Şimdi Ara

Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
38
Cevap
0
Favori
565
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri
    Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içerimalevus
    Did People Live to an Average Age of 35 in the Middle Ages? - Malevus
    https://malevus.com/did-people-die-young-during-the-middle-ages/


    Sevgili dh üyeleri.hepiniz ağzınızda sakız gibi habire sürekli ortaçağ kötü ortaçağ sefalet ortaçağ ölümlü ölümcül zor gibi şeyler söylüyorsunuz.ortaçağda iş hayatı ve çalışma sistemi günümüzden daha kolay esnek ve kısa olduğu için herkes uykusunu aldığından ve günümüzdeki gibi it gibi çalıştırılmadığından eminim ortaçağı kıskandığınızdan böyle diyorsunuzdur.çünkü artık rezil olmanın vakti geldi.yukarıdaki linki açın ve yazıyı çevirip sonuna kadar okuyun.ortaçağ konusunda ben haklı çıktım.ortaçağ sanılanın aksine erkenden ölünen ve zor bir yaşantı değilmiş.işte linkteki yazıda dikkat çekici bazı açıklamalar;


    “Orta Çağ” artık, insanların yaşamlarının kısa ve zor olduğu, hastalık ve pislikle dolu olduğu, yabancı bir kilise ve hükümdarın egemenliği altında olduğu, “modernite öncesi karanlık, geri, hijyenik olmayan, aydınlanmamış dönem” olarak yorumlanmalıdır. Ancak bu klişenin çürütüldüğü defalarca kanıtlandı. Orta Çağ'daki ortalama yaşam süresi hakkında kesin olarak ne söyleyebiliriz?

    Hayır, 20 yaşında birdenbire saçlarınız beyazlamaya başlamadı. Orta Çağ'da olgunluğa ulaşmış bir kişi, 35 yaşından sonra da uzun bir süre yaşamayı bekleyebilirdi.

    15. yüzyılda Fransız piyadelerinin ortalama yaşı 32 idi ve yüzde 51'i 31 yaş ve üzerindeydi. Her zamanki gibi Orta Çağ'da yoksulların ve çalışan sınıfların yaşamları hakkında çok az şey biliyoruz . Doğum ve ölüm tarihlerinin yanı sıra doğurdukları çocuk sayısı da bilinmiyor. Toprak sahiplerinin, kroniklerin ve diğer yazılı kaynakların rehberlerinde Orta Çağ'daki insanların yaşamlarıyla ilgili şeylerin ortaya çıkması ancak tesadüf eseridir.


    Avustralyalı matematik istatistikçisi Henry Oliver Lancaster, İngiliz aristokratlarının 1200'den 1745'e kadar olan yaşam sürelerini inceledi. Şiddet, kaza veya zehir nedeniyle ölenleri hariç tutarak, yaşlılık veya hastalıktan ölen bireylerin yaşam beklentilerini belirledi.

    15. yüzyılda 21 yaşındaki bir kişinin minimum yaşam beklentisi 69 yıldı. 16 ila 60 yaşları arasındaki vatandaşlar milis kuvvetlerinde hizmet etme hakkına sahipti; bu, bu yaşa kadar olan tüm yetişkinlerin askerlik hizmetine katılabilecek fiziksel ve zihinsel yeterliliğe sahip olduğu anlamına geliyordu.


    Henry Lancaster, insanların farklı zaman dilimlerinde ne kadar süre yaşadıklarını karşılaştırıyor :

    1200–1300: 43 yıl ; 1300–1400: 24,5 yıl ; 1400–1500: 48 yıl ; 1500–1550: 50 yıl ; 1550–1600: 47 yıl ; 1600–1650: 43 yıl ; 1650–1700: 41,5 yıl ; 1700–1745: 43 yıl .


    Ortaçağda çocuk ölüm oranları oldukça yüksek olduğundan, genel yaşam beklentisi ortalamasını aşağı çekti. 

    Bunun için istatistik gerekir ancak veri eksikliğinden dolayı doğru istatistikler üretilemez. Prensip olarak, Orta Çağ bireylerinin çoğu, ortalama yaşam süresinin (birkaç yıl ver veya al) olduğu göz önüne alındığında, 40 yaşına kadar gerçekten de ölebilir. Ancak gerçekte çok daha geniş bir çeşitlilik vardır. Pek çok ortaçağ çocuğu hastalık, yetersiz beslenme, kazalar ve diğer nedenlerden dolayı bebekken ölürken, önemsiz olmayan bir kısmı da bu dönemde ileri yaşlara kadar yaşadı.


