Şimdi Ara

ÖSYM Soru Sayısını arttırmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
1.254
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ÖSYM soru sayısını arttırmalı sebebi çok basit. Çünkü soru sayısı artarsa sınavın ölçme gücü de artar. Bir konuya çok çalışıp hiç yapamayabilirsin o konudan 1 soru çıkıyorsa ve olimpiyat sorusu geldi bütün emeklerin boşa gitti. Aynı şekilde çok kolay bir soru çıktı az çalışan da yaptı aranızda hiçbir fark kalmadı. Bunun yerine her konudan en az 4 soru sorulmalı 1 kolay 2 orta 1 zor seviye olmalı ki ayırt edici olsun. Özellikle AYT'de. Böyle olursa az çalışan da çok çalışan da rahatlıkla ayırt edilebilir. Böylesi herkes için daha iyi olur. Ayrıca bu sistem yığılmayı da önler.

Sınavı çok kolay yapıp herkesin yüksek netlere ulaşmasını sağlamak bir sınavı başarılı yapmıyorsa aynı şekilde olimpiyat soruları sorarak çalışanların yapamamasını sağlamak bir sınavı başarılı bir ölçme aracı yapmaz. Bir sınav az çalışanla çok çalışanı ne kadar iyi ayırt edebiliyorsa o sınav o kadar iyi bir sınavdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DH Anonim -- 30 Ocak 2022; 21:25:57 >

• Hayatında olimpiyat sorusu görmemiş insanlar 2021 sorularına olimpiyat sorusu demese hoş olabilir. Olimpiyat sorusu gibi olsa 25 AYT mat neti olanlar ilk 1k'ya girerdi.

Sorular zordu evet, ama çalışan yapamadı diye bir şey yok. Herkes kötü yaptıysa kimler derece yapıyor?

Sadece olimpiyatçılar derece yapıyor diye bir şey olamaz çünkü olimpiyatçı sayısından fazla derece yapan var.

Sonuç olarak, soru sayısı artırılmalı, ama artırılmadığı sürece olabilecek en iyi sınav 2021 tarzı bir sınav olur.
    Derece tanımımız farklı olduğu için böyle bir yanlış anlaşılma oluştu. Benim tanımımda sayısal için ilk 1k derecedir. 25 AYT mat netiyle 1k'ya girebilmeniz için sınavın kalanını komple fullemeniz lazım.

"verilen sürede o soruları yetiştirmek için çalışmanın yanında analitik zekanın da yüksek olması lazımdı. ölçücü bir sınav ancak neyi ölçüyor"

Hangi süre? Ben 2021 AYT matı 120-130 dakikada çözdüm, gayet yeterli bir süre var.
    TYT'de yapılamayacak düzeyde soru olduğunu düşünmüyorum, süre fazla olsa sınavı herkes yapar, bir anlamı kalmaz.
    Analitik düşünme becerisi ölçmesi zaten bir sınavdan istenen bir şey değil mi? Herkes her zaman soru ezberlemenin sınavda iyi yapmak için yeterli olmasına sövmüyor muydu, ben mi yanlış hatırlıyorum?

2019 ayarında bir sınav 2021'de çıksa yine ciddi yığılma olacağına inanıyorum (en azından üst sıralarda), çünkü insanlar sınavın formatına alıştı artık.
    Zort.Üstteki arkadaşların dediklerinde haklılık payı olsa da yamuldukları yerlerde var.
    1)"2020 vs 2021 kıyaslamasında ilk 1k net ortalamaları 2 net oynamış yani yapan yine yapmış"-->Saçma bir tez.Ayt sınavını 80 soru değil de 120 soru olarak varsayalım.2020de ilk 1knın ortalaması 78 dersek 120 soruluk bir testte 117 netleri olacak.2021 ort. 72 kabul edersek 108 netleri olacak.Derece öğrencileri bile 100 netlerinden yaklaşık 8 net kaybetmiş.Genele vurunca çift haneli sayılara vuruyor.Yani 2021 sınavı 2020 ile herhangi bi sıralama diliminde bir kıyaslamaya giremez.
    2)"Sınav Analitik zekayı da ölçmeli,ölçtü"---->Ne yks mühendis yetiştirme sınavı ne de ülkemizin ismi Hindistan.Sınav analitik zekayı da ölçmeli çok eksik bi cümle.Sınav çoklu zekayı ölçmeli.Doğuştan gelen faktörler,şans,alınan eğitim tarzı sınav sonucuna yansımamalı
    Ha bu 2.nci seçenek bir yandan da doğru.Eğer Lys sistemindeki mf1 mf2 mf3 vs. mantığı geri gelirse mühendislik bölümünü tercih etmek için gereken puan kısmına katkı sağlayan testler analitik zekayı ölçmeli.
    **Sınav mantıksal sezgiyi ölçmeli derseniz haklısın der kenara çekilirim.Ama Analitik zeka falan yersiz laflar.Tmciye ayrı matematik sor o zaman.**
    Saygılar.
  • Biraz haklı

ama maalesef direkt seçmeli soru sıkıntılı -belli branşlarda-

bir de "bana göre" zor sorulunca da -2021 gibi- net/sıralama açısından iyi oldu

3-5 dikkat hata yanlışım fazla etkilemedi

2020 olsaydı ohooo gg

Bir de bu olimpiyat sorusu kısmına katılmıyorum

Polinom 2021 yks sorusu sıkıntılı salla zaten onu

ama gerisi yapılırdı-yapıldı zaten yüksek sıralamalardaki kişiler tarafından

Software Engineer - Application Development
    METU CENG '25
  • Hayatında olimpiyat sorusu görmemiş insanlar 2021 sorularına olimpiyat sorusu demese hoş olabilir. Olimpiyat sorusu gibi olsa 25 AYT mat neti olanlar ilk 1k'ya girerdi.

