Şimdi Ara

'Paradoks'lara Meraklı mısınız? (Dikkat! Kafa Sıyırttırır) (Bilinmezlik...) (21. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
500
Cevap
155
Favori
61.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Writer2353

Beyler konu canlansın. Az önce Matematik hakkında bir dergi hazırlamam gereken bir projem vardı -Fakülte!-, Paradoks'u araştırıp dergi konusu yaptım, burdan da yararlandım.
    Sonuç olarak bir paradoks atayim de canlansın konu yani:
    Timsahın paradoksu:
    Timsahın biri Nil kenarında çamaşır yıkmakta olan bir kadının bir anlık gafletinden yararlanarak onun çocuğunu yakaladı. Kadın çocuğunu geri vermesi için timsaha yalvardı. Timsah, “çocuğuna ne yapacağımı doğru olarak tahmin edersen, onu sana veririm, aksi halde onu yerim,” dedi.
    Kadın, “Ay! Yavrumu yiyeceksin,” diye bir çığlık attı.
    Timsah, “pekala,” dedi, “artık onu sana veremem, çünkü böyle yaparsam sen yanlış tahminde bulunmuş olursun. Halbuki sana yanlış tahminde bulunursan onu yiyeceğimi söylemiştim.”
    “Tam tersine,” dedi kadın, “yavrumu yiyemezsin, çünkü onu yersen doğru tahminde bulunmuş olurum ve doğru tahminde bulunduğumda onu bana vereceğini söylemiştin.”

-Timsahlar konuşamaz demek geliyor içimden. lanet olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: Glukhovsky

En ünlü paradoks,
    Geçmişte yolculuk yapabilsek.Geçmişe gidip dedemizi öldürsek bize ne olacağı sorusudur ?

Kelebek etkisinden dolayı tüm evren değişecektir. O anda olması gerektiğimiz enerji çeşidine dönüşürüz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yüksek topuk naylon çorap

Matematik Paradoksu 2+2=5

X = Y ................................................olsun
    X² = X.Y............................................eşitliğin her iki tarafını 'X' ile çarptık.
    X² - Y² = XY - Y²..............................her iki taraftan 'Y²' çıkardık.
    (X + Y).(X - Y) = Y.( X-Y )...............sol tarafı çarpanlara ayırdık, sağ tarafı 'Y' parantezine aldık.
    ( X + Y ) = Y.....................................( X - Y )'ler sadeleşti.
    X + X = X..........................................X = Y olduğundan,
    2.X = X..............................................'X' leri topladık.
    2 = 1 ................................................'X' ler sadeleşti.
    3 + 2 = 1 + 3....................................her iki tarafa '3' ilâve ettik.
    5 = 4..................................................buradan,
    5 = 2 + 2.......................................'4'ü, '2+2' şeklinde yazdık. HATA NEREDE?

Alıntıdır

Sen 0'ı 0'a bölüyorsan, sana daha laf yok hocam.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Güzel konu sevdim.Takipteyim.Nickin gözümden kaçmadı.
  • quote:

Matematik Paradoksu 2+2=5

X = Y ................................................olsun
    X² = X.Y............................................eşitliğin her iki tarafını 'X' ile çarptık.
    X² - Y² = XY - Y²..............................her iki taraftan 'Y²' çıkardık.
    (X + Y).(X - Y) = Y.( X-Y )...............sol tarafı çarpanlara ayırdık, sağ tarafı 'Y' parantezine aldık.
    ( X + Y ) = Y.....................................( X - Y )'ler sadeleşti.
    X + X = X..........................................X = Y olduğundan,
    2.X = X..............................................'X' leri topladık.
    2 = 1 ................................................'X' ler sadeleşti.
    3 + 2 = 1 + 3....................................her iki tarafa '3' ilâve ettik.
    5 = 4..................................................buradan,
    5 = 2 + 2.......................................'4'ü, '2+2' şeklinde yazdık. HATA NEREDE?

Alıntıdır

hata senin yaptığın sadeleştirmede o sayılarının toplamının 0 etme ihtimalleride var sonucu bilinmeyen yani 0 olmadığını garanti edemediğimiz işlemlerde sadeleştirme yapamayız(ayrıca x ve y ye eşit olursa farklı harflerle göstermek de hata)

• quote:

Orijinalden alıntı: ShoLesLoT

quote:

[size=3]Müfettiş Paradoksu:

Bir işyerini, önümüzdeki on gün içinde vergi müfettişleri denetlemeye gelecektir. Müfettişler, mantık oyunlarını sevdikleri için işyeri yetkilisine telefon açarlar ve:

-"Hangi gün geleceğimizi, o günün sabahında tahmin edebilirseniz, denetimden kurtulacaksınız" derler.

