Şimdi Ara

Orjinal mi ? Korsan mı ? [ANKET] (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
166
Cevap
2
Favori
6.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki

Orjinal mi ? Korsan mı ? [ANKET]

(En Son Oy Tarihi: 12.7.2023)
Giriş
  • hocam ps3 de online oynayacaksan seve seve orjinal. senede bir gider fifa alırım tüm sene verdiğim paranın en az 10 katı oynarım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rodrin

Onuda geçtim kul hakkına giriyorsun
  • quote:

Orijinalden alıntı: YasinCC

quote:

Orijinalden alıntı: Rodrin

Onuda geçtim kul hakkına giriyorsun

Ona bir şey diyemem herkesin inancı kendine. Ama ortada emek hırsızlığı ve orijinal oyun alanlara enayi gözüyle bakılması durumu var. Hala da hiç bir yorumu okumayıp lafta konuşanlar var. Neymiş 80 lira olsa alırmış. Eminim yine almazdın.
  • Multiplayer oynamadıktan sonra orijinal oyuna para vermek saçmalık

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Malesef korsan öğrenci adamız ama param olsa oyununa göre değişir.MP iyi olan oyunlar alırım veya oynayıpta çok etkilendiğim bir oyunu (Mafia II vb.)sırf hakettiği için gider alırdım ama öğrenci adamız malesef.Birde yukarıda 150-200 Tl falan demişlerde beyler eğer gerçekten alıcaksanız iyi bir araştırmayala gayet iyi fiyatlara bulabilirsiniz Steam vb yerlerden Yoksa ben burdaki orjinal kullanıcılarında gidipte 80-100 liraya kutulu aldıklarını düşünmüyorum.Alan indirimle alır
  • quote:

Orijinalden alıntı: celatx

Şu anda bitirdiğim oyunlar orjinal olsa büyük ihtimal milyoner olurdum.Sonuçta o oyunu koca şirketler yapıyor o kadar adam çalışıyor yaptığımız hırsızlık gibi bir şey ama bir oyuna 150 - 80 tl vermek akıl işi değil.Ucuz olsa örneğin activision'un bir oyununu 2-3 ay sonra ubisoft'un bir oyununu satın alırdım hiç değilse üreticiye katkıda bulunurdum.

benim imza eski kalmış anlaşılan
  • quote:

Orijinalden alıntı: Turuncu Sakal

quote:

Orijinalden alıntı: welmour

quote:

Orijinalden alıntı: Yunus MF

8 yıldır bilgisayar kullanıcısıyım hayatta orjinal bir şey almadım..

Tebrik ediyoruz bu ülkede oyun sektörünün gelişmemesinin sebeplerinden birisin.

Ne alaka biz orjinal oyun alınca Türkiye oyun mu yapmaya başlayacak? Sen herşeyi orjinal mi alıyorsun? Windows, programlar, film, müzik oyun vs. Bunların hepsini orjinal alıyorsan ayda bir 500 lira falan vermen lazım.

Biri de demişki streamda oyunlar ucuz. Evet tarihi eser oyunlar baya ucuz. Sen bir cod serisini ilk çıktığında al bakalım ucuza nerden alıcaksın? Sen oyunun indirime girmesini bekleyene kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş hatta unutmuş bile oluyor.

Kimse ahlak bekçiliğine girişmesin. Korsanı herkes kullanıyor kullanmıyorum diyen yalan söyler. Korsan sadece oyunla kısıtlı değil çünkü

Dar görüşlülüğün bu kadarı. Sen oyun alınca türkiye oyun yapmaya başlamasa da firmalar türkiye nin potansiyel bir pazar olduğubu görecek ve daha çok oyuna destek verecek burada daha çok etkinlik düzenlenecek oyunlar ile ilgili oyunlara türkçe dil desteği gelecek vesaire vesaire. Ve evet ulaşma imkanım olan herşeyi orijinal kullanıyorum. Ayda 500 lira falan da harcamıyorum. Ha dersin ki 1990 yapımı oyun oynamak istiyordum torrentledim o zaman tamam ulaşma imkanın yok çünkü. Ama tabi emeğe saygının yerlerde olduğu bir kitleden bahsediyoruz ne desek boş hala daha insanlar orijinal almayı enayilik olarak görecek malesef.

