Şimdi Ara

pic programlayanlara uzmanlık sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
3.042
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar ben pic programlamayı daha yeni yeni öğrenmeye başlıyorum. size merak ettiğim bir sorum var.
    hani bu lcd ler var ya, diyelim ki şöyle geniş bi lcd. ben bu lcd nin herhangi bir yerinde bir kare veya üçgen sembolü göstermesini istiyorum. veya stun şeklinde göstergeler. hani şu winampta ses spektrum amalizörü varya onun gibi mesela. böyle bişi yapabilirmiyim pic ile. yapabilirsem hangi pic ile mesela.

    ama dediğim gibi henüz çok yeniyim pic te. asm ile başladım bilmiyorum ne kadar çalışmam lazım benim bu dediğimi yapabilmem için. beni aydınlatırsanız sevinirim. herkese teşekkürler.



  • asm ile başlaman çok iyi PIC'i tam öğrenirsin fakat şimdiki uğraştığın şey seni biraz aşmıyor mu?Sonuçta yeni başlamışsın biz yeni başladığıızda LED yakıp söndürüyorduk

    Neyse dediğin işi ASM ile yazman için bir hayli çalışman lazım ve ASM'yi yalayıp yutman lazım çünkü dediğin şeyi ben ASM ile yazdığımda bayağı bir kod yazmıştım.Fakat daha kolay şekilde PIC BASIC PRO dili ile de yapabilirsin.Sana şu anda şekilli gösteremiysem ama biraz mantığını anlatayım.

    LCD ekranlarda istediğin bütün şekilleri gösterebilirsin.Biliyorsun bir LCD gözü yani bir kare 7x5 'lik bir formattan oluşuyor.Şimdi sende kendine (bir kağıda) böyle bir kare çiz.Yani 7 satır 5 sütunluk kareler.Satırın en üstü 1'dir.ve 7.satıra kadar 128.64.32.16.8.4.2.1 şeklinde en alt satırda biter sütunda aynı şekilde 16.8.4.2.1 şeklidedir.Ve bu her karakter karesi için geçerlidir.Şimdi sen bu kare içinde oluşturmak istediğin şekli kutucukları doldurark belirle


    --
    - -
    - -
    -- misal yandaki şekil gibi bir D harfi oluştur.Bu şekil 7x5 kare içindeki kutucukları doldurularak oluşturuldu.Burda çi dolu olan kutucukları hesaplayacaksın.Misal D harfinde hangi kutucuklar dolu 16 ve 8 nolu kutucuklar dolu o zaman il verimiz 16+8 = 24 verisidir.Tüm kutucukları bu şekilde hesapladıktan sonra şimdi sıra geldi bu verileri hendi adrese göndereceğimize LCD'lerde birinci karakter hafızası 0x40 ikinci 0x48
    üçüncü 0x50 dördüncü 0x58 beşinci 0x60 altıncı 0x68 ve yedincide 0x70 sonuncu adres 0x78'dir ve daima 0 olmalıdır.Şimdi elde ettiğin veriyi bu adreslere göndereceksin ilk karakter adresi 0x40 olduğuna göre kendi oluşturduğumuz veriyi artık karakter gen.gönderebilirirz tabi ilgili adrese bu şekilde kendi 8 adet kararkterini oluşturanilirsin.




  • ilgileniğin için teşekkürler PanDa. haklısın şu an bitane ledi yakıp sönürebildim. ama amacım lcd de yazı ve şekiller oluşturabilmek. mesela
    bu cep telefonları gibi bir menü yapıp istediğim ayarları yapmak mesela.
    henüz ediğin gibi led yakıp sönürüyorum. ama ilere inşallah anlattıklarını yapabilecek seviyeye gelirim. sadece ne kadar zor oluğunu öğrenmek istedim. ufak bi soru daha peki bu 16f84 le yapılabilirmi. veya
    ben hangi pic ile öğrenmeye devam edeyim? herkese teşekkürler.
  • senin dediğin grafik lcd ile olur.
    grafik lcd yi 16f84 ile biraz zor çalıştırırsın. zaten bütün pinleri lcd ye gider.
    başka bir şey bağlayamazsın.
    örneğin 128x64 lcd nin 8 data 5 kontrol toplam 13 ucu var.
    16f84 ünde zaten kullanılabilen 13 tane pini var.
  • Nokta matris (Dot-matrix) LCD'lerle de bu iş yapılır. prinft ile LCD'ye yazılırsa tabii bu iş öğrenilemez. Çoğu nokta matris LCD HD44780 temellidir. Kataloglar incelendiğinde CGRAM denen bir zımbırtıyla karşılaştırsınız. Kullanıcının özel karakter tanımlayıp kullanması için sunulmuştur. Hatta PIC'de RAM alanına çok sıkışırsanız biraz yavaşta olsa RAM olarak bile kullanabilirsiniz. Sonuç: Biraz CGRAM ile ilgili araştırma yapıp panda'nın dediklerini yaparsan olur.


