Şimdi Ara

Php öğrenmeye çalışıyorum, (Yardım Edin)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
399
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • www.turk-php.com sitesinde gördüğüm en basit uygulamayı, Sahip oldugum Hosting üzerinde çalıştırmaya çalışıyorum.
    ama bir türlü sonuç alamadım.

Ornek verecek olursak :

1.Text editorunuzu acip asagidaki kodlari yazin.

<HTML>
    <HEAD></HEAD>
    <BODY>
    <FORM METHOD=GET ACTION="sarkici.php">
    En sevdiginiz sarkici kim?

<INPUT NAME="Sarkici" TYPE="TEXT">
    <BR>
    <BR>
    <INPUT TYPE=SUBMIT>
    </FORM>
    </BODY>
    </HTML>

2.Bu dosyayi web serverin root klasorune "sarkici.html" olarak kayit edin.

3.Yeni bir text editoru acin ve asagdaki kodlari yazin.

<HTML>
    <HEAD></HEAD>
    <BODY>
    En Sevdiginiz sarkicinin ismi :
    <?php
    echo $Sarkici;
    ?>
    </BODY>
    </HTML>

4.Bu dosyayi web serverin root klasorune "sarkici.php" olarak kayit edin.

5."sarkici.html" dosyaysini browserinizda acip bir isim yazmayi deneyin.

6.Gonder tusuna bastiginizda program size yazdigizniz kisinin adini verecektir.

Bunun aynısını yapıyorum ama Formu gönderdikten sonra değişkenin içi boşmuş gibi hiçbir şey yazmıyor.
    hostingimde PhpNuke,Joomla,PhpBB gibi portallar sorunsuz çalışmaktadır.
    bende bir sorun var diye düşünüyorum. yardım ederseniz. çok sevinirim.

HTML 'kodlamayı cok uzun süre yaptım. Delphi ve c# Programlama dillerini ise okulda öğrendim, birçok program yazabiliyorum.
    inşaallah PHP öğrenip, Dinamik web sitelerini kendim yapmak istiyorum..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaviAteş -- 21 Haziran 2006; 14:55:32 >

• Bende de isim çıkmadı.. Kodda bir sorun var..
  • sarkici.php'yi aşağıdaki gibi kaydedin. Global register olayı var. Sunucu tarafından desteklenmiyor belli ki.

$sarkici=$_GET[sarkici];
    şunu tanımlamak gerekir.

<HTML>  
    <HEAD></HEAD>
    <BODY>
    En Sevdiginiz sarkicinin ismi :
    <?php
    $sarkici=$_GET[sarkici];
    echo $Sarkici;
    ?>
    </BODY>
    </HTML>
  • teşekkür ederim. Bu aşamayı geçtim.
    yeni sorunlarım olacak yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..

Allah Razı olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaviAteş -- 21 Haziran 2006; 15:58:13 >
  • Sorular bu toic altında toplansın bende çok soru sorarım
  • İlk sorum.Mesela bir sayfada ben bir fonksiyon tanımladım şöyle:
    <?PHP
    function yazdirH4 ($yazi) {
    echo("<h4>$yazi</h4>");
    }
    yazdir H4("Merhaba Televole");
    ?>

Bunu başka sayfalarda da kullanabilirmiyim.Yani şöyle:
    Yeni sayfa açtım.Direk yazıyorum:
    <?PHP
    yazdirH4("Oluyor mu");
    ?>

Yardımcı olabilirmisiniz.
  • Bir sitede sık sık kullanacağın bölümleri (menü olur, fonksiyon olur vs) ayrı bir dosyaya kaydedersin. Sonra ihtiyaç duyduğun dosyayla diğer dosyayı çağırırsın. Şöyle ki:

fonksiyon.php
    <?PHP
    function yazdirH4 ($yazi) {
    echo("<h4>$yazi</h4>");
    }
    yazdir H4("Merhaba Televole");
    ?>

index.php
    <?PHP
    include "fonksiyon.php";
    yazdirH4("Oluyor mu");
    ?>

Bu şekilde 2 dosya haline getirirsin. Mesela sayfa2.php dosyasında yine bu fonksiyona ihtiyaç duydun diyelim. Hemen onun başına da include "fonksiyon.php"; kodunu eklersin
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim yeni sorunum Float ver itipi ile ilgili.

