Şimdi Ara

Pc Boşta Çalışırken Donuyor, Oyun Oynarken Problem Yok...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
941
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bilgisayarımda rastgele donmalar yaşıyorum. Yani 1-2 günde bir bilgisayarım donuyor. Bazen 3 gün donmuyor. Bazen günde 2 kere donuyor. Bazen photoshop kullanırken donuyor bazen ise youtube'dan ya da torrentten indirdiğim bir videoyu izlerken. Bazen de boşta hiçbir şey yapmazken donuyor. Ne zaman ve ne nedenle donacağı hiç belli olmuyor. Donan bilgisayarım resetleyince sorunsuz açılıyor. Ama oyun oynarken, sonuna kadar zorluyorum bilgisayarı donma olmuyor.

Driver booster ile tüm güncel sürücüleri yükledim, bir şey değişmedi.

Sistemim:

Amd Phenom II x4 955
    Kingston 4 x 2gb 1333 ddr3 ram (8gb)
    MSI 870A-G54 anakart
    MSI HD 6870 twin frozer II ekran kartı
    OCZ-VERTEX4 128 gb SSD
    SAMSUNG HD103SJ 1 tb HDD

Çok araştırdım ama bilgisayar donduğu zaman yeniden başlatıldığında bu donmaya neyin sebep olduğunu gösteren bir yazılım vs bulamadım. Böyle bir şey yapabilmek mümkün müdür?

Olay günlüklerini(Event Viewer) inceledim bir şey yok. Minidump dosyasını inceledim yine bir şey bulamadım. Memtest yaptım ramlerde problem yok. SSd ve harddisk hata taramalarında ve smart kayıtlarında problem yok. Ne yapabilirim?

Bu sistemi de eskiler hatırlayacaktır zamanında en çok tavsiye edilen f/p sistemiydi. 9 senedir götürüyor. Bakalım bu problemi çözüp bu sistemle daha devam edebilecek miyim. Umarım çözülür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 29 Ocak 2020; 13:26:51 >

• dostum ya ekran kartında sorun vardır yada HDD'de,başka bir ekran kartı bulursan onu takıp 3-4 gün test et bakalım
    yine restart atarsa başka bir hdd takar ona format atarsın,
    ekran kartlarının vram bellekleri bozuluyor genelde ,sürekli yük altında oldukları için ısınıp - soğuyorlar zamanla lehimleri soğuk lehime dönüyor.HDD lerde ise bad sectorler oluşuyor

Orijinalden alıntı: Skörtıl_Nimo

dostum ya ekran kartında sorun vardır yada HDD'de,başka bir ekran kartı bulursan onu takıp 3-4 gün test et bakalım
    yine restart atarsa başka bir hdd takar ona format atarsın,
    ekran kartlarının vram bellekleri bozuluyor genelde ,sürekli yük altında oldukları için ısınıp - soğuyorlar zamanla lehimleri soğuk lehime dönüyor.HDD lerde ise bad sectorler oluşuyor
    Yazmayı unutmuşum hocam. 128 gb SSD ve 1 tb HDD var sistemde. İkisine de tarama yaptırdım sorun bulunamadı. Smart da problem göstermiyor ikisinde de.

O zaman problem %99 ekran kartında. Havyam vs var. Tamir edebilmek mümkün oluyor mu soğuk lehime dönen ekran kartı belleklerini?
    bu ekran kartı üstündeki lehimlerin çoğu fabrikada lehim kazanlarında lehimleniyor,yani çoğu yere havyanın ucu giremez o kadar ince lehimler var.https://forum.donanimhaber.com/ekran-kart-ve-ram-katili-pcb-solder-cracks-soguk-lehim-catlagi--68823354

şu konuya bakarsanız daha etkili olur,havya giremeyeceği için ekran kartı fırınlama işlemi yapılıyor,yani bütün kart fırında yüksek sıcaklıkta ısıtılıyor,lehimlerin tekrardan eriyip soğuması sağlanıyor,ama ben bu işlemlere kalkışmadan önce sorunun ekran kartından olduğunu %100 tespit etmeniz kanaatindeyım,emin olmadan yapıp eldeki karttan da olmayalım.
    https://forum.donanimhaber.com/kanserleme-yapmayin-firinlama-yapin-ekran-karti-firinlama-ve-insan-sagligi--138534738

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Skörtıl_Nimo -- 31 Aralık 2019; 22:54:34 >

• quote:

hocam bellek bozulması ayrı,soğuk lehim olayı ayrı oluyormuş gibi düşün,2 farklı sorun olarak yani
    ben yukarıda yazdığımı şimdi tekrar okudum biraz karışık yazmışım o yüzden siz öyle anladınız herhalde
    bu ekran kartı üstündeki lehimlerin çoğu fabrikada lehim kazanlarında lehimleniyor,yani çoğu yere havyanın ucu giremez o kadar ince lehimler var.https://forum.donanimhaber.com/ekran-kart-ve-ram-katili-pcb-solder-cracks-soguk-lehim-catlagi--68823354

