Şimdi Ara

ÖSYM 2014 LYS-4 SORU CEVAP VE TARTIŞMA- ANA KONU (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
789
Cevap
8
Favori
37.409
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Teşvik-i sanayiye devletçilik demeyenlere...

Yasanın çıktığı dönemde özel girişimcilerin elinde yeterli sermaye bulunmadığı gibi, mali ve teknik bilgi yetersizliği ve uluslararası mali işlerde deneyimsizlik yasadan yeterince yararlanılamamasına neden olmuştur. Yasanın istenen sonucu vermemesi üzerine devletçilik ilkesinin yürürlük alanı genişletilmiştir.

Vikiden alıntı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: 99emre

Soruları bir araya topladım bazı arkadaşlarıdan yararlandım cevaplar kesin değildir ve 1 soru eksik bulamadım

1- aet nin temelinin atıldığı belge : scuman bildirisi
    2- haritalı soru türklerin göç "etmediği" bölge: kuzeybatı afrika
    3- yetim çocuklar için doğu anadolu'da yetim çocuk okulu açan komutan: kazım karabekir
    4- osman hamdi bey ve şeker ahmet paşanın eser verdikleri sanat: resim
    5- türklerin mimari alanda "olmayan" sanatı: ciltçilik
    6- pers, iran ve çin kültüründen etkilenen türklerde kültürel anlamda büyük gelişme gösteren türk devleti : uygurlar
    7- petrol ihraç eden devletlerin kurduğu topluluk : opec
    8- verilen atatürk ilkesiyle alakası olmayan öncül : teşvik-i sanayi kanunu ( devletçilikle alakası yoktur, özel sektöre yönelik bir kanundur.)
    9- hangisi soğuk savaş dönemi sonları (veya içinde) gerçekleşmemiştir: orta asya türk devletlerinin bağımsız olması ( 1991'de bağımsız olmuşlardır , soğuk savaş 1960-70 lerde bitmiştir)
    10- ikinci kosova savaşıyla aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmemiştir : avusturya topraklarının osmanlıya katılması (çünkü osmanlı tarihi boyunca avusturya topraklarının "tamamını ele geçirememiştir")
    11- dünyanın yuvarlak olduğunu ve güneş etrafında döndüğünü açıklayan bilim adamı: kopernik
    12- bir türk gazetesinin "bu barış antlaşması değil, ölüm fermanıdır"(buna benzer bişeydi) yazdığı 1920 de imzalanan antlaşma: sevr
    13- "eğer türkler olmasaydı islamiyet doğduğu yer arabistan'a geri dönerdi" diyen yabancı bir tarihçi bunu aşa. hangisine dayandıramaz : türklerin islamiyeti zorla kabul ettirdikleri.(ksine dinde zorlama yoktur)
    14- aşağıdakilerden hangisi 3. selim döneminde yapılmamıştır : posta teşkilatı ( 2. mahmut zamaınında)
    15- aşağıdakilerden hangisi anadolu selçuklularına ait mimari bir eserdir: sivas gök medrese cami
    16- 1923-1940 tarihleri arasında aşağıdakilerden hangisi türkiye'nin bir dış sorunu değildi : kıta sahanlığı ( yunanistanla 2.dünya savaşından sonra ortaya çıkan bir sorundur)
    17- 2.dünya savaşı "sırasında" hangisi türkiyedeki gelişmelerden değildir: milletler cemiyetine üyelik( çünkü milletler cemiyeti zaten 1. dünya savaşından sonra barışı koruyamamış ve 2. dünya savaşının çıkmasıyla dağılmıştır)
    18- aşağıdaki antlaşmalardan hangisinin karşılığı doğru verilmiştir: hünkar iskelesi
    19- hitlerin bir kısmını işgal edip bir kısmında kendi yanlısı vichy hükumetini kurduğu devlet: fransa
    20 - Almanyanın polonyayı işgali ile 2. dünya savaşı başlamıştır.
    21 - milletvekili
    22 - atabey - imaret
    23 - vakıflar
    24 - zigurrat
    25 - Bence b olması lazım
    A)2. Abdülhamit'in Almanya ile işbirliği yaparsak büyüyeceğimizi düşünmesi
    B)Almanya'nın hiç bir İslam ülkesine saldırmamış olması
    C)Demiryolu yatırımı Alman Yatırıcımlara verilmesi
    D)Alman Imparatoru II.Wilhemin Müslümanları dost ilan etmesi
    E)İngiltere ve Fransa'nın Osmanlıyı korumaktan vazgeçmeleri
    26 - Suriye'nin Kuzeyin'de kurulan uygarlık Asurlular. galiba
    27 - suriye sorusu
    28 - pençik sorusu
    29 - Kuran ile ilgili soru vardı
    30 - terakki perver sorusu vardı cevabını bılmıyorum
    31 - Saltanat sorusu serbest cumhriyet fırkası
    32 - bedir savaşı
    33 - çin rejimi
    34 - süveyş krizi
    35 - yumuşama dönemi başlama sebeplerinden değildir galiba boyle bir soru vardı.
    36 - paris barış konferansı
    37 - ilk anayasa abd
    38 - lale devri eserli yapıt vardı
    39 - Padişaha fetva veren:
    -Şeyhülislam
    40 - Kanuni Döneminde denizlerde savaş yaptığımız ülkeler:
    -Venedik,İspanya.Herkes İspanya yok zannedebilir ama 1560 Cerbe Deniz savaşı İspanyollar ile yapılmıştır
    41 - Hangisi Amiral Bristol Raporu ile ilgili değildir:
    -Türk ve Yunan kuvvetleri arasında güvenli hat oluşturulması
    42 - Bazı ülkelerin ve bizim kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilme seneleri verilen:
    -Türkiye'de kadına parlementoda temsil hakkı daha önce tanındı
    43 - Türklerin hamur döverek kağıt yapması ve katçak mı ne öyle bir isim alması ve Farsça'ya kağıt diye geçmesi:
    -Türkçe'nin diğer diller ile etkileşimde olması

