Şimdi Ara

Ötv'siz Araç Sahibini Kaybettik Şimdi İzlememiz Gereken Yol Nedir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
2
Favori
37.688
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1 sene önce konu açmıştık burda ötv'siz araç tavsiyeleri için belki hatırlayan vardır tavsiyelerinizle yola çıkmıştık yine sizden tavsiye almak için konu açma gereği duydum yaklaşık 1 hafta önce ötv'siz araç sahibi kişiyi kaybettik 5 mirasçısı vardı konuştuk 4 tanesi araba hakkında feragat verdi noterde araç sahibi kişinin üzerine kayıtlı araba hariç başka bir şeyi yoktu bu durumda bizde ötv ödememiz gerektiğini söylediler pek anlamadım şuan napmamız gerek arabayı üstümüze alırsaık ötv mi ödemek durumunda kalıcaz

http://forum.donanimhaber.com/m_80189910/tm.htm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DreDre -- 1 Eylül 2014; 22:42:08 >

Yolu tam bilmiyorum ama varisleriden onay aliyorsunuz ve arac size kaliyor toplam 5 senede satmazsaniz sorun yok.

Birinci derecenseniz odemeniz gerekmiyor. Bir yerden belge alinmasi laizm. Yarin ofiste bir bakar , bulabilirsem yazarim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jonywayt -- 1 Eylül 2014; 22:39:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: jonywayt

Oncelikle Basiniz sagolsun. Mekani cennet olsun.

Yolu tam bilmiyorum ama varisleriden onay aliyorsunuz ve arac size kaliyor toplam 5 senede satmazsaniz sorun yok.

Birinci derecenseniz odemeniz gerekmiyor. Bir yerden belge alinmasi laizm. Yarin ofiste bir bakar , bulabilirsem yazarim.

teşekkür ederim kardeşim

diğer 4 varisden onay aldık feragatı için araç babaannemin üstüne kayıtlıydı babamın üstüne alıcaz 1. derecedeb yani ama babaannem üstüne araçtan başka bişey yoktu o nedenle ötv ödenmesi gerek diye okudum

bide hisseli arsası var onun bi yararı olur mu

Orijinalden alıntı: solwied

quote:

Orijinalden alıntı: jonywayt

Oncelikle Basiniz sagolsun. Mekani cennet olsun.

teşekkür ederim kardeşim

diğer 4 varisden onay aldık feragatı için araç babaannemin üstüne kayıtlıydı babamın üstüne alıcaz 1. derecedeb yani ama babaannem üstüne araçtan başka bişey yoktu o nedenle ötv ödenmesi gerek diye okudum

bide hisseli arsası var onun bi yararı olur mu

Zor bır ıhtımal . Elınde baska bısı yok durumu.

Kımse yamazsa yarın hallederız

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• jonywayt J kullanıcısına yanıt
    pek yazıcak gibi durmuyolar

yardım edebilirseniz sevinirim gerçekten

Orijinalden alıntı: fujer

Valla benimde net bilgim yok yanan yanlış bilgi vermeyelim ama yarın araştırıp mutlaka bişeyler yazarım.
    Neticede bende ötv.siz araç almak üzereyim benim başıma da gelebilir...

sağol kardeşim alırken bi hata yaptık hata dediğim tam olarak araştırmadan almıştık aslında bu durum pek aklımıza gelmemişti keşke iyice araştırma yapsaymışsız diyorum
  • Arac sahibi vefat etse bile 5 yil oncesinde satmak istetseniz otv odemek zorundasiniz. Ancak mirascilardan feragat aldiktan sonra arac sizin olur. 5 yil sorunsuz kullanabikir 5 yil sonunda otv odemeden normal piyasaya gore satabilirsiniz. Sonuc olarak 5 yil bekliceksiniz yada otv odeyereke satacaksibiz.

• Açtığın konuya hemen cevap alamayınca millete fırça atmak için aportta bekliyorsun galiba.! Bu soruna cevap alabilmek için buraya yazacağına Googla yazsaydın şimdiye kadar öğrenirdin. Rica ederek davranırsan her zaman sağlıklı sonuç alırsın.

%90 Üzeri Alınan Aracın Sahibi 5 Yıl Dolmadan Vefat Ederse İzlenecek Yol

Detay 1 :
    Arkadaşlar! Bu konuyu yazarken içim burkularak yazıyorum ama ölüm Allah'ın emri. Allah herkese uzun ve kaliteli bir hayat vermesi temennisi ile vefat eden engelli kişinin üzerine kayıtlı ÖTV muafiyetli aracın devri ile ilgili işlemleri yazacağım.

