Şimdi Ara

Ortaöğretim KPSS 2020 3 Soru Sizce Hatalı mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
203
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, sorular telifli olduğu için ss koyamıyorum ama soruları anlatayım.



    1.soru ise Tarih kısmından. Hangisi Kadıların görevlerinden değildir şeklinde bir soru var idi. Ben kadılar berat çıkartır şıkkını işaretledim. Yani kadılar berat çıkartamaz demek istedim. Lakin sorunun cevabı "kadılar ceza infaz eder". Yani edemez diyemeyiz. Kadılar ceza infaz eder bunun kaynağı İslam Ansiklopedisi'dir. Bu ansiklopedi TDV'ye aittir. "Kadıların asıl görevi insanlar arasında meydana gelen hukukî ihtilâfları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları icra ve infaz etmektir" Bizzat infaz etme geçmektedir. Rica ediyorum google'den kadı ve berat anahtar kelimelerini aratın kaç sonuç bulacaksınız? Bu soru iptal edilmelidir.


    Hatalı olduğunu düşündüğüm diğer bir soru Türkçe'den. 2 boşluklu paragraf sorusu. Bize bu sorularda verilen bilgi ilk boşluğu umursamadan ikinci boşluğa gelen kelimeyi koymak şeklinde. İsterseniz youtubeden hocaların bu konudaki yorumlarına bakabilirisiniz çoğu aynen böyle demekte. Soruda 2. boşluktan hemen sonra virgül koyup bu geçişin ifadesi eklenmiş lakin 2.boşluk "geçiş" ifadeli şık yanlış kabul edilmiş ve doğru şık "imkan" olarak verilmiş. Sırf bu verilen "taktik" yüzünden normalde imkanı işaretleyecekken geçişi işaretledim.


    3.Soru ise yine tarihten. Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu ifadesi İLK KEZ nerede kullanılmıştır diye sorulmakta. Bu soruya direkt bakarsak Amasya Genelgesi diyebiliriz ki doğru cevapta o olarak verilmiş. Lakin Erzurum kongresi hem genel hem de yerel bir kongredir ve Atatürk Üniversitesi Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Derinsu Dayı:"23 Temmuz Erzurum Kongresi, altı doğu vilayeti Erzurum, Sivas, Van, Bitlis, Diyarbakır ve Elazığ'a yönelik Ermeni tehlikesi ve kurulmak istenen Ermenistan'a tepki ile Trabzon vilayetinde de Trabzon, Rize, Gümüşhane, Ordu, Giresun'da Rum Pontus iddialarına tepki ve tedbir için toplanmıştı ama alınan kararlara bakıldığında vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı ve istiklalimizi ilgilendirdiği için ilk milli kongre oldu"

    Bundan dolayı ayrıntı düşünürsek doğru cevap Erzurum olmalıydı diye düşünmekteyim.


    Sizlerin fikirlerini merak etmekteyim saygılar.








  • İkinci soruda hocaların çözüm yöntemine uymuyor diye soru hatalı demek gülünç olmuş. Hocaların verdikleri taktik önemli değildir. Parçanın bütünü önemlidir ve soru çok net doğru bir soru. O geçiş sözcüğü özellikle konulmuş ki böyle taktikle hemen yanlış yapanlar olsun diye.

    Üçüncü soru da çok net bir soru "Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu vurgusu ilk kez aşağıdakilerin hangisinde yer almıştır?" Çok klasik bir soru her konu anlatım kitabında geçer. Amasya Genelgesi 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanmıştır. Erzurum Kongresi 23 Temmuz 1919 – 4 Ağustos 1919 tarihleri arasındadır. Erzurum Kongresi'nde de aynı ifadenin geçmesi ilk kez orada kullanıldığı anlamına gelmez.

    Diğer soru için de şunu belirteyim: Osmanlı'da kadıların görevleri arasında hangisi yoktur sorusu için İslam Ansiklopedisi'ni kaynak olarak kullanamazsın.





  • coder10 C kullanıcısına yanıt

    Öncelikle cevabın için teşekkür ediyorum. Türkçe sorusunda sana katılıyorum. Taktik maktik uygulamamak gerekirmiş haklısın.


    Lakin cezaları infaz etmek kavramı geniştir. İnfaz etmek dediğin şey sadece idam değildir yani "cellat" akla gelmemeli. Bir kurumun, bir dükkanın kapatılmasıda cezanın infaz edilmesidir. Kadıların bir dükkanı kapatma gibi yetkileri vardır. Hukukta bu şekilde geçer infaz çok fazla araştırdım bu konuyu. İslam Ansiklopedisi dediğim kaynak TDV'ye bağlı, TDV Diyanet işleri başkanlığı ile alakalı. Bu başkanlıkta doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı. Böylesine bir soru bilimsellikle çatışır diye düşünüyorum. Diğer şıkta konulan "berat sahibi" konusunda ise Kadıların berat sahibi olması ile alakalı doğru düzgün hiçbir kaynak bulamadım. Bu nasıl bir soru böyle?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 25 Kasım 2020; 19:43:6 >
  • VALLAHİ bende tarih soru hakkında aynı düşüncedeyim. Nitekim "Ceza İnfaz etmek" derken aklıma direk idam geldi. Berat sahibi de sadece padişaha ait değil mi? Memuru görevinden alıp, görev vermek için kullandığı?


    Soracaksan zor sor gerizekalı! Belki de bu ahmak soruyu hazırlayan yüzünden atanamayacağız.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.