Şimdi Ara

Physx nedir? İyi midir? Kötü müdür? Gelişritilebilir sorular ve cevaplar.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.752
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Uzun süredir sağolsun Nvidianın başımızı yeterince ağrıttığı Physx, hepmizin samimi katılımı ile nedir ne değildir öğrenelim birbirimizi yemiyelim diye bu konuyu açıyorum.

Konunun özelliği soru cevap şeklinde olması. Ben belirli aklımda olan soruları yazdım. Ve cevapları hepimiz vereceğiz. Ayrıca mantık ve saygı çerçevesi içerisinde aklımıza gelen yeni sorularda ekleyebileceğiz konuya.

Tabiki bu konununda bazı kuralları olacak. Mesela cevapları fanatikçe değil mantıklıca vermek, örneğin;

Physx nedir sorusuna şu tarz cevaplar asla kabul edilmeyecek üstüne konu kirletildiği için şahıs şikayet edilecektir.

"Fayziks de neymişki, 2 tane uçuşan kağıt parçası, hareket eden sis heh o da bişeymi"
    Veya
    "Ooo ben geçen gün amca oğlunun bilgisayarında oynadım fayziks süper bişey" gibi cevaplara yukarıda yazdığımı yapacağım"

Şimdi gelelim asıl konumuza. Sorular.

1- Physx nedir?(Bunu örnek olarak ben cevaplıyorum, gelen cevapların bu tarzda olması dileğiyle, tamamen teknik ve mantık çerçevesi içerisinde)
    Cevap: PhysX, zamanında Ageia firması tarafından hazırlanan, oyunlarda fizik hesaplamalarını sistemi zorlamaması ve performansı düşürmemesi amacıyla ayrı ve kendi kartına yaptıran bir fizik efektleri ara birimidir. - Yarbay, Father Torque

2- Ne işe yarar?
    Cevap: Oyunu daha gerçekçi yapması beklenen efektler ekler, diyebiliriz. Bu efektler genel olarak interaktif sis, silahlardan çıkan mermilerin duvara vurunca ekstra bir sürü parçacık yaratması vb. gibi etkilerdir. Genel olarak PhysX, ufak parçacıklarda kullanılır. - Yarbay, annihilator

3- Kullanım alanları tam olarak nerelerdir?
    Cevap: Fizik kurallarının gerçerli olduğu herhangi bir nesne olabilir. Bir taş parçacığı, ağaçta sallanan bir meyve veya bir kıyafet. Örnekler çoğaltılabilir. - Yarbay, War Ensemble

4- Performansı düşürürmü? Düşürüyorsa ne kadar?
    Cevap: Oyununa bağlı olarak PhysX performansı feci düşürebilir. Eğer Nvidia kartınız yoksa tüm hesaplamalar CPU'ya bineceğinden, oynanmaz seviyeye gelir. Bazı oyunlarda (örnek: Batman) performans bir GTX 480'de bile yarıdan fazla inebilir. - Yarbay, annihilator

5- Oyunlara kattığı eğlence seviyesi düşürdüğü performansa değermi?
    Cevap: İster PhysX olsun, ister AA, AF ya da DirectX 11 efekti, hangisi olursa olsun performansı 30 fps'nin altına düşürüyorsa o efektlere değmez. Hangi model olursa olsun her ekran kartı kullanıcısının ilk tercihi oynanabilir performans olacaktır. Bu nedenle sahip olunan modele göre değip değmeyeceği değişebilir. Örneğin 285'iniz vardır ve PhysX açıkken Metro gibi bir oyunda oynanamaz performansta elbette sizin için değmeyecektir ama 480 SLI varsa örneğin neden olacağı performans farkı his edilemeyeceğinden kesinlikle değecektir. - Yarbay, Father Torque

6- En düşük sistem gereksinimi nedir?
    Cevap: Teoride 8600GS üstü bütün kartlarda PhysX vardır ama pratikte eğer tek kartla PhysX açmayı düşünüyorsanız GTX 275'ten aşağısıyla işiniz çok zor. - Yarbay, annihilator

