benim yapmış olduğum bir devre var ve devre ile baskı makinası yaptım ama frolasan lambalar yanınca starter ateşleme yapınca pic kendini resetliyor yaptığım devre bc 547 ile 5v luk bir röleyi çekiyor ve rölede 8 adet ultra viole lambayı yakıyor girilen süre dolunca devre lambaları söndürüyor baskı tammamlandı yazıyor bitiyor ben ne yapmalıyımki devrem starter ateşleme yapınca reset çekmesin lütfen yardım edin yaptığım iş maliyetini çok aştı artık itibarım kalmıyacak müşteriye karsı lütfen yardım edin
şeman var mı???
devre böyle
Entegrenin "4" no lu pinini 10K ile +'ya ver. sanırım bacak boşta olduğu için etkileniyor.
Sanırım mclr' iptal, yerinde ra6 var.
Boşta kalan portları giriş modunda boşta bırakma. Onları ya çıkış yap, ya da giriş olsun ama yüksek ya da alçak belli bir seviyede tut. (direkt bağlantı değil de birkaç kiloohmluk dirençlerle daha iyi olur) Bu bütün problemi çözmeyebilir, ama hedefe yaklaştıracak iyileştirmelerden birisi olacaktır.
arkadaşlar çıkış yap giriş yap diyorsunuz ama yapınca böyle oluyor oda devrenin çalışma şeklini bozuyor
birde portaya if komutunu kulanarak buton bağlayamıyorum nedendir aceba
birde portbyi giris veya çıkış yapınca hepsi giris veya hepsi çıkış olması gerekmiyormu neden böyle kimisi giriş kimisi çıkış oluyor tşş. ederim
Arkadaşım orda 8 bit var, sen öyle yaparak sadece en düşük değerlilikli olanı değiştiriyorsun.
portb[0,1,2,7] bunları kullanmıyorsun.
Diğer trisb bitlerine dokunmadan: trisb=trisb AND (255-1-2-4-128)
Ya da hepsini tek tek bir defada yap: trisb=1*trisb0 + 2*trisb1 + 4*trisb2 + 8*trisb3 ... + 128*trisb7
Arkadaşım orda 8 bit var, sen öyle yaparak sadece en düşük değerlilikli olanı değiştiriyorsun.
portb[0,1,2,7] bunları kullanmıyorsun.
Diğer trisb bitlerine dokunmadan: trisb=trisb AND (255-1-2-4-128)
Ya da hepsini tek tek bir defada yap: trisb=1*trisb0 + 2*trisb1 + 4*trisb2 + 8*trisb3 ... + 128*trisb7
trisa'nın da 5. bitini unutma.
trisb=trisb AND (255-1-2-4-128) bunu derken aynen böyle yazdığım zaman tamamı girişmi oluyor
açık olarak bir bilgi verirmisin
kitapta aynen şöyle yazıyor
trisb=0 diyince tüm portlar çıkış olur veya trisb=%00000000
çıkış içinde 0 yerine yazacaksın diyor ama bunu yapınca yarısı 0 yarısı 1 oluyor kafam almadı gitti
tam olarak açıklayabilirmisin komu tam olarak yazarmısın
Hay Allah... Dalgınlıkla yanlış yazmışım. Sadece en düşük değerlilikli olanı değiştiriyorsun dediğim. Tabii, hepsini 0 yapıyorsun öyle, yani hepsi çıkış oluyor.
Hepsini çıkış yapmamak için tek tek seçmen lazım. Picbasic bilmediğim için anlattıklarım biraz karışıktı, ama madem trisb=%00000000 gibi bir komut olabiliyor, yani ikili sayılar kullanılabiliyor, o zaman işin kolay.
trisb=%00000000 ikili tabanındaki sayıların X. basamağı X. bite denk gelir. Mesela portb0 ile portb2 giriş diğerleri çıkış olsun istiyorum, yazmam gereken trisb=%00000101 olur.
Bir de devrede portb4 ne işe yarıyor?
resimde çıkmamış ama portb4 potun orta bacağına bağlı zaman ayarını değiştirmesi için koydum
sizinle tanışmak istiyorum birkaç konuda bana yardımcı oldunuz size birkaç bilgi danışmak istiyorum mümkünmü
Üzgünüm forum dışına çıkmak işime gelmez. Forumda dilediğin gibi davranırsın, konu vardır ve cevaplar vardır, kişisel meseleler değildir hiçbir sorumluluğun yoktur ister cevaplarsın ister cevaplamazsın, ben yardım etmem, başkası yardım eder. Foruma katkıda bulunurum, gerektiğinde yardım isterim, hepsi bu. Kişiselleşince bu gönüllü yardımlaşmaların bir tadı tuzu kalmaz.
pekala anlıyorum sizi
pekal bu konu başlı ğı altında başka bir konu hakında bir fikrinizi alabilirmiyim
Teşekkür ederim. Siz soracağınızı sorun ne zaman ve kim tarafından cevaplanacaksa cevaplanır. Şimdi zamanım var yardım edebileceksem ederim tabii.