Bazı matematiksel işlemler yaptırıyorum, sonuç 66,66666667 gibi bir değer cıkıyor.

Ben bunu ekrana yazdırırken 66,66 olarak yazdırmak istiyorum,
    yani virgulden sonra 2 basamak almak istiyorum..
  • Sağol oneex
  • virgülden sonra 2 basamak almayı hatırlamıyorum ama
    round($sayı) ile sayıyı yuvarlaya bilirsin

onuda hatırlasam yazıcam
  • virgülden sonra iki basamak almasını PASCAL 'da veya Delphi de
    şu şekilde yapıyorduk..

var 
    degisken:float;

BEGIN
    writeln(degisken:0:2);
    END.

ancak bunun C# 'ta veya PHP 'de nasıl yapıldıgı ile ilgili hiç bir fikrim yok..

PHP 'de ki denemelerim ise sonuç vermedi..
  • Yuvarlama yaparken floor() aşağı, ceil() yukarı, round() ise tam yuvarlar. Tam yuvarlama dediğim 3.4 ise 3'e 3.6 ise 4'e yuvarlar gibisinden. Öbür dediğiniz işlem için şöyle birşey yazdım. Fonksiyon olarak da ayarlanabilir. Explode ile değişkeni nokta (.) olan bölüme kadar parçaladım. Bunu dizi değişken olarak ($parca[0]) ve geri kalan kısmı da ($parca[1]) olarak belirledik. Sonra virgülün sonrasındaki kısmın ise substr komutu ile 0 ila 2. karakterleri arasındaki bilgiyi aldık ve ekrana bastık. Basit bir uygulama. Başka şekilde yapamaz mıydık? Yapardık elbette. Birkaç komut görmeniz açısından böyle yaptım. İyi çalışmalar...

<?php
    $oneex="153.14516564";
    $parca=explode(".", $oneex);
    echo $parca[0].".".substr($parca[1],0,2);
    ?>
  • bu explode iyi bir şeymiş ya.. normal de onun yaptıgı işi ypatırmak için iç içe iki tane döngü kurmak falan gerekli en az 4 satırlık kodu bir komuta koymuşlar iyi olmuş..

ya ben şimdi bir iki soru soracam, PHP 'yi en baştan ogrendiğim için PHP de ki herşeye cok yabancıyım..

$parca[0].

buradaki nokta ne işe yarar..
    iki tırnak arasında ki nokta bizim küsüratımızı ayıran nokta.

substr bir metnin bir kısmını almaya yarıyor.
    $parca[1] değişkenin içi normalde boş olması gerekmiyor mu.
    yani o son satırda ki kısmı anlamadım..

echo $parca[0]

yazmak ekrana $parca[0] değişkeninin içeriğini yazmasını sağlamak için.
    ama $parca[0] değişkeninin içi de boş değil mi...

biz $parca 'ya değer veriken aslında $parca[0] ve $parca[1] 'e de mi deger vermiş olduk..

biraz karısık oldu ama, anlayabilirseniz, cevap verdiginiz de cok sevineceğim..

• hayır $parca[0] ve 1 farklıdır.

örneğin
    $futbolcu[galatasaray][hasan]
    $futbolcu[galatasaray][orhan]

farklıdır.
  • ilk önce niye böyle ısrar ettiğimi söyleyeyim, burada işimin halledilmesinden cok PHP ' yi öğrenmeye çalışıyorum..
    o yüzden bazen ısrarcı ve anlamaz bir şekilde garip sorular sorabilirim..

şimdi ben dizi mantıgını biliyorum ama burada yapılanı anlamadım.
    Ben şu satırı şöyle anladım
    onexx değişkenin içindeki sayı, noktaya kadar $parca değişkenin içine atanıyor.
    $parca=explode(".", $oneex);

Bu satırda yapılanı ise şöyle anladım
    echo $parca[0].".".substr($parca[1],0,2);
    $parca[0] 'ı yazdır + "." ile nokta koyduk + parca[1] 'in ilk 2 elemanını yazdırdık.