7- Sadece 1 tane ekran kartı yeterli midir?
    Cevap: PhsyX için tek ekran kartının yeterli olacağını sanmıyorum. İkinci bir ekran kartı alınması gerektiği zaman da NVidia'nın çözümünün ilk çıktığı Ageia'nın çözümünden bir farkı kalmıyor. - Yarbay, Father Torque

8- Yalnızda Physx hesaplatmak için 1 tane daha ekran kartı almak mantıklı mıdır?
    Cevap: Bence mantıklı değildir çünkü kart fiyatları malum Physx in ne kadar önemli olduğu da ortada. - Yüzbaşı, Xtremee

9- Yalnızda Nvidia kartlarda mı kullanılabilir? Ati kartlar ile kullanmanın bir yöntemi var mıdır?
    Cevap: mümkün crackli driver ile nvidia fizik kartını dedicated fizik yapıp atiyi 1. kart yaparsın - Yarbay, StreamRolleR

10- Ekran kartı satın alırken önemli bir unsur mudur?
    Cevap: Klasik bir NVidia hayranıysanız kesinlikle en önemli kriterlerden biridir. En önemli kriterlerden biri olarak görmeyenler ise tercihlerini zaten NVidia-Ati'den birinde kullanırlar. - Yarbay, Father Torque

Arkadaşlar sistem tam olarak şöyle; Ben soruları yazdım hatta ilk sorunun cevabını da yazdım. Şu andan itibaren cevap verecekler şu soruya verdiğim cevap şu şudur diyerek kısa bir şekilde yazarak katılımda bulunabilirsiniz. İstediğiniz sorudan başlayabilirsiniz ilk sorunun dahi daha mantıklı bir açıklaması çıkarsa onu da değiştiririm. Verilen en mantıklı cevaplar soruların altına cevabı kimin verdiği ile birlikte ilk mesajda yazılacak. İsteyen merak ettiği bir şey varsa onuda soru olarak yazabilir sorulara eklerim. Konu dağılmadan giderse hem Physx hakkındaki yanlış bilgi ve görüşler ortadan kalkar. Ortaya tertemiz bir forum çıkar. Cevap veren vermeyen herkese teşekkürler İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OtoburPirana -- 3 Haziran 2010; 0:45:06 >

• 4.Performansı düşürdüğü doğrudur ama aşırı bir fark yaratmaz.

5.Bence değer değil çünkü çok az bir gerçekçilik katıyor.

7.Evet 1 adet kart yeterlidir.Tabi Nvidia olmalı.

8.Bence mantıklı değildir çünkü kart fiyatları malum Physx in ne kadar önemli olduğuda ortada.

9.Şuan için Nvidia kartlarda olan bir özellik.

10.Bana göre pek değildir benim için önemli olan Fiyat/Performans oranıdır.

• 1)Daha gerçekçi fizik partikülleri patlamalar cam parçaları hakaretler vs vs
    2)Oyunu daha gerçekci yapar
    3)Oyun hariç bilmiyorum ben
    4)Hiç raslamadım
    5)(bknz Mafia 2) performans düşmesi hiç bi zaman oyunu oynanmaz hale getirmicek oldu için evet
    6)ekran kartı da olan bi motor ekran kartının sistem gereksinimlerini bilmek gerek
    7)evet
    8)hayır
    9)mümkün crackli driver ile nvidia fizik kartını dedicated fizik yapıp atiyi 1.cil kart yaparsın
    10)tabiki
    Not:Monzares bilimsel açıklamayı yapar sana
  • Sadece 10. soru: Anca hayatında fizik görmemiş olanlar için evet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dante -- 29 Mayıs 2010; 23:40:21 >
  • 1-PhysX, zamanında Ageia firması tarafından hazırlanan, oyunlarda fizik hesaplamalarını sistemi zorlamaması ve performansı düşürmemesi amacıyla ayrı ve kendi kartına yaptıran bir fizik efektleri arabirimidir.