şu konuya bakarsanız daha etkili olur,havya giremeyeceği için ekran kartı fırınlama işlemi yapılıyor,yani bütün kart fırında yüksek sıcaklıkta ısıtılıyor,lehimlerin tekrardan eriyip soğuması sağlanıyor,ama ben bu işlemlere kalkışmadan önce sorunun ekran kartından olduğunu %100 tespit etmeniz kanaatindeyım,emin olmadan yapıp eldeki karttan da olmayalım.
    https://forum.donanimhaber.com/kanserleme-yapmayin-firinlama-yapin-ekran-karti-firinlama-ve-insan-sagligi--138534738
    Evet hocam sonradan bi soğuk lehim diye arama yaptım gördüm o konuyu anladım olayı :) Fırınlama olayına girmem hocam. Tanıdık bir tamirciye gidip sıcak hava tabancası tuttururum büyük ihtimalle.

Öncesinde problem ekran kartında mı onu tespit etmem lazım. Ama birinden ekran kartı bulabilme olasılığım yok ve anakart üzerinde onboard ekran kartı yok :)

• digiogi kullanıcısına yanıt
    bende xfx 6870 vardı ekranda çizgiler felan çıkıyordu,onu fırınlattım 2 ay kullandım sonra yine bozuldu
    o yüzden bu konuyu görünce aklımda direkt o geldi

bende xfx 6870 vardı ekranda çizgiler felan çıkıyordu,onu fırınlattım 2 ay kullandım sonra yine bozuldu
    o yüzden bu konuyu görünce aklımda direkt o geldi
    Benim de 6870. Kronik mi yoksa
    Daha Fazla Göster
  • Hocam sistemi bir süre sadece SSD deneme şansınız varsa öyle deneyin.

Orijinalden alıntı: V1CT0RY

Hocam sistemi bir süre sadece SSD deneme şansınız varsa öyle deneyin.
    Denemiştim hocam yine aynı oldu diye hatırlıyorum. HDD ve DVD'yi söktüm. Bir süre öyle kullandım. Eğer hdd böyle bir şeye yol açar diye görüşünüz varsa tekrar deneyeyim birkaç gün.

Bir de işin ilginci siz hdd diyince aklıma geldi. Bu donma sorununu şu şekilde daha aza indirdim sanki. Anakart bios'tan hdd modunu ahci'den eski mod olan ide moduna aldım. Şimdi ssd performansı biraz düştü ama çok fark ettirmiyor genel anlamda. Ama sanki donmalar daha az oluyor.

Her şeyi deneme yanılma ile yapınca karmakarışık oldu denediğim olasılıklarım. Kusura bakmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 1 Ocak 2020; 18:19:15 >

Orijinalden alıntı: digiogi

Denemiştim hocam yine aynı oldu diye hatırlıyorum. HDD ve DVD'yi söktüm. Bir süre öyle kullandım. Eğer hdd böyle bir şeye yol açar diye görüşünüz varsa tekrar deneyeyim birkaç gün.

Bir de işin ilginci siz hdd diyince aklıma geldi. Bu donma sorununu şu şekilde daha aza indirdim sanki. Anakart bios'tan hdd modunu ahci'den eski mod olan ide moduna aldım. Şimdi ssd performansı biraz düştü ama çok fark ettirmiyor genel anlamda. Ama sanki donmalar daha az oluyor.

Her şeyi deneme yanılma ile yapınca karmakarışık oldu denediğim olasılıklarım. Kusura bakmayın.

Alıntıları Göster
    Evet hocam HDD kaynaklı gibi geldi bana. Deneyip bilgi verirseniz sevinirim..

• quote:

Evet hocam HDD kaynaklı gibi geldi bana. Deneyip bilgi verirseniz sevinirim..

Alıntıları Göster
    Valla hocam bios'tan hdd modunu ahci'den ide moduna alınca sanki biraz daha donmalar azalmıştı. Tecrübenize güveniyorum, bu gece hdd'yi çıkararak birkaç gün deneyeceğim.

OCZ-VERTEX4 128 gb SSD
    SAMSUNG HD103SJ 1 tb HDD

Peki bu durumda hdd değil de ssd'de problem olma olasılığı var mı hocam? Ya da anakart güney köprüsünde (ya da sata bağlantılarıyla ilgili anakart bölümünde).

İki diskin de smart durumları iyi ve chkdsk sorun göstermiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 1 Ocak 2020; 18:27:34 >

• Powercolor 6870 kullanıp bir süre sonra benzer bir sorun yaşadım hocam. Bana kalırsa ya ekran kartı yada ram kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorsunuz. Daha muhtemel olan ekran kartı diye düşünüyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Valla hocam bios'tan hdd modunu ahci'den ide moduna alınca sanki biraz daha donmalar azalmıştı. Tecrübenize güveniyorum, bu gece hdd'yi çıkararak birkaç gün deneyeceğim.

