Şimdi Ara

'Paradoks'lara Meraklı mısınız? (Dikkat! Kafa Sıyırttırır) (Bilinmezlik...) (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
500
Cevap
155
Favori
61.977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bir işyerini, önümüzdeki on gün içinde vergi müfettişleri denetlemeye gelecektir. Müfettişler, mantık oyunlarını sevdikleri için işyeri yetkilisine telefon açarlar ve:

-"Hangi gün geleceğimizi, o günün sabahında tahmin edebilirseniz, denetimden kurtulacaksınız" derler.

Defterleri denetimden geçemeyecek kadar karışık olan işyerinin yetkilisi, biraz düşünür ve müfettişlere:

-"Galiba bu denetimi yapamayacaksınız efendim. Çünkü buraya geleceğiniz günü çok kolay tahmin edebilirim. Şöyleki:
    Denetimi, onunucu ve sonuncu güne bırakmazsınız. Çünkü ben ilk dokuz gün gelmediğiniz takdirde onuncu gün geleceğinizi hemen bilirim. Dokuzuncu gün de gelmezsiniz. Çünkü ilk sekiz gün içinde gelmezseniz, dokuzuncu gün geleceğiniz açıkça belli olur. (Onuncu gün gelmeyeceğinizi az önce ispatlamıştım). Onuncu ve dokuzuncu gün gelemeyeceğinize göre denetimi, sekizinci güne de bırakamazsınız. Çünkü ilk yedi gün içinde gelmediğiniz takdirde sekizinci gün geleceğinizi hemen anlarım..."

Yetkili, mantık oyunlarına müfettişlerden daha meraklıymış

• 2.güncellememi yapıyorum. Favori konularımda.

Varsa yenileri bekleriz :)

Zekice olan herşeyi paylaşmanızı heycanla bekliyorum
  • Paradokslara bayılıyorum konudayım .Aklıma geldikçe paylaşacağım bir aralar bu konuya çok bağlanmıştım geçende fizik sınavıma çalışırken bir daha aklıma geldi.
  • Mesajım bulunsun. Takipteyim
  • quote:

Orijinalden alıntı: webmaster-mt

quote:

Orijinalden alıntı: GR33K

problem no 5 Ali bugün parasını harcamıycak

cem yılmazdan esintiler.

yalancı yalanı söyleyemeyen adama denir,yalanı söyleyebilen adama yalancı diyemezsin çünkü yalanı söyleyebilmiştir....:D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Arama_Botu

Giritli Paradoksundan sanırım kimse bahsetmemiş.

Giritli Epimenides demiş ki;

"Bütün giritliler yalancidir, her daim yalan söyler"

Genellemeler yanlıştır.
  • Bu Dahil tüm genellemeler yanlıştır.

Bu Sözde bir paradoksluk durum var mı?
  • Trace..
  • up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0RK

"Tanrının ateistleri ödüllendireceğini düşündüğüm için ateistim"

Hadi bunu açıklayın

• quote:

Orijinalden alıntı: 0RK

"Tanrının ateistleri ödüllendireceğini düşündüğüm için ateistim"

Hadi bunu açıklayın

Sen kendi içinde bir paradokstasın orgi
  • Rabbimin lütfudur bana yokluğunun bolluğu..

bu bir paradoks mudur ?

Yok olan nasıl bol olur ?

Ya da bol olan nasıl yok ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yüksek topuk naylon çorap

quote:

Orijinalden alıntı: Uniprof

quote:

Para paradoksu:

Aynı paradan ikisini yan yana koyup birini sabit tutarak diğerini onun etrafında döndürün. Döndürülen para yarım tur attığında kendi ekseni etrafında bir tam tur atmış olacaktır.

"Devamı gelicek arkadaşlar. Umarım hoşunuza gider..."

Kağıt para mı

mukavva

• quote:

Orijinalden alıntı: Glukhovsky

En ünlü paradoks,
    Geçmişte yolculuk yapabilsek.Geçmişe gidip dedemizi öldürsek bize ne olacağı sorusudur ?

Dedem babamın babası olsun mesela.Babam olduktan sonra dedemi öldürürsem hiç bişey olmaz
  • Ya neymiş bunlar böyle :D konuyu acana teşekkürler
  • Güzel konulardan biri daha !
  • bütün paradoksları ilk mesajda toplayabilir misiniz ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KeanAtay -- 26 Ekim 2012; 1:53:28 >
  • quote:

[size=3]Müfettiş Paradoksu:

Bir işyerini, önümüzdeki on gün içinde vergi müfettişleri denetlemeye gelecektir. Müfettişler, mantık oyunlarını sevdikleri için işyeri yetkilisine telefon açarlar ve:

-"Hangi gün geleceğimizi, o günün sabahında tahmin edebilirseniz, denetimden kurtulacaksınız" derler.

