Şimdi Ara

PİLLİ IPOD HOPARLÖRÜ İÇİN BATARYA?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
394
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar.

    Yaklaşık 4-5 ıl önce almış olduğum,dün görünce varlığı aklıma gelen ve pil havuzu pas tutan 3,5 jack girişli hoparlörümün paslarını temizleyip çalıştırmayı başardım.
    4 adet kumanda pili ile çaışıyor hoparlörler.Ancak piller hem güç olarak,hemde ekonomi olarak çok gereksiz ve güçsüz kalacağından dğeişik alternatifler aramaya başadım.

    Motosikletimin aküsüne bağladım ve gayet net olarak çalıştı.Ancak tabiki güç yükske olduğundan ısındı.
    Daha sonra değerlerini tam olarak bilmediğim,evdeki arzum marka elektrikli gırgırın bataryasıyla denedim ve çok az ısınma oldu.Normal pille bile oluyor bu.

    Ancak benim bu aleti daha kullanışlı hale getirmem için,hiçbirşeyi sökmeden takmadan,cep telefonu şarj eder gibi şarj edebileceğim bir bataryaya ihtiyacım var.
    Estetik olarak iyi olmasına gerek yok aletin.

    Siz değerli arkadaşlarımdan yorumları bekliyorum..







  • Standart şarjlı NiCD, NiMH vs. pillerin her biri 1.2V'tur. 4 pil 4.8V eder. Klasik pillerinse 4 tanesi 6V eder. Bu durumda %20 en az voltaj kaybı söz konusu. Hoparlörün devresinin buna nasıl bir tepki vereceği düşündürücü. Pek çok amfi devresi bu durumda gücü azaltır, ses az çıkar. Velakin, insan kulağının duyma tepkisi logaritmiktir. Ses iki misli artınca, iki misli yüksek duyulmaz. Terside geçerlidir, ses yarıya düşünce, yarısı kadarcık duyulmaz. Bu nedenle, yaklaşık %35-40 civarı güç kaybı olsada kulak bunu pek hissedemez.

    Fakat, hissedemediğiniz diğer bir husus sesi biraz daha açmanızın gerekmesi olacaktır. Bu durumda iyice pillere abanırsınız, çabucak bitiverirler.

    Kısaca, 4 çinko pile yerine 4 klasik şarjlı pil koymanın size getireceği temel sorun bu. 4 yerine 5 pil koymalısınız.

    Yada, 2 adet LiIon veya LiPo hücre koyabilirsiniz. Bu durumda 6V yerine 8.5 ... 7.4V'unuz olur. Pek çok devre bu voltajı kabul eder genelde. Ama etmezse hoparlör elinizde kalabilir. Bunu önlemek üzere, araya bir PWM down converter koyabilirsiniz. Elbette bu biraz işi bilir olmayı gerektirecektir.

    LiIon çözümü, kolay değildir. Şarj aletleri vs. daha teferruatlıdır. Fakat hoparlörünüz kuş gibi hafifler. Şarjıda 1-2 saatte yapılabilir olur. Buna karşın cebinizde bir bomba taşır gibi olursunuz. Patlama, yangın çıkarma vs. tehdidi gayet ciddidir. Ha, cep telefonunuzda aynı şekilde zaten. Ama o nispeten daha doğru düzgün birleştirilmiş, tehlikesi son derece azaltılmış bir tertibat. Gereken önlemleri alırsanız, sizin hoparlörde o kadar güvenilir olur.

    Mevcut kolay bulunan şarjlı pil çözümleri bu şekilde. Tavsiyem, NiMH piller kullanmanızdır. Nispeten daha iyi ve kapasitelidirler. Aldığınız pile uygun bir şarj aletini kolayca bulabilirsiniz. Estetik vs. meselesi büyük sorun değil. Pilleri alır içine koyarsınız olmazsa hoparlörün. Sonrada bir anahtarlı jack ekler, şarj ucu olarak kullanırsınız. Böylece pilleri takıp çıkarıp durmak vs. derdi biter.




  • Hocam değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.
    Ama malesef sabah hoparlörleri elime aldım bile

    Motosiklet aküsünde biraz fazla takılı bırakınca yandı.
    Yenisini alıcam heralde artık.
    Şarjlı modelleri var sanırım...

    Tekrar teşekkürler,şimdi olmasa bile ilerle illaki lazım olur bu bilgiler
  • Büyük ihtimal TEA 2025 entegresi var için de yandı.Değiştirirsen %99 çalışır.
    soğutucu ile kullanılırsa 9 volta kadar çalışır zaten. Büyük amper/saatli ni-mh batarya yada 6 v akücüklerden kullanabilirdin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.