Şimdi Ara

PIC16F84 ile Başlamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
27
Cevap
0
Favori
447
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar PIC öğrenmek için PIC16F84 ile başlamak iyi mi ?Çeşitli kitaplar aldım PIC16F84 anlatılıyor.
    İleride diğer PIC versiyonlarına da geçeriz.Yani PIC16F84 hala güncel ve piyasada kolaylıkla bulunabilecek bir PIC'dir demi ?
    Birde temeli PIC16F84 ile başlayıp sonra 877'ye falan geçsem olur mu ?Komut setleri uyar mı ?

Son olarakta elimde bir tane PIC16C63-04/SP var.Bunun özellikleri nelerdir ?
    PIC16F84 için yazdğım program bunda çalışır mı ?
    Ben bunu eski analog uydu alıcısından çıkardım.Saat,kanal frekansı tarama,hafızada tutma gibi özellikleri bu kontrol ediyordu cihazda.İçindeki yazılımı silip kendim deneme için kullanabilir miyim ?Bunun programlayıcı devre şeması da değişik midir ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ters İntegral -- 30 Haziran 2006; 22:46:36 >

• 16c yi silemezsiniz. Silseniz bile özel aygıtlar gerekir. İstiyorsanız siteme bir bakın fikir verebilir.İmza:
    16F84 başlama için iyidir. Yani teferruatl değildir. Biraz temel komutları öğrendikten sonra 16f628 olabiliri sonra da f877
  • Teşekkürler.Sanırsa 16f628 ve f877 silinebiliyor değil mi ?
  • model isminde "f" olanlar silinebilir.Artık çoğu mikro böyle zaten.
  • quote:

Orjinalden alıntı: 90alper90

16c yi silemezsiniz. Silseniz bile özel aygıtlar gerekir. İstiyorsanız siteme bir bakın fikir verebilir.İmza:
    16F84 başlama için iyidir. Yani teferruatl değildir. Biraz temel komutları öğrendikten sonra 16f628 olabiliri sonra da f877

ben de sana katılıyorum... önce F84 çok zaman geçmeden F628 ve ondandan çok zaman geçmeden F877 ile çalışırsan ii olur...

aslında temelini öğrendikten ve mantığını kavradıktan sonra aralarında hiç fark olmadığını göreceksin(komut kullanımı olarak)...sadece modele göre bir kaç özel farklılıklar olur... mesela F877'nin kendi bünyesinde ADC si var, 18F2550 usb arabirimi ile direkt olarak haberleşebiliyor gibi...

• 18f2550 çok güzel pic te ülkemizde yok maalesef. Öncelikle bunları simülasyonunu yapın ve öyle pice yükleyin. Simülasyon nasıl olacak derseniz pm atın.
  • quote:

18f2550 çok güzel pic te ülkemizde yok maalesef. Öncelikle bunları simülasyonunu yapın ve öyle pice yükleyin. Simülasyon nasıl olacak derseniz pm atın.

ewet ama forumda 5-10 kişi bu pic'den isterse yurt dışından sipariş edebiliriz... ben blech arkadaşın yardımıya getirttim ve 25 YTL'ye mal oldu(burada 18F452'nin fiyatı 20 YTL-bu pic usb-seri çevirici tanıma özlliiğine sahip)...

ayrıca kesinlikle önce simülasyon...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Arduino ile Birşeyler
    6 yıl önce açıldı
    2 arduino haberleşmesi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tabi çok kişi istiyorsa getirttirilebilir. Ama beni saymayın benim daha almaya niyertim yok. Bu arada dikkatimi çekti koca forumda 10-15 kişiyiz yahu
  • arkadaşlar bu başlama koşulları "0" dan başlayan için mi? ben 8085,8255,8251 le uğraşmıştım. bu microcontroller konusunda faydası olur mu?
  • Evet 0dan başlamak için. Faydası olur mu bilemem
  • quote:

Orjinalden alıntı: beorn26

arkadaşlar bu başlama koşulları "0" dan başlayan için mi? ben 8085,8255,8251 le uğraşmıştım. bu microcontroller konusunda faydası olur mu?

mutlaka olur... en azından algoritman vardır... başka dilde olsa bile program yapısı hakkında ve neler yapabileceklerin hakkında sana fikirler verebilir...

tabi ki PIC ler çok farklıdır... ama emin ol eski bilgiler işe yarar...
  • Başka bi forumda sorulan aynı soruya yanıt weren bi üye, 16F628'in 16F84'ya göre başlangıç için daha iyi olacağını söylemiş.

