Şimdi Ara

Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
67
Cevap
4
Favori
19.502
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son yıllarda kullanılan yakıt ve motor yağı kaynaklı partikül filtresi ve egr soğutucusu tıkanmaları ile ilgili sorunları paylaşabileceğimizi düşündüğümden konu açılmıştır.



  • Bende 2011 focus 2 tdci collection var. 85000de almıştım, şu an 145 bin oldu ve bu filtre ile ilgili hiç bişi yapmadım. Tıkanırsa yol bilgisayarı uyarı falan veriyor mu, bide bunun özel bi sıvısı varmış heralde onuda kontrol etmedim hiç.. Diğer bakımlarını aksatmadan yapıyorumda bu filtreye hiç bakmadık acaba baktırsam mı bi kere ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Plan-M

    Bende 2011 focus 2 tdci collection var. 85000de almıştım, şu an 145 bin oldu ve bu filtre ile ilgili hiç bişi yapmadım. Tıkanırsa yol bilgisayarı uyarı falan veriyor mu, bide bunun özel bi sıvısı varmış heralde onuda kontrol etmedim hiç.. Diğer bakımlarını aksatmadan yapıyorumda bu filtreye hiç bakmadık acaba baktırsam mı bi kere ?

    Filtrede bir sorun olursa uyarı verir araç zaten.Ayrıca zaten aracınız hareket halinde bile rejenerasyon yapar,sürekli temizleme yapar.Zaten bu filtrenin dolması çok sıkışık trafikte çok devirsiz sürülmesiyle olur.Ara sıra basıyorsanız tıkanması pek olası değil
  • Kendi aracım olan cruze 2.0 da zamanı geldimi kendisi otomatik temizleme yapıyor. Göğüste ışığı yanıyor 20 dk kadar devirli kulanınca geçiyor. Şirkette bir arkadaşta focus var 140.000 km civarında geçen hafta onun arıza ışı yanmış çekiş düşmüş uzun yolda. Her uyarı verdiğinde stop edip çalıştırmış o şekilde gelebilmiş. Serviste temizlediler araç düzeldi.
  • Partikül filtresi ni öncelikle bir benzetme ile anlatmak isterim. Filtreyi çöp konteynerine benzetirim, zamanla dolar ve otomobillerde otomatik olarak temizlemeye (rejenerasyona) başlar, ticari araçlarda manuel düğmeye basarak da çalışanı vardır. Burada sorumuz şu olmalıdır bu filtre nasıl en geç sürede dolar ve rejenerasyonu nasıl en az adete düşürebiliriz. Çünki her rejenerasyonun devreye girmesi esnasında ekstra mazot tüketimi olur ve bazı otomobillerde temizleme sıvısı tankındaki (yaklaşık 3 litre) sıvıyı kullanır. Sık rejenerasyon bu sıvının çabuk bitmesine sebep olur, ayrıca egsoz zamanlamasında filtrede yanma olması için enjektörlerin mazot püskürtmesi neticesinde sık rejenerasyon yapan araçlarda yağ seviyesinin yükselmesi görülür. Bu motor yağına mazotun karışması neticesinde olur. Hatta bazı araçlarda motor yağ seviye çubuğunda min çentiği max çentiği ve bu max çentiğinin biraz üzerinde X işareti bulunur. Yağ seviyesi bu X seviyesine geldiğinde yağa karışan mazotun tolare edilemeyecek derecede fazla karışması neticesinde yağın değiştirimesi gerektiğini gösteren işarettir.

