Şimdi Ara

Özel Amaçlı Timer Devresi - Yardım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bir butona basınca sürgülü swiç ayarına bağlı olarak ;

-30 dakika,
    -1 saat,
    -2 saat..

boyunca YEŞİL LED yanacak, süre tamamlanınca, KIRMIZI LED'e geçecek basit bir zamanlayıcı devre lazım.

Komütatör (bildiğin sürgülü swiç anahtar) hangi aşamada bırakılmışsa butona basıp çekince o kadar süre yeşil yanacak, sonra kırmızıya dönecek.

Röleye gerek yok. Röleli devre kurmayalım.

555 Timer entegresi ya da iki transistörlü flip flop ile yapılabilir.

Zaman hassasiyeti çok önemli değil 5 dakika oynayabilir.

LED'ler standart 5mm YEŞİL ve KIRMIZI ultrabrayt(şeffaf-renkli) LED.

Henüz hiçbir şey çizmedim. İnternetten basit 555 devresi buldum:
    Electronic Circuits and Diagrams-Electronic Projects and Design
    10 Minute timer circuit. - Electronic Circuits and Diagrams-Electronic Projects and Design
    http://www.circuitstoday.com/10-minute-timer-circuit

Sürgülü swiç ile zaman ayarını nasıl ekleyeceğiz, o lazım.

Yardım ederseniz devreyi (PCB) çizip burada aynı başlık altından ya da yeni başlık açıp paylaşabilirim.

İki transistörlü flip flop devresini de bu için uyarlamak istiyorum. Her iki devre için yardım edebilir misiniz?

Şimdiden teşekkür ederim.

• Switcin konumuna göre 3 ayrı kondansatör çıkışı olabilir mesela.

1. Konumda 1500uf
    2.konumda 2000uf
    3.konumda 3000uf ,,,, değerler tamamen örnek tabi. Çünkü 555'de kondansatör kapasitesi arttıkça çıkışı açık tutuma süresi artıyordu diye hatırlıyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

Switcin konumuna göre 3 ayrı kondansatör çıkışı olabilir mesela.

1. Konumda 1500uf
    2.konumda 2000uf
    3.konumda 3000uf ,,,, değerler tamamen örnek tabi. Çünkü 555'de kondansatör kapasitesi arttıkça çıkışı açık tutuma süresi artıyordu diye hatırlıyorum
    Aynen. Ama hangi kapasitörde ne kadar bekleyeceğini yaklaşık olarak bilirsek, devredeki trimpotlu kısmı ayrı ayrı yapıp anahtara uygulayabiliriz.

İşi bilen abiler bekleniyor...

EDİT: devre 10 dakika timer devresiymiş. sanırım süreyi ayarlayan kapasitör C2.

C2 10dk için 150uF ise, 30 dakika, 60 dakika ve 120 dakika için ne olmalıdır?... Desek birinci sorunu çözeriz. Daha sonra bunları anahtara bağlarız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 29 Şubat 2020; 15:32:43 >

• www.ohmslawcalculator.com
    555 (NE555) Astable Circuit Calculator
    http://www.ohmslawcalculator.com/555-astable-calculator

30dk=1800sn

C=1000uF
    R1=2M7
    R2=10K
    1H=3600sn

C=1000uF
    R1=5M1
    R2=10K
    2H=7200sn ~6900sn
    C=1000uF
    R1=10M
    R2=10K
    daha hassas değerler ayarlanabilir

• enrgrup kullanıcısına yanıt
    Allah razı olsun.

Ya da inanmıyorsanız teşekkürler varolun.
  • amin Allah cümlemizden razı olsun. kolay gelsin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Allah razı olsun.

Ya da inanmıyorsanız teşekkürler varolun.
    Konu dışında takılmanın zararları

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu konuyla zamanında çok uğraştım, bir dolmuş durağında kullanılmak üzere yerine göre 15 dk yerine göre 20 dk zamanlama yapacak bir ikaz sistemi kurmamı istediler. Aklıma en kolay 555 timer devresi yapmak geldi. Hesaplama programları ile istenen kapasitör ve direnç değerleri bulunuyor evet buraya kadar sorun yok. Fakat iş devreyi aktif etmeye gelince elimde patladı. Süre uzadıkça kapasitör aktivite tutarlılığı bozuluyor. 15 dk bir çıkış vermesi gereken devre kimi zaman 8-9 kimi zaman 17-18 dk lara çıkan tutarsızlıklar gösterdi. Özel kapasitörler kullanılması gerektiğini söyleyenler oldu, süreyi 10da 1e düşürüp 10. pinden çıkış almak uzere 4017 tetiklemeyi tavsiye edenler oldu veya en kolayının pic programlamak olacağını ifade edenler oldu çevremde.