    quote:

    Orjinalden alıntı: controller man

    senin dediğin grafik lcd ile olur.
    grafik lcd yi 16f84 ile biraz zor çalıştırırsın. zaten bütün pinleri lcd ye gider.
    başka bir şey bağlayamazsın.
    örneğin 128x64 lcd nin 8 data 5 kontrol toplam 13 ucu var.
    16f84 ünde zaten kullanılabilen 13 tane pini var.





  • Eğer menülü filan birşey yapacaksan yüksek seviyeli bir dille çalışman yerinde olur.Fakat yüksek seviye diller hafızada çok yer kapladığı için macro komutlara fazla bağlı kalmayıp donanım modüllerinide kullanırsan (SERIN yerine UART'ı kullanmak yada HSERIN kullanmak PBP'de) hafızadan biraz kazanabilirsin.Bunun yanında menülü bişey yapacaksan ve yüksek seviyeli dille çalışacaksan 16FXX sana yetmeyebilir.Bu yüzden 18Fxx serisi ile çalışman gerek buda şimdilik zor sen bence ASM ile program geliştirmeye devam et LED ler ile aklana gelen herşeyi display filan kullan sayıcı yap bu dediklerin çok ilerki şeyler

    Kolay gelsin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: HYP

    Nokta matris (Dot-matrix) LCD'lerle de bu iş yapılır. prinft ile LCD'ye yazılırsa tabii bu iş öğrenilemez. Çoğu nokta matris LCD HD44780 temellidir. Kataloglar incelendiğinde CGRAM denen bir zımbırtıyla karşılaştırsınız. Kullanıcının özel karakter tanımlayıp kullanması için sunulmuştur. Hatta PIC'de RAM alanına çok sıkışırsanız biraz yavaşta olsa RAM olarak bile kullanabilirsiniz. Sonuç: Biraz CGRAM ile ilgili araştırma yapıp panda'nın dediklerini yaparsan olur.


    quote:

    Orjinalden alıntı: controller man

    senin dediğin grafik lcd ile olur.
    grafik lcd yi 16f84 ile biraz zor çalıştırırsın. zaten bütün pinleri lcd ye gider.
    başka bir şey bağlayamazsın.
    örneğin 128x64 lcd nin 8 data 5 kontrol toplam 13 ucu var.
    16f84 ünde zaten kullanılabilen 13 tane pini var.





    elbombacı winamptaki ses spektrum amalizörü gibi bir şey istemiş. bu ancak grafik lcd ile yapılır.




  • ok öyle olsun bakalım
  • Ben öyle bir devreyi PIC16F877 ve 240x64 lcd ile gerçekleştirmiştim.
    Programı C altında yazmıştım.LCD entegre devresi T6963C nin datasheet ini nerdeyse ezberlemiştim ama ilk seferde çalışmıştı.Program C altında yazıldığı için 500-700byte tutmuştu.
    [img=http://img396.imageshack.us/img396/3581/10010531bd.th.jpg]
  • Grafik LCD şart değil diye düşünüyorum ve bir GIF dosyası atıyorum


    Gördüğünüz gibi normal bir LCD. Ben bu görüntüyü, bir adet 20x2 LCD'yi bilgisayarın paralel portu ile sürerek elde ettim.
  • abi manyak olmuş yaaa. tek kelimeyle harika..




  • Doğukan güzel bir çalışma gerçekten. Dökümanlarını istesek yanlış mı olur?
  • Sitede biryerde crisytal (adını hatırlamadım) diye bir program vardı bu programla yukardaki işi yaparsın zor değil aynı zamanda visual basıc biliyorsan sende yaparsın ben arkadaşın patığının biraz değişini PIC ile yaptım 4kb filan yer kaplamıştı yani diyeceğim illa grafik LCD şart değil normal LCD ile de olur bu
  • PanDa, doğru. O programın adı CrystalFontz, ve özel olarak üretilmiş, bu programla seri porttan haberleşebilen LCD ekranları da mevcut şirketin. CrystalFonts'un artısı, ekranla beraber butonlar da olabiliyor. Yani ekranda yazanları yandaki butonları ile kontrol edebiliyorsunuz. Menü gibi birşey yani. O alet üzerinden sesi açıp kapatabilir, şarkı değiştirebilir, işlemci fanınızın hızını ayarlayabilir!!!(anakart desteği lazım) daha birçok şey yapılabilir. Paralel port ile yapılması yine mümkün, ancak data pinleri yetmeyeceğinden çoklamak gerekebilir-- ya da status pinleri kullanılır;). Uğraşmak lazım kısaca.. Benim yaptığım 15 dakikada hazır oldu ve sonuç mükemmel. Toplam maliyet 25 milyon.. LCD 20 milyon.. gerisi de kablo, konnektör..