    Peki nedir sık rejenerasyonun sebebi? Araçlarımızda kullanılan motor yağı ve kullandığımız mazot, başka hiçbir yerde sebep aramayın.
    Binek dizel araçlarımızda vizikositesi ne olursa olsun ambalajında bir yerlerde C4 yazdığını okumalısınız bunu bulamıyorsanız mutlaka C3 yazmalı. bu o yağın low saps olduğunu gösterir ( sulphated, ash, phosphours, sulphur ). Ticari araçlarda ise mutlaka E6 yı okumalısınız ambalajında. Bundaki sebepte motor ister istemez yağ yakar hele yüksek km deki araçlar daha çok yakar önemli olan bu yağ yandığında kirli isli reçineli ziftimsi gibi kurumlu artık bırakmaması gerektiğindendir bu artıklar gidip 1mm den küçük filtre deliklerini tıkadığında sorunlar başlayacaktır. DPF deki sorunlar tıkanma ve dolma diye iki soruna ayırabiliriz. Dolduğunda temizlenmesi kolay olur fakat tıkanma olduğunda ne yaparsanız yapın fayda etmeyecektir, bunun çözümünü daha sonra yazacağım.

    Sık rejenerasyonun bir diğer sebebide mazot, eskiden kırsal motorin var iken DPF li raçlar çok erken sorun verirdi. Sonra kanunen kaldırıldı da rahatladık şimdi tüm yakıtlar 50ppm olmak zorunda (bazıları 10ppm satıklarını iddia etmekte). Ama sıkıntı bununlada bitmiyor, eğer 80.000-100.000 li km lerde sıkıntı yaşamak istemiyorsak katkılı eurodizel kullanmanızı tavsiye ederim katkı dan kastım (eskiden shell de GTL dizel vardı tam DPF li araçlar içindi) misal shell de fuelsave dizel değilde v-power dizel, petrol ofisinde pro dizel değilde v-max dizel, totalde eurodizel değilde excellium diesel, opet te eco full force değilde ultra full force, bp de eurodizel değilde ultimate dizel gibi katkılı euro dizel kullanmanız uzun vadede fayda sağlayacaktır üstelik sattığı yakıtta hile yapmak isteyen akaryakıt istasyonu sahibi hileyi eski araçların daha çok kullandığı katkısız dizel dediğimz yakıtta yapacağı için katkılı dizelin rafineri dizeli olma olasılığı yüksek olacaktır.




  • Bazı binek araçlarda DPF katkısı bulunur (AdBlue ile karıştırmayın) bunu aracı lifte kaldırdığınızda 50-60 litrelik deponun hemen yanında 2-3 litrelik küçük bi depo daha olduğu görülür. Bu katkı bittiğinde motor arıza lambası yanar ve araç çekişten düşer serviste depo yerinden sökülerek doldurulması gerekir, sıvının fiyatı pahalı olduğu için 1 litresine 400-500 lira istendiği rivayet edilmektedir. (2 yada 3 litre koysalar 1000 liradan fazla istemek durumunda olacak servisler buda müşteri ile sorun demektir.) bu yüzden aldığınız yakıta ve kullandığınız motor yağına dikkat edin. Bu sıvının aynı zamanda harici olarak depoya katılabilenide vardır (o depoya sahip olmayan araçlar için) Peki bu mazot deposuna konulan katkıyı kimler kullanmalıdır? ve harici kullanılan bu katkı ne işe yarar? Küçük şehirde yaşayanların DPF li araç sahipleri kullanabilir çünki hergün 10-15 km yol giden birisi daha motoru yeni ısınmışken veya araç gerektiriyor ise otomatik rejenerasyona başlamışken gideceği yere varmış ve aracını stop etmiş ise. sık dur kalk yapan araçlar ekmek dağıtım araçları :) plasiyerler çöp toplama araçları gibi.

