Şimdi Ara

Osmanlı Devleti (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
196
Cevap
1
Favori
15.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • nankörlük yapmayın.propagandalara kanıp geçmişinize söverek,düşmanlarımızın ekmeğine yağ sürmeyin.kimse cumhuriyet rejimine karşı değil ki osmanlı devleti ortadan kaldırılmayıp devam etseydi olacağı yine buydu.kendi kendini lağv edecek cumhuriyet rejimine dönecek fakat ingiltere gibi bi kraliyet ailesi olacaktı.ancak dış mihraklar bunu istemeyerek osmanlı devletini ortadan kaldırmak için ellerinden geleni yaptılar.

osmanlı devletini sadece savaştığını ve mal mülk nam için fetihler yaptığını iddia edenler,ya tarihlerini bilmiyorlar,ya da osmanlıyı yanlış kitaplardan ve ağızlardan öğrenmişler.bakın türk milliyetçiliği yapmıyorum ki osmanlı devleti bir kültür ve halk mozaiğiydi.ve yine tekrarlıyorum osmanlının parçalanmasında en büyük etken,hakimiyeti altındaki milletlerin ve devletlerin,fransız ihtilaline sebep olan milliyetçilik kavramı olduğunu yineliyorum.

bilmem biliyormusunuz,bugün amerika osmanlının orta doğuda izlediği siyaseti araştırıyor.bugün dünyanın süper gücü olan amerika,orta doğuda osmanlının bir bölük askerle nasıl hüküm sürdüğüne akıl erdirmiş değildir.osmanlının hakimiyeti askeri güce dayanmıyordu.

ve bugün bir türkiye cumhuriyeti var ise,bu osmanlının sayesindedir.unutmayın ki atatürk de osmanlı vatandaşı ve osmanlı ordusuna mensup bir askerdi.ve şunu da unutmayın,eğer osmanlı selanik'i almış olmasaydı bir atatürkümüz bile olmayacaktı.....

• Atatürk,Kurtuluş Savaşını fiilen başlatmadan önce Askerlik mesleğinden istifa etmiş ve milletinin bir ferdi olarak büyük mücadeleyi başlatma yolunda adımlar atmıştır.'Vahdettin yolladı Samsun'a,vay efendim onun sayesinden istiklal harbi başladı'ya getirmeyin olayı...

Orjinalden alıntı: bdfyobgsougt

Kadınlarımıda baş örtüsü ile. İstediğiniz bu mu?

Şaka yaptığını söyle

Ne komedya insanlar var bu dünyada ya

• quote:

Orjinalden alıntı: pappillon

gerçekleri saklayamayız ki....

tarihi belgeler ışığında osmanlı imparatorluğunu incelediğimiz zaman;kuruluşundan parçalanışına kadar merkezi sistemle yönetilen siyasi ve ekonomik bir devlet modeli hep görülmektedir..

osmanlı vergi toplayarak yönetme biçimini uygulamıştır..her ne kadar isminde imparatorluk olsa bile emperyalist ve sömürgeci değildir..egemenliğinde bulundurduğu ülkelerin adını bile değiştirmemiş..imar götürmüştür..orta çağın karanlığında..soykırıma uğrayan toplulukları himayesine almış,korumuş..inanç ve kültürlerine hiç karışmamış tam tersine destek olmuştur.
    ancak: .......
    özellikle sanayi devriminden sonra yönetim hataları ve sefahat içinde yaşama sevdasına düşen saray...ve şürekası..milliyetçi akımların tüm dünyada ortaya çıkmasının da etkisiyle parçalanmaya başlamıştır...özellikle emperyalist avrupa devletleri bu parçalanmadan pay çıkarmak..ve osmanlı topraklarını sömürge edinmek için her türlü oyuna başvurmuşlar ve başarılı da olmuşlardır....

kurtuluş savaşı ve anadolu devrimi hem osmanlının son zamanlardaki yönetimine hem de emperyalist ülkelerin anadoluyu parçalayarak ele geçirme proje ve eylemlerine karşı kazanılmış..dünyadaki tek büyük zaferdir..tam bağımsız ulusal tek uluslu yegane Türk devletidir...
    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de söylediği gibi bağımsızlık bu ülkenin en önemli karakteridir..

