Araçtan araca değişiyor cidden. Bazıları gaz pedalını çok ayrı yapıyor. Gaz pedalıyla fren arasında yükseklik olarak aşırı mesafe olduğunuda gördüm mesela 92 Model Toros'ta. Gazdan ayağı çekip frene basmak için resmen dizleri iyice büküyor ve öyle frene basıyoruz. Acil durumlarda kullanışsız. Gerçi Toros'un yakıt ekonomisi(lpg) ve cabbarlığı konusunda başka birşey olduğunu düşünmüyorum ya neyse. Abartıldığı kadar değil yani. Neyse konuyu saptırdık devam.
dar olması daha iyi geliyor bana bilek hareketi ile çok hızlı tepki verebiliyoruz
Gaz fren aralığından ziyade debriyaj bence daha solda olmalı.
Zaten sol ayakla debriyaj kullanılıyor. Daha solda olsa daha rahat olacağı aşikar.
ben dar pedala alışmışım,geniş pedal bir garibime gidiyor,alışmak zaman alıyor...
bizim arkadasta bı ford taunus vardı fren ve gaz pedalı adete dıpdıbeydı kısın botla araba kutlanıp frene basınca gazada aynı oranda basardım araba duracağını mı yoksa gıdeceğını mı sasırırdı
not: sımdı dersınız senın ayağın cocuk mezarı gıbıdır felan dıye oyle bı durum yok 41 numara gıyıyorum
Pedal tasarımında ve yerleşiminde EEC direktifleri çerçevesinde tasarım yapılmaktadır. Bu direktifte pedalların yaptığı açı, aralarındaki mesafe, pedalların çevrim oranı gibi birçok kriter mevcuttur. Bu kriterler de belirlenirken güvenlik ve konfor göz önünde bulundurulmuştur.
Sizin dediğiniz gibi debriyaj daha solda olsaydı güvenlik açısından bir zaafiyet ortaya çıkardı. Unutmayın ki, panik fren anında iki ayağımızda pedala basma refleksi gösterir. Ve panik fren anında ayaklarımız daima daha kapalı olur, refleksimiz ayaklarımızı kapatıp hem debriyaja hem de frene basma eğilimi gösterir. Bu nedenle debriyajın daha solda olması güvenlik açısından tehlikelidir.
Bazı modellerde pedalların arasındaki mesafe değişse de EEC direktifleri ve diğer yönetmeliklere uygundur.
Aynı sıkıntıyı bende yaşıyorum. Otomatik araç kullanıyorum. Fren pedalı ile gaz pedalı birbirine çok yakın. Bazen geniş ayakkabı giydiğimde, ayağım pedallar arası rahat hareket edemiyor, kaza yapacağım diye korkuyorum...
Bu konuda ayakkabınında kesinlikle çok önemi var geniş taban bir iskarpin yada bot giyildiği zaman pedallar arasındaki boşluk az gelebiliyor.
Tabi 15 cm sola yapalım davlumbaz yok orda...
quote:
Orijinalden alıntı: FRED BAKER
bizim arkadasta bı ford taunus vardı fren ve gaz pedalı adete dıpdıbeydı kısın botla araba kutlanıp frene basınca gazada aynı oranda basardım araba duracağını mı yoksa gıdeceğını mı sasırırdı
not: sımdı dersınız senın ayağın cocuk mezarı gıbıdır felan dıye oyle bı durum yok 41 numara gıyıyorum
Ben kaza yapmıştım 2001'de kartal'la botlar takıldı ayağımı kurtarıp frene basıncaya kadar öndeki araca patlattım, 50 cm kısaldı benim araba ,
tospağa kullanan varsa bilir, onunda fren pedalına basmak için gazdan ayağınızı 15 cm çekip, fren pedalını ucundan yakalayıp arkaya atıp basmak lazım çok tuhaftı, 76 model'di benim kullandığım direksiyonda 15 derece kadar boşluk vardı, yüksek süratte arabayı düz tutmak acayip zordu, boşluk al öbür yönü tuttur filan
dediğiniz gibi solda olursa debriyajdan ayağımızı çekince koycak yer olmuyor. ben lastik çıkıntısıyla debriyajın solundaki boşlukta tur atarım sol ayağımla mesela
106 ları görün birde
Motor freni yaparken heel'n toe yaptığım için bana yakın olması iyi geliyor. Vites atmadığım süre içinde sola yağım zaten ayak dayamada durduğundan rahatım bozulmuyor.
tuğla gibi ergonomi kitapları var, daha iyi olacak olsa şimdiye çoktan yaparlardı merak etmeyin,
kişiye özel rahatsızlık yaratacak durumlar olabilir,
mesela ben de ne zaman bakmadan ön camları açmak istesem arka camları açıyorum, şu düğmeler biraz daha geride olsa tutturacam :)
Katılıyorum, daha rahat olurdu.
abi sende bilgi fazla biraz hondaya yada başka bir markaya arge bölümünde mühendis falan ol onların düşünemediklerini düşünüyorsun........