1. Vefat eden kişinin nüfus kayıtlarına vefat ettiğine dair bilginin düşmesi beklenir (1-7 gün arası),
    2. Ölüm bilgisi nüfusa geldikten sonra nüfustan 3-4 adet vukuatlı nüfus kayıt örneği alınır, (30 dakika)
    3. Notere; elinizde nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi (hastaneden alınan) ve vasilerin tamanı (nüfus cüzdanları ile) verasetname çıkartmak için başvurur, (1-2 saat)
    4. Verasetname, ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile ilgili aracın kaydının olduğu vergi dairesine başvuru yapılır, varislerin borcunun olmadığı sistemden kontrol edilir, (1-2 saat)
    5. Vergi dairesinde borcunuzun olmadığı anlaşılınca aracın ruhsat bilgileri ve belgeler ilgili yerdeki takdir komisyonuna vergi dairesi tarafından gönderilir, (küçük yerleşimlerde 1 ay sürebilir)
    6. 1 ay bekleme esnasında ara sıra vergi dairesine takdir komisyonunun cevabı gelip gelmediği sorulur. Gelen cevap doğrultusunda vergi dairesine başvuru yapılır ve aracın veraset ve intikalinde hiçbir mahsur olmadığına dair yazı alınır, (30 dakika)
    7. Notere bütün varislerle birlikte tüm belgeler ile TEK KİŞİ ÜZERİNE FERAGAT yazısı için başvuru yapılır, (1-2 saat) (NOT: BU MADDE BİRDEN FAZLA VARİS VAR VE TEK VARİSİN ÜZERİNE ARAÇ KAYIT YAPTIRILMAK İSTENİYORSA GEÇERLİDİR)
    8. Herhangi bir sigortacıya giderek konu anlatılır ve 2 basılı form doldurulur, (30 dakika)
    9. Alınan feragat yazısı, vergi dairesinden alınan son yazı, ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, sigortacının doldurduğu formlar ve ruhsat ile üzerine alış yapılacak VARİSİN adres kaydının olduğu ilgili il veya ilçe trafik emniyetine başvuru yapılır, (1-2 saat)
    10. İşlemlerin sisteme kaydından 30 dakika sonra aracın yeni sigortası için sigortacıya gidilir, (1 saat)
    11. Alınan sigorta belgesi ile tekrar il- ilçe trafik emniyete gidilir ve yeni ruhsat alınır. (5 dakika)

Biraz karışık oldu ama çoğu kişinin aklındaki sorulara cevap bulabileceğini sanıyorum. Bu yazdıklarım aracın tek varisin üzerine alınması ve ÖTV ödemeden devir işlemleri ile ilgilidir. Eğer mirasçılardan başkasına satacak iseniz ÖTV ödemek zorunda kalacaksınızdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi novinovi -- 2 Eylül 2014; 11:19:30 >

• 5 yıl içinde satılırsa diğer dört varisin payına düşen ötv nin ödenmesi gerekir
    yani ötv tutarının 4/5 inin

Orijinalden alıntı: novinovi

Açtığın konuya hemen cevap alamayınca millete fırça atmak için aportta bekliyorsun galiba.! Bu soruna cevap alabilmek için buraya yazacağına Googla yazsaydın şimdiye kadar öğrenirdin. Rica ederek davranırsan her zaman sağlıklı sonuç alırsın.

%90 Üzeri Alınan Aracın Sahibi 5 Yıl Dolmadan Vefat Ederse İzlenecek Yol

Detay 1 :
    Arkadaşlar! Bu konuyu yazarken içim burkularak yazıyorum ama ölüm Allah'ın emri. Allah herkese uzun ve kaliteli bir hayat vermesi temennisi ile vefat eden engelli kişinin üzerine kayıtlı ÖTV muafiyetli aracın devri ile ilgili işlemleri yazacağım.

1. Vefat eden kişinin nüfus kayıtlarına vefat ettiğine dair bilginin düşmesi beklenir (1-7 gün arası),
    2. Ölüm bilgisi nüfusa geldikten sonra nüfustan 3-4 adet vukuatlı nüfus kayıt örneği alınır, (30 dakika)
    3. Notere; elinizde nüfus kayıt örneği, ölüm belgesi (hastaneden alınan) ve vasilerin tamanı (nüfus cüzdanları ile) verasetname çıkartmak için başvurur, (1-2 saat)
    4. Verasetname, ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği ile ilgili aracın kaydının olduğu vergi dairesine başvuru yapılır, varislerin borcunun olmadığı sistemden kontrol edilir, (1-2 saat)
    5. Vergi dairesinde borcunuzun olmadığı anlaşılınca aracın ruhsat bilgileri ve belgeler ilgili yerdeki takdir komisyonuna vergi dairesi tarafından gönderilir, (küçük yerleşimlerde 1 ay sürebilir)
    6. 1 ay bekleme esnasında ara sıra vergi dairesine takdir komisyonunun cevabı gelip gelmediği sorulur. Gelen cevap doğrultusunda vergi dairesine başvuru yapılır ve aracın veraset ve intikalinde hiçbir mahsur olmadığına dair yazı alınır, (30 dakika)
    7. Notere bütün varislerle birlikte tüm belgeler ile TEK KİŞİ ÜZERİNE FERAGAT yazısı için başvuru yapılır, (1-2 saat) (NOT: BU MADDE BİRDEN FAZLA VARİS VAR VE TEK VARİSİN ÜZERİNE ARAÇ KAYIT YAPTIRILMAK İSTENİYORSA GEÇERLİDİR)
    8. Herhangi bir sigortacıya giderek konu anlatılır ve 2 basılı form doldurulur, (30 dakika)
    9. Alınan feragat yazısı, vergi dairesinden alınan son yazı, ölüm belgesi, nüfus kayıt örneği, sigortacının doldurduğu formlar ve ruhsat ile üzerine alış yapılacak VARİSİN adres kaydının olduğu ilgili il veya ilçe trafik emniyetine başvuru yapılır, (1-2 saat)
    10. İşlemlerin sisteme kaydından 30 dakika sonra aracın yeni sigortası için sigortacıya gidilir, (1 saat)
    11. Alınan sigorta belgesi ile tekrar il- ilçe trafik emniyete gidilir ve yeni ruhsat alınır. (5 dakika)