• Bu konuda önceden soru-cevap seklinde paylaştıklarımı da alıntı yapmak istiyorum:

Yorumlari okurken diken diken oldum, birisi çıkıp doğru düzgün yerinde bir yorum yazar dedim o da olmamış...

Öncelikle korsan sadece müzik değil, telif hakkı olan herhangi dijital icerigi de kapsıyor. Burda icerigin sahibi veya telif haklarını sattığı yayıncı firma, dijital icerik için ücret talep edebilir. Bu ücreti karşılayıp dijital icerik satın alındığında telif hakları satın alan kisiye veya kuruma kişisel/kurumsal olarak geçiyor. Telif hakları dahilinde burda bir kontrat oluşuyor ki bu bircok kullanim koşulları ve limitleri yanında getiriyor. Bunların başlıcaları dijital içeriği izinsiz çoğaltıp paylaşma ve ticari amaçlı genel halka, kitleye sunma yasakları.

Öncelikle konuda gecen birkaç yoruma değinmek istiyorum.

1- "Telif hakki sahibi icerigi YouTube'a koyuyor, farzet indirdim. Ne fark eder?"

Burda telif hakkı sahibi icerigi satışa sunup telif haklari icin ücret talep etmiyor, dolayısıyla burda hiçbir kontrat oluşmuyor. Telif hakkı sahibinin haklari kullandığı platform, YouTube'un kullanım koşulları ile zaten korunuyor. Dolayısıyla sizin icerigi indirip sanki telif haklarını satın almış gibi sahiplenip kullanma hakkınız, "indirme" hakkınız doğmuyor.

Telif hakkı sahibi size Youtube üzerinden kullanım koşulları dahilinde icerigi sunuyor. Böylece yayıncı firma ve sanatci muzik ve muzik kliplerinin popülerliğini, trendleri, ilgi gördüğü ülke ve demografileri, yorumlari gözden geçirip ayrıca reklam gelirleri elde edebiliyor. Karşılık beklemeksizin size şayet "ücretsiz" icerigi sunacak olursa siz bunu Youtube gereksinimi duymadan kendi kişisel teknoloji ürünlerinizde dinleyip seyredebileceksiniz ki bu durumda telif hakkı sahibi hiçbir gelir elde etmeyecek. Hiçbir telif hakkı sahibi bunu istemez.

Burda telif hakkı sahibi YouTube ile sözleşme yapıp, telif haklarını YouTube'a satıyor. Universal ve Sony gibi muzik şirketlerinin ortak platformu VEVO gibi...

Radyo'da muzik dinliyor farkedin. Burda müziğin "ticari amaçlı genel halka sunma" telif hakları Radyo'ya satılıyor ki burda Radyo'nun amacı satın aldığı içerikleri genel halka sunup dinleyici dolayısıyla reyting almak. Bu durumda Radyo size "bizden her dinlediğiniz parça sizindir" demiyor, "biz ticari telif haklarını satın aldık, gelin beraber dinleyelim" diyor... Dolayısıyla Radyo'da dinlediğiniz müziğin telif hakları size geçmediği gibi, bu müziği kaydetme, çoğaltma ve paylaşma gibi bir hakkınız da doğmuyor.

İstediğinizi müzikleri bulmak ve dinlemek & izlemek için her YouTube'a girişiniz, Radyo'yu açmanız YouTube ve radyo için bir gelir kaynağıdır. İzinsiz bunları indirip kaydetme hakkınız olmadıgı gibi bu korsan işlemler kendileri için ticari kayıp...

2- "Kola aldım, arkadaşımla paylaştım. Satın aldığım müziği neden paylaşamiyorum?"

Kola alıp paylaştığında, burda sen içtikten sonra kalanını paylaşıyorsun. Artık senin içme gibi bir durumun yok, o icki artık paylaştığına ait.