benim aklımda bir projem var bir adet model helikopter almayı düşünüyoruım ve bir tanede gps modül alacağım ben pbp de yazıyorum ve sorum yazılımla değil siz hangi yazılımı kulanıyor iseniz fark etmez yani
yukarıda resmini cizdiğim bir kordinat sistemi var x ve y ler enlem ve boylam kaç gece dir düşünüyorum. ben cnc için bir program yazdığım zaman şu anki kordinat ile gideceği kordinatın komutlarını karsılaştırıyorum büyükse sağ küçükse sola diyor mesala yani bu ve ikiside bir mil üzerinde olduğu için motorlar aynı anda çalışıyor ve direkmen kesişim çizgisinde hedefine ulasıyor
sizden istediğğim egerki böyle bir proje düşündünüz ve siz bu kordinatlar gitmesi için nasıl bir mantık düzenlerdiniz
bilirsiniz bir program yazmak için komutları bilmek yetmiyor yapmak istediğiniz işinde mantığını bilmeniz gerekyor
bu konuda kafanızı zorlamak zorunda değilsiniz bir fikriniz bir öneriniz var ise yardımınızı bekliyorum
Hedef ve bulunulan noktadan hareketle gitmem gereken noktanın yönünü hesaplardım. Ya bir dijital pusulayla ya da gps'nin iki farklı noktanın yönünü hesaplamasından faydalanıp hesaplanan yöne doğru helikopteri hareket ettirirdim.
Helikopterin kuyruğundaki küçük pervane ile açı değiştirilir, tamam, ama nasıl ileri geri gidebiliyor onu merak ediyorum. Bunun için kuyrukta Z eksenine dik bir pervane gerekmez mi? Hiçbir helikopterde bunu görmedim. Ana pervanenin eksenini eğerek mi yapıyorlar? Senin maket nasıl çalışıyor?
1.dalga geçer gibi karman çorman bir şema vermişsin 2.elinde mikro varken zaman gecikmesini RC ile yapmışsın 3.internal 4MHz osilatörü olan PIC e xtal bağlamışsın ki kullandığım xtal değeri 4MHz dersen Allah müstehakını versin derim 4.lcd ye yazmak için RW pinini 1 seviyesine çekmen gerekiyor verdiğin şemaya bakılırsa lcd ye yazmak gibi olasılığın kalmamış. 5.bu zamana kadar yazdıklarını okuduğumda sen PIC işinden de anlamıyorsun gibi bir yorum çıkarıyorum
bu 5 maddeye baktığımda nasıl müşteri bulabiliyorsun, insanları nasıl kandırıyorsun, bunu da anlayabilmiş değilim...
quote:
Orjinalden alıntı: r2d2droids
1.dalga geçer gibi karman çorman bir şema vermişsin 2.elinde mikro varken zaman gecikmesini RC ile yapmışsın 3.internal 4MHz osilatörü olan PIC e xtal bağlamışsın ki kullandığım xtal değeri 4MHz dersen Allah müstehakını versin derim 4.lcd ye yazmak için RW pinini 1 seviyesine çekmen gerekiyor verdiğin şemaya bakılırsa lcd ye yazmak gibi olasılığın kalmamış. 5.bu zamana kadar yazdıklarını okuduğumda sen PIC işinden de anlamıyorsun gibi bir yorum çıkarıyorum
bu 5 maddeye baktığımda nasıl müşteri bulabiliyorsun, insanları nasıl kandırıyorsun, bunu da anlayabilmiş değilim...
arkadşım saolasın çok anlayışlı birisin insanlarla diyaog kurmayı baya bir biliyorsun
konuya gelelim 1.) bu devrede kristal sadece proteus ta kullanıyorum devremde kristal bağlı değil 2.)vatandaş potu çevirerek zaman ayarı iste bende pot komutunu kullandım bilmiyorum sen nasıl yaparsın 3.)lcd nin rw komutu görünmüyor devrede rw pini direkmen eksiye bağlı buda demek oluyorki lcd yazılır durumdadır yani okunur durumda değil 4.) ben picler konusunda idalı birisi değilim ama yapmak istediğim veya benden istenilenleri rahatlıkla yapabiliyorum ve bu konuyu acarken rastladığım bir sorunu çözmek için açtım
eğerki sen piclerde çok iddalı isen florasan lambalrın starterler ateşleyince pic niçin resetleniyor onu yaz bence beni eleştirmeyi değil
ha birde devreyi açık görmek için masa üstüne kaydedin daha net görünüyor
image shack sitesinden aldım burada böyle çıkıyor buda benim suçum olamaz heralde değilmi
helikopterler ana pervane öne dogru eğiliyor ve ileri gidiyor sağ sola kuyruk pervanesi sayesinde dönüyor
ana pervane 6 kanalda ileri ,sağa,sola döne biliyor