Şimdi Ara

OTO MİD-TİZ VE BAS İLE OLUŞTURULAN KABİNİLE EV SİNEMA KABİNLERİNİ KIYASLAYALIM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
6.881
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Jbl Northrıdge E100 kullanıyorum.Kabinlerden birinde zırlama belirince kabinin içini açmam gerekti.Aslında ev sinema sistemi hoparlörlerinin içini her zaman merak etmişimdir ama sırf açılmamış kalması için bugüne kadar açmamıştım.Ama bu zırlamadan sonra açmak zorunda kaldım.Kabinin içinde özel bir şeyler bekliyordum.Ama gördüm ki sadece bir kutu ve tüm duvarları elyaf ile kaplı.Crossower ı zaten biliyorduk.Daha sonra o 25 cm basların mıknatıslarının oyuncak gibi olduğunu gördüm.Bu beni çok daha şaşırttı gerçekten.Hele hele tweeter'ı gördüğümde gülesim geldi.Bu kadar devsa bir hoparlöre böyle bir tiz koymaları tam bir komedi.

Bu güne kadar oto müzik ile profesyonel boyutta ilgilenmiş biri olarak ev sinema sistemi hoparlörlerinin oto sistemlerine göre daha üstün ürünler olduğunu düşünürdüm.Ama bana kalırsa hiç bu kabinlerle uğraşmadan 3 yollu 2 takım COMPONENT oto hoparlör sistemi almak ve bunlardan kabin oluşturmak daha mantıklı.Yada 2 takım midrange ve tiz ile 2 tane subwooferdan 2 kabin oluşturmak.(MİD-TİZ ve Bası aynı kutuda çalıştırıp kutuyu bas ve mid-tiz ayrı çalışacak şekilde içten ikiye bölerek.Basın çalışacağı hacme uygun kutu yapmak ve verilen ölçüde port kullanmak)Kesinlikle hem mid,hem tiz,hem de basta performans çok daha yüksek olacaktır.Belki üst sınıf ürün kullanırsak maliyet ev sineması kabinlerine göre daha fazla olacaktır ama bence buna değer.

Bu noktada kafamda şu soru işareti var.Ev sinema sistemi kabinlerinde bulunan bas sürücüler ile oto müzik sistemlerinde kullanılan subwoofer'lar arasında fark var mı? Yani ev müzik sistemi kabinlerindeki baslardan anı zamanda orta seste çıkıyor mu yani mid-bas mı bunlar?Yoksa sadece düşük frekansları mı veriyor.?

Ohm konusunda problem olacağını sanmıyorum 4 ohm da çalışan anfilerde mevcut piyasada.

Ben yukarıda açıkladığım şekilde bir sistem yapsam şu anda kullandığım JBL E100 lerden çok daha güçlü bir sistem oluşturabileceğimi düşünüyorum.Çünkü hem midrangelerin ve tweeterların çapı,hem de güçleri daha fazla .En azından ev sinema sistemi mid ve tizleri gibi komik görüntüde değiller.Kullanmayı düşündüğüm marka Kicker,DLS yada audio system.DLS ve Audio system'in 3 yollu sistemleri bu konuda ideal.20 cm bas,13 cm midrange ve tweeter dan oluşan modelleri var.Kicker'ın ise 2 yollu sistemleri ve subları mevcut.

Tüm bu fikirlerimden sonra,yanıldığım yada hata yaptığım noktalar varsa,yada böyle bir sistem kurduğumda karşılaşacağım olumsuz sonuç,konuyu bilen arkadaşlardan bunları belirtmelerini istiyorum.Çünkü ben ciddi ciddi bu bas ve tizleri görünce bu kabinlerden soğudum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edmontdante -- 8 Mayıs 2007; 18:01:34 >

• bol şans

OTO MİD-TİZ VE BAS İLE OLUŞTURULAN KABİNİLE  EV SİNEMA KABİNLERİNİ KIYASLAYALIM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi one gun -- 9 Mayıs 2007; 15:18:45 >
  • 2

OTO MİD-TİZ VE BAS İLE OLUŞTURULAN KABİNİLE  EV SİNEMA KABİNLERİNİ KIYASLAYALIM

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi one gun -- 9 Mayıs 2007; 15:19:36 >
  • Böyle bir sistemin son derece gürültülü ve net bir ses vermeyeceğinden emin olabilirsin.
    Daha önceleri çok denendi bunlar. Net bir ses vermediğini herkes bilir. Baslar güçlü çıkar tizler ön plandadır.
    Fakat orta sesler birbirine karışır. Baslar ve tizler iyi bir kolon dinleyinceye kadar iyiymiş gibi gelir fakat iyi bir kolon dinlenince sesin ne denli karışık ve bozuk olduğu anlaşılır.

