Şimdi Ara

Seiko otomatik saatim 1 günde 55 dakika ileri gidiyor, ayarlayamıyorum

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
1
Favori
6.716
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba.
    Yaklaşık 6-7 sene önce satın aldığım Seiko SNZH55J1 model otomatik saatim ortalama 1-2 senedir evde yatıyordu. Evde yatmaya başlamadan önce saatin günde 3-5 dakika ileri gittiğini fark etmiştim.

    Şimdi saati yeniden kullanmaya başladım. Şu an baktım ki 1 günde tam 58 dakika ileri gidiyor.
    Saati açıp kalibrasyon yapmaya çalıştım, ayar pimini eksi yönde en sona kadar ilerlettim fakat işe yaramadı gibi. Şu an hesaplamalarıma göre yine 1 günde 47 dakika ileri gitmiş olacak gibi görünüyor.

    Sizce bu saat için başka ne yapmalıyım, eskiden gayet iyi çalışırdı ve 1 günde 3-5 saniye sapıtırdı sadece. Şimdi bu 40-50 dakikalar çok fazla, bu nasıl duzeltilir?

    (Seiko 7S36C mekanizmaya sahip Seiko 5 diver SNZH55J1)

    Seiko otomatik saatim 1 günde 55 dakika ileri gidiyor, ayarlayamıyorum







  • 7S36 güzel bir mekanizma. Günde 45sn'den fazlasında bir arıza var demek.

    Düştü veya sarsıldıysa pandül yayı (hairspring) dolaşmış olabilir veya ayar kolunun altında, pimlerin içinde slotlar (yarıklar) vardır oradan çıkmış olablir. Geometrisinin son derece düzgün olması lazım. Bazı Seiko'larda A'dan sonraki B veya C versiyonlarında (en azından 7S26'larda) bu şikayeti hatırlıyorum. C versiyonlarında farklı bir pim kullanıldı ve sarsıntılarda çıkabildiği şikayetini okuduğumu hatırlıyorum. Böyle bir fark bana ancak bu arızayı hatırlatıyor.

    X10 büyüten bir büyüteçle kontrol edilebilir.


    Seiko otomatik saatim 1 günde 55 dakika ileri gidiyor, ayarlayamıyorum

    Fotografı bulduğum yerde de başka bir konu olarak tartışılmış [ * ]




  • Uzun süre hareketsiz kalan mekanizmalarda pandül yapışması heleki saat uzun süredir bakım görmemiş bir saat ise sık karşılaşılan bir durumdur. Saat tamircileri çok da uçuk olmayan fiyatlara sorunu düzeltmektedir. En güzeli saati bakıma vermenizi tavsiye ediyorum. Bakım sonrası doğal olarak saatinizin sorunu çözülecektir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Bilgiler icin cok tesekkur ederim. İncelemeye calisacagim, belki sorunun kaynagini bulabilirim.
    Yarin ise bildigim iyi bi saatçiye birakacagim bu saati, hem bakima girsin hem de mekanizmayi kontrol etsin diye. Dün yaptigim ayardan sonra saat su an 1 günde 40 dakika ileri gidiyor gibi gorunuyor.

    Sizce bu sorun her halükarda halledilebilecek bir sey midir?
    Saat 1 senedir sadece (cam yukari bakacak sekilde) yatiyordu. Düşme falan elbet olmustur ama kesin de diyemiyorum.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ailker A kullanıcısına yanıt
    Yarin saati ustama goturecegim. Umarim dediginiz gibi cozulur. Cok severek kullandigim bir saatti, duzelemez ise cok uzulurum. Bir yerine zarar gelmemis olsun baska bi sey istemem

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Düşme durumu söz konusu ise balans direği yada göbeğinde sarsıntı dan kaynaklı bir deformasyon olmuş olabilir. Bu durumda balans da yalpalama benzeri bir hareket lup vasıtasıyla farkedilebilir. Ancak sizin müdahale etmenizi tavsiye etmem. İşinin ehli bir usta gerekeni rahatlıkla yapacaktır. En fazla parça değişimi gerekecektir. Ama büyük ihtimalle sorun pandül kaynaklı diye tahmin ediyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ailker -- 16 Ağustos 2020; 10:6:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ailker

    Düşme durumu söz konusu ise balans direği yada göbeğinde sarsıntı dan kaynaklı bir deformasyon olmuş olabilir. Bu durumda balans da yalpalama benzeri bir hareket lup vasıtasıyla farkedilebilir. Ancak sizin müdahale etmenizi tavsiye etmem. İşinin ehli bir usta gerekeni rahatlıkla yapacaktır. En fazla parça değişimi gerekecektir. Ama büyük ihtimalle sorun pandül kaynaklı diye tahmin ediyorum
    Ben saati dün açtım, YouTube'dan gördüğüm videolar ile pandül yayını ayarlamaya çalıştım, yani oradaki ibreyi eksi (-) yönde ittirdim ve kapağı kapattım, şu an bu olayın üzerinden tam 24 saat geçti ve saat 37 dakika ileri gitmiş. Ben bu işlemi yapmadan önce 58-60 dakika ileri gidiyordu.