4-İlk maddede yazdığım gibi, fizik hesaplamalar performansı düşürmesin diye ayrı bir kartla yapılması fikriyle doğmasına karşın PhysX, NVidia'nın ekran kartıyla tümleşik sisteminde performansı düşürür, NVidia ekran kartı yoksa performansı sürünme noktasına getirebilir. Buna rağmen bildiğim kadarıyla 480'nde %40'lık performans düşüşüne yolaçtığını hatırlıyorum ilk yayınlanan testlerden birinde.

5-İster PhysX olsun, ister AA, AF ya da DirectX 11 efekti, hangisi olursa olsun performansı 30 fps'nin altına düşürüyorsa o efektlere değmez. Hangi model olursa olsun her ekran kartı kullanıcısının ilk tercihi oynanabilir performans olacaktır. Bu nedenle sahip olunan modele göre değip değmeyeceği değişebilir. Örneğin 285'iniz vardır ve PhysX açıkken Metro gibi bir oyunda oynanamaz performansta elbette sizin için değmeyecektir ama 480 SLI varsa örneğin neden olacağı performans farkı hissedilmeyeceğinden kesinlikle değecektir.

7-PhsyX için tek ekran kartının yeterli olacağını sanmıyorum. İkinci bir ekran kartı alınması gerektiği zaman da NVidia'nın çözümünün ilk çıktığı Ageia'nın çözümünden bir farkı kalmıyor.

8-Oyuncuya göre değişir, kimi tüm efektleri görmek ister, parası da vardır. Kimi ise parasının alabileceği en iyi ekran kartını ister ve PhysX'siz yeterli performansa ulaşabilir. Bu soru Ageia firması PhysX'i ilk çıkardığında da sorulmuştu ve forumumuzda da tüm dünyada olduğu gibi büyük bir HAYIR cevabı almıştı, sonuçta kimse fizik hesaplamalar için ayrıca bir ücret ödemek ve ayrı bir kart satın almak istemiyordu. Bugün NVidia söz konusu olduğunda ve aynı soru sorulduğunda ne yanıt alınır çok merak ediyorum doğrusu. Şahsen benim bu konudaki fikrim hala değişmedi.

10-Klasik bir NVidia hayranıysanız kesinlikle en önemli kriterlerden biridir. En önemli kriterlerden biri olarak görmeyenler ise tercihlerini zaten NVidia-Ati'den birinde kullanırlar.

• Genel anlamda bir fizik motorunun ne işe yaradığı konusunda şu link çok yardımcı olur. Yabancı bir üniversitenin kendi projesidir.
    http://www.youtube.com/watch?v=0H5g9VS0ENM

Diğer soruları başka konularda çok yazdık. Tekrar kasmaya gerek yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Genel anlamda bir fizik motorunun ne işe yaradığı konusunda şu link çok yardımcı olur. Yabancı bir üniversitenin kendi projesidir.

Ben bu soruların tamamını zaten kendimce biliyorum. Sende kendince birşeyler biliyorsun. İşte benim de amacım diğer konularda yazdığınız karmaşık neyin nerde belli olmayan bilgileri buraya yazmanız. Böylece herşey daha açık ve şeffa olmazmı. Ben bunları öğrenmek istediğimden değil herkes bilsin ortak bir nokta bulalım diye uğraşıyorum. Yanlış anlaşıldıysam affola.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 6-)8600GT,9500GT ve GT220 üzeri herhangi bir Nvidia kart.

