunuz ki ,ReCap yapmak en fazla 2 günlük iş .

    ben ReCap yapmıyorum ,full restorasyon işi yapıyorum , tüm kontaklar ,switchler ,hatta potansiyometreler tek tek elden geçiyor ,termal macunlar yenileniyor ,iç temizliği yapılıyor ,gerekirse ön panel yazısını bile serigrafi baskısı ,ahşap ile ilgili sorunlar ,yenilenmesi onarılması , işim bu . haliyle en az 45-60 günü buluyor ,bazen 90 gün .
    ben tamir etmiyorum ,yeniliyorum ,işi doğru yapmaya çalışıyorum .

    Fotoğrafta görülen 980 nin çıkış transistörlerinin erkek soketi , oldukça oksit olmuş durumdaydı , oksit demek iletim kaybı demektir ,o sebepten oksit olmasın diye terminalleri altın kaplama yaparlar .
    terminal tek tek söküp polish işleminden geçiriyorum .


    Eh bu da zaman alan işler güzel forumdaş kardeşim .


    Not: konnektörlere zımpara yaparsan ,bakırı çıkar daha kısa sürede bakır oksit olur , o da istenmeyen durumdur ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 30 Nisan 2017; 15:10:0 >




  • Uğur abi olmuyo ama benim bildiğim Uğur götürür onları kapalı çarşıda altın kaplatır gelir
  • stakanar S kullanıcısına yanıt
    haklısın .. Aklın sınırı vardır da deliliğin sınırı yok .
  • Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon

    Hoparlör DC koruma ve geçikme devresi rölesi hatırı sayılacak biçimde siyah oksit kaplıydı ,hafif bir 2500 numara zımpara ile kolaylıkla oksit çıkabiliyor ,kontaklar ark yapmamış temiz fakat yeni nesil Omron rölelerde gümüş kontak kullanıldığından daha uzun ömür ve temiz iletim sağlayacaktır ,Röle kontaklarının yanına 2 tane mıknatıs bantlanmış ,bu mıknatıslar oluşabilecek DC akımlarında manyetik alan yaratarak ark oluşumunu engellemek ,gerçekten eski DEC marka kontaklar temiz çıktı fakat 40 yılın hatırına oksit kaplıydı . Bu gün kapalı olduğu için ithalatçı umuyorum Omron da MY2 48V vardır ,yine aynı şekilde kontaklara dış kutusundan 2 mıknatısı bağlarım .




  • Elde var 2 kaldı 6 plaket daha Pioneer SX 980 Receiver Restorasyon
  • Hakikaten cihaz yeniden üretilmiş gibi olacak akciğer nakli derken diğer organlarda yenileniyor Hep bunlar sigaradan
  • Delerıum kullanıcısına yanıt
    Yenilenmesi gereken tüm devre elemanları !. transistörleri söküp tek tek ölçüyorum ,datalarını bulup kayıp varmı bakıyorum ,eşlenme değerini kaybetmiş bazı transistörleri yurtdışına sipariş verip istiyorum ,eşlemeye çalışıyorum .. perçinli olmayan switchleri gerekirse açıyorum temizliyorum ,dirençlerin değerleri tolerans sınırları içinde değilse aynı yapıya sahip olanla değiştiriyorum , röleler ,trimpotları genelde değiştiriyorum .daha hassas ayara sahip çok turlu kullanıyorum ,plaketleri özel sülosyonla yıkayıp değişim veya kontrol işlemi bittikten sonra lehimlerin reçine atıklarını temizleyip koruyucu vernik kullanıyorum . mutlaka ekranımda shematic diagram bulunuyor ,buda olur,böylede çalışır demiyorum ,buraya by pass atarım fıstık gibi çalışır demiyorum ,
    filitre kondansatörleri hariç asla 470 uF kondansatör yerine 330 uF da olur demiyorum veya tersi , arızalı transistörlerin yerine bulunmazsa eğer üretimden kalkmışsa mutlaka en yakın muadili yurtdışından sipariş ediyorum . neden yurtdışı ? . çok kez başıma geldi . hatalı basım transistöre bile rastladım NPN transistör yerine PNP transistör baskısı yapmış replika ürünlerle dolu güzel yurdum ..

    yukarıda saydığım işlemler sonrası cihaz neredeyse full revizyondan geçmiş oluyor .
    doğal sebeplerden dolayı oksit veya hatalı bağlantılar ,kısa devre gibi durumlar ,temiz kullanıldıktan sonra bir bu kadar ömür daha yaşayacağına inanıyorum .
    Ticari kaygım yok ,zevk için yapıyorum ,emekli boş vakitlerimi değerlendiriyorum , acelesi olanı geri çeviriyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 2 Mayıs 2017; 18:13:33 >




  • e bundan sonra bi 40 sene daha kullanır inşallah sahibi.eline sağlık abi.
  • Eline sağlık abi döktürmüşsün yine :)
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.