Şimdi Ara

Otomobil fiyatlari ne olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
558
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaslar. Malum dolar artti. Simdi bir yillik surede araba fiyatlari ne olur?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >



  • Ucuzlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Düşer

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • dolardan bize ne? sonuçta araba alırken dolar mı ödeme yapıyorsunuz? 

  • Nasil ama biraz acıklayabilir misiniz rica etsem? Ben bir yil sonra oturacağım evi almak istiyorum. Kiradayim su an. Bir tek arabam var honda civic 97 model. Biraz da dolar birikimim var. Onu satip dolarimi da satip model yukseltip bir yil sonra ev alacagim zaman satmak uzere bekleyim mi yoksa arabam da dolarim da dursun, bir yil sonra onlaro mi satip ev alayim, yoksa simdiden bir arti bir ev mi alayim yatirimlik, cok kafam karışık. Bu isleri iyi bilen birinin gorusune cok ihtiyacım var. Yardimci olursaniz minnettar kalırım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Hocam öncelikle Türkiye gibi bir ülkede hiç kimsenin yatırım tavsiyesinegöre hareket etmemeniz ilk tavsiyem olacaktır. ( benim aşağıda yapacağım analizi de bu bağlamda sadece bir fikir olarak değerlendirmenizi rica ediyorum).


    Öncelikle sanırım yukarıdaki arkadaşlar kinaye yapmışlar. Zira düşmeyeceğine kesin gözüyle bakıyorum.


    Durumu biraz daha net anlamak için önce mevcut yönetim şekline ve politikalara bakmak lazım.


    > Dolar neden bir de günde 1 tl ye kadar çıkan artışlara başladı ? Normal bir durum değil bu tabi ki. Daha doğrusu ekonomi bilimi için normal ama Türkiye şartlarında değildi. bunun sebebi aslında kurun uzun süredir baskılanmasıydı. enflasyonun artış oranından bile düşük dolar arıtışı zaten doların yapay bir şekilde tutulduğunun kanıtıydı aslında.


    > Muhtemelen bu artış Mehmet Şimşek 'in bakanlığı ile birlikte para politikalarındaki değişimden kaynaklı yaşanıyor. Ki bu doğru bir hamle, zira dolar açığını kapatmak için dışardan dolar gelmesi lazım, e dış piyasada 1 dolar 25-26 TL olarak değerlendirilirken siz 1 dolara Türkiye de 19-20 TL verirseniz dış yatırımcı niye zararına buraya gelsin. Elbette gelmez. Haliyle dışardan para akışını tekrar başlatmak isteyen hükümet doları serbest bıraktı, dış piyasa bakacak dolar olması gerektiği seviyede, bir de üstüne politika faizini biraz artırırsa MB, o zaman yatırım için mantıklı olmaya başlar. Keza CDS de buna göre düşer. Bu arada kulağa çok kötü geliyor doların artması ama ekonominin düzelmesi için bu gerekli bir şey. Yani önce piyasaya yalan söylemeyi bırakıp doları "gerçek" değeriyle kabul edeceksin. Ondan sonra ekonomi politikalarınla düşürmeye çalışacaksın. Daha doğrusu kendi paranın değerini artırmaya çalışacaksın.


    Şimdi gelelim Ne olur sorusuna, bizim Türk milleti her zaman mahallenin en akıllısı kendisi sandığı için. Doların arttığını gören ev ve araba sahipleri önce çatır çatır zam yapacaklar. Diyelim ki 2010 model x marka bir araç şuan piyasada 500.000 TL . Doların arttığını gören bu zeki arkadaşımız dolar her güncellendikçe arabasının fiyatını 510-520 530 diye artırıyor. Sonra diğer aynı araç sahipleri de diyor ki ya benim bundan ne eksiğim var, ben de artırırım. ve oldu mu sana x in piyasa değeri 600.000. Hadi 750.000 olsun daha da abartıyım.


    Şimdi 2 tane alıcımız olsun. Bunlardan biri ihtiyaç sahibi, hakkaten bir araba lazım adama ( yada yükseltme ihtiyacı var) diğeri de " gardaş araba piyasası yüne yükselecek al-sat işine girelim diyen sazan.


    Bu sazan grubu ne yapacak ? Daha önce yaptığı gibi , elindeki arabayı satacak ( yada varsa bir mitkar birikmiş onu kullancak) üstüne kredi çekecek ve 530 dan dalgayı yakalayıp arabanın fiyatının artmasını bekelyecek dimi ? Hah işte o öyle olmayacak. Çünkü artan ( ve artacak olan) banka faizleri yüzünden hem çok zor kredi alabilecek hem de alsa dahi faizi çok zor olacak. Dolayısıyla bu grup için işler çok zor. Ha devlet 0.99 dan kredi verse kendini satar boğazına kadar kredi çeker gene yapardı bunu, ama mb para kalmadı, devlet bankaları kredi vermek istemiyor. E özel bankalar da faizi kitlemek istiyor haliyle o düşük faizler hikaye oldu artık.