    Ancak Orta Çağ'da gençliklerini zarar görmeden atlatanların 50, 60, hatta daha ileri yaşta yaşama şansları hiç de fena değildi. Ancak şiddet, savaş, hastalık, açlık ve kazalar gibi insan güvenliğine yönelik tehditler devam etti.


    Birisi Orta Çağ'da Ne Zaman Yaşlı Olarak Kabul Edildi?

    Orta Çağ'da emeklilik yaşına kadar ya da daha ileri bir yaşlılığa kadar yaşayan insanlar nadir değildi. Zaman dilimine ve tarihçiye bağlı olarak ortaçağ yaşamının evreleri çeşitli şekillerde tanımlandı . Ancak genel olarak bir kişi, 21 ila 40 yaşları arasında yetişkin ( adultus ), 41 ila 60 yaşları arasında “olgun” ( maturus ) ve 61 ve üzeri yaşta ise yaşlı bir erkek ( senectus ) olarak kabul ediliyordu.

    Dolayısıyla Orta Çağ'da yaşlılık ve gençlik algısı bugünküne oldukça benzerdi.

    Orta Çağ boyunca pek çok genç genellikle savaşta liderliği üstlendi ve 25, tipik olarak bir ailesi ve sorumlulukları olan olgun bir yetişkin olarak kabul edildi. Fatih William'ın 30'lu yaşlarının sonlarında İngiltere'yi işgal etmesi sürpriz değildi.

    Hastalıktan kaynaklanan ölümler gibi şeyler hesaba katılmadığı için ortalama yaşam beklentisi aldatıcı olabilir. 60 yıllık daha uzun yaşam beklentisi, daha fazla yaşlı bireyi ve aynı zamanda 5 yaşın üzerinde yaşayan daha fazla çocuğu da içeriyor.


    yazılar linkteki yazının bazı değişik kısımlarından alıntıdır.ayrıca linkteki yazıda ortaçağda 60-70-80 li yaşlarında ölen 1 ton insandan örnekler veriliyor.gördünüz mü sevgili dh üyeleri? demek ki neymiş? ortaçağdaki yaşam günümüze çok benzer hatta günümüzden çok daha rahatmış.yine ben haklı çıktım oh canıma deysin.birde şu yazıyı okuyun;


    Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri
    Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeriarkeofili
    Eski Zamanlarda İnsanlar Çok mu Kısa Yaşıyordu? - Arkeofili
    https://arkeofili.com/eski-zamanlarda-insanlar-cok-mu-kisa-yasiyordu

    bu linkteki yazıdada dikkat çeken yazı;


    Orta Çağ İngiltere’sinde, toprak sahibi ailelerde doğan erkek çocukların doğumda beklenen yaşam süresi sadece 31.3 yıldı. Bununla birlikte, Orta Çağ İngiltere’sinde toprak sahipleri için 25 yaşında yaşam beklentisi 25.7 idi. Bu, o çağda 25. yaş günlerini kutlayan insanların ortalama olarak 50.7 olana kadar, yani 25,7 yıl daha yaşamayı bekleyebilecekleri anlamına gelir. Bugünün standartlarına göre 50 yaşlı görünmese de, bunun bir ortalama olduğunu unutmayın, pek çok insan 70’li, 80’li ve hatta daha yaşlı olana kadar çok daha uzun yaşıyordu.


    eveeeet artık ortaçağa laf atmazsınız sanırım.hem ne demişler nazar etme ne olur çalış seninde olur.sizde çalışın günümüz dünyasını ortaçağa döndürelim.tekrar kılıçlı savaşlara geri dönelim.herkes yorumunu ve fikrini yazsın.hamzoş senide konuya bekliyorum kardeşim.yorumunu yap düşünceni söyle.








  • Bir şey demedik abi orta çağa, tamam kızma... Bu arada orta çağ uzun bir süre, koca çağ boyunca her zaman şartlar ekstrem değildi tabi ki. Herhalde 1300'lerdeki veba salgınından ve çeşitli sebeplerden (çoğunlukla kendi yüzümüzden) kıtlık yaşandığından dolayı orta çağı kötülüyorlardır.

  • Sakin ol reis :)



    İlettiğiniz link makaleden ziyade bir araştırma yazısına benziyor. Araştırma değerli elbet ama makale midir(!) bilemedim.


