Şimdi Ara

ÖTV düzenlemesi Meclis'ten geçti: İşte yapılacak değişiklikler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
111
Cevap
0
Favori
9.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
31 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ÖTV düzenlemesi Meclis'ten geçti: İşte yapılacak değişiklikler

Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyen önemli bir yasal düzenleme, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. "Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", başta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olmak üzere birçok alanda dikkat çeken değişiklikler içeriyor. Özellikle binek otomobillerin vergilendirilmesinde kapsamlı bir dönüşüm öngörülüyor.

ÖTV'de %80 altı dilimler tarih oluyor

Teklifin en çarpıcı bölümü, içten yanmalı motorlu ve hibrit binek otomobillerde geçerli olan ÖTV matrahlarının yeniden şekillendirilmesi oldu. Yapılacak değişiklikle birlikte, motor silindir hacmi ve elektrik motor gücüne göre vergi oranları artık %80 ile %220 arasında değişebilecek. Böylece, mevcut durumda %45 olan ÖTV alt sınırı yeni haliyle %80 olacak.

ÖTV düzenlemesi Meclis'ten geçti: İşte yapılacak değişiklikler

Arazi Taşıtlarına %50 ÖTV

Kamyonet tipi arazi araçlarına (azami 3.500 kilogram taşıma kapasiteli) yönelik ÖTV oranındaki artış da dikkat çekici. Yeni düzenlemeyle bu araçlar için uygulanan oran %4'ten %50'ye çıkarılacak. Buradaki ÖTV artışından 14 milyar liralık gelir bekleniyor. 

Cumhurbaşkanına geniş yetki

Düzenlemede Cumhurbaşkanına verilen yetkiler de dikkat çekici. Buna göre Cumhurbaşkanı, belirlenen ÖTV oranlarını sıfıra indirme veya üç katına kadar artırma yetkisine sahip olacak. Ayrıca motor hacmi, elektrikli menzil ve batarya kapasitesine göre farklı vergi oranları belirleme konusunda da yetkili olacak.

Yerli katkı oranı en az yüzde 40 olan binek otomobiller ile kamyon, kamyonet, kamyonet grubunda yer alan arazi taşıtları ve motosikletlerin, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı tarafından milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçlarında kullanılmak üzere ilk satın alımları ÖTV'den muaf tutulacak.

Komisyondan geçen teklifin, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor. Yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte otomotiv piyasasında hem fiyatlandırma hem de tüketici tercihleri açısından önemli değişiklikler gündeme gelecek.

Kaynak:https://m.haberturk.com/otv-duzenlemesi-meclis-plan-ve-butce-komisyonu-nda-kabul-edildi-3802271-ekonomi

• 2002 yılında %27 ile başladı ötv kazığı. Baktılar ses çıkartan yok ha bire arttırdılar ve %80 e kadar dayadılar. Şimdi %80 nin altını komple silerek yeni bir sayfa açtılar. Benim bu hikayeden anladığım %27 ile %80 arasındaki süreci şimdi de %80 ile %220 arasında göreceğiz. Gereken tepki verilmediği sürece ufak ufak arttırmaya başlayacaklar.
    Yapıştııırrr..
    Ses çıkaran niye yok? Çünkü arabası olan her vatandaş ötv artınca arabasının değerinin arttığını ve kar ettiğini düşünüyor. Sadece günü kurtardığının farkında değil. Aracını satıp sıfır bir araba almaya kalktığında gözüne ışık tutulmuş devşan gibi kalıyor
    Yapmayın hocam... Bu söylediğinize kendiniz inanıyor musunuz? Devlet sağlığımızı düşünüyor olsaydı piyasada pestisitli meyve sebzeler kol geziyor olmazdı. Her yerde sigara içiliyor olmazdı. Çoluk çocuk bir metro girişine, otobüs durağına gidin... Gidin de sağlığı görün. Bu söylediğiniz verginin kılıfı olur ancak.

Satın aldığınız 1 aracın karşılığı olarak minimum 1 araç kadar vergi vermek bence akıl tutulmasından başka birşey değil. Ben bu verginin karşılığını olarak ne alıyorum peki? Gelirimin %35-40'ını vergi olarak devlete veriyorum, aldığım araç kadar devlete vergi veriyorum, yakıt/elektrik.. satın aldığım herşey için devlete vergi veriyorum. Geçtiğim yol için devlete para ödüyorum. Sonra deprem vergisi zart vergisi zurt vergisi derken, ah o da ne deprem vergileri ortada yok, devlet iban atıyor, para istiyor. Tefeciden borç alıp ödemesem bu kadar beni sömürmez!

Günün sonunda çocuklarımızı astronomik rakamlarla özel okula göndermek zorunda bırakılıyoruz, devlet hastanelerinde randevu bulmaya çalışıp bulursak 5dk da çözüm bulmaya çalışıyoruz.

Kusura bakmayın hocam, kanser eden egzoz gazı değil, devletin vatandaşına yaptığı zulüm... Dolayısıyla ironi yaptığınızı umuyorum.
  • Ford rangerların da işi biter

• dr20mouse kullanıcısına yanıt

% kaçtı önceden

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sevgili editör yapılacak değişiklikler son günlerde çok fazla habere konu oldu heryerde bu mevzu konuşuldu başlıkta sanki detay varmış gibi yazmışsınız ama detayın d'si yok, yahu şu başlıkları düzenlerken biraz elinizi vicdanınıza koyun...

• Zamcıktır o,

güncelleme olsa duramassın

• Elektrikli araçlar zamlanacak galiba yüzde 10a girip 1.300.000 olanlar 2 den aşağı olmaz gibi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Umarım 2. Fil i de verir

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 2002 yılında %27 ile başladı ötv kazığı. Baktılar ses çıkartan yok ha bire arttırdılar ve %80 e kadar dayadılar. Şimdi %80 nin altını komple silerek yeni bir sayfa açtılar. Benim bu hikayeden anladığım %27 ile %80 arasındaki süreci şimdi de %80 ile %220 arasında göreceğiz. Gereken tepki verilmediği sürece ufak ufak arttırmaya başlayacaklar.
    Yapıştııırrr..

• Sahaya yansımamış... bunu zaten yapmamışlar mıydı...

Arazi araçlarının ucuz olması zaten mantıksızdı.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi harbi24 -- 26 Haziran 2025; 9:25:47 >
  • En üst sınır yüzde 80 in düzenlemesini eklerken en alt sınır 80 oldu. Ama bilmezler anlamazlar

• Bir gün bu ülkede herkes 1.0 motorlu stepway ya da Clio kullanacak. 2.0 motorlar hayaldi artık 1.4 ve 1.5 motorlar bile lüx olacak.

• Sifira indirme yetkisi dikkatimi cekti… Secime kadar bekleriz sifir araba almak icin ;)

Bayağıdır zaten böyleydi diye biliyordum ben sadece yasada olsun diye yaptılar herhalde az çok.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.