    İhtiyaç sahibi olana gelirsek, arabası varsa ne ala, yine zarar eder ama en azından kendi arabası da biraz değer kazandığı için daha korunaklı olur. Yoksa, araba alma şansı pek yok uzun bir süre


    Dolayısıyla, arabaların fiyatı düşmez, ama pazar çok daralacak. İnsanlar alamayınca araba fiyatları da sabitlenecek. Çünkü clio ya 1.750.000 TL yazmakla, 17.800.000 TL yazmak arasında iktisadi anlamda bir fark yok çünkü ikisi de satılmayacak. Haliyle gerçek satıcı ;satış fiyatını, en yüksek alıcının vereceği fiyatta tutmak zorunda kalacak.


    Gelelim ben olsam ne yapardım kısmına, benim gelirim Euro üzerinden olduğu için TL durumlarından çok fazla etkilenmiyorum. Ancak TL olsaydı 1 TL yi bile nakit olarak tutmazdım. Ev alabiliyorsam ev, araba alabiliyorsam araba, ikisini de alamıyorsam görece mantıklı olacak şekilde arazi vs alır parayı bir yere sabitlerdim bir nevi. Ha ev fiyatları düşebilir mi ? Evet düşebilir. Ama bu sizin zarar edeceğiniz anlamına gelmez. 2+1 ev 3.000.000 TL olsun. siz 3.000.000 u verip 2+1 alırken 4+1 ev de 5.000.000 olsun. Sizin evin fiyatı 2.000.000 a düşerse 4+1 in fiyatı 3.750.000-4.000.000 arasına düşer. Yani bir zararınız olmaz. Piyasa ileri yönde hareket ederken yüksek bedelli malın fiyat artışı yüksek , geri yönde giderken de düşüşü yüksek olur.





  • Enflansyonun yüksek olduğu ülkelerde her zaman borçlanmak kazandırır. Nakit avans olayı varken bol bol 1,36'dan çekip bir şeyler alırdık. Ev kredisi için aylarca beklemek yerine çekip parayı kullanabiliyorduk. Zaten ev kredileri de belirtilen rakamlar verilmiyordu satıcının düşük satış gösterme inadı yüzünden..

  • Çok çok teşekkür ediyorum hızlı ve iyi düşünülmüş iyi ifade edilmiş anlayabileceğim şekilde detaylı yazınız için. Elbette nihai kararı kendim vereceğim. Ama doğru bilgi edinmek benim için çok elzem bu dönemde.
    Bir kaç sorum olacak size:

    “530 dan dalgayı yakalayıp” derken 530 TL araba fiyatını mı kastediyorsunuz?
    “Yoksa, araba alma şansı pek yok uzun bir süre” derken bu süre nedir? Bir yılda araba fiyatı yükselmiş midir, düşmüş müdür? Hani bir yıl sonra kiraya oturduğum evimi almak ihtiyacım var ya. Bekar anneyim, çocuğum ve ben buradaki komşulara ve muhite alıştık, daha önce 3 defa kiradan taşındım zaten ve bunaldım artık kendimi bir yere ait hissedememekten, ailem de başka şehirde, Ankarada çalışmak zorundayım. Merkezi olmayan semtlerinde yaşayamam. Alamazsam benim için çok fena olacak☹Benim birikimimin yarısı dolarda yarısı da gram altın hesabında. “İnsanlar alamayınca araba fiyatları sabitlenecek” demişsiniz. O zaman bir yıl sonra ben oturduğum evimi alacağım sıralarda araba fiyatları dolar bazında düşmüş mü olur? TL bazında mı sabit kalır sizce?
    “2+1 ev 3.000.000 TL olsun. siz 3.000.000 u verip 2+1 alırken 4+1 ev de 5.000.000 olsun. Sizin evin fiyatı 2.000.000 a düşerse 4+1 in fiyatı 3.750.000-4.000.000 arasına düşer. Yani bir zararınız olmaz.” Bunu kendi durumum ile ilgili pek anlayamadım. Biraz daha açıklayabilir misiniz rica etsem?
    Benim bir evim yok su anda.
    Kirada otururyorum. Evim bir yil sonra satilacak. Ev sahibi kesin bilgi verdi.
    Ben bir yil sonraya hazirlik icin arabami satip araba mi alsam, yatirimlik 1+1 ev mi alsam, yoksa bi bir yil icinde dolar ve altinda kalmaya devam mi etsem bunu ogrenmeye ihtiyacim var.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • brkprlk35 kullanıcısına yanıt

    Aynen hocam, 1.36 ile kredi kartından nakit avans çektim ve elimdeki paraya ekleme yaparak 800'e araba aldım. Arabayı alma sebebim tamamen ekonomi ve yatırım.


    Arabayı daha alalı 3 ay bile olmadı, şu an piyasası 970, 980'i geçti. Dolardaki son hareketin de sıfır ve ikinci ele yansıması ile yakın zamanda 1100'ün üzerine çıkacak piyasası.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zeytinkoy -- 8 Haziran 2023; 16:9:49 >
  • zeytinkoy kullanıcısına yanıt
    Ihracafcilar uzerindeki baskilar azaltilirsa araba stoklamazlar, o zaman da araba fiyatlari duser

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • imkan varsa arsa al,deprem riski var malum

    içine pirefabrik kondurursun,barınma sorunu biter.bahceni eker biçersin,ağacından meyve yersin,yumurta masrafın biter örneğin

    binlerce faydası var




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi en1gma -- 9 Haziran 2023; 10:38:52 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.