Not:Nvidia'nın sitesinde Physx destekli kartlar listesinde bu üç kart ve üst modelleri var,ama başka bir yerde de bir not var,bu notta Physx için 32 shader işlemcili ve 256MB bellekli bir kartın da yeterli olacağı yazıyor,eğer bu tanıma uyan herhangi bir kart varsa o da Physx destekli olabilir.
  • 7- Evet bir tane ekran kartı yeterlidir.hatta gtx285 ve saglam bir işlemci ile gayet akıcı 30 fps üstü metro 2033 oynanabilir ..ben 2.50 işlemci gts250 1gb 1680 1050 de fizik açık 25 fps alabildigime göre daha saglam sistemlerde her türlü tek ekran kartı yetecektir..

saygılar
  • http://www.nvidia.com/object/physx_faq.html

3) Kullanım alanları fizik kurallarının gerçerli olduğu herhangi bir nesne olabilir. Bir taş parçacığı, ağaçta sallanan bir meyve veya bir kıyafet. Örnekler çoğaltılabilir.

• öncelikle ilginç bi fikir yalnız farklı yönde gelen yorumların hangilerini buraya yazacaksın merak ediyorum :D

bi de, bana kalırsa Wikipedia gibi bişey yapalım bu konuda en azından, yani subjektif yorum içerebilecek sorular olmasın, örneğin "physx'e değer mi" filan gibi. şahsi cevaplarım quote'ların altında

quote:

Orijinalden alıntı: Emre Candemir

1- Physx nedir?(Bunu örnek olarak ben cevaplıyorum, gelen cevapların bu tarzda olması dileğiyle, tamamen teknik ve mantık çerçevesi içerisinde)
    Cevap: PhysX, zamanında Ageia firması tarafından hazırlanan, oyunlarda fizik hesaplamalarını sistemi zorlamaması ve performansı düşürmemesi amacıyla ayrı ve kendi kartına yaptıran bir fizik efektleri arabirimidir. - Yarbay, Father Torque

Güzel bir yanıt, ekleyecek bir şeyim yok.

quote:

2- Ne işe yarar?
    Cevap: Oyunu daha gerçekci yapar - Yarbay, StreamRolleR

Oyunu daha gerçekçi yapması beklenen efektler ekler, diyebiliriz. Bu efektler genel olarak interaktif sis, silahlardan çıkan mermilerin duvara vurunca ekstra bir sürü parçacık yaratması vb. gibi etkilerdir. Genel olarak PhysX, ufak parçacıklarda kullanılır.

quote:

3- Kullanım alanları tam olarak nerelerdir?
    Cevap: Bilinmiyor - Anonim

Soruyu pek anlamamakla beraber, oyunlarda kullanılır

quote:

4- Performansı düşürürmü? Düşürüyorsa ne kadar?
    Cevap: İlk maddede yazdığım gibi, fizik hesaplamalar performansı düşürmesin diye ayrı bir kartla yapılması fikriyle doğmasına karşın PhysX, NVidia'nın ekran kartıyla tümleşik sisteminde performansı düşürür, NVidia ekran kartı yoksa performansı sürünme noktasına getirebilir. Buna rağmen bildiğim kadarıyla 480'nde %40'lık performans düşüşüne yolaçtığını hatırlıyorum ilk yayınlanan testlerden birinde. - Yarbay, Father Torque

Oyununa bağlı olarak PhysX performansı feci düşürebilir. Eğer Nvidia kartınız yoksa tüm hesaplamalar CPU'ya bineceğinden, oynanmaz seviyeye gelir. Bazı oyunlarda (örnek: Batman) performans bir GTX 480'de bile yarıdan fazla inebilir.

quote:

5- Oyunlara kattığı eğlence seviyesi düşürdüğü performansa değermi?
    Cevap: İster PhysX olsun, ister AA, AF ya da DirectX 11 efekti, hangisi olursa olsun performansı 30 fps'nin altına düşürüyorsa o efektlere değmez. Hangi model olursa olsun her ekran kartı kullanıcısının ilk tercihi oynanabilir performans olacaktır. Bu nedenle sahip olunan modele göre değip değmeyeceği değişebilir. Örneğin 285'iniz vardır ve PhysX açıkken Metro gibi bir oyunda oynanamaz performansta elbette sizin için değmeyecektir ama 480 SLI varsa örneğin neden olacağı performans farkı hissedilmeyeceğinden kesinlikle değecektir. - Yarbay, Father Torque