Ve birden sistemden soğumaya başlanır çünkü birkere o net sesleri alınca insan artık araba sistemlerinde uzak durmaya başlar.
    Hatta artık ev sistemlerini arabada nasıl dinleyebilrim çalışmalarına başlar tıpkı benim gibi.

Mıknatısların büyüklüğüne kafayı takmak bilgisizlik olur. Bazı tweeter lar neodium mıknatıslarından yapılır. Bunlar farkedilmeyecek kadar küçüktür. Fakat güçleri doğal mıknatıslara oranla 6 kat fazladır. Ayrıca hoparlör sisteminde önemli olan mıknatısın ne kadar büyük olduğu değil bobinin mıknatıs çekirdeğine nasıl yerleştirildiği önemlidir. Ve hoparlörde kullanılan körüklerin, diyaframların sertliği ve koniğin ağırlığına göre bas hoparlörlerinin mıknatısları son derece küçük olabilir ve çok da iyi ses verebilir.
    Yani hoparlörlerin kaliteli olmasının mıknatıslarının büyük olmasıyla hiç bir ilişkisi yoktur.
    Arabada kullanılan wooferların mıknatıslarının büyük olması göz boyamadan başka bişi değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogen -- 9 Mayıs 2007; 7:56:56 >

• @ogen e katılıyorum oto sistemleri gürültü çıkarmaktan başka hiçbir işe yaramaz yani dum-tıss tan başka bişey duyamazsınız ya da duyduğunuzu sanarsınız
  • hevesini alsın adam sistem kurmuş kendine...eh işte. ama resimde woofer diye koyduğu ıvır zıvıra(kırmızı-parlak olanlar) ben hayatta para vermem imkansız. 10 lira olsun yine vermem.
  • quote:

Orjinalden alıntı: edmontdante

Bu noktada kafamda şu soru işareti var.Ev sinema sistemi kabinlerinde bulunan bas sürücüler ile oto müzik sistemlerinde kullanılan subwoofer'lar arasında fark var mı? Yani ev müzik sistemi kabinlerindeki baslardan anı zamanda orta seste çıkıyor mu yani mid-bas mı bunlar?Yoksa sadece düşük frekansları mı veriyor.?

@edmondante
    güzel yazdın. şu yukarıda ki yazını arkadaşlar bir daha okusa diyorum. az mı dedik. ayrıca sürücülerden soğumuşsun sen buna bir de kabini ekle.beğenbilirsin ama nereye kadar... ve evet akustik konusunu irdelersen bir çift iyi bitrkolon yapmaman için sorun yok.
    soruna gelince;
    ilk başta anlayamadım.
    bas sürücü için ev ortamı için tasarlanmış bir bas sürücü tıpkı araç bas sürücüsü gibi (subwoofer.) alçak frekansları verir. orta sesleri ve üstü vermez. kısaca araçlarda ki hoparlörlerin farklı frekans yanıt karakteristikleri aynen ev kullanımı için olan hop.de geçerli.
    ama
    araç için tasarlanmış ürün ev için uygun değildir. ikisininde dizaynı planı farklı.
    sen istersen olmaz mı? olur neden olmasın? kicker woofer ve doğru dizaynla kolon veya iyi bir marka subwoofer ile bas kabin tasarlarsın.güzelde olur bakarsın yada senin çok hoşlandığın.
    amma önce bilgi ve tecrübe.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  •  OTO MİD-TİZ VE BAS İLE OLUŞTURULAN KABİNİLE  EV SİNEMA KABİNLERİNİ KIYASLAYALIM

Bahsettiğim böyle sistemler.Resimdeki DLS marka 3 yollu component sistem.Sadece bir örnek.Yani kastettiğim yukarıda arkadaşın gönderdiği sistemler cinsinden bir sistem değil.Kesinlikle kaliteli malzemelerden,işin dinamiğine uygun şekilde oluşturulan 2 adet kabin.

100 WATT RMS
    20 CM BAS
    2,5 CM TWEETER
    13 CM MİDRANGE

E100 kullanıcısı olmama rağmen ,dediğim gibi tweeter ve basların mıknatıs kısımlarının görüntüsü gerçekten bir komedi.Yukarıda bir arkadaşım mıknatısla ilgisi olmadığını yazmış ama benim demek istediğim şu bu kadar devasa kabinlerde kullanılan malzemeler bence biraz daha farklı olmalıydı.Tweeterın dış kapağına balınca insan altında devasa bir şey var sanıyor ama açtığında komik bir tweeter görüyor.Maden öyle neden böyle büyük göstererek göz boyuyorlar.Tüm bunları yazarken ev sinema hoparlörleri teknolojisinin farklılığı ve küçük çap ve mıknatıslarla yüksek güç üretme ihtimalinin varlığını (Böyle mi bilmiyorum) bertaraf etmiyorum.Bu sadece kabinlerin dış görünüşü ile içinden çıkanları kıyaslamamın bende oluşturduğu düşünceler.