16F628'in dahili osilatörü olduğu için, 16F84'e göre başlangıç düzeyinde daha kolay kullanılabileceğini, F84'te bacaklara bağlanan kondansatörlerin tam değerlerinde olmaması durumunda istenilen frekansta çalıştıramama gibi sıkıntı doğurabileceğini söyleyerek F628'i başlangıç için tavsiye etmiş...

Sizin fikirleriniz nedir bu konuda, yani 555 le yapılan bu osilatör kafa ağrıtabilir mi o bacaklara bağlanan kapasiteler hassaslıktan dolayı böyle sorunlar çıkarabilir mi?

(10 saaattir pic'le ilgili yazılar okumaktan beynim sulandı, o kişinin bahsettiiği pic'in F628 olduğun da tam emin değilim ama % 90 budur. şimdi bulamıyorum o msj'ı)

Uzun lafın kısası F628 dahili osilatörü uğruna, daha kolay programlanabilen F84'e tercih edilmeli mi?

• quote:

Orjinalden alıntı: LosTCorpsE

Başka bi forumda sorulan aynı soruya yanıt weren bi üye, 16F628'in 16F84'ya göre başlangıç için daha iyi olacağını söylemiş.

16F628'in dahili osilatörü olduğu için, 16F84'e göre başlangıç düzeyinde daha kolay kullanılabileceğini, F84'te bacaklara bağlanan kondansatörlerin tam değerlerinde olmaması durumunda istenilen frekansta çalıştıramama gibi sıkıntı doğurabileceğini söyleyerek F628'i başlangıç için tavsiye etmiş...

Sizin fikirleriniz nedir bu konuda, yani 555 le yapılan bu osilatör kafa ağrıtabilir mi o bacaklara bağlanan kapasiteler hassaslıktan dolayı böyle sorunlar çıkarabilir mi?

(10 saaattir pic'le ilgili yazılar okumaktan beynim sulandı, o kişinin bahsettiiği pic'in F628 olduğun da tam emin değilim ama % 90 budur. şimdi bulamıyorum o msj'ı)

Uzun lafın kısası F628 dahili osilatörü uğruna, daha kolay programlanabilen F84'e tercih edilmeli mi?

dediklerin mantıklı olabilirdi, ancak kristal diye bir şey var kristalle kullanırsanız bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum... tabi kristale bağlanan kutupsuz kondansatörlerinde değerinin doğru olması lazım... mesela 4Mhz kristal için 22pF kondasatör gibi...

ama illa ki ben 628 ile başlayacaksan ben yine dahili osilatörünü kullanma kendin kristal osilatör yap derim...

bu arada 628 ile 84 arasında pek fark yok diyebilirim... yani program yapısı olarak da...

ama bazı programlayıcılar 628'i programlarken sorun çıkarabliyor... o yüzden yeni başlayanlar için pek önermiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamitco -- 3 Temmuz 2006; 17:07:58 >

• teşekkürler yanıt için

Madem ki "F628 kullansan bile kendi osilatörünü yap kullan" diyorsun o zaman direkt F84 ile başlıyacam bu işe. zaten 628'in artıları incelediğim kadarıyla hafıza fazlası, yüksek frekansta çalışabilmesi gibi özellikler. Bunlar da başlangıç yapmak için bana pek lazım değil.

aydınlattığın için tekrar teşekkürler

+

Bir de kristal denilen malzeme hakkında çok açıklayıcı bi bilgiye ulaşamadım, arama yaptığım da hep örnek devreler içinde kristal denilip geçilmiş. Bu eleman hakkında biraz bilgi verebilirmisin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LosTCorpsE -- 3 Temmuz 2006; 18:29:02 >
  • 4Mhz kristal diye elektronikçilerde bulabilirsiniz. XTAL tipini seçersiniz programlarken bunun için. 22 pf kondansatörlerle pice bağlanır. Görevi picin zamanlaması ve çalışması için gereken pulsları üretmektir.4 mhz in anlamı saniyede 4000000 puls üretmesidir.Kristal arttıkça hız artar güç tüketimi artar.Mesela 16f84-04/p nin anlamı bu picin max 4mhz ile çalıştığını anlatır.
  • Ayrıca hamitco arkadaşım son yazdıklarından dolayı katılıyorum.
  • Teşekkürler Alper
  • Önemli değil önemli olan birilerinin faydalanmış olması.
  • quote:

Önemli değil önemli olan birilerinin faydalanmış olması.

ben de alper'e katılıyorum...

bir arkadaşın imzasında olduğu gibi "bilgi paylaştıkça çoğalır"...

adını şu an hatırlayamadım kusura bakmasın...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.