    Yarın saati ustama vereceğim ve umarım düzelir, umarım yüklü bir meblağ çıkarmaz başıma ayrıca :)




  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    Mutlaka düzelir bence. Çok sayıda üretilmiş bir mekanizma, bakın bilgilerini ne kadar kolay buluyoruz. En kötü, eğer pimi kırıldıysa pandül olduğu gibi değişir. Birden bire bozulmaz bu saatler, anlatmaya çalıştığım yarık dokuzlu küçük fotografların üst sırasında görülüyor. Büyük ihtimalle yay oradan çıktı, yani günde 5 sn şaşıran mekanizma birden bir saat hata yapmaya başlarsa aklıma ancak bu geliyor. Bende de bir tane 7S26A (kendim aldığım ilk saatim) bir de ..26C var. 26C'yi sarsmamaya özellikle dikkat ediyorum.
  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Tekrardan merhaba.

    Aradan gecen 1 aylik sure boyunca saatim 2 kez ustama gitti. İkinci kez gittiginde tamir edildigini soylediler, saati 2 gun once teslim aldim. Su an milimetrik dediler. Mekanizma rahat calisamiyormus, bakim yapilmis, bana söylenen bu.

    2 gun once saati aldigimda 1 saatte 7 saniye ileri gittigini fark ettim. Yine istedigim gibi degildi yani. Ama asıl problem dün gece cereyan etti. Saatin tarih degisim vakti gelince (dun aksam saat 11.30 civarlarinda saate baktim), saatim hâlihazırda 30dk ileri gitmis vaziyetteydi. Bu nasil olabildi, nasil bu kadar ileri gidebildi akıl sır erdiremiyorum. 1 saatte 7 saniye gitse, 1 günde ancak bir buçuk dakika ileri gitmesi gerekir. Ama benimki 30dk ilerdeydi.

    Dün gece bu olay olduktan sonra şu an da saat 1 saatte 3dk ileri gidiyor. Yine başa döndük yani, yine sapitmis vaziyetteyiz.

    Buna ek olarak pandül mekanizmasi sanki cok yavas salinim yapiyor. Video cektim, asagida paylasiyorum. Oradaki yay sanki hic esneyip sıkmıyor kendini. Yavas yavas ufak ufak hareket ediyor. Sanki her an duracakmis gibi..

    Sizce buna ne sebep olur, ben ne yapmaliyim?
    İzmir’de bir saat ustasi önerme imkaniniz varsa cok sevinirim. Bu saatimi bir türlü yapamiyorlar.



    Seiko 7S36C mekanizma yay esneme problemi

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • nahege270 kullanıcısına yanıt
    merhaba,

    Seiko 5'lerin sapma değeri günde en çok +40 sn ile -30 (yanlış hatırlamıyorsam) arasında. Pandül (sarkaç), aslında hızlı ama kursu düşük. O da 140 ~ 160 derece gibi değerdir, videoda 100° gibi görünüyor. Yani değerler çok farklı, temel bir sorun var.

    Sorun ilk gönderdiğim sayfadaki (11/11) mesele gibi geliyor bana. Sorun metraj kısmında. Orada da tipik hata pandül yayı (hairspring). O yay muhtemelen iyi oturmadı, yerinde değil. Cam tarafından bakınca görünmüyor, geçmesi gereken slotlar ve pimler alt tarafta kalıyor. Veya kirli olabilir, spiral küçüldüğünde anlık olarak birbirine yapışıyordur veya mıknatıslanmış olablir (büyük hoparlörlerin yanında kaldıysa?).