Araba, yorgan alir sevdiklerine ödünç verir paylaşırsın. Ama paylaştığın andan itibaren artık o senin elinde çıktı öyle değil mi? Sadece paylaştığın kullanabilir. Sen değil.

Ama sen istersen yorganını ve arabanı aynı anda, aynı mekanda, birlikte paylaşabilirsin. Eşinizle aynı yastığı bir arada paylaşabilir, arkadaşlarınla kendi arabana aynı anda geziye çıkabilirsin.

Satın aldığın icerigi de arkadaşlarınla aynı anda, aynı yerde birlikte paylaşabilirsin. Arkadaşınla aynı kulaklıktan & hoparlörden müziğini paylaş, oyun konsolunda beraber oyna, aldığın filmi ekranında beraber izle...

Bunlar sorun değil. Bunları yapmaktan telif hakkı sahibi -belirli koşul yoksa- seni alıkoymuyor...

Ancak eğer paylaşmaktan kastın ödünç vermek veya satmak ise ki bunda bir usulsüzlük soz konusu değil, paylasabilirsin.

Ama yorganını, arabani sattığında veya arkadaşına ödünç verdiginde artık senin elinden çıktığı için kullanamayacağın gibi, sattığın veya ödünç verdigin dijital icerigi de kullanamaz, ödünç verdiginde veya sattığında telif hakları elinden çıkmış olur.

Dijital ortamda kopyalama veya birden fazla bellekte bulundurma imkanın var diye artık o telif hakkı olan icerigi izinsiz çoğaltıp paylaşma hakkın doğmuyor.

Öyle ki, resmi evrak veya para "kopyalama, basma" imkanı, yolu buldun diye bunları yapma hakkın doğmuyor...

Şayet sırf dijital icerigi satın aldın diye çoğaltma ve paylaşma hakkın doğuyorsa, o zaman ben bir oyun satın alayım. Siz almayın, ben nasıl olsa satın aldım. Şimdi ben tüm DH ile, tüm TR ile, tüm evrenle paylaşayım. Nasıl? Olur mu?

Not: Lütfen "vergiler, pahalı, durumum iyi değil" vb. sekilde alakasız ve yersiz bahaneler uydurmayalım. Şayet cogu kullanıcı için dijital icerikler birkaç kuruştan ibaret olsa bile onlar "beles indirme" yolunu bulsalar bile tek kuruş ödemezler.

Vergiler veya bir ülkenin para birimi, gelir seviyesi veya alım gücü sanatkarın, geliştiricinin, yazarın, firmaların sucu değil.

Korsana hayır...

İzninizle devam etsem?

3- "Onlar yatlarda, villalarda yaşarken ben niye CD'lerini alayım?"

İyi misin sen?

Cevrene:

-Sabancı ailesinden çalmak illegal değil, "haram" değil çünkü onlarin lüks yatları var. Ayni zamanda Sezen ablalardan, Ajda ablalardan çalmakta da sorun yok, çünkü onların villaları var- de.

Bir "liseli" bile sana gereken cevabı verecektir...

4- "Bu korsana hayır diyenler de korsan kullanmıyor mu?

Korsana hayır diyen birisi kullanır da, kullanmaz da. Bu durum korsanı hayır veya evet yapmaz. Burda emek hırsızlığından, hakkını ödemeden sahiplenmeden bahsediyoruz.

Benim burdan çıkıp korsana hayır deyip de korsan kullanmam benim edepsizliğim olur, fakat bunu neden "korsan yerindedir" olarak algılıyorsun ki? Zabıtanın affedersiniz yolun üstüne isemesi, kamu görevlisinin rüşvet alması bunları doğru kılmıyor. Trafik polisinin yanlış park etmesi bu park halini doğru kılmıyor.

Dolayısıyla diğer emek hırsızlarından tesel bulacağınıza, geçiştirici ve saptırıci mesajlarına umut bağlanacağınıza önce korsanın emek hırsızlığı olduğunu, ücret talep edinen bir degeri yasa dısı yoldan temin edindiğini, orta da hırsızlık olduğunu önce algılayıp sonra da kabullenin...