Sorular zordu evet, ama çalışan yapamadı diye bir şey yok. Herkes kötü yaptıysa kimler derece yapıyor?

Sadece olimpiyatçılar derece yapıyor diye bir şey olamaz çünkü olimpiyatçı sayısından fazla derece yapan var.

Sonuç olarak, soru sayısı artırılmalı, ama artırılmadığı sürece olabilecek en iyi sınav 2021 tarzı bir sınav olur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Tamamıyla katılıyorum

Herkes başarısızlığına bahane bulma çabasında

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • Tebrikler hocam yıllardır söylenmeyeni söylemişsiniz :)

• Hacettepe ingilizce tıpın ayt matematik net ortalaması 2019 ile 2021 arasında 2 soru oynamış.Derece dediğiniz öğrenciler sınav zor da olsa yapıyor.Olimpiyat denecek bir zorluğu yoktu sınavın aynı zamanda.Keşke tüm seneler 2021 gibi olsa zaten 40 soruya neredeyse 120 dakika düşüyor.TYT için çok fark ediyor ama zaman sınırı olunca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-44FE223FB -- 30 Ocak 2022; 23:35:17 >

• Derece tanımımız farklı olduğu için böyle bir yanlış anlaşılma oluştu. Benim tanımımda sayısal için ilk 1k derecedir. 25 AYT mat netiyle 1k'ya girebilmeniz için sınavın kalanını komple fullemeniz lazım.

"verilen sürede o soruları yetiştirmek için çalışmanın yanında analitik zekanın da yüksek olması lazımdı. ölçücü bir sınav ancak neyi ölçüyor"

Hangi süre? Ben 2021 AYT matı 120-130 dakikada çözdüm, gayet yeterli bir süre var.
    TYT'de yapılamayacak düzeyde soru olduğunu düşünmüyorum, süre fazla olsa sınavı herkes yapar, bir anlamı kalmaz.
    Analitik düşünme becerisi ölçmesi zaten bir sınavdan istenen bir şey değil mi? Herkes her zaman soru ezberlemenin sınavda iyi yapmak için yeterli olmasına sövmüyor muydu, ben mi yanlış hatırlıyorum?

2019 ayarında bir sınav 2021'de çıksa yine ciddi yığılma olacağına inanıyorum (en azından üst sıralarda), çünkü insanlar sınavın formatına alıştı artık.

• matci_ kullanıcısına yanıt
    haklısınız hocam

• Bu tarz sınav ilk 100deki ile ilk 2kdaki adamı ayırmaya yarar.Yoksa ilk 10k 20k 30k yapanlar sınavı nasıl çözdüğünü bile bilmiyor.Veya 30k ile 50 70k arasındaki ayrımı da saglamiyor cunku hepsi cozemiyor zaten o matı.

1)"2020 vs 2021 kıyaslamasında ilk 1k net ortalamaları 2 net oynamış yani yapan yine yapmış"-->Saçma bir tez.Ayt sınavını 80 soru değil de 120 soru olarak varsayalım.2020de ilk 1knın ortalaması 78 dersek 120 soruluk bir testte 117 netleri olacak.2021 ort. 72 kabul edersek 108 netleri olacak.Derece öğrencileri bile 100 netlerinden yaklaşık 8 net kaybetmiş.Genele vurunca çift haneli sayılara vuruyor.Yani 2021 sınavı 2020 ile herhangi bi sıralama diliminde bir kıyaslamaya giremez.
    2)"Sınav Analitik zekayı da ölçmeli,ölçtü"---->Ne yks mühendis yetiştirme sınavı ne de ülkemizin ismi Hindistan.Sınav analitik zekayı da ölçmeli çok eksik bi cümle.Sınav çoklu zekayı ölçmeli.Doğuştan gelen faktörler,şans,alınan eğitim tarzı sınav sonucuna yansımamalı
    Ha bu 2.nci seçenek bir yandan da doğru.Eğer Lys sistemindeki mf1 mf2 mf3 vs. mantığı geri gelirse mühendislik bölümünü tercih etmek için gereken puan kısmına katkı sağlayan testler analitik zekayı ölçmeli.
    **Sınav mantıksal sezgiyi ölçmeli derseniz haklısın der kenara çekilirim.Ama Analitik zeka falan yersiz laflar.Tmciye ayrı matematik sor o zaman.**
    Saygılar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Beceremedic -- 31 Ocak 2022; 1:31:47 >

• Beceremedic B kullanıcısına yanıt

Sanırım bana demişin ama 2020 değil 2019 yazdım.Ayrıca 2021 sınavıyla 2019 sınavı arası 40 soruda 2 soru oynamış,Sınav 120 soru olsa 3 soru oynar matematikten.Neyi hesaplamışsın onu da anlamadım.

Sınav zor da olsa ilk 1k'da çok net oynamıyor.Ben 2020'de yerleştim kendi netimle 2018 2019'da bana benzer sıralama yapanlarla 1 tyt 1 ayt net farkı vardı sadece.

• Yazanları okumamıştım halen okumadım yani bilmiyorum kime yazdığıma.Ben 2020 ile bir kiyas yapiliyor diye bir okuma yapmıştım ona karşılık bi cevap yazdım.2019 2020 zorluk seviyesi arasında aman aman bi uçurum yoktu bence de (2020 daha kolaydı tabiki). :D

İyi akşamlar iyi forumlar

Hacıabi katılıyorum fakat bu sene boun işletme kazanan bi arkadaş 25-5 mat ile kazanmış xD

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.