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti....

• tarihi belgeler ancak istenildiği ölçüde gün yüzüne çıkarılıyor,gerisi hikayeden ibaret.tek gerçek osmanlı arşivlerinde saklıdır ve onların birçoğu da gün yüzüne çıkarılmamıştır.

Orjinalden alıntı: pappillon

tarihi belgeler ancak istenildiği ölçüde gün yüzüne çıkarılıyor,gerisi hikayeden ibaret.tek gerçek osmanlı arşivlerinde saklıdır ve onların birçoğu da gün yüzüne çıkarılmamıştır.

bu doğrudur...yukarıdaki yazdıklarınızı okudum....söyledikleriniz doğrudur....osmanlı devletini yok saymak olanaksızdır..osmanlı padişahlarının ve bilim adamlarının saygınlığı ve islam dünyasındaki çok önemli yerleri unutulmamalıdır elbette....ama bir gerçek var ki...yukarda söylediğim gibi...duraklama döneminden sonra ahlak bozulmuştur...yönetim zevk ve sefaya düşmüş..çok değerli başbakan ve bakanları yemiştir....emperyalist devletlerin kışkırttığı hatta tam destek olduğu akımlar....araplar buna dahildir ancak milliyetçi akımlar araplardan başka her toplumu etkilemiştir...... osmanlının büyük hataları sonucudur...Türkiye Cumhuriyeti elbette gökten zembille inmedi...osmanlı devletinin devamı olmakla birlikte köklü yönetim değişikliği ve çağdaş uygulamalarla kuruldu....burada söylenmek istenen...19 mayıs 1919 dan önce Mustafa Kemal olmasa idi ne olacaktı idi ise.....elbette yine Bu Muhteşem Cumhuriyet yine kurulacaktı...Belki bazı devrimler gecikebilirdi...belki..topraklarımız bu günkünden az olabilirdi......

Türkiye Cumhuriyeti....zümre cumhuriyeti değildir.....Ona önder olmak Mustafa Kemal'e nasip olmuştur...
    Şükranlarımız sonsuzdur...

• Mustafa Kemal olmasa idi bugün Sevr'i kabul etmiş halde olacaktık,bunu göremiyor musunuz? Türkiye Cumhuriyet'ine önder olmak Atatürk'e nasip filan olmamıştır kardeşim,gökten zembille Cumhuriyet indi de başına Atatürk mü geçti? Açın Nutuk'u okuyun biraz...

Orjinalden alıntı: Laz

Mustafa Kemal olmasa idi bugün Sevr'i kabul etmiş halde olacaktık,bunu göremiyor musunuz? Türkiye Cumhuriyet'ine önder olmak Atatürk'e nasip filan olmamıştır kardeşim,gökten zembille Cumhuriyet indi de başına Atatürk mü geçti? Açın Nutuk'u okuyun biraz...

ben bunu görüyorum...biliyorum...nutuk üzerine de akademik araştırmalarım var...ezbere biliyorum...benim söylemek istediğim...insanların tabusal karşı çıkışlarına ...bazı açıklamalarda bulunmaktan ibarettir...

nasip olmak sözcüğünü de tesadüf anlamında kullanmadım.....ne kadar güzel ki...anlamında kullandım....yanlış anlaşılmasın lütfen...

Orjinalden alıntı: Laz

Mustafa Kemal olmasa idi bugün Sevr'i kabul etmiş halde olacaktık,bunu göremiyor musunuz? Türkiye Cumhuriyet'ine önder olmak Atatürk'e nasip filan olmamıştır kardeşim,gökten zembille Cumhuriyet indi de başına Atatürk mü geçti? Açın Nutuk'u okuyun biraz...

Niye?Sen kahinmisin? Allah Atatürkten,Atamızdan razı olsun Onun adını kullanarak yaptıklarını başka yöne çekmek isteyenler,Atatürkü çarptıranlar da Allahından bulsun...
  • Bak güzel kardeşim o yaptığın alıntıda kocaman büyüttüğün
    quote:

Atatürk'e nasip filan olmamıştır kardeşim
    Cümlesinin anlamı,Kurtuluş Savaşı'nın şans eseri kazanılmadığı,Cumhuriyet'in şans eseri kurulmadığı,Atatürk olmasa bunların olmayacağı,Osmanlı'nın son dönemindeki hal ve gidişatına bakarak "Atatürk olmasa da Cumhuriyet kurulurdu zaten,ama ne şans ki Cumhuriyet'in başına geçmek Atatürk'e nasip oldu" denilemeyeceğini belirtmek için yazılmış bir cümledir,yanlış anladığını düşünüyorum...