Korenin ikiye bolunmesi 2. Dunya savasindan sonra orda soguk savastan sonra diyodu yani soguk savas bittikten sonra diyodu

• quote:

Orijinalden alıntı: Bilmesendahaiyi

Cin vietnam savasina girmemistir sadece kominist vietnamlilara gizliden destek vermistir sorunun cevabi yanliz 2 yani misiri desteklemesi oluck kitaptan okudum itiraz etmeyin bosuna

Hocam hangi kitaptan okudun? Önceki mesajlarda yazmıştım. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi MEB ders kitabı sayfa 95

"Çin ideolojisine uygun dış politika izleyerek ABD'ye karşı Kore Savaşı'na girdi. 1956 Süveyş krizinde Batılı devletlere karşı Mısır'ı destekledi
    ...
    ...
    ...
    ...

Çin, Malaya'da İngilizler ve Çin Hindi'nde Fransızlarla mücadele eden devrimci gruplara ve Vietnam Savaşı'nda ABD'ye karşı komünist Kuzey Vietnamlılara destek oldu"
  • quote:

Orijinalden alıntı: yekilord

quote:

Orijinalden alıntı: king1145

mantık sorularından birinde cevaplarda aristotales platonun hocasıdır platon sokratesin hocasıdır o halde sokrates aristotalesten büyüktür gibi bir cevap vardı yine aynı soruda hitler kötüdür o halde yönetimide kötü olacaktır diye bir şık vardı soruyu hatırladığım kadarıyla soruda hangisi mantıklıdır diye soruyordu ben ilk söylediğimö aristotales li cevabı verdim bu soruyu başka hatırlayan varmı ?