Velhasıl işin sadece 555 ile neredeyse imkansız.
    Pic programlamak en kestirme çözüm.
    İlla analog olacaksa ikinci bir sayıcı entegre ile çalışmak da mantıklı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 29 Şubat 2020; 20:39:40 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• elektrikli fırın timerları tam olarak da bu iş için....
    4040 entegresi frekans divider olarak uygun uçları ullanılacak. 0.5saat 1 saat 2 saat yani 1 2 4 orantılı. Hatta 4040 entegresnin tüm uçları kullanılarak sadece 3 orn değil birçok oran elde edilebilir.

İlle de pot ile olucaksa, 3 transistör beyi bu pottan beslnir ve pot değeri transistörleri aktifleştirir. Aynı anda 3 transistör de aktif olur ve ya sadece tanesi.
  • Bahsettiğim uğraşım ile ilgili zamanında açtığım konuyu buldum

Yıl 2013 müş, buyrun...

https://forum.donanimhaber.com/ic-555-timer-entegresi-kararsiz-calisiyor-yardim--83497584-2

• mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    4017 ye yönelik konum da vardı ama yazmak istemedim. CD4040 dururken bu konuda 4017 gerekli mi sizce?
  • karafetva K kullanıcısına yanıt
    Mesajımda 4017 yi zamanında bana çözüm olarak sunulan bir entegre olarak zikrettim asıl tavsiyem ise mesajın sonunda uygun bir sayıcı (counter/divider) entegre şeklinde. 4000 serisi entegrelerden bu projeye en uygun olanı kullanılabilir.

• Şöğle bir devre var işinize yararmı bilmem bir inceleyin istersenizhttps://www.uydudoktoru.com/threads/repeating-timer-tekrarlayan-zamanlayici-devresi.31168/
  • Merhaba 90numara

İlk önce verdiğin linkdeki şema üzerinden kısa bir açıklama yazayım.

Bu devrede zaman hesabını kısaca şu şekilde yapabilirsin.
    Monostable kullanılan 555 için zaman hesabı yaklaşık olarak aşağıdaki formül ile hesaplanır.

t=1.1*R*C

Burada;
    t: saniye cinsinden süreyi verir
    R: birimi ohm (verdiğin devrede R5+R4 ün toplamı trimpotun konumuna göre tabi)
    C: birimi farad (verdiğin şemadaki C2 kapasitörü)

Bu yazdıklarımı aşağıdaki linkdeki datasheetin 17. sayfasında altta "Figure22. SequentialTimerCircuit" ile gösterin çizim ve devamında 18. sayfada bunun formülü ve çıkış grafikleri var. Burada peş peşe bağlı ve bir birini tetikleyen bir zamanlayıcı örneği verilmiş. Aslında senin verdiğin şemandaki çizimin kaskat bağlanarak yeni bir uygulama örneği gösterilmiş.

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ne555.pdf

İlve olarak: R ve C (direnç - kapasitör) ile oluşturulan zamanlama devrelerinde hassasiyet belirli toleranslar dahilinde mümkün olur. Bu hassasiyet aslında oransal olarak değişmez fakat süreyi uzattığımızda bizim algımızda artmış gibi algılanır. Bu cümleyi 555 i referans alıp şöyle örneklendirebiliriz.

Kullandığımız standart dirençlerin +-%5, kapasitörlerin +-%10 tolareranları vardır.
    Malzemelerin toleranslarının max değişim miktarını aldığımızda sistem çıkışına etkisi yaklaşık %15 olacaktır. Bununda zamanlamaya etkisi

1 saniyelik bir uygulamada +-150ms
    60 dakikada +-9 dakika hata/sapma
    ... gibi olacaktır.

Özetle hasas, tekrarlanabilir ve her şartta / üründe öngörülebilir bir kesinlik isteniyorsa RC kullanılan zamanlama devrelerinden uzak durulması gerekmektedir.

Veya hassas bir zamanlamaya ihtiyaç yoksa ekonomik ve basit bir yöntem olarak tabiki kullanılabilir.

Seçime; uygulamaya, eldeki imkanlara ve ihtiyaçlara göre karar verilir.

Sorduğun sorunun cevabını zaten yukarıdaki arkadaşlarda vermişler, benim cevabım birazda işin teorisini anlatır şekilde oldu.