5- "Yaf iki tane video çevirisi iki tane altyazili film vb"

Bu gibi düşünce, işlenmiş bir cinayete "dünyada günde 12000 cinayet işleniyor sorun değil" demektir.

Korsanın büyüğü küçüğü olmaz. Ayrıca sadece bir iki dijital icerik gösterip korsan sorun değil fazla zararı yok gibi bir düşünce, elleriyle hazırladığı simiti seyyar saticisan çalmak gibi oluyor. O seyyar satıcının tüm gayreti, tüm emegi, hayatı bu çalınan bir kaç kurusluk simitlere bağlı. Yazarın da kendisine benimsediği hayatı, kariyeri ve gayeleri o gereksiz alt yazılı film veya video çeviri programı üstüne odaklı, kendi emegi.. Küçük çaplı ve ucuz da olsa, onu hazırlayan bizzat emek verip bunu pazarlıyor. Korsanlar da gelip bu simitleri, bu icerikleri çalıyor. Lütfen...

Ayrıca burda bir iki icerikten değil, milyonlarca icerik, muzik, klip, film, oyun, dijital kitap ve görsellerden bahsediyoruz. Bunlarla geçinen sadece "babalar" değil, bu sektörde en alt tabakadan "ameleler"sen tut en üst tabaka menajerler ve CEO'lar ekmek kazanıyor. Milyonlarca sanatkar, milyonlarca işçi...

6- "İcerikler çok pahalı, korsana evet"

Korsan derken indirdiğin nedir? Muzik? Film? Oyun? Afrika da açlıktan ölenin kalkıp ekmek çalma hakkı yokken, senin sırf eğlence adına kalkıp emek hırsızlığı yapman sence ne kadar doğru?

7- "O zaman zengin dinlesin, biz dinlemeyek"

Bir arkadas Ferrari istiyor, malum alacak parası yok. Zengin alıyor, biniyor.

Bir digeri Prada istiyor, Adidas'la yetiniyor. Malum parası yok. Ama zengin değil bir onlarca ayakkabı satın alıyor.

İşçi zeytin ekmek istiyor, zengin kuş sütü.

Problem?

Korsanı neden kapitalizm aleti yapmak istiyorsunuz?

Yetersiz gelir emek hırsızlığı bahanesi olamaz. Ben de yeni çıkan oyun istiyordum ama pahalı buldum, suan için arkadaslarımda oynuyorum. Zaten demosunu indirdim. Para biriktirdiğim zaman alırım, emek hırsızlığına değmez.

Dijital ortamda sırf bir yolunu buldu diye emek hırsızlığı yapan bir şahıs, yine bir yolunu bulursa pazardan da "götürecek". Bunu kabullenmemiz lazım, pazarcı tarlasında büyüttugu elmayı toplayıp pazara taşıyor ve bir fiyat biçiyorsa, satın alırsınız. Firma bir oyun geliştirip fiyat bicip markete sunuyorsa, satın alırsınız. Elmayı da, oyunu da hakkını ödemeden sahiplenme hakkımız yok...

İroni ise burda tarlada büyümeyen, onceden üretilmemiş, Yaratıcının insana bağışladığı akıl ile, yaratıcılık ruhu ile beste yazan, bunu seslendiren, kitap yazan, onlarcasinin bırakaya gelip uygulama ve oyun geliştirmesinden, dijital icerikten, emekten bahsediyoruz. Hepsine emek verilmiş, hepsi ayrı bir ürün, ayrı bir emek. Dijital icerik maalesef ekilip, biçilip, su serpilip büyütulmuyor. Lütfen...

Ayrıca yazdıklarımdan sonra "o korsana hayır diyenler" tarzında yorumlar gelmiş. Belirtmek isterim ki benim bir önceki yorumunda "Ben" kelimesi geçmiyor. Lütfen... Şayet satın aldığım icerigi SS'lesem "kibirli, baba parası bayilan zengin cocuk" SS atmasam "bize korsana hayır deyip kendisi evet diyen ikiyüzlü" olacağım. Ne fark eder? Ben veya birbaskasi korsan kullansa da kullanmasa da bu sizi korsan konusunda şüpheye düşürmemeli. Biraz düşünüp, vicdanını dinleyen emek hırsızlığına bir açıklama yapılma gereği duymaz. Markette çalınan buyuk küçük hırsızlık ise aynı zamanda dijital icerigi korsan yoldan temin etmeninde hırsızlık olduğunu normal bir "insan" bilmesi, kabullenmesi gerekir.

