Şimdi Ara

Orman yangınını havadan söndürmeye çalışmak...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • National geographic kanalında bir uzmandan geçtiğimiz yıl dinlemiştim.


    Orman yangınlarını havadan söndürmeye çalışmak kesinlikle çözüm değildir, etkili olamaz demişti. Boşuna masraf, sadece bir kaç uçak, helikopter hazır bulundurmak ve yangının henüz ilk çıktığı anda müdehale etmek ve söndürmek mantıklıdır ama büyük alandaki yangınlarda havadan müdehale yangını asla söndüremez denildi. Büyük alandaki yangını söndürmek için gereken su miktarı için binlerce, on binlerce uçak, helikopter havalandıracaksın, o da hem teknik hem de güvenlik olarak mümkün değil.


    Zaten izlediğimizde görüyoruz, sınırlı su taşıma kapasiteleri ile bilmem ne kadar sürede su alıp bırakıyorlar. Kocaman yangına adeta bir kaç damla su bırakır bir görüntü ve zaten yarısı da havada buharlaşıyor. Bu havadan müdehaleler biraz sanki iş yapıyoruz, uğraşıyoruz gibi oluyor. Faydası yok.


    Aynı uzmanın söylediği karadan müdehalenin daha etkili olduğu, onun da ancak büyümüş yangında söndürmek odaklı değil kanallar, alanlar açarak büyümesini engellemek odaklı olabileceği söylendi. Esas olan yangını çıkış esnasında söndürmek, yoksa sonrasında maalesef aciz kalınıyor.


    Link bırakıyorum. Geçtiğimiz yıla dair ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) "FIRMS" adını verdiği Yangın Bilgilendirme ve Kaynak Yönetimi Sistemi’nin uydu haritasını içeriyor.


    ABD, Fransa, İtalya, Rusya, Yunanistan geçtiğimiz yıl çok büyük orman yangınlarına maruz kaldı. Bazıları aylarca sürdü. Avustralya’da bir Belçika büyüklüğünde yer yandı. Bunların da mı yangına müdehale edecek uçak, helikopterleri yoktu ?


    Çözüm yolu şu. Yangın büyümeden kontrol altına alıp söndüreceksin. Bunun için daha fazla personel mi, gözetleme kulesi mi, taşıt mı vs. vs. ne gerekiyorsa yapacaksın.



    turızmgazetesı.com
    Orman yangınları dört kıtada, işte dünyada yangın tablosu - Haberler - Turizm Gazetesi
    https://www.turizmgazetesi.com/haber/orman-yanginlari-dort-kitada-iste-dunyada-yangin-tablosu/80987



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi por favor -- 24 Haziran 2022; 9:36:31 >







  • Ya bırak.
    Bak adam ne demiş:sadece bir kaç uçak, helikopter hazır bulundurmak ve yangının henüz ilk çıktığı anda müdehale etmek ve söndürmek mantıklıdır

    Biz gidip dev gibi uçaklar kiralamışız. Yok suyu dolduracakta, kalkacakta.
    Bize küçük uçak lazım.
    Duman göründüğü anda kalkacak ve söndürecek.

    Heralde yayıldıktan sonra müdahale zor. Rüzgar var, dağ var tepe var.

    Türk hava kurumunun uçakları uçamaz diyenler bugün aynı uçakların nasıl uçtuğuna cevap versin.
    Ülke yanarken düğüne gideni de unutmadık.

    Eskiden filosu olan ülke şimdi uçak, helikopter falan kiralıyor.

    He bak bu arada 2021 de TUSAŞ Sikorsky T70 teslim edecekti, bu helikopterlerde yangınlara müdahale edebilecekti. Ne oldu o iş? Sorsan yerli uçak yapiyorlar. Önce bu helikopteri yapaydınız?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Alıntı

    metni:
    yangın büyümeden kontrol altına alıp söndüreceksin. Bunun için daha fazla personel mi, gözetleme kulesi mi, taşıt mı vs. vs. ne gerekiyorsa yapacaksın.


    adam mı yok, kule mi yok, taşıt mı yok niye yandı bu kadar yer

  • yanmasından daha büyük bir sorunumuz var beyler. yanan yerlerin tekrar yeşillendirilmemesi. geçte olsa bir şekilde söndürülür de imara açılmasa yeter. hatta yeşillendirme bile yapılmasın doğa kendini yeniler.

  • Tamam birakalim yansin o zaman. Suclanacak bünyede bulundu nasil olsa.

  • işte feraset işte maarifet. karşim evinde yangın çıktığında itfaiyenin gelip de su tutmasına gerek yok. zaten suyun bir kısmı buharlaşacak. hem hortumla tuttuğun cücük kadar sudan ne olacak ki? asıl maarifet yangın çıkmadan yangına müdahele edebilmekte. o yüzden evinde yangın çıkarsa filan itfaiyeye boşa zahmet verme zaten etkisi olmaz. hem bak ne diyor her fırsatta karaladığınız adb li uzmanlar, yanan mobilyalar yerinden daha gür olarak yeniden çıkar, beyaz eşyalar daha büyük hacimli olarak yeniden gelişir.




    edit: ironidir.