Subjektif bi soru, cevabım "kesinlikle değmez" 'dir.

quote:

6- En düşük sistem gereksinimi nedir?
    Cevap: 8600GT,9500GT ve GT220 üzeri herhangi bir Nvidia kart. - Yarbay, ForeverMetal

Teoride 8600GS üstü bütün kartlarda PhysX vardır ama pratikte eğer tek kartla PhysX açmayı düşünüyorsanız GTX 275'ten aşağısıyla işiniz çok zor.

quote:

7- Sadece 1 tane ekran kartı yeterlimidir?
    Cevap: PhsyX için tek ekran kartının yeterli olacağını sanmıyorum. İkinci bir ekran kartı alınması gerektiği zaman da NVidia'nın çözümünün ilk çıktığı Ageia'nın çözümünden bir farkı kalmıyor. - Yarbay, Father Torque

Kendi GTX 480 ve Batman Arkham Asylum deneyimlerimden konuşuyorum. PhysX kapalıyken minimum FPS 95 filandı. PhysX High yapınca yer yer 30'lara kadar düştü (yine çoğunlukla 90-100 olmakla beraber. "Ground fog" denen yer sisi efekti çok feci düşürüyor FPS'yi.) Yani bu oyun için neredeyse tek bir GTX 480 bile yetmiyor bazı yerlerde.

quote:

8- Yalnızda Physx hesaplatmak için 1 tane daha ekran kartı almak mantıklı mıdır?
    Cevap: Bence mantıklı değildir çünkü kart fiyatları malum Physx in ne kadar önemli olduğuda ortada. - Yüzbaşı, Xtremee

Şu anki kartınız güçlü bir kart ise (GTX 4xx, HD5870-5970), yanına PhysX için kart alacaksanız 9600GT alamazsınız örneğin, yine güçlü bir kart almanız gerekir GTS 250 gibi. Ve bir GTS 250 parasına değecek hiç bir PhysX efekti göremedim şu ana kadar.

quote:

9- Yalnızda Nvidia kartlarda mı kullanılabilir? Ati kartlar ile kullanmanın bir yöntemi varmıdır?
    Cevap: mümkün crackli driver ile nvidia fizik kartını dedicated fizik yapıp atiyi 1.cil kart yaparsın - Yarbay, StreamRolleR

Asıl kartın ATI ise, yanına Nvidia bi kart alarak kullanabilirsin. Ama PhysX işlemleri için mutlaka Nvidia kart gerekiyor.

quote:

10- Ekran kartı satın alırken önemli bir unsur mudur?
    Cevap: Klasik bir NVidia hayranıysanız kesinlikle en önemli kriterlerden biridir. En önemli kriterlerden biri olarak görmeyenler ise tercihlerini zaten NVidia-Ati'den birinde kullanırlar. - Yarbay, Father Torque

Benim için değil ama bu çok subjektif bi soru ve herkesten farklı cevaplar gelecektir.

• İlk sorular her ne kadar taraflı cevaplara açıkmış gibi görünse de, hep orta şekerli ve kısa özetlenmiş cevapları seçiyorum. İlk başta da belirttim hani çok güzel veya berbat gibi cevapları hiç eklemeyeceğimi.

Amacım zaten Wiki tarzı bir şey oluşturmak. İsteyen herkes mantık çerçevesi içerisinde istediği soruyu ekleyebilir. Cevaplarda özellikle kısaca özetlenmiş olanları seçiyorum ki okuyacak kişiler hemen sıkılmasın diye.
  • 10- Ekran kartı satın alırken önemli bir unsur mudur?