    Bu gördüğünüz LCD'yi sürmek için kesinlikle hiç bir entegre, direnç, kondansatör falan filan bir devre elemanı kullanılmadı. Sadece 2 adet potans, onlar da kontrast ve arka aydınlatma için :)

    Açıklaması burada:
    http://ocinside.de/html/lcd_display/lcd_howto_e.html



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 29 Eylül 2005, 11:38:16 >




  • İşte böyle mantıklı açıklamalr gelince mutlu oluyorum @contraller man ayrıca bu işi 16F84 ile yapamamasının tek sebebi olarak HAFIZA sınırını gösterebiliriz.Lütfen cevap yazmak için yazı yazmayın.Port sayısı grafik LCD ya de yeter başka şeylerede yeter.Tabi 16f84 artık çoluk çocuk PIC'i oldu ama bir shift register kullanarak pekala port sayısı arttırılır.
  • merhaba arkadaşlar. şimdi ben kendime kapsamlı bir f84 için deneme kartı yapıcam. tecrübelerinize dayanarak size danışayım dedim. bu yapacağım kartta donanım olarak neler olsun dersiniz. fikirlerinizi bekliiyorum.

    ha bide bişi sorucam. geçen kadıköyde bi elektronikçiye bu mandallı entegre soketleri oluyo ya onların fiyatını sordum. adam bana 24ytl dedi. ben şok oldum açıkcası. acaba adam salladımı yoksa bunların fiyatları gerçekten o kadarmı?
  • ya bide arkadaşlar ben bu deneme kartına diplay koyacam. hani şu matrix diplaylerden. acaba örnek devrelerde en çok bu display ortak anotlumu kullanılıyor yoksa ortak katotmu?

    bide irtenette araştırdım fakat bulamadım. bana pic 16f84 ile yapılmış ve led displayler kullanılmış devreler lazım. bana link verebilecek arkadaşlar varsa çok memnun olurum. teşekkürler.
  • Google'dan aratırsan karşına bir çok sonuç çıkar dediğin soket'de mandallı derken sanırım ZIF soketten bahsediyorsun karaköyde max 10YTL ...... 24YTL diyen adam kazıkçıymış biraz
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PanDa

    İşte böyle mantıklı açıklamalr gelince mutlu oluyorum @contraller man ayrıca bu işi 16F84 ile yapamamasının tek sebebi olarak HAFIZA sınırını gösterebiliriz.Lütfen cevap yazmak için yazı yazmayın.Port sayısı grafik LCD ya de yeter başka şeylerede yeter.Tabi 16f84 artık çoluk çocuk PIC'i oldu ama bir shift register kullanarak pekala port sayısı arttırılır.


    programda kullacağımız dataları da harici bir eeprom da tutarak program hafızadan kazanabiliriz.
    shift register lar, harici eepromlar varken neden 16f877 gibi bir işlemci kullanalım ki?


    ayrıca mesaj sayım bir arttı.. yaşasınnn
  • İşte senden de böyle dangalakça bir yanıt beklerdim dostum.Ben adama 877 kullanma mı dedim????Dikkat edersen yüksek seviyeli dilden bahsetmişim harici hafıza kullandığı zaman harici hafızadan veri okuyup işlemek için yine hafıza yetmiyecektir o yüzden 84 artık üretilmiyor.Ama hala piyasada elinde olan adamlar var ve amatörlerin ilk tercihi 84 burda PIC tavsiye edeceğimize ONUNLA NELER YAPABİLECEĞİMİZİ ANLATMAK DAHA MANTIKLIDIR.Zaten bu adam shift register ve diğer elemaları 84'üne ekleyerek bu işi daha iyi öğrenecek ve ilerde asla SENİN GİBİ olmayacak.Sana burda sorsam birkaç şey apışıp kalıcan gelip burda hava basıyosun hadi sana kolay gelsin yaa
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.