    Peki ne işe yarar bu? normalde egsoz gazına enjektörlerin vermiş olduğu mazot gidip filtreye temas ettiğinde yanmanın olabilmesi için yani rejenerasyona başlanılabilmesi için oradaki (filtredeki) sıcaklığın 250 derece olması gerekir. rejenerasyon lambası yandığında binek araç sahiplerine devirli kullanın denilmesindeki sebep filtredeki sıcaklığın 250 dereceye ulaşabilmesi içindir. Bu katkı işte bu 250 derececeki yanma sıcaklığını düşürümesi içindir yani 220-230 derece filtreyi gördüğünde yanma olabilmektedir, işlemin daha kısa sürede bitmesi içindir, filtrenin daha iyi temizlenebilmesi içindir. devirli 15 dk aracınızı süreceğinize 10 dk sürersiniz.
     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği




  • Peki tıkanan DPF yani partikül filtremizi ne yapacağız, eğer sökülmeyen tip ise ki genelde binek araçlarda böyledir yada susturucu tipinde hatta katalitik konvertör ile beraber yan yana da olabilir, sadece filtre 4000 lira gibidir ortalama, uzun tip sökülemeyen filtre ise 10.000 liraya kadar yolu vardır. Kurum çözücü kimyasallar ile temizlenmelidir bu işi layıkı ile tunap firmasının ürünleri yapmaktadır (tunap ile herhangi bir maddi manevi çıkarım söz konusu değildir) tunap 131 ve 132 kullanılabilir. filtre sökülebilir tip ise (resimdeki gibi) önce ters taraftan hava tabancası ile hava tutarak kaba kurumlar uzaklaştırılmalıdır. sonra bir kaç dakika aralıkla yani bekleyerek 131 sıvısı ile kurumlar yumuşatılmalı. Sökülmeyen tip ise öndeki sıcaklık sensörü sökülerek içeriye bu 131 sıvısı basılmalıdır yani yine duraksayarak. Sökülebilen tipte bu 131 sıvısını arka taraftan da uygulanmasını tavsiye ederim hatta işlemin sonunda eğer simetrik ise filtre yani takılabiliyorsa ters takmanızı tavsiye ederim (resimdeki filtre mesela). Daha sonra durulama sıvısını tunap 132 yi tek seferde uygulayıp montajı yapılmalı ve el bilgisayarı ile araca rejenerasyon yaptırılarak uygulama bitirilmeli yalnız dikkat edin bu sıvılar rejenerasyon esnasında bol beyaz duman attırır kapalı mekanda yapılmamasını tevsiye ederim.
     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    EGR Valfi Uyarısı?
    6 yıl önce açıldı
    EGR VALFİ HAKKINDA
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Aracınızda partikül filtresi olup olmadığını en kolay anlayabilmenizin yolu egsoz çıkışına bakmak hatta soğuk ise parmağınız borunun içine sokarak anlayabilrsiniz. içi kurumlu siyah değilse yada parmağınız kara is olmuyorsa partikül filtresi var demektir dzel araçların egsoz çıkışı malum o biçim simsiyah kurumlu olur. DPF li araçlar hiçbir zaman rampada yada yüklüyken bile siyah duman atmazlar. Çünki bu siyah duman filtrede toplanır ne kadar çok toplanırsa o kadar sık rejenerasyon devreye girer. Araçta DPF var olduğuna eminseniz ve egsozu siyah kurumlu yada yolda az da olsa duman atıyorsa DPF ye gayrı resmi işlem yapılmış yani iptal edilmiş demektir.
  • Neler cıktı vallaha bu Avrupalılar sayesınde odedıgımız vergı algı dızele yüksek fıyat yetmıyor, Emısyon davaları Shell Bp Opet yada Elf gıbı petrollerın yakıtlarını aldığımız surece problem çıkmaz ama elın Avrupası DPF fitreyı takmış bır defa araca ne yapalım ..2011 Laguna aracıma Shell Nıtro Gtl dızel ve su an Euro nıtro mazottan başka mazot koymadım. Yagınada Elf Dpf Solarıs yada Shell koyuyorum artık garantım bıttı arkadaşımın sahıbı olduğu ozel bır servıse gıdıyorum. Yetkılı servıslerı Renonun cokda ısten anlamıyan tıpler bence. Uc kurusd kar dızel araçlarda ya pompaya yada enjektörlerın tıkanmasına maalesef sebeb olabılıyor. Mılyardan aşağıda zaten masrafı kurtarmıyor.
  • EURO4 araca ait egr soğutucusunun tıkanmış resmi ve temizlenmiş resmini paylaşıyorum. EURO5 araçların egr soğutucuları daha dar bir nevii su radyatörü misali sorun çıkartmaya çok daha müsait.
     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği




