Şimdi Ara

Otomatik mekanizma hakkında birkaç teknik soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
3.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar otomatik mekanizmayla ilgili teknik birkaç sorum olacak.Cevaplarsanız sevinirim;
    1-Tulumba içindeki zemberek tam sabitlenmiş midir? Yukarı aşağı hareket yapar mı , sıkılığı veya gevşekliği değişir mi?Değişirse neye göre değişir?
    2-Balansın bir ileri bir geri dönme hızı değişir mi? Bazen hızlanıp bazen yavaşlar mı?Hız değişirse neye göre değişir?
    3-otomatik mekanizmalı bir saatin anlık güç rezervi nasıl ölçülür?



  • Zemberek,tulumba'nın içinde hareket edebilecek kadar belli bir tolerans ta takılır,bunu şöyle bir örnekle açıklamaya çalışayım,ETA 6497'nin tulumba yüksekliği 2.25 mm,tulumba kapağı 0.40 mm,zemberek kalınlığı 1.50 mm'dir.Zembereğin tulumba içinde hareket edebilmesi için yaklaşık 0.30-0.35 mm bir hareket alanı kalıyor,zembereğin tulumba içinde rahat hareket etmemesi,saatin çalışmasına direkt etki eder.Konuyla alakalı olması açısından daha önce yazdığım iki başlığın link'ini vereyim.

    http://turksaat.net/forum/mekanik-saatler-mekanizmalar-ve-teknik-bilgiler/otomatik-ve-kurmali-saatlerin-zemberek-sistemleri/msg21774/#msg21774

    http://turksaat.net/forum/mekanik-saatler-mekanizmalar-ve-teknik-bilgiler/tulumba-ve-tulumba%27yi-olusturan-parcalar/msg63879/#msg63879

    Balans'ın dönme açısı(Amplitude)(saat tamircileri genel de "salgı" olarak ifade ederler) günümüz kalibreleri için 275-315 derecedir.Salgı'nın yavaşlayıp hızlanması saate bir sorun olduğunun göstergesidir.Saatin bakımsız olması ya da aşırı yağlanması da bu durumu etkiler.

    Üçüncü soruyu tam anlayamadım.




  • 2.soruya verdiğiniz cevap için parçanın ismini yanlış mı biliyorum bilmiyorum ama balans dediğimden kastım saatin içinde bir sola bir sağa dönen sürekli hareket halinde olan parça.Bildiğim kadarıyla dönme hızı otomatik saatteki güç miktarına göre değişmiyor mu.Otomatik saatlerde kolun hareketine göre rotorun hareketiyle saat otomatik güç biriktiriyor ve balans Mekanizmanın enerjisi yüksekse yavaş , azsa hızlı dönüyor diye biliyorum yanlış değilse eğer.

    son soruda demek istediğim mekanik saatlerde saatin hareketsiz kalması durumunda eger güç tam doluysa ortalama 24-36 saat çalışmaya devam edip mekanizmadaki enerji bitince saat durur bildigim kadarıyla.İşte saat çalışır durumdayken acaba mekanizmadaki enerjinin kaçta kaçı dolu , ne kadarı boş bunu tespit edebilir miyiz?
  • Sağa sola sürekli hareketli olan parça balanstır. sayın Valjoux'nun dediği gibi balansın sürekli olan hareketine salınım denir. Balans salınım hızı, o saat için sabittir. zemberek tam dolu olsada, boşalmak üzere olsada salınım hızı aynıdır. Aksi durum, saatde bir anormalliği gösterir.

    Fakat balans salınım hızı, mekanizmadan mekanizmaya farklılık gösterir. 4 farklı balans salınım hızı vardır: 18000, 21600, 28800 ve 36000. Balans salınım hızı, balansın 1 saatlik süre içinde sağa ve sola yaptığı hareketlerin toplamıdır. balansın bir sağa bir sola hareketinden saniyenin tek bir hareketi doğar. yani 28800 frekanslı bir balansın saniyesi, bir saatlik sürede 14400 adım ilerler. bir saniyede ise 14400/3600 = 4 adım ilerler. yani saniye kolu, 1 saniyelik süreyi 4 adımda kateder. buna Hz denir. meslea unitas 6497 için 3Hz, eta 7750 için 4Hz, el-primero için 5hz gibi ifadeler kullanılır. balans salınım hızı ne kadar yüksekse, saatin saniyesi de o oranda akıcıdır ve görsel olarak izlemesi daha zevklidir.

    2. sorunuza gelince, bazı saatlerde kalan güç reservini görmek için, mekanizmaya bazı modifikasyonlarla power reserve göstergesi veya indikatörü yerleştirilir. eğer saatinizde güç reserve göstergesi yoksa, bunu ölçeme imkanınz yok. Ama normal hareketli biriyseniz, ve saatiniz en az 8 saat kolunuzda kaldıysa, güç reservi maksimuma ulaşır. saatinizin tuttuğu maksimum reserve süresini, saatinizin mekanizmasının teknik verilerinden öğrenebilirsiniz. eta-unitas tabanlı saatlerde ortalama 36-55 saat, in-house mekanizmalarda ortalama 1-3 gündür. ayrıca bazı markaların amiral kalibreleri 7 ile 31 gün güç reservi tutabilmektedir.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.