Şimdi Ara

Otomatik Vites Kullanım Klavuzu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
7.414
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kullanıcıların aklına takılan en büyük soru "Ya arıza yaparsa" dır.Ama unutmamak gerekir ki yeni teknolojilerle beraber otomatik şanzımanlar çok daha güvenilir ve dayanıklı hale gelmiştir. Düz vitesli araçlardan çok daha sağlamdır. Peki otomatik vitesli araçlarımızı kullanırken ne gibi kurallara dikkat etmemiz gerekiyor? Şöyle açıklayalım ;

    1-Otomatik vitesli araçlar kesinlikle ve kesinlikle hareket halinde iken boş vitese (N) konumuna getirilmemelidir. Bu şanzıman içi yağlamanın durmasına ve şanzımanın arıza vermesine neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki otomatik vitesli araçlar hareket halinde boşa alınmaz.

    2-Otomatik vitesli araçlarda 20 sn ve üstü her duraklamada araç (N -NÖTR) boş vites konumuna alınması daha doğru olacaktır. Bu kavrama olayını durduracağından bekleme anındaki aracın kavramaya çalışması durumUu ortadan kalkar ve şanzımanın ısınmasına ve kendi iç parçalarının ve ekipmanlarını aşındırmasına, motorun zorlanmasına mani olur. Yakıt tasarrufu sağlar.

    3-Otomatik vitesli araçların şanzıman bakımları düzenli olarak yapılmalı, yağ değişim aralıkları önemle takip edilmelidir. Otomatik şanzımanların yağı, yeri gelince şanzıman içinde yoğun kavrama ve zorlanma anında 100 C* lere kadar ısındığı için özelliğini yitirir ve sorunlara yol açar. En geç 40-50 bin km de değişim araç için çok önemlidir. Bu yağ değişimi CVT şanzıman tipleri için daha kısadır ve 25 bin km de yapılmalıdır.

    4-Doğru bilinen bir yanlış ise "otomatik araçların şanzıman yağı değişmez yağ seviyesi yeterli ise gerek yoktur" dur. Bu düz vites araçlardan kalma bir ön yargıdır. Küçük şehirlerimizde çoğu usta bu yargıya kapılır ve istemeden araçlara zarar verirler. Çok dikkat edilmelidir.

    5-Otomatik şanzımanlı araçlar dengeli hızlanmak üzere yapılmış aracın her halini kontrol altında tutan ve motor ile eş zamanlı çalışan sistemlerdir. Ani hızlanma yapmazlar aracın sürüş konforunu bozmadan ve dengeli olarak hızlanırlar. Aracın patinaj yapmasına mani olur ve zaptedilmesini kolaylaştırır.

    6-Aracınızı çok sakin ve yavaş kullanınız.Düz vites araçlara alışmış ilk kez otomatik vitesli araç kullanacak olan sürücülerimiz bunu bilmediği için aracın gitmediğini düşünerek daha çok gaza yüklenirler. Aracın elektronik beyin sistemi siz ne kadar gaza basarsanız o kadar güce ihtiyacı olduğu kanısı ile çok daha geç 5000-5500 d/dk arasında vites değişimi yapar ve yakıt tüketimini abartılı şekilde artırır. Ama sakin kullanımda aynı araç 2200-2400 d/dk arasında vites değişimlerini gerçekleştirir ve konforlu sürüş ile birlikte çok büyük yakıt tasarrufu sağlar.

    7-Kesin olarak araç durmadan aracınızın vitesini değiştirmeyiniz, ileri (D-DRİVE) konumundan geri (R-REVERSE) konumuna almayınız.

    8-Aracınızı park ettikten sonra (P-PARK) konumuna alınız ve el frenini çekmeden fren pedalını bırakmayınız. El frenini çekmeden aracınızı terk etmeyiniz. Bu aracınızın tüm yükünün şanzımana binmesine neden olacaktır.

    9-Otomatik araçlarınızda kesinlikle aynı anda gaza ve frene basmayınız.

    10-Yokuşlarda geri kaçırmadığı için aracınızın frene basmadan durmasına olanak sağlar. Ama bu durum biraz uzun sürer ise şanzımanın aşırı ısınmasına ve kavrama sistemine çok büyük zararlar verir.

    11-Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda isteğe bağlı olarak vites geçişleri kullanıcının da tasarrufuna bırakılmıştır. Olağanüstü yokuş veya kış şartlarında kontrolün sizde olabilmesi çok avantajlı bir durumdur.