$parca[0] bir dizinin ilk elemanı. $parca[1] bir dizinin ikinci elemanı.
    ama yukarıda bu elemanların içine hiç bir değer koymadık, dolayısıyla boş olmaları gerekmez mi.

yani şunu demek istiyorum.
    Explode komutunu anlatırken söylemiş ya
    quote:

Explode ile değişkeni nokta (.) olan bölüme kadar parçaladım. Bunu dizi değişken olarak ($parca[0]) ve geri kalan kısmı da ($parca[1]) olarak belirledik.

burada $parca[0] ın ve $parca[1] in içindeki değerleri ne zaman belirledik. onu öğrenmek istiyorum.. ilginiz için cok tesekkürler.

• Ordaki noktalar html kısımla php kısmı ayırmaya yarıyor. Aşağıdaki gibi işi uzatmadan tek echo ile ekrana basıyoruz.

echo $parca[0];
    echo ".";
    echo substr($parca[1],0,2);

Dizi değişkenler 0,1,2,3... diye gider. Yani 1 ile değil 0 ile başlar. O sebeple parçaladığımız $oneex değişkeninin noktadan önceki kısmı $parca[0], sonraki kısmı ise $parca[1] oldu. İçinde 2 tane nokta geçen bir metin olsaydı o zaman da $parca[2] dediğimizde son kısmı basacaktı gibi... Normalde cümleleri belirlersin zaten bu komutla. Bir metinden cümle cümle yazı çekmek gibi. İşte bir for döngüsü koyarsın cümle cümle okutursun falan :)
  • Explode'un yaptığı iş aşağıdakiyle aynı. $oneex="elma.armut.limon"; değerine eşitse noktayı gördüğü yerden bölüyor ve her birini dizi değişkeni olarak tanımlıyor. Yani tek komutta yapıyor bunları.

<?
    $parca=array(elma, armut, limon);
    echo $parca[1];
    ?>

NOT: O komutun bir de tersi var o da implode.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oneex -- 25 Haziran 2006; 2:50:10 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: TechNiciaN

ilk önce niye böyle ısrar ettiğimi söyleyeyim, burada işimin halledilmesinden cok PHP ' yi öğrenmeye çalışıyorum..
    o yüzden bazen ısrarcı ve anlamaz bir şekilde garip sorular sorabilirim..

Neden uzmanlar tarafından yayınlanmış bi php kitabı alıp ondan çalışmıyorsun? Burda dağınık bi şekilde öğrenmenden daha iyidir bence. ve garip sorular soracağınıda sanmıyorum.

Kitap adı : Php ile web Programcılığı - mehmet şamlı - pusula yayınları

Fiyatı : 30 ytl
    İçinde anlatılan programların cd si ile birlikte

Alamam çok pahallı diyebilirsin. Ama bence biraz karıştır bakalım kitabı Beğenmezsen almazsın. Başka kitap istersen söylerim yine
  • ya ben programlamayı da kitaptan ogrenmedim. En baştan beri bir kitaba o kadar para vermenin gereksiz oldugunu düşünürüm zaten, birde elinde kitaplarla okula gelenlerden bir hayır göremedik, onlara konuyu ben anlatıyordum.. Yani Programlamayı veya Bir Bilgisayar Yazılımını kullanmayı anlatan kitaplar bana gereksiz bilgi yığını gibi geliyor.

ah birde şu internetteki notlar biraz adama benzese. Hepsi Php bilen ama bazı şeyleri bilmeyen insanlara anlatır gibi anlatmışlar.

Bende yaparak öğrenmeyi tercih ettim. ilk uygulamamı yaptım.. PhpNuke ile yaptığım Fakültemizin sitesine Bir Not hesaplama modülü ekleyeğim.
    Vizenin %40 'ı Finalin %60 'ı alınıp toplanıyor, Geçme notu hesaplanıyor.

aynı hesap yöntemiyle Ortalamanın 60 düşmesi için Finalden kaç alması gerektiği gibi hesaplamaları da yapacak inşaallah.
    bunları yaparken aklıma gelen herşeyi denemeye çalışacagım, bu yazın php 'yi iyice öğreneceğim inşaallah.

• Ne yaptın TechNiciaN ya? Kitabın nesi gereksizmiş. Ben ne öğrendiysem "PHP and mySQL Web Development (Luke Welling - Laura Thompson)" kitabından öğrendim. Benden bu kadar öyleyse..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.