Orjinalden alıntı: Mosaic

yha konu osmanlının yıkılış sebepleriydi dallandık iice

1.meşrutiyetten başlayarak..........ittihat terakkiye kadar yönetimin demokratikleşmesi çabaları ..osmanlı aydınından ....Türk aydınına geçiş süresi...ve bu süreç içinde...Mustafa Kemalin önderliği....osmanlının çöküş döneminde vatanseverlerin büyük ve başarılı gayretleri içinde değilmidir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MARLA: -- 15 Eylül 2006; 17:01:04 >

1-Yeniçeriler: Yeniçeriler daha önce Hristiyan ailelerin çocukları bir vergi adı altında alınıyordu ve bunlara savaş eğitimleri verilip zorla ya da değil İslam dini kabul ettiriliyordu. Bunların altın çağları Fatih Sultan Mehmet'ten Kanuni Sultan Süleyman'a kadar sürmüştür. Sonra bu kurumun üzerine fazla düşülmemiş bu kurum eğitimden yoksun halktan haraç kesen bir çapulcu takımı olmuşlardır. Ama buna asıl sebep olan Hristiyan çocuklar değil onların çocukları ve çocuklarının babalarının yerlerine geçmiş olmalarıdır. Kanuni zamanında 1.500-2.000 arasında değişen yeniçeriler bundan yaklaşık 50 yıl sonra 200.000'e ulaşmışlardır ve birçok yeniliğe ve devrime engel olup imparatorluğun gelişmelere ayak uydurmasını engellemişlerdir.

2-Çok Uluslu Yapı: Osmanlı Devleti çok uluslu yapıdaydı. Örneğin, Kürt, Çerkez, Laz, Türk, Türkmen, Sırp, Macar, Rum, Yunan, Rumen, Arap, Mısırlı, Alevi Safevi... Bu yüzden milli bir devlet olmaktan da yoksun olmuştur. Bunun yerine halklara dini hukuksal ve politik hoşgörüler tanınmıştır. Ama bazen çıkarcı Osmanlı yöneticilerinin halkı iyi yönetememesi yüzünden isyanlar çıkmıştır ancak bunlar hemen bastırılmıştır. Ancak Osmanlı yeniliklere ayak uyduramayıp yıpranınca ve bunun üzerine Fransız İhtilali gibi özgürlükçü Sanayi İnkılabı gibi teknolojik gelişmeler daha da zorlayınca ülkenin milli devlet olmaması yüzünden imparatorluk paramparça olmuştur.

3-Becerikli ve Akıllı Padişahların Azlığı ve Haremin Yönetimi: Sokollu Mehmet Paşa'dan sonra çok az becerikli padişah devlet adamı gelmiştir. Bunlar ise çıkarlarına uygun olmayanlar tarafından öldürtülmüşlerdir. Bunun dışında çok küçük yaşta çıkan padişahlar, anneleri tarafından yönetilmişler ve haremin iradesi padişahın idaresi olmuştur. Haremdeki kadınlar cazibeleri ve zekaları ile hep kendi istedikleri gibi yönetip padişaha istediklerini yaptırmış ve bu da bi bakıma imparatorluğun sonunu getirmiştir. Bunlar aptal ya da deli olsun kendi oğullarını devletin selametini düşünmeden tahta geçirmişlerdir.Ancak III Selim ve II Mahmut gibi akıllı padişahlar devleti iyi yönetmiş ama ikisinin çabası imparatorluğu ayakta tutmaya yetmemiştir.

Osmanlı'nın genel sorunları bunlardı. Ama isterseniz daha derine de inebilirim.

• http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=24.09.2006&Newsid=88175&Categoryid=4&wid=131

quote:

Osmanlılar neden bize benzemiyor?

Geçen hafta taksiye bindim..