İyi pazarlar.
    Tabi pazar günündeysen

• Arkadaşlar yorumlarınızı baktım ve değerlendirdim. Ama anlamadığım bir durum var: Merdiven otomatiği devresini biliyorsunuz. PIR sensörlüler yaygınlaşsa da hala çoğu binada kullanılıyor. Bunu ayar potunu atıyorum 1dk ya ayarlıyorsun, ufak bir hata payı ile o saniyede söndürüyor.

Şimdi anlamadığım, zaman aralığı büyüdükçe mi tutarlılık bozuluyor?

Ben size kısaca şöyle fikrimi bir açayım, sırrım bozulursa da bozulsun.

Daha evvel güvenlik görevlisi olarak çalıştım.

Güvenlik görevlilerinin bazılarının devriye görevi vardır. Yaya halde bulundukları bölgeyi devriye gezerler. Bazı yerlerde özel güvenlikler bu devriye görevlerini aksatırlar. Amirleri de görevlerini aksatıp aksatmadıklarını denetlemek için iki saat kamera kayıtlarına bakmak zorunda kalır. ileri sar, geri sar, uğraştırıcı iştir. Kendilerini denetlemeye gittiklerinde de bölgelerinde devriye gezip gezmediğinden emin olamazlar.

Bu timer cihazından birkaç tane, görevli kişinin geçiş güzergahına yerleştirilir. Cihaz, pille de çalışabilmektedir; böylelikle elektrik kesintilerinden etkilenmez.

Görevli güvenlik, güzergahı üzerinden saatte bir geçerek cihazların düğmelerine basarak YEŞİL yanmalarını sağlar.

Böylelikle ilgili amir, gerek kameradan, gerekse denetime gittiğinde cihazlara bakar ve görevlinin bölgeyi gezip gezmediğini bu cihazların yeşil mi kırmızı mı yandığından anlar...

İşte arkadaşlar senaryo bu.

Bu cihazlardan yapıp satar mıyım diye düşündüm. Şayet gerekli hassasiyeti sağlayamazsak, ki sağlayamazsın diyorsunuz, bu iş yatar.

Programlama işine girme şansım yok. hem bilgim yok, hem de cihazın birim maliyeti astronomik boyutlara fırlar.

Bu nedenle analog bir cihaz yapmalıyım.

Aslında monostable flip flop ile bu iş yapılabiliyor ama zamanın uzaması bahsettiğinize göre zamanlama hatasına neden oluyormuş.

Bilemiyorum...

aşağıdaki resimde olayı daha anlaşılır hale getirdim:

Özel Amaçlı Timer Devresi - Yardım

koyu oklar görevlinin kontrol bölgesidir. her geçtiği yerde cihazın butonuna basarak "durum normal" mesajı vermektedir amirine.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KendiİsteğiyleAyrıldı -- 1 Mart 2020; 11:21:59 >

• Olmaz demiyoruz 90numara. Bu tekniğin doğasında olan toleranslara dikkat çekiyoruz. Bu toleranslardaki sapmalar uygulamada sorun olmayacaksa basit ve pratik bir yöntem. Birde yaptığın 2 devredeki potu aynı konuma ayarlasan bile birisi 10 dakika diğeri belki 9 dakika çalışacak, belki aynı çalışacak veya fark çok daha az olacak.

Bundan emin olmak için malzemelerin max toleranslarına göre hesap yapıp garanti olarak içinde kalacağımız zaman aralığını hesaplıyoruz. Bu aralık içerisinde herhangi bir değer ihtiyacımızı karşılıyorsa sorun yok demektir.

Diğer bir öneri, imal edilen her devreyi kalibre etmek. Kısa zamanlama devrelerinde pratik yöntem direnci/ trimpotu ayarlanarak zamanı osiloskop ile ölçmek, tabi imkanınız varsa.

Uzun zamanlamalarda bu süreyi osiloskop ile ölçmeniz pratik değildir, ayrıca sonucu görmnek ayarladığınız süre kadar beklemeniz gerekecektir. Direnci yeniden ayarla oldumu diye tekrar kalibrasyonu başlat 10 dakika bekle, olduysa şansına olmadıysa bir 10 dakika daha...

• quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Olmaz demiyoruz 90numara. Bu tekniğin doğasında olan toleranslara dikkat çekiyoruz. Bu toleranslardaki sapmalar uygulamada sorun olmayacaksa basit ve pratik bir yöntem. Birde yaptığın 2 devredeki potu aynı konuma ayarlasan bile birisi 10 dakika diğeri belki 9 dakika çalışacak, belki aynı çalışacak veya fark çok daha az olacak.

