Şimdi Ara

PC’mi Workstation’a Dönüştürmek İstiyorum – Yardım ve Tavsiyelere İhtiyacım Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
74
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Evde kullandığım mevcut masaüstü bilgisayarımı daha verimli çalışacak bir workstation sistemine dönüştürmek istiyorum. Bu konuda daha önce deneyimi olan, profesyonel iş istasyonlarıyla uğraşmış kişilerin yardımına ihtiyacım var.

Amaç:

• Sistemimi daha kararlı, verimli, ve optimizasyonu yüksek bir hale getirmek.
    • Özellikle çok çekirdekli işlemci kullanımı, RAM yönetimi, disk yapısı (RAID/NVMe vs.), soğutma sistemleri, ve güç kaynağı/UPS desteği gibi konularda bilgiye ihtiyacım var.
    • Ayrıca driver, BIOS/UEFI ayarları, ve işletim sistemi (Linux/Windows tarafı) gibi detaylarda da tavsiyeler almayı çok isterim.

sistem gtx 1050ti ryzen 3 5k serısındendı sanırsam tam haıtrlamıyorum

• Hocam bu iş için genelde F serisi anakartlar lazım veya eski nesil Xeon destekleyen anakartlar lazım.

Sırf bu yüzden ucuz olup GA-Z68X-UD7-B3 tercih ettim. Sebebiyse anakartta yok yok, günümüz premium anakartlarından bile çok fazla portu var. PCI , PCIE dolu dolu var.

Workstation yapacaksan öncellikle anakartının PCI-E slotlarının fazla olması lazım. X16 slotu en az 3 tane olmalı.

İşlemci konusuna gelirsek, çoklu çekirdek performansı iyi bir seri seçmen gerekiyor. Ekran kartı konusunda ise ne yapacağına göre tartışılır. Ram konusunda ise eğer anakart ECC ram desteği veriyorsa ECC ram tercih edilebilir bunlarda genelde bit düzeltme modülü vardır normal ram belleklere göre %8 daha yavaşlardır ancak Dünyanın manyetik alanından kaynaklı oluşan kirli bitleri düzeltir ve veri bütünlüğü sağlar fakat bana göre çok gerek yok ECC ram kullanmıyorum ben. Çok hassas veriler ile uğraşılacaksa örneğin borsa botları çalıştırılacaksa, hassas hava ölçümü yapılıyorsa anlık bunun gibi şeylerde ECC ram kullanmak idealdir ek olarak E-ticaret sitesi gibi bir şey yapacaksanız veritabanı için gerekebilir.

PSU'yu sağlam tutmanız gerekecektir bunun için minimum 650 watt 80+ bronz anti statik, voltaj korumalı bir PSU tercih edilebilir. Güç kaynağınızın en az 2 katı kadar da bir UPS tercih etmeniz ve bunun online olması gerekecek ancak yük altında çok fazna ses çıkarabilir.

Benim evde olan RTX 3060'lı setup çalışır çalışmaz böyle ses çıkarıyor:

Dane Kruseyoutube
    Starting the AGT1500 engine in an M1A1SA Abrams tank
    https://www.youtube.com/watch?v=QqsKugTovNA

Kulaklarınız bu sese alışacaksa sorun yok.

Raid kartı ve diğer parçalarda tamamen opsiyonel ne yapacağınıza bağlı. NAT kartı da bağlayabilirsiniz ancak dışarıdan SSH açmayın hacklenirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.