Elimde VATAN.. Sürmanşetinde en küçük Osmanlıların fotoğrafı..

Şoför yan gözle baktı.. Canı sıkılıyordu herhalde, sohbet açmak için olsa gerek, ‘Bize hiç benzemiyorlar.. Avrupalı gibiler’ dedi..

Nasıl benzesinler ki dedim..

Bu toprakları 1922’de terk ettiler.. Çeşitli ülkelere dağıldılar.. Kimi Fransız’la kimi İtalyan’la kimi İngiliz’le evlendi..

Doğru dedi..

Doğru ama dedim, Osmanlılar bu toprakları yönetirken de Avrupalı’ydı.. Bizim gibi değildi..

Nasıl yani dedi..

Yanisi şu..

Bir Padişah’ın annesi Sırp, anneannesi Yunan, anneannesinin annesi Venedikli olursa o kişi kime benzer?

Yapma ya dedi..

Osmanlı’yı yöneten 36 padişahtan sadece ikisinin annesi Türk; Osman Gazi ile Orhan Gazi’nin.. O da kuruluş yıllarında.. Sonra..

Sonrası aşağıda..

I. Murat’ın annesi Bizanslı Horofira yani Nilüfer Hatun.

Yıldırım Bayezid’in annesi Bulgar Marya yani Gülçiçek Hatun.

Çelebi Mehmet’in annesi Bulgar Olga Hatun.

II. Murat’ın annesi Veronika.

Fatih Sultan Mehmed’in annesi Sırp Despina yani Hüma Hatun.

II. Bayezid’in annesi Kornelya.

Yavuz Selim’in annesi; Ayşe takma adlı Pontuslu bir Rum.

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi; Polonya Yahudisi Helga yani Hafza Sultan.

II. Selim’in annesi Yahudi kızı Roksalan yani meşhur Hürrem Sultan.

III. Murat’ın annesi Yahudi Raşel yani Nurbanû Sultan.

III. Mehmet’in annesi Venedikli Bafo yani Safiye Sultan.

I. Ahmet’in annesi Yunan Helen yani Handan Sultan.

Genç Osman’ın annesi Sırp Evdoksiya yani Mahfiruz Sultan.

IV. Murat’ın annesi Sırp Anastasya yani Mahpeyker Sultan.

IV. Mehmet’in annesi Rus Nadya yani Turhan Sultan.

II. Süleyman’ın annesi Sırp Katrin yani Dilaşüb Hatun.

II. Ahmet’in annesi Polonya Yahudisi Eva yani Hatice Sultan.

II. Mustafa’nın annesi Rum Evemia yani Emetullah Sultan.

III. Ahmet’in annesi de aynı.. Yani Mustafa ile aynı anneden.

I. Mahmut’un annesi Aleksandra yani Saliha Sultan.

II. Osman’ın annesi Sırp Mari yani Şehsüvar Sultan.

III. Mustafa’nın annesi Fransız Janet yani Mihrişah Sultan.

I. Abdülhamit’in annesi Fransız İda yani Şermi Sultan.

III. Selim’in annesi Cenevizli Agnes yani Mihrişah Sultan.

IV. Mustafa’nın annesi Bulgar Sonya yani Sineperver Sultan.

II. Mahmut’un annesi Fransız Rivery yani Nakşidil Sultan.

I. Abdülmecit’in annesi Rus Yahudisi Suzi yani Bezm-i Âlem Valide Sultan.

Abdülaziz’in annesi Roman Besime yani Pertevniyal Sultan.

V. Murat’ın annesi Fransız Vilma yani Şevkefza Sultan.

II. Abdülhamit’in annesi Ermeni Virjin yani Tirimüjgân Sultan.

Mehmet Reşat’ın annesi Arnavut Sofi yani Gülcemal Sultan.

Mehmet Vahdettin’in annesi Çerkes Henriet yani Gülistan Sultan.