    12-Bazı tip otomatik şanzımanlar diğerlerinden farklı bir sisteme sahiptir. Hem tam otomatik olup yokuşlarda geri kaçırmayan hem de yarı otomatik olarak kullanılabilen konforlu şanzıman tipleri (CVT, DSG, S TRONİC, POWER SHİFT, DCT, EDC, TCT, SPEED GEAR vs.)olan araçlarda sürüş konforu, diğer sadece yarı otomatik olan (otomatikleştirilmiş düz şanzımanlar debriyaj balatası ve baskı gibi unsurlar ihtiva eden EASYTRONİC, MMT MULTİMODE, SELESPEED, İ SHİFT, DUALOGİC, AUTO 6R vs. gibi araçlarda yokuş kalkış desteği yoksa geri kaçırma yapacaktır ve yokuşlarda bu araçlara dikkat etmek gerekir.

    Bu basit kurallara uyduğumuz sürece otomatik şanzımanlı araçlar hem sürüş güvenliği, hem de konforu açısından en gerekli hareket aktarım sistemidir. Sürüş anında dikkatimizi dağıtan birçok durumu bertaraf eden bir donanımdır. Yokuşlarda geri kaçırmaması hem kazalara daha az sebebiyet vermesi ve bayan sürücülerin daha rahat kullanımına olanak sağlamaktadır.

    Oto-danışman-ekspert
    Serdar Eren KOÇ
    Memurlar.net Editörü

    http://www.memurlar.net/haber/555404/







  • Öncelikle paylaşım için teşekkürler fakat yarı otomatiklerin geri kaçırmadığından emin misiniz?

    Hill holder kapatılınca sürdüğüm tüm DSG'ler geri kaçırıyordu?

    Kendi aracım Powershift şanzuman yokuş destek sistemi 2 3 sn kadar tutuyor sonra kaçıyor geri.

    Benim bildiğim sadece tam otomatikler çok dik rampa olmadığı sürece tutuyor.

    Bu arada hiç yazmamıştım buraya yazayım hazır şanzuman konusu açılmışken kendi Powershift şanzumanımdan bahsedeyim.

    Bildiğiniz üzere DSG gibi çift kavrama bir şanzuman, DSG kadar hızlı çalışmıyor fakat sakin veya seri kullanımda vites geçişlerini hissettirmiyor.

    Soğuk havalarda ilk çalıştırmada biraz sesli çalışıyor ve vites geçişleri hissedilir ve sert oluyor, sanırım yağı ısındıkça işlevini görmeye başlıyor ve 3-5dk içinde normale dönüyor.

    Vites seçiminde 1 ve 2 arasında saçmaladığı olabiliyor, özellikle rampada aracı inatla 2 de tutmaya çalıştığı için gaza yüklenmeseniz dahi araç çekmediği için çok rahatsız edici bir sarsıntıyla 1 e düşürüyor ve 1 inci vitestede devir yüksek oluyor, azıcık hızlanınca tekrar 2 ye atıyor. İnsanın canını sıkabiliyor bu gibi durumlarda.

    Bahsettiğim durum dışında çok güzel çalışıyor, vites seçimleri uygun, güç gerektiği yerde kickdown ı uygun dozda yapıyor (1 yada 2 vites birden küçültmek gibi 3 küçülttüğü oluyor mu hiç denemedim 6 vites şanzuman).




  • Edc, 4 yıldan fazladır kullanıyorum. Tüm bakımlar serviste yapıldı ve şanzıman yağı değişmedi. Servis ekstra bir neden olmadığı müddetçe yağın değişmeyeceğini söyledi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bahsettiğiniz konuların tümüne dikkat ediyorum, park ederken ise aracı durdurduğumda önce N ye alıp el frenini çekiyorum ayağımı frenden çektiğimde aracın el frenine bindiğini anlıyorum zaten, sonra frene basıp üzerinde hiç yük olmayan şanzımanı P ye alıyorum. Araçla hareket etmeden önceyse frene basılıyken çalıştırdığım aracı D ye alıp el frenini öyle indiriyorum.

    @WaRToX hocam benim araç 7 ileri DSG, kickdown da 7 den 4 e düştüğü oluyor bazen, ps ile ilgili bahsettiğiniz sıkıntıları hiç yaşamadım şükür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vedat.ersin -- 29 Aralık 2015; 15:44:56 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vedat.ersin

    Bahsettiğiniz konuların tümüne dikkat ediyorum, park ederken ise aracı durdurduğumda önce N ye alıp el frenini çekiyorum ayağımı frenden çektiğimde aracın el frenine bindiğini anlıyorum zaten, sonra frene basıp üzerinde hiç yük olmayan şanzımanı P ye alıyorum. Araçla hareket etmeden önceyse frene basılıyken çalıştırdığım aracı D ye alıp el frenini öyle indiriyorum.