  • Ara ara uzun solukli basin olmasi gerektiginden daha gec tikanir. Ama elbet tikanip temizlik/degisim gerekecektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yahu benim anlamadigim kendini temizlerken gene icindeki herseyi uzerinden havaya atmiyor mu?
    ne farkediyor ki? ha yavas yavas 3 sene icinde salmis atmosfere ha tkaninca 20 dakikada?
    ben bunu havaya saldiktan sonra ne farkediyor mantigi nedir?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sabitkale
    Peki ne işe yarar bu? normalde egsoz gazına enjektörlerin vermiş olduğu mazot gidip filtreye temas ettiğinde yanmanın olabilmesi için yani rejenerasyona başlanılabilmesi için oradaki (filtredeki) sıcaklığın 250 derece olması gerekir. rejenerasyon lambası yandığında binek araç sahiplerine devirli kullanın denilmesindeki sebep filtredeki sıcaklığın 250 dereceye ulaşabilmesi içindir. Bu katkı işte bu 250 derececeki yanma sıcaklığını düşürümesi içindir yani 220-230 derece filtreyi gördüğünde yanma olabilmektedir, işlemin daha kısa sürede bitmesi içindir, filtrenin daha iyi temizlenebilmesi içindir. devirli 15 dk aracınızı süreceğinize 10 dk sürersiniz.

    Yanlış bilgi söz konusu; 250 derecede hiç bişey olmaz, normal motor çalışırken zaten o derecelerde oluyor sıcaklıklar... Rejenerasyon 600 derece ve üzeri sıcaklıklarda başlar... Eğer aracınızdaki dpf sistemi yakıt destekli katalizör sistemli ise rejenerasyon sıcaklıkları 450 dereceye kadar düşer... Ayrıca devirden ziyade motorun yükü önemlidir; hafif rampa bir yolda yüksek devirli gitseniz bile yeterli sıcaklığa ulaşamaz egsoz gazı sıcaklıkları... Mümkünse hafif bile olsa yokuş yukarı yollarda 2000 devrin altına düşmeden rejenerasyon yapılabiliyor...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mortarxl -- 25 Mart 2015; 13:07:54 >




  • 26_bbz_26 2 kullanıcısına yanıt
    Fark eden şu basit bir şekilde anlatmak gerekir ise, çöpü doğaya atmak var birde bu çöpü yakıp kül olarak doğaya bırakmak var.
    Burdaki asıl amaç egsozdan çıkan zararlı gazı, partikül filtresi zararsız yada daha az zararlı yapıp doğaya salmasıdır.
    bu işlemi yaparken filtrede biriken kurumları tekrar yakarak zararsız kül haline dönüşmesidir. Hatta bu küller ticari araçlarda bir süre sonra filtre sökülerek boşaltılması icap etmektedir.
  • Bu resimdeki filtreler hangi aracin hocam? Oldukca buyukler masallah gazete sayfasi kadar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sabitkale

    EURO4 araca ait egr soğutucusunun tıkanmış resmi ve temizlenmiş resmini paylaşıyorum. EURO5 araçların egr soğutucuları daha dar bir nevii su radyatörü misali sorun çıkartmaya çok daha müsait.
     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği

    dizeldeki Bu uzay teknolojilerini gordukce lpg li motora sukrediyorum vallahi

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mortarxl

    quote:

    Orijinalden alıntı: sabitkale
    Peki ne işe yarar bu? normalde egsoz gazına enjektörlerin vermiş olduğu mazot gidip filtreye temas ettiğinde yanmanın olabilmesi için yani rejenerasyona başlanılabilmesi için oradaki (filtredeki) sıcaklığın 250 derece olması gerekir. rejenerasyon lambası yandığında binek araç sahiplerine devirli kullanın denilmesindeki sebep filtredeki sıcaklığın 250 dereceye ulaşabilmesi içindir. Bu katkı işte bu 250 derececeki yanma sıcaklığını düşürümesi içindir yani 220-230 derece filtreyi gördüğünde yanma olabilmektedir, işlemin daha kısa sürede bitmesi içindir, filtrenin daha iyi temizlenebilmesi içindir. devirli 15 dk aracınızı süreceğinize 10 dk sürersiniz.

