Şimdi Ara

Pazarama'da Veri İhlali ve Yetkisiz İşlem Bildirimi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
2
Favori
847
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Gece saatlerinde yaşadığım olumsuz bir deneyimi paylaşmak ve sürecin hem diğer Pazarama müşterileri hem de siz değerli forum üyeleri tarafından takip edilebilmesi adına bu konuyu açıyorum. Aynı zamanda, yaşadıklarımı kayıt altına almak için de buraya yazıyorum. Gerekli bildirimleri en kısa sürede hem uygulama hem de e-posta yoluyla yaptım. Ayrıca, sabah saat 10.30 itibarıyla müşteri hizmetlerini arayarak durumu ilettim. Süreçle ilgili gelişmeler oldukça burayı güncelleyerek sizleri bilgilendireceğim. Eğer konuyu yanlış bir yere açtıysam, ilgili yöneticilerin konuyu uygun bir bölüme taşımasını rica ederim.

22 Mart 2025 saat 00.15’te Pazarama’dan "Siparişiniz alındı" başlıklı bir e-posta aldım. Ancak ortada tuhaf bir durum vardı: Bu siparişi ben oluşturmadım. E-postanın detaylarını inceledikten sonra hemen uygulamaya giriş yaptım ve durum daha da garipleşti. Benim adres bilgilerim kullanılarak, son siparişimde satın aldığım ürün tekrar sipariş edilmişti. Üstelik, ödeme benimle ilgisi olmayan bir Garanti Bankası kartı ile yapılmıştı. (Şahsıma ait bir Garanti Bankası kartı bulunmamaktadır.) Daha da ilginci, hesabıma giriş yaptığımda benim eklemediğime emin olduğum bir ekran kartının sepetimde yer aldığını fark ettim. Hemen sepetten sildim ve şifremi değiştirmeye çalıştım. Ancak, sepete tekrar aynı ekran kartı eklenmişti. Yeniden sildim ve bu kez şifre değişikliğini başarıyla gerçekleştirdim. Bir diğer sıkıntı ise Pazarama Plus üyeliğimle ilgiliydi. Plus üyeliğimi iptal etmeme rağmen, NAYS hesap/kart bilgilerimi sistemden kaldıramadım. Üstelik, üyelik iptal edilse bile kartımdan kesinti yapılacağına dair bir uyarı aldım. Bu da şu anlama geliyor: Hesabıma sızan kişiler, başkasının kartıyla benim adıma sipariş oluşturabildikleri gibi, benim kendi kartımı kullanarak farklı bir adrese sipariş verebilirlerdi. Siparişin gece 00.15’te oluşturulması düşündürücü. Çünkü Pazarama müşteri hizmetleri desteği 23.59’da sona eriyor ve bu saatten sonra yetkililerle iletişime geçmek mümkün olmuyor. Ayrıca, Ramazan ayı ve sahur vakti olduğu için çoğu kişinin uyuduğu bir zaman dilimi seçilmiş.

Bana göre bu sipariş, ellerinde hem Pazarama'ya hem de Garanti Bankası'na ait belli başlı verilen bulunduğu kişiler tarafından bir deneme girişimiydi. Eğer zamanında fark edip müdahale etmeseydim, sepete eklenen ekran kartı muhtemelen farklı bir teslimat adresine sipariş edilerek gönderilecekti. Bunun sonucunda, benim hesabım kullanıldığı için doğrudan ben suçlu duruma düşecektim. Dahası, eğer kartı kullanılan kişi durumu fark edip bankasına harcama itirazı yaptıysa, olayın sonunda benimle bağlantı kurulacaktı. Çünkü benim hesabımdan, benim adresime sipariş verilmiş gibi görünüyor, şu durumda kendimi nasıl ispat edeceğimi de bilemiyorum.

Hepimiz internet ortamında bilgilerimizin, farkında olmadan çeşitli şekillerde dolaşıma girdiğini biliyoruz. Ancak bu durum artık öyle bir seviyeye ulaşmış ki, başka kişilere ait kartlarla farklı hesaplar üzerinden siparişler bile oluşturulabiliyor. Bu duruma sessiz kalmak istemiyorum ve elimden geldiğince Pazarama nezdinde gerekli adımları atacağım.

Yaşadıklarıma karşı nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda fikri olan ya da benzer bir deneyim yaşayanlar varsa, yorumlarını bekliyorum.