    Her yer her çağa aynı anda girmiyor. Misal, şu an 2024 yılındayız ama her ülke aynı şekilde gelişmiş değil. Şu an birçok yerde yapay zekadır, robotlardır tartışılırken bazı yerlerde hala su sorunu çeken, gıdaya ulaşamayan insanlar var... Nitekim İstanbul'da semtten semte bile 200 yıl fark olduğuna yemin edebilirim ama ispat edemem :)


    Orta Çağ 'genel olarak' hristiyan toplumlar için zorlu geçmiştir -ki o zamanlar bu insanlar fakir ve baskı altında oldukları için koşullar oldukça zorluydu. sınırlı sayıdaki burjuvayı incelemek çok doğru sonuç vermeyecektir- Uzun uzun anlatıp göz yormak istemiyorum. Sonuç olarak onlar zor zamanlarını güçlenerek atlattı ve şu an birçok konuda dünyanın ilerisindeler.

  • Harbiyeli 3779 kullanıcısına yanıt

    aynen öyle kardeşim.veba salgını ve halk arasındaki fakirlerin yaşadığı kıtlık yüzünden ortaçağ kötüleniyor.oysa ki günümüzdeki gibi bütün gün iş yerinde çalışmıyordun.çok çalışan vardı.ve vardiyalı sistem vardı.günde 5-6 saat çalışıyordun uykunu alıyordun ve diğer aktivitelere zamanın kalıyordu.mısırdaki işçiler bile vardiyalı çalışıyor ordan anlayabilirsin ne kadar kolay iş hayatı olduğunu.yani günümüzde istanbulda yaşayan bir çalışan ortaçağdaki hayata göre çok çok daha zorlu yorucu ve çile içinde yaşıyor.

  • crazyfriend712 kullanıcısına yanıt

    arkadaşım yazıyı okumadın mı? ortaçağ avrupasında hayat günümüzdeki avrupa yaşantısından bile daha rahat geçiyordu.baskı altında değillerdi.ve yaşantıları zorlu değildi ve koşullarda zorlu değildi.yazıdada bunlar yeterince anlatılıyor.

  • Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • namaste1968 kullanıcısına yanıt

    really?


    Ortaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reallyboy -- 28 Mart 2024; 17:35:12 >
  • Reallyboy R kullanıcısına yanıt

    Çalışma şartları olarak kesinlikle daha iyiydi bence de. Herkesin elinde meslek var. Zaten belli başlı ustalıklar var. Demirci, çiftçi, işçi, pazarcı bilmem ne. Zaten elinden hiçbir şey gelmese orduya girersin. Ya da en kötü kendin bir şey yetiştirip yersin içersin yaşarsın yani. Misal demirci olsan başında kimse yok şu saatte işbaşı bu saatte paydos diye bir şey yok. Ne zaman isterse o zaman çalışır. Ayrıca bugünkü gibi insan kalabalığı da yok, gördüğün herkes akraba ya da tanıdık insanlar. Valla zaten seçme şansım olsaydı orta çağda ya da m.ö. Türk devletlerinden birinde yaşardım.

  • Harbiyeli 3779 kullanıcısına yanıt

    tam benim kafadasın.bende ya avrupa hun imparatorluğunda ya da kanuni sultan süleymanın ordusunda asker olup savaşmak isterdim.bazen isyan edesim geliyor neden ortaçağda doğmadım diye of allahım ofOrtaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri 

  • up.

  • İyi ki bu zamanda doğmuşum yoksa LOTR gibi bir film üçlemesini ve Morfydd Clark gibi bir güzelliği göremeyecektimOrtaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri 

  • Halikarnas Şakşakçısı kullanıcısına yanıt

    LOTR iyide silmarillionuda film serisi olarak görseydik çok güzel olurdu be.eğer turin turambar karakteri beyaz perdede işlenirse aragornu bile geçer ve sinema film ve dizi tarihinin en büyük en karizmatik karakteri olur yemin ediyorum.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Halikarnas Şakşakçısı

    İyi ki bu zamanda doğmuşum yoksa LOTR gibi bir film üçlemesini ve Morfydd Clark gibi bir güzelliği göremeyecektim 

    Hocam sana şikayet söylesek olumlu yanını söyleyecekmişsin gibi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SuKurgusu kullanıcısına yanıt

    Tam bir Polyanna'yım hocamOrtaçağda hayatın ölümlü ölümcül ve zor olmadığına dair kapı gibi makale kaynak buldum herkes içeri 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Halikarnas Şakşakçısı

    Tam bir Polyanna'yım hocam 

    Nadir türsün seni avlamak yasak.
    Türkiye de bunu başarmak muazzam

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • kral biçov ve yancılarının gözünden bakarsak öyle, bir elde içki diğer elde biç ki, günümüzde de durum bundan farklı değil, aslında zamanlar değişse de işleyişler birbirine hep benzer, tek fark teknoloji ve coğrafya, o da saç beyazlatır saç siyahlaştırır , saç ektirir, sen hangi hayatı yaşıyorsan o yönü seç

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.