Defterleri denetimden geçemeyecek kadar karışık olan işyerinin yetkilisi, biraz düşünür ve müfettişlere:

-"Galiba bu denetimi yapamayacaksınız efendim. Çünkü buraya geleceğiniz günü çok kolay tahmin edebilirim. Şöyleki:
    Denetimi, onunucu ve sonuncu güne bırakmazsınız. Çünkü ben ilk dokuz gün gelmediğiniz takdirde onuncu gün geleceğinizi hemen bilirim. Dokuzuncu gün de gelmezsiniz. Çünkü ilk sekiz gün içinde gelmezseniz, dokuzuncu gün geleceğiniz açıkça belli olur. (Onuncu gün gelmeyeceğinizi az önce ispatlamıştım). Onuncu ve dokuzuncu gün gelemeyeceğinize göre denetimi, sekizinci güne de bırakamazsınız. Çünkü ilk yedi gün içinde gelmediğiniz takdirde sekizinci gün geleceğinizi hemen anlarım..."

Yetkili, mantık oyunlarına müfettişlerden daha meraklıymış

Burda anlayamadığım bir şey var. Son gün ve bir önceki gün olayını anladım. Ama mesela 3.gün çıkıp gelebilir müfettiş? Bir de bunun supriz sınav olan şeklini buldum(Burda da salı günü yapılmamışsa diyor fakat salı veya pazartesi günü sürpriz hoca sınav yapabilir- anlayamadım bu kısmı) :

Sürpriz sınav paradoksu
    Öğretmen Cuma günü şöyle diyor: "Gelecek hafta hiç ummadığınız bir gün sizi yazılı yapacağım."

Sınavın haftaya Cuma günü yapılamayacağı açık, çünkü Cumaya kadar sınav yapılmamışsa o gün herkes okula sınav olacağını bilerek gelecektir. Aynı nedenle Perşembe de yapılamaz, çünkü Cuma günü yapılacak sınav sürpriz olmayacağından Perşembe'ye kadar sınav olmamışsa öğrenciler sınavın o gün yapılacağına kesin gözüyle bakacaklardır, bu da Perşembe günü yapılacak sınavın sürpriz olmaması demektir.

O halde sınav Perşembe'den önce yapılmalıdır. Ancak sınav Salı günü de yapılmamışsa Perşembe günü de yapılamayacağından Çarşamba günü yapılmalıdır. Bu da Çarşamba günü yapılacak sınavı sürpriz olmaktan çıkarır.

Aynı şekilde mantık yürütürsek, Salı ve dolayısıyla Pazartesi günü yapılacak sınavın da sürpriz olamayacağı sonucuna varırız. Öyleyse öğretmen gelecek hafta sınav yapmayacaktır.

Fakat biraz düşünürsek, öğretmenin gelecek hafta yerine gelecek yıl demiş olması durumunda da aynı akıl yürütmeyle sürpriz bir sınavın yapılamayacağı sonucuna varırdık. Ama bu saçmalık, çünkü hepimizin bildiği gibi her dönem 3 sınav olacağını bildiğimiz halde öğretmenin "çıkarın kağıtları, yazılısınız," demesi her zaman sürprizdir.

Bu paradoks 50 yılı aşkın bir zamandan beri felsefecileri, matematikçileri ve mantıkçıları uğraştırmaktadır. Halen tatminkar bir çözüm bulunamamıştır

İlk verilen olasılık, sonra verilen olasılığa dayandırıldığında ihtimallerin çarpılması yüzüden olasılık daima mümkündür. Ama bu sadece bir olasılıktır. burada dikkatten kaçan şey 'Süpriz' kelimesindedir. Bu kelime 'Beklenmedik' anlamında kullanılmış dahi olsa yeterince net değildir. Beklenmedikten kastınız, bir ihtimal olduğu mudur yoksa %100(kesin olay) mıdır?
    Sınavın 10 günden ilk 9gün olmaması dediğimizde ilk dokuz günün hiçbirinde kesinlikle sınav olmadığını öngörmüş ve buna bağlı olarak bir çıkarımda bulunmuşuzdur. Fakat bir gün öncesine indiğimizde bir önceki varsayımımız geçerli olmayacaktır. Çünkü bize verilen zaman azalmaz. Daima 10 gün vardır. Biz yeni bir ihtimal kurduğumuzda tekrar bu 10 gün içerisinden değerlendirme yapmak durumunda kalırız. Herhangi bir şekilde, herhangi bir günde 'Kesin' sınav olacak dememiz mümkün değildir. Ancak ve ancak 'Kesin sınav olabilir' diyebiliriz. Ve evet, bu da doğrudur. Gün bazında baktığımızdaki ihtimali %50, herhangi bir gün bazında ise 1/2.(10-(x-1)). buradaki x, kaçıncı gün sınav olma ihtimalini bulmak istiyorsak odur.

• Abi cok iyi yaaa

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Bir de ben lisedeyken gördüğüm matematiği anlatayım ;

Mikroişlemciler fln bilirsiniz ki hep bitlerle işlem yapar yani; 010101011011010...

Biz bunların 4 işlemini görüyorduk. Basit olarak toplama anlatayım,

010001
    001101
    +---------
    111110

işlemin sonucu bu. 1 ile 1 toplamı 10' du yani 1 ile 0 toplamı 1' di, 0 ile 0 toplamı da 1' di sanıyorum hatırladığım kadarıyla...