Herkese iyi forumlar, bal tadında günler dilerim🍯

• Merhaba benimde aynısı başıma geldi. adres başlığını değiştirmeden içeriğini değiştirmiş. bende kendine sipariş geçmiş ama pazarama siparişi iptal etmiş siparişi. bende kayıt açtırdım ama benim hesabımı komple kapatıp banladılar. ciddi bir açık var anladığım kadarıyla bu sitede.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mrb. Olay suç bildirimine dönüşüp hukuka intikal ettiğinde, Siber Suçlar Birimi durumu çözüyor siz hiç merak etmeyin. IP takibi ile hesap size de ait olsa, işlemin yapıldığı yer, zaman ve IP no nun da size ait olma ihtimali olamaz, kim yaptı ise bulunurdu. Ama tabi böyle durumlarda önemli olan, olay olduktan sonra çözmek değil, olmadan önce, olmaması için gereken ortamı sağlamaktır. Pazarama konusunda çok haklısınız, altyapısında düzeltmesi, geliştirmesi gereken çok fazla sorun var. Ve tabi hukuk tarafı olayı çözebilse de malesef aracı firmalar, hesap sahibi de mağdur olmasına rağmen hemen hesap sahibi de bu işin içindeymiş gibi davranıyor ve hiç yardımcı olmuyor, bilakis yalnız bırakıyorlar. Geçmişte benzer bir durumu Sahibinden sitesinde yaşamış ve ifade için karakola bile çağrılmıştır. Sahibinden hesabım çalınmış, ve o hesaptan çalıntı bir krd kartı ile alışveriş yapılmıştı. İfademi verirken görmüştüm, tüm IP trafiği dökülmüştü, kimin ne yaptığı çıkıyor bir şekilde. Ama bizde adalet oldukça geç tecelli ettiği için dediğim gibi en güzeli hiç olay olmaması için çalışmak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Marjinal01 -- 22 Mart 2025; 11:47:3 >

• kendi kendine sipariş geçmiş, bence sorun yok, Allah muhafaza ya kayıtlı kart bilgilerini çalıp yapaydı ...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bedava şeyi niye iptal edeyim.

DSmart bizi ilgilendirmez Pazarama ile hallledin, pazarama DSmartlla halledin diyor.

Yıllık üyelik almıştım şuan DSmartım iptal.

Kesinlikle hemen şifrenizi değiştirin,kayıtlı kart bulundurmayın ve bu siteden alışveriş yapmak zorunda kalırsanız sürekli sanal kart kullanın.

Pazarama'da Veri İhlali ve Yetkisiz İşlem Bildirimi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KimYon.Reyiz -- 22 Mart 2025; 16:4:22 >

Olayın üzerinden yaklaşık 17 saat geçti ve hâlâ tarafıma herhangi bir dönüş sağlanmadı. Az önce ben aradım ve bana şu yanıt verildi:

"Pazarama olarak herhangi bir güvenlik açığımız bulunmamaktadır, sizden kaynaklı bir sorun gözüküyor."

Onlarca hesabım olmasına rağmen sadece Pazarama hesabımda güvenlik açığı oluşması nasıl mümkün olabilir diye sorduğumda ise, "Onu biz bilemiyoruz." şeklinde cevap aldım.

Hem kendi adıma, hem kart bilgileri çalınan şahıs adına, hem de aynı sorunu yaşayan herkes için bir mücadele başlatma gayretindeyim. Şirket, verilerimize sahip çıkamadığı gibi sorumluluk almayı da reddediyor ve "onu söyleyemiyoruz maalesef" şeklinde geçiştirmeye çalışıyor.

Bu durumun üstünü örtmelerine izin vermemek için bir şeyler yapmak istiyorum. Benzer mağduriyetleri yaşayanların sesini duyurmak ve hukuki süreç başlatmak için destek olabilecek herkesin fikir ve önerilerini bekliyorum.

İyi forumlar.

• Yaşadığınız durum, açıkça kimlik ve hesap güvenliği ihlali niteliğinde olup, hem Pazarama hem de ilgili banka nezdinde ivedilikle yazılı başvuru yaparak olayın detaylarını belirtip IP kayıtlarının incelenmesini talep etmeniz ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunarak (örneğin bilişim sistemine izinsiz giriş ve başkasına ait ödeme aracı kullanımgibi TCK kapsamındaki suçlar yönünden) soruşturma talep etmeniz gerekmektedir aksi halde hesabınız üzerinden yapılan işlemlerde hukuken sorumluluğun size yüklenme ihtimali doğabilir bu süreçte ekran görüntüleri, e-posta yazışmaları ve işlem saatlerine ilişkin log kayıtlarının saklanması delil niteliğinde önem taşımaktadır.

• Sabah saatlerinde savcılığa suç duyurusunda bulundum. Herhangi bir gelişme/güncelleme olursa bilgilendirme sağlayacağım. Destekleriniz ve ilginiz için hepinize teşekkür eder, bal tadında günler dilerim🍯
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.