    Yanlış bilgi söz konusu; 250 derecede hiç bişey olmaz, normal motor çalışırken zaten o derecelerde oluyor sıcaklıklar... Rejenerasyon 600 derece ve üzeri sıcaklıklarda başlar... Eğer aracınızdaki dpf sistemi yakıt destekli katalizör sistemli ise rejenerasyon sıcaklıkları 450 dereceye kadar düşer... Ayrıca devirden ziyade motorun yükü önemlidir; hafif rampa bir yolda yüksek devirli gitseniz bile yeterli sıcaklığa ulaşamaz egsoz gazı sıcaklıkları... Mümkünse hafif bile olsa yokuş yukarı yollarda 2000 devrin altına düşmeden rejenerasyon yapılabiliyor...

    Yanlış bilgi yok, bahsettiğimiz partikül filtresindeki sıcaklık, motordaki yada egsoz manifoldundaki sıcaklıktan bahsetmiyorum.
    Birinci resimde sıcak motorun rölantide birsüre çalıştıktan sonraki filtre sıcaklığını görebilirsiniz bu 100-110 derece civarıdır. yolda giderken kullanım durumuna göre bu sıcaklık illaki artacaktır. Hatta o yüzden devirli kullanın deniliyorki 250 derece sıcaklığa ulaşınca gerekiyorsa rejenerasyon başlayabilsin. İkinci resimde sıcaklığın yükselmesini bekliyor rejenerasyona başlayabilmesi için 250 dereceye ulaştığında başladı yazıyor resimde de görebileceğiniz üzere. 250 dereceye ulaşıp rejenerasyon başlayınca 3-4 dakika içerisinde yani süratle sıcaklık 600-620 derecelere kadar çıkıyor ve bi 5-6 dakika da bu sıcaklıkta kalıp işlemi bitiriyor. Zamanım olmadığı ve resim çekmeye yetişemediğim için 600 dereceye çıktığındaki resmini çekemedim daha sonra paylaşırım.
     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği




  • İlk resim rejenerasyon devam ederken ki resim en fazla 620 dereceye kadar çıkıyor.
    İkinci resim rejenerasyonu bitirip yeni tıkanıklık değerlendirmesi yapıyor.
    Üçüncü resim işlemin bittiğini gösteriyor ve sıcaklık hızla düşüyor.

     Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği Partikül Filtresi ( DPD - DPF ), EGR, EGR Soğutucusu Temizliği




  • Mobil esp formula. Bu yag dpf ve egr sanirim. Onlarin temiz kalmasi icin kullanin deniliyor. O araclar icin tavsiye ediliyor. Bi arastirin isterseniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabiki bu sizin de belirttiğiniz yağ DPF li araçlar için uygundur.
    Binek araçlar için ambalajın üzerinde ACEA C3 (bulunabilse C4 te olur, mesela petrol ofisi maxima RN 5w/30, petronas syntium 5w/30, gulf formula RNX 5w/30 gibi) yazmalıdır, C4 yazması daha da iyidir.
    Ticari araçlarda ise yağ ambalajının üzerinde ACEA E6 yazmalıdır. Ancak burada yağ satıcılarının bir kurnazlığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz ve size "abi E6 yok veya yazmıyor ama E7 olanı var daha iyi bir üst sınıf yağ" derlerse itibar etmeyin çünki E7 olmaz. Yani hem E6 hemde E7 yazarsa olur tabii ama E6 yazmayıp sadece E7 yazıyorsa olmaz.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.