    @WaRToX hocam benim araç 7 ileri DSG, kickdown da 7 den 4 e düştüğü oluyor bazen, ps ile ilgili bahsettiğiniz sıkıntıları hiç yaşamadım şükür.

    İnşallah yaşamazsınız ama 7 ileri kuru tip DSG'lere her zaman korkularak bakılmıştır ve malesef en sorunlu DSG üretimleriydi.

    Fakat sanırım kullanıma, bakımına gösterilen özenine veya biraz da şansa bağlı değişiyor.

    Golf VI ve Scirocco sahibi iki arkadaşımın DSG si kilitlenmek suretiyle yolda bıraktı. Doğuş iyi niyet kapsamı vs. birinden %30 ücretini aldı birini eş dost vs aracılığıyla ücretsiz değiştirdi.

    Umarım sıkıntı yaşamazsınız, DSG şanzumanınız kesinlikle Powershift den daha güzel. Daha akıcı, seri, konforlu. Kullanırken çok keyifli fakat arıza ihtimali malesef yüksek (en azından 7 ileri kurular için).

    Kazasız belasız kullanın inşallah aracınızı.




  • WaRToX kullanıcısına yanıt
    "Benim bildiğim sadece tam otomatikler çok dik rampa olmadığı sürece tutuyor. "

    Bu birazda motorun gücü ile de alakalı
    şimdiki aracım 1400 cc 100 HP otoparkın rampasını tek başıma iken ve ayağım gazda değilken rahatçana çıkıyor, iki kişi iken araç askıda kalıyor, üç kişi geri kaydırıyor.
    eski aracım 3000 cc 272 HP idi Fulyadan Mecidiyeköye çıkan o meşhur rampa da bile geri kaçırmazdı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi degobar -- 29 Aralık 2015; 17:00:52 >
  • Iki gündür test sürüşleri yapıyorum.dün dizel 308 bugün yeni astra 136 hp dizel otomatik.
    Kullandığım 1.4 tsı ya yakın güçte arabalar. Ama ani hızlanma istendiğinde hissedilir derecede bir gecikme oluyor. Manuel candir :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Otomatik vites problemi
    6 ay önce açıldı
    Sorunsuz otomatik vites yokmu
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • WaRToX kullanıcısına yanıt
    Insallah hocam hoc birimiz herhangi bir sorunla karsilasmayiz. Arizalardan sonra mutlaka iyilestirme calismalari yapilmistir diye dusunuyorum, son zamanlarda da hic duymadim dsg arizasi, yine de sadece araba icin soylemiyorum butun esyalarimiza emek veriyoruz bir bedel oduyoruz, herseyi duzenli kullanmak lazim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Simdi arkadasimiz markete gitti. Biz de onu bekliyoruz. N ye mi parka mi alacagiz? N ile p ayni sey mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    Simdi arkadasimiz markete gitti. Biz de onu bekliyoruz. N ye mi parka mi alacagiz? N ile p ayni sey mi?

    N'ye al kesiciye sok bütün market sana baksın
  • redbul_540 kullanıcısına yanıt
    Bende duz var. Normal kullanirim. Kesiciye girmek olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • P-Sureklı kovanı kullanır buda dur kalk ıcın pek ıyı degıldır araçtan uzun surelı ayrılmada kullanılır adı uzerınde PARK --
  • 2012 - 2015 sedan honda civic otomatik araćlarin şanzımanları nasıldır. Vites geçişleri kronik sorunlari varmidir. Tam otomatik olduğu söyleniyor fakat direksiyondan f1 vites kullanimida var. Bu sebepten yari otomatik sayilmiyormu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    Bende duz var. Normal kullanirim. Kesiciye girmek olmaz.

    Yauv abicim ne bicim hondacısın sok şu gavuru kesiciye yauvv
  • redbul_540 kullanıcısına yanıt
    Hizi bile azalttim. Kesici falan hic gelmez bana

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    Hizi bile azalttim. Kesici falan hic gelmez bana

    yauvv yapma etme gözünü sevem şu imzanın hakkını ver daya kesiciye
  • redbul_540 kullanıcısına yanıt
    70le giden yasli amcalardan farkim yok bu ara. Arabayi degiseyim sonra bakariz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eren15935

    Bende duz var. Normal kullanirim. Kesiciye girmek olmaz.

    ara sıra kaputun altındaki ejderhayı coştur üstad üzme hondayı
  • Otomatik candır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam tupu doldurayim hatriniza bi kere vututu yapacam soz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.