• Bence ses kalitesinden memnunsanız o tip şeylere takılmak yersiz. Siz çıkan sese bakın beğeniyorsanız sorun yok
  • ya bu işi sizde belirtmişsiniz (edmontdante) çok profosyonel yapcan yada hiç bulaşmıcaksın ben yukarıdaki (one gun arkadaşın resimlerinde) sistemde ses kalitesi olacağına inanmıyorum kim nederse desin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bay KospiR -- 10 Mayıs 2007; 11:29:32 >
  • Kolonların dış görünüşü işin kozmetik tarafıdır ve yoruma açıktır. Fakat kolonun içi kısmına gelince orası tamamen mühendislik kısmıdır. Yani teknik bilgisi olmayan sıradan insanların yorumuna kapalıdır.
    Bilgisi olmayan insanların bu alanda yorum yapması doğru olmaz.
  • edmontdante

Cogu kisinin dustugu yanılsamayı yasamıssın. Hoparlor yapmak bilimsel calısmadır ve cok zor bir istir. Senin onemsiz basit gordugun seyler bile bir dunya hesap kitap ve testler sonucu ortaya cıkan iyi netice veren bir sonucun butunudur. Oto sistemleri daha cok abartı ve suslu seslere odaklıdır. Araba ortamı ve akustigi muzik dinlemeye imkan vermez. Ev muzik kabinleri cok daha otede ve dogal ses vermek amacı ile tasarlanırlar.
    Arabada sistemlerini alıp bir kutuya koymakla ezbere bir calısmanın otesine gidemezsiniz. Dengeli sese ulasmak labaratuvar calısması ister. Ev kabinleri bu calısmaların sonucudur ve kullanılan malzemedeki en ufak degisiklik komple sonucu degistirir. Yani sen hoparlor kabini icinde kullanılan elyaf, kablo gibi malzemelerin cok daha kalitelisini pahalısını koysan bile tum uyumu dengeyi bozacaksın ve vasat bir ses alacaksın. Oto sistemleri daha cok show amaclıdır sesin aslı, sadakatlı olması ile ilgilenmezler. Zaten araba muzik dinlemeye uygun bir ortamda degildir. Bir dunya dezavantaj icerir.

• arkadaşlar araba ve ev farklı ohm,db,frekans,koni yönlerinde ama öle araba sistemleri varki sinemaya gitmekten vageçirir yani bildiğimiz konularda yorum yapalım lütfen bi alpin rs,rockfordfosgate rf serilerinde mükemmel orta ses derinliği var yada böyle bir çok marka sayabilirim kim istemezki evinde 46cm lik bi solo x olsun 5000rms güçle yanına 4 çift punch rf kompnentle hariklar yaratılır
    ama benim de evimde bir hi-fi sistem var çünkü profesyoneller tarafından ev için üretilmiş alırım ve zevkine varırım
    arabalarada jet motor takıla biliyo ama ne gerek var jet motorlar yani a2-f3 diye adlandırılan yaratıklar uçaklar için bundan dolayı karıştırmamak lazım bence
    ama tabiki herkez istediğinde özgürdür veböle tartışma konuları hep olacaktır
    arkadaşa cevap olarakta önemli olan tiss veya bass ların boyutu değil işlevi dünyanın en güçlü legal bass larından biri olan soundstream xxxx serisinin 25 cm lik ufacık mıknatıslı ama 10.000rms ve 95db gibi bi güce sahip bası var yada nakamichi nin nam salmış puleryet serisi mükemmel ince ama müthiş olan ödül avcısı orta sesleri açıkçası koymuşlarsa ve iyi çalıyosa bi bildikleri vardır bence saygılar

• Sanırım bazılarımız aynı çıkmaza giriyor. Ses basınç seviyesi yani bildiğimiz terimlerle SPL herşey demek değildir. Otomobiller hi-fi müzik dinleme mekanları değil olsa olsa gürültü dinleme mekanları olabilir. Bu konuda yapılan pek çok test göstermiştir ki bir otomobilde asla aslına uygun müzik dinlemek olası değildir.
    Örneğin mid ve tizleri tam olarak irdeleyebilmek için kulaklarınızın eşit mesafede bu hoparlörlerle bir üçgen oluşturması gerekir. Peki otomobilde nasıl oluşturacaksınız? Ya sağda kalırsınız ya solda. Evde müzik dinlerken kendimi şekilden şekile sokuyorum tam sahneyi alabilmek için. Peki arabada?
    Diğer yandan 95dB lik baslardan bahsedilmiş. Tam da üzerinde durduğum konu bu işte! Otomobil sistemlerinde sıkıntı maksimum ses basıncını makul bir güçle vermektir. Distorsiyon ve sinyal sadakati kimsenin umurunda değildir.