    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • eskiden imkan az olmasına rağmen daha az orman yangını olurdu. Bilmiyorum ama mutlaka sebebi vardır.

    Benim tek bildiğim, uzun yıllar yaşadığım güney fransa da bizdeki eski dediğimiz canadair uçakları ile hemen müdahaleederek büyük orman yangınları olmuyor. Bizdeki bakanlar insanları kandırmak için o uçakların eski ve işe yaramaz olduğunu senelerdir söylüyor. Sebebini bilmiyorum. Halbuki bu uçakar bizimle ayn coğrafyaya sahip fransa italya ve ispanyada kullanılıyor. 40 sene evveldebu uçaklat kullanılıyordu gözlerimle gördüm. Nedir bu uçakların özelliği, hemen en yaın gölden denizden su alıp anında müdahale etmesi.Şimdi ben şu anda dalaman dayım. Kullanmadığımız bu uçaklar yerine başka uçaklar kullanıyoruz ama bu uçaklar su almak için havaalanına gidip depoyu dolduruyor. Bu işleç 4 veya 5 saat sürüyormuş. Halbuki caadair uçaklar marmariste denizden su alarak 5 saatte en az 30 kere su alıp boşaltır.

    Biz bu uçakları 100 litre yetersiz diye yıllardır çürümeye terk ettik. Fransa bizden fakir miki hala bu uçakları kullanıyor?





  • yuzeye yakin yer altindan kazicaksin yanan agaclar yer altina girip yangin sonucek

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • uçakla yanan ormanın üsdüne dev ıslak havlular atılıp okşizeni kesilebilir.

    yangın şattadanak söner. 

  • Önce kasıtlı olarak orman yakanlara direkt idam cezası vereceksin.

  • Konuyu açan malum zihniyetteki kişi izlediği belgeseli bile anlayamamış muhtemelen.


    Orman yangınında ilk müdahale çok önemlidir. Atıyorum belki dün Fethiye'de bir yangın çıktı, hazırda bekleyen uçak hemen müdahale ederek yangını söndürdü. Yangın belki de büyüyecek ve günlerce söndürülemeyecekti.


    Rusya'dan uçak kiralarsan adam şimdiye kadar hep düz yerlere su bırakmış. Bizim ülkeyi görünce tabi ki adamın tecrübesi olmadığı için alçalamaz, suyu yukarıdan bırakır. Yukarıdan bırakılan su da yere düşmeden buharlaşır. Millet boşuna mı THK uçakları diyor.

  • ben bir türlü anlamıyor; ilk duman çıktığında neden hemen müdahale edilmiyor....bunun için yangın gözetleme kuleleri yokmu? kulelere gecede gören termal cameralar yerleştirilemezmiki ...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz006 -- 25 Haziran 2022; 3:18:39 >
  • Daha yazdığımı anlamaktan aciz kişi laf yetiştirmeye çalışıyor.


    Havadan müdehale için elbette hava aracın olacak ve yangın büyümeden hem daha hızlı hem de karadan ulaşma imkanın zorlu olduğu yere ilk çıktığı anlarda müdehale edeceksin. Ama yangın artık kontrolden çıkmış, hektarlarca alana yayılmış. İşte ondan sonra o kadar büyük bir alana onlarca hava aracı ile sanki bir kaç damla su etkisi ile yangını söndürmen imkansız. Bunu zaten yaşayarak gördük !


    2020 ve 2021 yıllarında aylarca süren California orman yangınlarında toplam 900 bin hektara yakın yer yandı. Yanan evlerin sayısı belli değil. Amerika da yangın için uçak, helikopter mi yok ?


    Yani havadan müdehale için sınırlı sayıda hava aracı bulundurur ve yangın büyümeden onlarla müdehale edersin. Ama iş kontrolden çıkıp hektarlara yayılırsa ancak sadece müdehale ediyoruz gibi göstermelik şekilde hava aracı uçurur, bir kısımı buharlaşan, kalanı hiç bir etkisi olamayacak sınırlı taşıma suyla boşu boşuna su dökersin.





  • Biz havadan söndürmeye çalışmıyoruz ki, geçen sene orman yangınında hükümetimiz yeni bir yöntem denedi.Evet işe yaramadı ama bir denemeyle olmaz.En azından kesin kaniya varmak için tekrar eden denemeler yapılmalı.


    Ben hükümetin, orman yanginlarını izleyerek söndürme yönteminin bir kaç kez daha denenmesi taraftarıyım. Belki çok inanmadılar o yuzden olmalı. Yoğunlaşarak izlememis olabilirler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoSSgO -- 25 Haziran 2022; 18:50:35 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.