OCZ-VERTEX4 128 gb SSD
    SAMSUNG HD103SJ 1 tb HDD

Peki bu durumda hdd değil de ssd'de problem olma olasılığı var mı hocam? Ya da anakart güney köprüsünde (ya da sata bağlantılarıyla ilgili anakart bölümünde).

İki diskin de smart durumları iyi ve chkdsk sorun göstermiyor.

Alıntıları Göster
    Deneye deneye bulunur hocam ancak sorun..

• quote:

Orijinalden alıntı: zwanzig

Powercolor 6870 kullanıp bir süre sonra benzer bir sorun yaşadım hocam. Bana kalırsa ya ekran kartı yada ram kaynaklı bir sıkıntı yaşıyorsunuz. Daha muhtemel olan ekran kartı diye düşünüyorum.
    SSD ile birkaç gün deneme yapayım hocam. Sonrasında ekran kartı bulmam lazım deneyebilmem için. Bakalım...

Ram'ler memtest'i geçiyor. Ama sabit diskler de testleri geçiyor.

Keşke kernel inject modunda bir yazılım çalıştırılıp hata anında hangi aygıt, sürücü ya da program hataya neden olmuş bunu görebilmek mümkün olsaydı...

Birkaç şey yaptım 3 gündür resetlenme olmuyor ama biraz daha kullanıp emin olayım ona göre tekrar yazacağım.

@Skörtıl_Nimo
    @V1CT0RY

Sorun %99 olarak neden kaynaklandığı ortaya çıktı. Sizlerin dediği gibi 6870 ekran kartı soğuk lehim olmuş.

Birkaç şey yaptım 3 gündür resetlenme olmuyor ama biraz daha kullanıp emin olayım ona göre tekrar yazacağım.

@Skörtıl_Nimo
    @V1CT0RY
  • Ekran kartını açıp pastasını temizledim. 210 derece sıcaklık verebilen fön makinesi ile işlemcisinin üzerine takriben 1 dk falan tuttum. Bayağı ısındı. Parmak değdiremiyordum. Tabi keşke sıcaklığı ölçecek bir aletim olsa çok iyi olurdu. Ona göre ısıtmaya devam ederdim. Aynı anda eğer lehimin kalay kısmı şansıma erirse pinlere değsin diye işlemcinin üzerinden bir cımbız ile bastırdım.

Fön ile işimi bitirdim. Soğumasını bekledim. Elimde 9 sene önce daha amd işlemciyi yeni aldığımda içinden çıkan pasta vardı. Yarısı duruyordu. Hepsini sürdüm ama bol bol sürdüm. Muhtemelen 2 karta sürülecek pastayı boca ettim. Bunu yapma sebebim, soğutucu plaka ile ekran kartı çipi arasında daha fazla malzeme olsun ki işlemciyi iyi bastırsın diyeydi.

Eğer ısıtma işlemi başarılı olursa kısa süre dayanıyormuş. Düşündüm, bunun nedeni de zamanla çip ile plaka arasında boşluk olur ve pinleri aşağı çeker diye bir mantık yürüttüm. Sonuç olarak fanlar aşağı bakıyor. Muhtemelen fanlar yukarıda olsaydı bu kadar soğuk lehim vakası olmazdı bu ekran kartlarında diye düşünerek yer çekimini bir lastikle ekran kartı için terse döndürdüm. Onu da şöyle yaptım;

Lastiklerle ekran kartı soğutucusunun metallerine lastik bağlayarak ekran kartı çipini arka taraftan bastırmış oldum.

Fanının biri geçen sene bozulmuştu. Bu şekilde silikon ile sabitleyerek bir kasa fanı takmıştım. Belki de soğuk lehime düşme nedeni de geçen sene olan fan bozulmasından kaynaklıdır...

Bozulan ekran kartını tamir etmek benim için bu şekilde oldu. Yaptığımdan beri 3 gün geçti ve herhangi bir problem yaşamadım. Bakalım ne kadar süre gidecek :)

@Skörtıl_Nimo
    @V1CT0RY

• Tam bir icat olmuş hocam..

Tam bir icat olmuş hocam..
    Eyvallah hocam bakalım ne kadar dayanacak

Yavaş yavaş 2. el bir ekran kartı kovalıyorum. Ne önerirsiniz hocam? Bide benim psu 600w 80+ ama 6 pinli. 8 pin güç girişli bir ekran kartını 6 pin ile takabiliyor muyuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi digiogi -- 9 Ocak 2020; 22:56:0 >

Eyvallah hocam bakalım ne kadar dayanacak

Yavaş yavaş 2. el bir ekran kartı kovalıyorum. Ne önerirsiniz hocam? Bide benim psu 600w 80+ ama 6 pinli. 8 pin güç girişli bir ekran kartını 6 pin ile takabiliyor muyuz?

Alıntıları Göster
    Sata'dan çeviriciler var hocam takarsın her türlü. Ekran kartı piyasasından uzağım epeydir...

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.