0+0 0
    1+1 0
    0+1 1

• quote:

Orijinalden alıntı: GoldenAB

quote:

En ünlü paradoks,
    Geçmişte yolculuk yapabilsek.Geçmişe gidip dedemizi öldürsek bize ne olacağı sorusudur ?

Kelebek etkisinden dolayı tüm evren değişecektir. O anda olması gerektiğimiz enerji çeşidine dönüşürüz.

Birde şunu düşün; gelecekte zamanda yolculuk mümkün olsa bile bugün niye gelecekten gelenleri görmüyoruz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hakan811

quote:

Orijinalden alıntı: GoldenAB

quote:

En ünlü paradoks,

Birde şunu düşün; gelecekte zamanda yolculuk mümkün olsa bile bugün niye gelecekten gelenleri görmüyoruz.

çoktan yapılmış bile olsa senin bunu farketme ihtimalin yok. Her seferinde yeni hatıralarını benimseyeceksin. Gelecekten gelen kişinin bırak dedsini vurmasını, geçmiş zamanda herhangi bir kütle, hacim ya da eylemsizlik hareketinde bulunması bile tüm evrenin değişmesine yol açar.
    Olmaması gereken bir kişinin kapladığı alanda olması gereken Hava-madde miktarı başka bir yerde başka bir olayı daha etkiler. Bu olay zincirleme olarak devam eder. Evrenin değişimine yol açar.

Hatta gelecekten geçmişe gitmiş olman senin benliğinin gelecekte bulunmamasına da yol açar. Senin gelecekte bulunmayışın evrenden yok oluşun da demektir. Termodinamiğin bir yasasını da çiğnemiş olursun geçmişe gidersen '...Enerji vardan yok edilemez'. Bildiğim kadarıyla bu yasaların da açıkları pek yok. Pek de esnek sayılmazlar doğrusu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldenAB -- 16 Şubat 2014; 0:34:45 >

• benden iyi mi bilceniz

sürüme dikkat

<bu ileti paradoks sürüm kulanılarak atıldı>

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kuuttter123 -- 16 Şubat 2014; 0:37:51 >
  • İki adaya cevap.

Gülerim ve gülüyor muyum diye sorarım.
  • lamba olayi bence soyle sonsuz kez yanip soner cunku toplam asla 1e ulasmaz ama belirli bir araliktan sonra -1/64 olarak tahmin ediyorum-insan gozu o acilip kapanmayi algilayamaz hep yaniyor gibi gorur. insan gozu ortalama 50 kez yanip sonmeden sonrasini algilayamiyor hep yanar gorur.

evdeki ampul gibi aslinda saniyede 50 kere yanip sonuyor. 50hz alternatif akimdan dolayi.

• 1. Kediler her zaman dört ayak üstüne düşer. 2. Yere düşen tereyağlı ekmeğin hep yağlı kısmı halıya denk gelir.
    Bir kedinin sırtına, yağlı kısmı üste bakacak şekilde bağlanacak bir ekmek dilimi bağlanır ve yere düşmeye bırakılır.Kedi dört ayak üstüne düşmeye çalışacak, ancak Murphy yasasına göre tereyağlı ekmeğin yağlı yüzü de aynı şeyi deneyecektir.
  • quote:

Thompson'un lamba paradoksu:

Bir lamba 1/2 dakika yanık, 1/4 dk sönük, 1/8 dk yanık ... olacak şekilde lambanın düğmesi açılıp kapatılıyor. 1 dakikanın sonunda düğmeye kaç kez basılmış olur? Bu sırada lamba yanık mı olur sönük mü?

Kafayı yicem...

Her seferinde kalanin yarisi oldugu icin hic bitmez

• quote:

Orijinalden alıntı: Eksi-1

bi merdiven vardı durmadan çıkıyorsun , o paradoksu beğenmiştim . Kral paradoksu çok iyi adam hakkaten düşünmüş beyin bedava

Inception..

• Afedersin ama böyle paradoksu Boş iş bunlar.
  • quote:

En ünlü paradoks,

bana bişey olmaz ki mesela 10 yaşımdayım 1 sene geriye gidiyorum dedem hala yaşıyor gidip öldürüyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: onurdmn

http://tr.wikipedia.org/wiki/Schrödinger'in_Kedisi

bu deneyi biri bana adam akıllı bir şekilde anlatabilir mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Çakma Zippo

eski yunanda bir avukat öğrencilerinden ücret almaz. ta ki ilk davalarını kazanana kadar. kazandıkları ilk davada paralarını öderler.

yalnız bir öğrencisi girdiği hiç bir davayı kazanamaz. uğraşır didinir ama beceremez. hoca buna sinirlenir. ve bu avukata dava açar.

der ki; bu öğrencim paramı vermedi. eğer öğrenci savunma yapmazsa davayı kaybedip borcunu ödemek zorunda kalacaktır. eğer hocayla önceden yaptığı anlaşmayı mahkemeye sunarsa, davayı kazanır. fakat bu dava kazandığı ilk dava olduğundan parasını ödemek zorunda kalır.

Kendi davasından nasıl para kazanıyor kendi kendine para falan mı ödüyor

• 
Sayfa: önceki 1920212223
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.