• bizim türk milleti hiç birini çekemiyor herkes kendim diyor hep para para başka bişey bilmiyor osmanlı zamanındada öyle şimdide bu böyle gider şimdi bile herkes başa geçecem diye neler yapıyor osmanlıda oldugu gibi valla ben şimdi türkiye cumhuriyeti devletinde bi askerimize güveniyom başka güvendigim bie şey yok askerimizde giderse battık
    -osmanlının yıkılması bilim ve teknikde geri kalması nedeni ile olmuştur yabancılar hammadde ve işgal niyeti ile ileri harp silahları ile bizi dağıttılar
    -aynı bir benzerinide şimdi yaşıyoruz
    -osmanlı padişahları devletlerine ihanet etmediler beyenmediğimiz vahdettin istese idi kaşıkcı elmasını alıp gidebilirdi halbuki yoksulluk içinde öldü ölüsü rehin kaldı
    -osmanlı büyük bir deha dır 600 yıl yaşadı biz 80 yılda yalpalıyoruz önemli olan bunu araştırmak osmanlıdan ders çıkarmak osmanlı uzun yıllar rakipsiz cihan devleti oldu ya biz
  • Sadece bir köse yazısıydı.Okutmak istedim. Ama doğruluk payıda var gibi geliyor. Örnek mi Venedikli Sofia Bafo ya da Roksalan meshur Hürrem. Safiye Sultan kendi idealleri uğruna devleti mahvetmiştir keza Hürrem Kanuniyi dize getirip kendi oğlunu tahta çıkarmış aslında tahta cıkması gereken şehzade ise bizzat Kanuni tarafından öldürülmüştür.

Bu evlilikler kesinlikle aşk için gerçekleşmemiştir. Altında hep siyasi ilişkiler ve yıpratıcı politikalar vardır.

Yıkımda elbette bilim ve teknoloji eksikliği vardır ama bu yazılanlarında çorbada bir tuzu vardır. Osmanlı padişahına vatana ihanet etti çok adi bir suçlamadır. 600 sene 3 kıtaya ismini yazdıran bir soy ile gurur duymalıyız.

Diğer devletlerle gerekilen şekilde ilişki kurulmuştur. Bazı beylikler ya da devletler kimi zaman Osmanlıyı kullanmıstır. Örneğin Fetret Devri öncesinde Vayezide anlatılanlar ya da Uzun Hasan savası. İki türk devletinin savasması gercekten üzücü...

Bütün bunlardan ders cıkarmalıyız elbette bunu yaparken Osmanlıyı kimse inkar edemez.

quote:

Osmanoğulları Hanedanı 1825 yılında 1 padişah + 1 veliaht+ 7 sultan hanım olmak üzere 9 kişiden ibaretti. 1924 sürgününde hanedan37 sehzade+ 42 sultan hanım olmak üzere 79'a erişti.ve o tarihten sonra azalmaya başladı.

Bugün hanedanın çocuklar dahil 23 erkek + 22 kadın olmak üzere 45 kişiden ibrarettir ve yarıdan fazlası İstanbulda yasıyorBu 45 kişiden 10 erkek ve 5 kadın II.Abdühamid'in torunlarıdır. Hanedanın en yaslı erkeği olamk sıfatıyla reisi Orhan Efendi (Doğumu:1909) Nice'de, ondan sonraki erkek Osman Efendi (doğumu 1912) ise New York'ta yaşamaktadırlar.
    Her ikisi de II.Aldulhamid Han'ın birer oğlu (Abdülkadir ve Burhanettin Efendilerin) oğullarındandır.

Bütün Boğaziçi, Şişli, Kadıköy taraflarındaki hanedan köşkleri ve yalıları içlerindeki paha biçilmez müzelik antikalarla Türk'lüğe ihanet eden azınlıkların adamlarının eline geçti. O zamanın parasıyla birkaç yüz liraya ele geçirenleri biliyoruz. En pespaye adamlar mal götürdü. Osmanoğulları'nın mirası itin köpeğin elinde kaldı.

Avrupa hanedanlıklarından düşenler, hakları ve mal varlıkları için çok sert mücadele verdiler. Birçoğu bu mücadelerini kazandılar. Osmanoğulları mutlak sessizlik içinde kaldı. Bugün Osmanoğlu soyadını alıp içimize karıştılar. Kendilerinden bahsedilmesinden hoşlananına rastlamadım. Ama onları yok farzetmek, gittikçe kanayan bir milli yara açıyor.

Yılmaz Öztuna 06.06.1993 Türkiye Gazetesi...

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.