Bende aristo yaptım. yazdım öğrenci öğretmen diye buldum :D

ilhak etmek" özellikle tarih kaynaklarında bir devletin diğer devletin topraklarını işgal ettiğinde de işgal etti kelimesi yerine de - daha genel anlamda olduğu için- kullanılmaktadır.

ben senden başka sazan göremiyorum valla forumda :D:D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakara619 -- 14 Haziran 2014; 17:15:03 >

• EGoldstein kullanıcısına yanıt
    Arkadaşalr siyasi tarihle yakından ilgili olduğum için rahatlıkla söyleyebilirim cevap hepsiydi mao devrimden sonra afrikadaki bağımsızlık hareketlerinide desteklemiştir çkp kararıdır biraz araştırırsanız sonuca varırsınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Psydia

quote:

Orijinalden alıntı: yok kişi

quote:

Orijinalden alıntı: debbyy

almanyanin isgal ettigi ulke sorunun cevabi neydi?

Almanyanın polonyayı işgali ile 2. dünya savaşı başlamıştır.
    Soruda Avusturya ilhakı deniyordu.Cevap oydu.

Herkes ilhak kelimesini işgal gibi zannedip sazan gibi atlamış ama ilhak ayrılma demek

orada kastettiği almanyayla avusturyanın birleşme kararı almasıda ikinci dünya savaşın sebeplerinden biri

• 43 - Türklerin hamur döverek kağıt yapması ve katçak mı ne öyle bir isim alması ve Farsça'ya kağıt diye geçmesi:
    -Türkçe'nin diğer diller ile etkileşimde olması

Bu sorunun cevabı bu değil. O paragrafta bununla ilgili hiçbirşey demiyordu.
  • gowlet kullanıcısına yanıt
    Kısaca: Devletçiliktir çünkü, devlet eliyle sanayı açmaya teşvik ediliyor bunu böyle kodlarsanız her zaman bu kanun karşınıza cıktıgında devletcılık oldugunu anlarsınız.

Türk Dil Kurumu, Milliyetçilik.
  • Ben Arapların kağıdı sonradan kullanmalarımı ne vardı onu yaptım.
    Çünkü eğer Türklerden önce kullanmıs olsalardı, bir ismi olurdu, Türklerden onlara kağıt dıye gecmezdi.

İlk anayasamı ne vardı onu naptınız
  • HALKÇILIK İLKESİ DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN YENİLİKLER:
    -Soyadı Kanunu’nun kabulü
    -Medeni Kanunu’nun kabulü
    -Saltanatın kaldırılması
    -Tevhid-i Tedrisat (öğretimin birleştirilmesi) kanunu
    -Cumhuriyet’in ilanı
    -Sosyal hizmet kurumlarının ve sağlık örgütlerinin kurulması
    -Devlet Demir Yolları’nın kurulması

C) Medeni kanun - laiklik yazıyordu yanlis olan buydu

• Kanuni AKDENİZ icin Venedik ve İspanya ile savasmadi mi??? Cunku malta kusatmasi falan var

bu arada osmanlilarda hangi sanat dali yoktur sorusu ilginc bir şık varsi onu yaptım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the phantom of the opera -- 14 Haziran 2014; 17:25:45 >
  • memet7991 kullanıcısına yanıt
    Çin vietnam savasina dogrudan girmemistir vietnamla savasmistir ama o baska bir savas."Çin ideolojisine uygun olarak Abd ye karsinKore savasina girdi.1956 suvesYs krizinde misiri destekledi"kitaptwn alintidir dostum bana vikipediyle gelme lutfen.

• quote:

Orijinalden alıntı: frknyvz

HALKÇILIK İLKESİ DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN YENİLİKLER:
    -Saltanatın kaldırılması
    -Cumhuriyet’in ilanı

Laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplar

-Saltanatın kaldırılması

-Cumhuriyetin ilanı

-Halifeliğin kaldırılması

-Şer’iye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması

-Tevhid-i Tedrisat kanunu

-Tekke ,zaviye ve türbelerin kapatılması

-Medeni Kanun’un kabulü

-1924 Anayasası’ndan “Devletin dini İslam’dır” maddesinin çıkarılması.