Defterleri denetimden geçemeyecek kadar karışık olan işyerinin yetkilisi, biraz düşünür ve müfettişlere:

-"Galiba bu denetimi yapamayacaksınız efendim. Çünkü buraya geleceğiniz günü çok kolay tahmin edebilirim. Şöyleki:
    Denetimi, onunucu ve sonuncu güne bırakmazsınız. Çünkü ben ilk dokuz gün gelmediğiniz takdirde onuncu gün geleceğinizi hemen bilirim. Dokuzuncu gün de gelmezsiniz. Çünkü ilk sekiz gün içinde gelmezseniz, dokuzuncu gün geleceğiniz açıkça belli olur. (Onuncu gün gelmeyeceğinizi az önce ispatlamıştım). Onuncu ve dokuzuncu gün gelemeyeceğinize göre denetimi, sekizinci güne de bırakamazsınız. Çünkü ilk yedi gün içinde gelmediğiniz takdirde sekizinci gün geleceğinizi hemen anlarım..."

Yetkili, mantık oyunlarına müfettişlerden daha meraklıymış

Burda anlayamadığım bir şey var. Son gün ve bir önceki gün olayını anladım. Ama mesela 3.gün çıkıp gelebilir müfettiş? Bir de bunun supriz sınav olan şeklini buldum(Burda da salı günü yapılmamışsa diyor fakat salı veya pazartesi günü sürpriz hoca sınav yapabilir- anlayamadım bu kısmı) :

Sürpriz sınav paradoksu
    Öğretmen Cuma günü şöyle diyor: "Gelecek hafta hiç ummadığınız bir gün sizi yazılı yapacağım."

Sınavın haftaya Cuma günü yapılamayacağı açık, çünkü Cumaya kadar sınav yapılmamışsa o gün herkes okula sınav olacağını bilerek gelecektir. Aynı nedenle Perşembe de yapılamaz, çünkü Cuma günü yapılacak sınav sürpriz olmayacağından Perşembe'ye kadar sınav olmamışsa öğrenciler sınavın o gün yapılacağına kesin gözüyle bakacaklardır, bu da Perşembe günü yapılacak sınavın sürpriz olmaması demektir.

O halde sınav Perşembe'den önce yapılmalıdır. Ancak sınav Salı günü de yapılmamışsa Perşembe günü de yapılamayacağından Çarşamba günü yapılmalıdır. Bu da Çarşamba günü yapılacak sınavı sürpriz olmaktan çıkarır.

Aynı şekilde mantık yürütürsek, Salı ve dolayısıyla Pazartesi günü yapılacak sınavın da sürpriz olamayacağı sonucuna varırız. Öyleyse öğretmen gelecek hafta sınav yapmayacaktır.

Fakat biraz düşünürsek, öğretmenin gelecek hafta yerine gelecek yıl demiş olması durumunda da aynı akıl yürütmeyle sürpriz bir sınavın yapılamayacağı sonucuna varırdık. Ama bu saçmalık, çünkü hepimizin bildiği gibi her dönem 3 sınav olacağını bildiğimiz halde öğretmenin "çıkarın kağıtları, yazılısınız," demesi her zaman sürprizdir.

Bu paradoks 50 yılı aşkın bir zamandan beri felsefecileri, matematikçileri ve mantıkçıları uğraştırmaktadır. Halen tatminkar bir çözüm bulunamamıştır

• quote:

Orijinalden alıntı: Black Wall Street

oo çok iyi konu mesajım buLunSun ;)

benim de bulduğum bir çelişki vardı.konusunu açmıştım ama saçma sapan cevaplar geldiği için sildirdim.aklımda kaldığı kadar yazayım:

"şimdi bir arkadaşımız var, sigarası bitti.biz ona iyiliğini düşünüp sigara veriyoruz, ama aslında onun kötülüğüne oluyor.ama biz sigara verirken paylaşıyoruz, iyilik yapıyoruz.arkadaşımız da bu sigarayı iyilik yaptığımızı düşünerek alıyor.ama aslında ona kötülük yapıyoruz, aynı zamanda iyilik de yapıyoruz"

Aynı şeyi yıllar önce bnde düşündüm,hala net bir cevap bulabilmiş değilim.
    Birde şu tarzı var.

uyuşturucu bağımlısı bir arkdaş uyuşturucu alamadığı için krize giriyor.
    Ben bu arkadaşa uyuşturucu verirsem rahatlayacak.
    Şimdi uyuşturucu verirsem onu rahatlatmış olacağım ki bu da iyilik yapmak oluyor.
    Ama aynı zamanda bağımlılığı devam ediyor ona zarar veriyor,bu da kötülük oluyor.

bunu çözersem hayatın anlamını çözmüş gibi olacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Skiin Bird

pinokyo şimdi burnum uzayacak demiş.

bu iyiydi
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.