Aslına bakarsanız PhysX şu anda lanse edilen veya fırtınalar kopartılacak kadar çok gelişmiş olduğunu söylemek çok büyük hata olacaktır. Ancak Nvidia nın bu başlangıç ve yatırımların asıl meyvesini önümüzdeki senelerde daha fazla alacağına hiç kuşkum yok. Hatta giderek belirli bir dönemden sonra sektör standartları arasına girmesi içten bile değil. Çünkü daha 2008 başlarında satın alınan Ageia�an sonra bu zamana kadar ki yaklaşık 15 aylık dönemde birçok oyunda boy göstermesi yanında sadece PC değil diğer birçok platformda da görebiliyoruz. Nvidia Resmi Internet sitesine göre oyun sayısı 83 tane.

Bunun yanında birçok oyun ve platform üreticileri için de Nvidia PhysX SDK ( Software Development Kit) larını lisanslamakta.

Buda aslında şunu gösteriyor ki, GT300 lerin gücü ve mimari değişimleri göz önüne aldığımızda PhysX özellikle Windows 7 ve DirectX 11 le beraber ciddi bir belirleyici faktör haline gelecek gibi gözüküyor.

Alıntıhttp://forum.donanimhaber.com/m_31739381/tm.htm X Files adlı kullanıcının 18 Mayıs 2009 yazısından.

Yazının üzerinden 1 sene geçmiş. Windows 7 ve DX 11 ile belirleyici bir faktör olabilir öngörüsü yapılmış. Windows 7 ve DX 11 de ATI iyi satış rakamları yakaladı. Çoğunluk kart alırken DX10 ve Physx yerine DX 11 tercih etti. Önemli bir unsur olmaktan çok bir yan unsur gibi.

• 6) 8000 ve 8000M serisinden başlayarak 32 paralel işlemcisi olan her ekran kartında vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Genel anlamda bir fizik motorunun ne işe yaradığı konusunda şu link çok yardımcı olur. Yabancı bir üniversitenin kendi projesidir.

çok güzelmiş ya,bayıldım resmen,tek kötü yanı şimdilik tek çekirdeye yüklenmesi
    bi cismi sıvı objeye cevirdiğimde işlemci ağladı resmen
    cismi binlerce küçük parçaya böldü,diğer çekirdekleride kulanabilse daha ii olucak

denemek isteyenler için:http://www.phunland.com/wiki/Download

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atyay -- 3 Haziran 2010; 4:12:36 >

• Mafia 2 sistem gereksinimlerinin açıklanmasından sonra bu konuyu tekrar canlandırma ve sorular ile cevapları tekrar gözden geçirmenin iyi olacağını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OtoburPirana -- 10 Temmuz 2010; 23:06:28 >
  • Bunca zaman Nvidia physx i nasıl başardıysa her zaman reklamını iyi yaptı.Ayrıca kullanıldığı oyunlarda kayda değer bir fark olmamasına rağmen iyi bir koz haline getirdi.
    Eğer Mafia 2 de physx gerçekten iyi bir iş çıkarırsa millet physx için 2. kartlara saldırır....
  • physx = çift gpu = pazarlama stratejisi

Tek gpu hiç bir kartla bu oyuları akıcı seviyede oynayamazsınız, nvidia illa diyor ki sli sistem kurun, şunuda söylemeden geçemeyeceğim ; çoğu sli sistemde bile ani performans düşüşleri yaşıyorsunuz physx destekli oyunlarda, keşke ageia firması işine devam edip ayrı bir sektör olsaydı tahminimce daha iyi sonuçlar ortaya çıkardı.
  • Masaüstünde falan kullanılan on board intel hd graphics ve GT750M'e sahip, yani iki ekran kartı olan laptopta, physx intele atanabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chum lee

Masaüstünde falan kullanılan on board intel hd graphics ve GT750M'e sahip, yani iki ekran kartı olan laptopta, physx intele atanabilir mi?

İntel gpu ya aktaramazsın. İşlemciye aktarabilirsin ama verimsiz olur.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.