-1924 Anayasası’na laiklik ilkesinin girmesi

-Maarif Teşkilatı hakkındaki kanunun kabulü

-Medreselerin kapatılması

-Kılık Kıyafet Kanunu’nun kabulü (Peçe ve Çarşaf giyilmesinin yasaklanması)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 99emre -- 14 Haziran 2014; 17:21:48 >

• bence o soruda bi hata var devletcilik doğru cumhuriyetcilik doğru haklçılık doğru laiklik doğru ? geriye kalan milliyetciliği hatırlamıyom soru hatalı mı ?
  • matematik 2 için son tekrar arkadaş harika hazırlamış http://forum.donanimhaber.com/m_93173678/tm.htm
  • Bir inkılap illa tek bir ilkeyle bağdaşacak diye bir şey yok. Saltanatın kaldırılmasını Cumhuriyetçiliğe de alırsın, Laikliğe de alırsın, İnkılapçılığa da alırsın. Medeni Kanun'da bunun gibi Halkçılığa da girer Laikliğe de girer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 99emre

quote:

Orijinalden alıntı: frknyvz

HALKÇILIK İLKESİ DOĞRULTUSUNDA GERÇEKLEŞTİRİLEN YENİLİKLER:
    -Saltanatın kaldırılması
    -Cumhuriyet’in ilanı

Laiklik ilkesi doğrultusunda yapılan inkılaplar

-Saltanatın kaldırılması

-Cumhuriyetin ilanı

-Halifeliğin kaldırılması

-Şer’iye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması

-Tevhid-i Tedrisat kanunu

-Tekke ,zaviye ve türbelerin kapatılması

-Medeni Kanun’un kabulü

-1924 Anayasası’ndan “Devletin dini İslam’dır” maddesinin çıkarılması.

-1924 Anayasası’na laiklik ilkesinin girmesi

-Maarif Teşkilatı hakkındaki kanunun kabulü

-Medreselerin kapatılması

-Kılık Kıyafet Kanunu’nun kabulü (Peçe ve Çarşaf giyilmesinin yasaklanması)

http://www.ekpss.com/forum.php?a=readmsg&topic=3231

Burası mı bahsettiğin kaynak?

• memet7991 kullanıcısına yanıt
    Hareket sıkılınca gezmek demek değil ama sadece :D Biyolojide hareket canlıların ortak özelliklerinden biri. Ağaçlar da paramesyum da hareket eder. O mantıkla olmaz yani. Her hareket eden şey canlı değil desen olur mesela. Ama soruda hangisi hangisini kapsar diyordu hatırlamıyorum yanlış çıksa umrumda değil sözeller ne dediyse o doğru çıksın :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: itrysohard

quote:

Orijinalden alıntı: radko

quote:

Orijinalden alıntı: Besthlw

Felsefe insan canli olmicak mi

Hayır

olmamasının sebebi ve doğru cevap nedir?

Bende Canlı insan yapmıstım sanırsam, çünkü kaplamı en fazla olanı soruyordu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bilmesendahaiyi

Çin vietnam savasina dogrudan girmemistir vietnamla savasmistir ama o baska bir savas."Çin ideolojisine uygun olarak Abd ye karsinKore savasina girdi.1956 suvesYs krizinde misiri destekledi"kitaptwn alintidir dostum bana vikipediyle gelme lutfen.

Ben sözelciym merak etme. çok şükür sizin gibi tm olup mf olup eğlencesine girip burda çok basitdi şöyleydi böyleydi diyenlerden değilim, burda üstünlük çabamda yok ha bu arada doğrudan girmesi yada devletin dolaylı savaşa girmesi önemli değil önemli olan savaşta izlediği politikadır.. sen daha bunu bilmeden sorunun mantıgını anlamadan burda yorum yaptıgın belli orda, sana vietnama karadan girdimi kaç kişi öldü kaç cengaver çarpıştı demiyo yada dolaylımı direk mi girdi demiyo.... sorunun mantıgını anla bak tekrar söylüyorum ÇİNİN BU MADDELERDEN HANGİLERİ ÇİNİN DIŞ POLİTİKASIYLA İLGİLİDİR DİYOR yani sana hangi madde doğrudur diye zaten belirtmiyor !!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memet7991 -- 14 Haziran 2014; 17:35:33 >

• 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.