Bundan emin olmak için malzemelerin max toleranslarına göre hesap yapıp garanti olarak içinde kalacağımız zaman aralığını hesaplıyoruz. Bu aralık içerisinde herhangi bir değer ihtiyacımızı karşılıyorsa sorun yok demektir.

Diğer bir öneri, imal edilen her devreyi kalibre etmek. Kısa zamanlama devrelerinde pratik yöntem direnci/ trimpotu ayarlanarak zamanı osiloskop ile ölçmek, tabi imkanınız varsa.

Uzun zamanlamalarda bu süreyi osiloskop ile ölçmeniz pratik değildir, ayrıca sonucu görmnek ayarladığınız süre kadar beklemeniz gerekecektir. Direnci yeniden ayarla oldumu diye tekrar kalibrasyonu başlat 10 dakika bekle, olduysa şansına olmadıysa bir 10 dakika daha...
    quote:

ayrıca sonucu görmnek ayarladığınız süre kadar beklemeniz gerekecektir. Direnci yeniden ayarla oldumu diye tekrar kalibrasyonu başlat 10 dakika bekle, olduysa şansına olmadıysa bir 10 dakika daha...

ŞRAAAK

Bunu düşünmemiştim. Tabi ki her cihazı kalibre etmek gerekecek. Çok turlu pot bile kullansam, her cihazın ayarını yapıp uygun süreyi belirlesem bile her seferinde aynı süremi geçiyor diye tekrar tekrar basmak gerekecek...

Bu işi ekonomik yapmaya çalışmak zaman kaybettiriyor.

Hassas yapıp ekonomiyi boşvermek zaman kazandırıyor, ama birim fiyat yükselirse kimseye satamıyorum.

Ne yapayım şimdi vaz mı geçeyim acaba...

• Vaz geçmeye karar vermeden önce aslında küçük bir analiz yapmak gerekir.
    - Ürünün satış fiyatını siz ve piyasa şartları belirler, siz üretim maliyeti ile ilgili bir rakam belirledinizmi?
    İmali, testleri, kutusu, baskısı, ambalajı...vb. Sadece elektronik devrenin maliyetine odaklanırsanız yanılırsınız. Seçeneklerden birisi, ürün son halini alıncaya kadarki süreçlerde çeşitli optimizasyonlar yapılarak yine hedef maliyetlerin altında çözüm bulunabilir.

- Diğer husus, siz veya ben bildiğimiz/sahip olduğunuz bilgiye/imkanlara göre en uygun çözümü uygulamak istiyoruz. Bir bakımada haklısınız doğru bir yaklaşım. Fakat problemin daha uygun çözümleri bilgi ve tecrübe sınırlarımızın dışında da olabilir. Bu gibi durumda bir bilene/forma vb. sormak gerekir. Zaten bunu forumda konu açarak yapıyorsunuz bu kısmı atlıyorum. Diğeri ise bilmediğimiz farklı platform, komponent, yazılım...vb şeyleri öğrenmek içinde çaba sarf etmek gerekiyor. Belki başlarda bu tecrübeleri kazanmak zamanımıza ve dökülen saçlarımıza mal olacak, her yeni öğrendiğimiz şey, üst üste koyulan tuğlalar gibi büyüyecek ve sonraki işlerde çok fazla faydasını göreceksiniz.

Malum çok çeşitli programlanabilir mcu ve platformlar var. Fiyat konusunda çok ekonomik olan ELAN serisi mcuların varlığından haberdarım, fakat kullanımı konusunda bir fikir sahibi değilim. Böyle fiyat konusunda çok düşük bir proje olsa büyük ihtimal bu tip mcuların nasıl kullanıldığı ile ilgli araştırmalara girerdim.

Örneğin:
    https://www.direnc.net/
    EM78P173NSO14J 8-Bit SMD Mikrodenetleyici Uygun Fiyatıyla Satın Al - Direnc.net®
    https://www.direnc.net/em78p173nso14j-smd-mikrodenetleyici

Bu işlemci KDV dahil 1,62 TL

Dokümanını hızlıca inceledim dahili RC osilatörü var %4 toleranslı. 555 li yapıda kabaca %15 di. %4 hassasiyet yeterli gelmezse 75 kuruşa kristal ve bir iki pF nF kapasitör ile hassasiyet problemi çözülebilir.

Bu seri işlemcileri kullanmadım, sadece yukarıda anlatmaya çalıştığım olaya örnek teşkil etmesi için bu ürünü örnek gösterdim.

Soru soran, insanlara yardımcı olmaya çalışan bir yapınız var, bu işler ile uğraşmayı seviyorsunuz size tavsiyem yazılım işlerine ufakta olsa bulaşmanız, çok faydasınız görürsünüz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.