Biraz karışık oldu ama çoğu kişinin aklındaki sorulara cevap bulabileceğini sanıyorum. Bu yazdıklarım aracın tek varisin üzerine alınması ve ÖTV ödemeden devir işlemleri ile ilgilidir. Eğer mirasçılardan başkasına satacak iseniz ÖTV ödemek zorunda kalacaksınızdır.

kardeşim benim amacım fırça atmak değildi onu belirtiyim öncelikle ayrıca koşa koşa buraya konuda açmadım internette bu durumla ilgili 2010 açılan konular var bu sürede kaç yasa değişti emin olamadım güncel konularda yeterli bilgi bulamadım güzel bi bilgi vermişsin ama benim birde ufak bir detay sorum vardı

quote:

f) Veraset Yoluyla Sadece İstisnadan Yararlanılan Aracın İntikal Etmesi
    Muristen mirasçılara sadece bir aracın intikal etmiş olması, bundan başka mirasçılara intikal etmiş başka bir mal bulunmaması halinde, aracın miras hisselerinin tek bir mirasçıya devredilmesinin, devralan mirasçı açısından (kendi miras hissesine karşılık gelen kısmı hariç olmak üzere) "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu işlemin, bir ivaz karşılığında yapılmasının satım, ivazsız olarak yapılmasının ise bağış olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde satım veya bağış olarak gerçekleşen devir işleminde Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi kapsamında ÖTV uygulanması gerekecektir. Ancak muristen mirasçılara intikal etmiş olan terekenin birden fazla mal veya haktan ibaret olması halinde, diğer mirasçıların lehine miras hakkından feragatini gösteren belgenin ibrazı şartıyla istisnadan yararlanılmış olan aracın lehine feragat edilen mirasçıya intikalinin, "veraset yoluyla intikal" olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmaktadır. Bu durumda istisnadan yararlanılan aracın bu şekilde varise intikali ve murisin istisnadan yararlandığı tarihten itibaren 5 yıllık sürenin bitimine kadar varis adına kayıt ve tescilli kaldıktan sonra satışında da ÖTV uygulanmayacaktır.

burda demek istiyo ki araç sahibinin üzerine başka bir mal varlığı yoksa ötv ödenir şeklinde yorumladım ben bunu

• Basiniz sagolsun hocam

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle başınız sağolsun. Alttaki alıntıdan anladığım şu: Eğer vefat eden kişinin üstünde bahsi geçen araç dışında bir mal varlığı yoksa, yani her varise verilebilecek bir miras yoksa bu araç herkese paylaştırılmak zorunda. Aracın bir kişinin üstüne yapılması için diğer varislerin paylarından vazgeçmeleri gerekmekte ve bu durum satış veya bağış adı altında yapılabilmekte. Her iki durumda da aracı alan kişinin ötv ödemesi gerekmekteymiş. Yani sizin aracın ötv'sini ödemeniz gerekecek eğer kalan mirasta diğer varislere verilecek bir şey yoksa.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cesc_ -- 2 Eylül 2014; 14:25:34 >

diğer 4 varis feragat etti araba üzerinden hocam peki her varisin mi pay alması gerekiyo yoksa 4 ünden 1 inede birşey düşse yeterli mi mesela arsayı o kişi alsa
  • Hocam bu konularda pek bilgili değilim ancak, bizim miras olaylarından hatırladığım kadarıyla herkese verilebilecek ayrı bir kalem (yani araba, ev, arsa vs) yoksa olanlar herkesin üstüne ortak yapılıyor. Veya aralarında anlaşıp, haklarından feragat edip 1-2 kişinin üstüne yapılıyor. Bu durumda da arsa ya paylaştırılacak ya da diğerleri feragat edecek hakkından bir kişi alacak. Ancak arsada ötv olmadığı için herhangi bir ödeme gerekmeyecek. Ama araba durumunda ötv yüzünden ötv ödemesi çıkıyor ortaya diğer varisler haklarından feragat etse bile. Dediğim gibi kesin emin değilim, yazan şeylerden ve tecrübelerimden bu yorumu yapıyorum. Zaten sizin verdiğiniz f maddesinde de bunu söylüyor. Yine de bir avukata danışmanız en iyisi bu konuda.

Bu yazdıklarım aracın tek varisin üzerine alınması ve ÖTV ödemeden devir işlemleri ile ilgilidir. Eğer mirasçılardan başkasına satacak iseniz ÖTV ödemek zorunda kalacaksınızdır.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.