    İlk defa Seiko 5 aldığımda iyi servislere o zaman bakmıştım. İyi aydınlatması, ultrasonik yıkama banyoları, kalibrasyon aleti, edevatları olan bir yerin servis ücreti zaten Seiko 5 fiyatıydı. Yani bu saatlere iyi servis almak kolay değil. Üzerinden de neredeyse on sene geçti, bu yüzden servis tavsiyesi veremiyorum. Ama ucuz saatlere de yarı hobi olarak bakan iyi ustalar vardır. Istanbul Kadıköy'de duymuştum mesela... çevenize sorun yine de, belki bilen çıkar. Ya da aynı servise geri götürün... durumu onlara da anlatın, ne olmuşsa ilk seferde bulamamışlardır, belki bir usta tavsiyesi verirler. Benim için usta bir tarafını yaparken başka yerini bozmadıysa çok sorun yoktur. Sirkeci'de bir saatçi mahvetmişti eski saatimi. Bir başkası güzelim Tissot'un kapağını eğmişti. Böyle bir şey olmadıkça tekrar gösterilebilir.




  • Karbon 12 K kullanıcısına yanıt
    Aslinda saatimi servise vermeden evvel durum boyle degildi. Bilmiyorum niye oldu.
    Saati teslim almaya gittigimde “su an milimetrik” dedi bana usta, hatta öyleydi o an da zaten. Bu sevinmistim. Sonra kronometreyi baslattim ve takip ettim, biraz sapma fark etmistim.

    Dün aksam her ne olduysa oldu, film izledim bitti, saat 23 gibi saate bi baktim deli gibi ileri gitmis. Su an mesela takipteyim, 12 saatte 70 dakika ileri gitti! Yani iyice kötüleşti durum. Arkadaki pandül hâlâ ayni hâlde, salınıyor ama ufacık ufacık.. Eski hâli bu değildi adım gibi eminim. Tamam yine ileri gidiyordu ama hem 24 saatte 45-50dk ileri gidiyordu, hem de pandül düzgün salinim yapiyordu.

    Yarin saati ustama yeniden birakiyorum. Bakalim ne olacak. Umarim bi cozum bulunur artik. Ya mekanizmayi dagitip yeniden toplayacaklar, ya da “biz bunu yapamiyoruz” diyecekler. Bi de bu saat benim icin degerli cunku kendime hediye olarak satin alabildigim ilk otomatik saatim. Bu hâlde, sorunlu iken bi kenara bırakamam bunu.

    Ne olacagini merak ediyorum bu hafta. Umarim sizin gosterdiginiz belgelerdeki olaylarla ilgisi vardir da pandülü ve yayı düzeltebilirler..


    Bu arada; saatim bi hoparlorun direk yaninda kalmadi ama aracımda hafif ses sistemi mevcut. Şöyle; ön kapilarda 16cm hoparlör var. Bagajda da amfi ve bass. Bu kadar. Araba kullanirken saati hoparlöre en fazla 30-40cm yaklastiriyorumdur heralde, o da zaten direksiyon ve hoparlor arası mesafe. Bu bi sorun degildir diye tahmin ediyorum ama takdir sizin..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nahege270 -- 20 Eylül 2020; 23:24:34 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Eski saat forumundan tanıyorum. Adnan usta. Forumdaki adı valjoux'du. Aradım buldum adını. Çok iyi saat ustasıdır.

    Eğer gidersen , eski saat forumundan rumi saati olan bi arkadaşım verdi adınızı diyebilirsin.

    İzmir/Balçova Kardeşler saatçilik Adnan Hayretdağ.

    Bu arada saatin çok güzel. Bende de vardı bir zamanlar. Nice mutlu zamanlarını göstersin.

    @nahege270



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 21 Eylül 2020; 23:19:28 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • asderty A kullanıcısına yanıt
    Yorumunuz icin tesekkur ederim :) ben de bu saatimi cok seviyorum. Kendime hediye aldigim ilk otomatik saatti; otomatik mekanizmalara merak salıp öğrenmeye basladigim, kendime sectigim ilk saat buydu :)

    Bu arada saatim düzeldi, bugün ustama yeniden gittim. 24 saatte 5 saat ileri gidiyo bu saat dedim. Pandül yayınım garip davrandigini da anlattim.
    “Saate burada 4 gün boyunca gözümün önünde kendim özel baktim, her sabah her aksam kontrolunu yaptim, milimetrik durumdaydi, ama su an pandül yayı yapismis, manyetik alandan etkilenmis gibi gorunuyor” dedi. Yayı cikarip temizledi, sanirim alkole batirdi. Sonrasinda mekanizmayi topladi ve saat kendine geldi. Su an 6 saatte 12 saniye ileri gitmis. Yani 1 günde ortalama 48-50 saniye ileri gidecek. Bu da sanirim son bi ayar ile halledilir :)

    Su an nasil mutluyum anlatamam. En degerli saatim eski günlerine yine kavustu :)

    Herkese, yardimlari ve yorumlari icin cok tesekkur ederim 😊
    Seiko 7S36C otomatik mekanizma normal çalışması

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.