Çünkü en hafifif 55dB olan iç motor gürültüsü yanında 95dB lik sinyal gürültü oranınız çok özür dilerim DAVULCU YELLENMESİ gibi uzayın sonsuz dehlizlerinde kaybolur gider.

Bu anlamda sakın olaki kimse oto sistemleri ile hi-end ev sistemlerini mukayese etmeye kalkmasın. Çok ciddi bir yanlış olur. Diğer yandan ben de geçmişte pek çok DIY hoparlör yaptım, üstelik çok da kaliteli hoparlörlerle yaptım bunları. Ancak ne yazık ki evinizde bir akustik oda ve gerekli ekipmanlar olmadıkça kaliteli hoparlör kabinleri dizayn edemezsiniz. Dikkat ben bir DIY ciyim ve DIY sitem var hatta hoparlör kabinlerinin tasarımı konusunda iki adet araştırma makalem var yayımlanmış. Ancak bu makaleler yalnızca subwoofer kabinleri üzerine. Yani tek hoparlörlü ve şiddetini bağımsız olarak ayarlayabileceğiniz kabinler. Yoksa üç veya dört hoparlörlü bir pasif kabin yapmayı asla düşünmem çünkü kesim frekanslarını ve SPL seviyelerini tutturup düz bir cevağ eğrisi vermek ve bunu alet edavat olmadan yapmak olsa olsa hayalperestliktir.

Saygılarımla.

• arabadaki kolonlar bass ve tiz yoğunluktadır..Dıptıs dıptıs fakat müzik dinlerken dıptıs dıptıs lazım değil..
    Sadece film izlerken oto woofer ı kullanabilirsin..
  • Kısa anlatımla:
    Akustik ve hacim bakımından otomobil gercek anlamda muzik dinlemeye izin vermez. Ayrıca sac ve diger bilesenlerin rezonansa gelmesi hoparlorle birlikte arabanın heryerinin titresimle calması, motor ve bilesenlerinin parazitleri, dıs gurultuler, hoparlor ve dinleme noktasının konumunun uygun olmayısı, cam yuzeylerin cok olusu vs vs temiz dogru bir muzik dinlemeye imkan vermez.
    30-40 metre kare gurultuden arındırılmıs, akustik olarak duzenlemeler yapılmıs, uzun kenarlı olan, titresim yapacak esya ve cisimlerin olmadıgı sadece hoparlorden cıkan sesin yayıldıgı, oda ısısının bile frekansın ideal yayılması icin ayarlandıgı, hoparlorlerin en az 2 metre aralıkla duvarlara ve camlara cok yaklastırılmadan konumlandırıp, dinleti noktasınında eskenar ucgen konumda oldugu bir ortamın performansını bir otomobil asla saglamaz.
    Otomobil lerde sadece guclu bas, suslu ses duyulur. Gercek anlamda sahne, derinlik aslına uygun dogru ses alınamaz. Ses fiziksel bir seydir ve ideali yakalamak icin bazı sartları saglamak gerekir. Otomobillerde bu sartlara imkan vermez.

• Konu değişti biraz bence.Konu burda hoparlör kalitesi,siz ise dinlenilen ortamdan bahsediyorsunuz.

Ve ben şu konuda ısrar ediyorum:
    Kaliteli oto hoparlör + woofer sistemleri ile piyasada 1 milyara yakın fiyatta olan hazır 5.1 türü sistemlerden çok daha iyi ses alınabilir.Bakın SPL demiyorum,SQL olarka da çok iyi değerler alınır.
    Önemli olan frekans aralıklarına düşen güçleri yakınlaştırmak.Yani bas veya tiz ağır basmayacak.
    Mid olarak kullanılan hoparlörler çok kaliteli olacak ve altta kalmayacak.

Kendim evimde 4.1 kanal oto amplisi ile 5.1 hazır ses sistemini kullanıyorum.
    2 tane Pioneer 30cm woofer var
    2 tane Pioneer 6985 serisi oval var
    2 tane Pioneer 1601 serisi 16cm mid hoparlörü var

Baslara fazla abanınca tabii ses felan kalmıyor gürültü oluyor ama,çok az böyle tatlı tatlı bas verdiğ zaman hiçbir 5.1 yanına yaklaşamaz.

Çünkü kullandığım hoparlörler mid konusunda kendini kanıtlamış ve çok berrak sese sahip hoparlörler.
    Ama tutup da 40 -50 liralık oval ile,20-30 liralık midtiz hoparlör ile alınacak ses gürültüden başka birşey olmaz.

Herkese kolay gelsin.

• çok hava atıyorsun AudiA6
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.