Keske ülkemizde vergi oranları düşük seviyede olsa, ülkemiz ekonomisi, TL ve alım gücü AB standlardlarinda olsaydı da bizde ucuza alabilseydik. Ama malesef değil.

Saudi'de .50 kuruş olan petrole 4TL "bayilan" zihniyetin gelip burda iceriklerin pahalı olması nedeniyle korsanı savunması bir o kadar da üzücü.

Son olasakda klasiklesmis bir bahaneye değinmek istiyorum:

8-"Ben denemeden almak istemem, ya iyi çıkmaz, ya beğenmezsem?"

Cogu dijital uygulama limiti, deneme süreli, cogu oyunun deneme versiyonları, cogu filmin & oyunlarin fragmanları mevcut. Cogu müziğin tanıtımı iTunes olmak üzere birçok platformda mevcut, yaklaşık 30 saniyelik. Bunların yanında yine dijital ortamda icerikler hakkında kullanıcılardan kişisel yorum kısaca "reviews" okuyabilir, tavsiye alabilir, almadan önce sorusturabilirsiniz.

Aynı zamanda cogu dijital icerigin "arkası sağlam". Sanatçılar ve muzik kategorileri, yazarlar ve firmaların durumları ortada. Kimse bile bile kalitesiz ürün, emek sunacaksa değil. Ayrıca çoğu dijital icerigin gecmisi, serileri var. Fifa oynayipta "belki Fifa 12 çürük çıkar ben korsan indireyim" diyen zihniyetle zaten tartışılmaz.

@League0fLegends,

Oncelikle zahmet edip alinti yaptigin icin tesekkur ederim, PC'de oldugum icin Turkce karakter sorunu var bunun icin simdiden ozur dilerim. Malesef konu engellendigi icin geri donus yapamamistim. Ancak benim bir onceki yorumuma da alinti yapmistin ki alintin bundan ibaretti:

"Yav, he he"

Hayirdir?

Sana gun mu dogdu da simdi adam akilli yorum yazma geregi duydun? Halbuki benim bir onceki yorumum bir sonraki yorumumu tutuyor, ancak senin bir onceki yorumun bir sonrakini tutmuyor. Bu ne celiski? Art niyet aramiyorum, yanlis anlama. Ama insanlara sadece "kafasi estiginde" onem verip geri donus yapanlara "takintim" var. Anlayis icinde tartisacaksaniz once saygi duymasini, yazilan yorumu ancak okuyup anladiktan sonra geri donus yapmasini bilmen gerekir. Tabi ciddiysen. Ben ciddiyim.

9- Neden bu kadar takıldın ki? Oyun üreticisi, filmlerde oynayan aktris ya da müzikle uğraşan bir sanatçı mısın?

"Takilma"dan kastin neden bu konu ustunde durdugum ise, cunku sadece birkac ciddi ve seviyeli konuya denk geliyorum, zaman buldukca da yorum yaziyorum. Bu konu da onlardan biri, hepsi bundan ibaret.

Korsana karsi durmak icin illa sanatkar, yazar olmamiz gerekmiyor, biz de dijital icerik kullanip zaten bu dijital evrenin bir parcasi oluyoruz. Benim malim calinmiyor diye hirsizlari es gecmem bana etik degil. Sayet birbaskasinin malini, emegini calan hirsiz goruyorsam burda agirligimi koyarim ki etik olan da bu. Korsanin da emek hirsizligi oldugu tartismaya acik olmadigi gibi, bu konuda her zaman bilgi ve gerektiginde uyaridan kendimi ali koymam. Keske bilenler de beni kotu aliskanliklarimdan, yanlislarimdan dolayi uyarsa, ogut verse, bilgilendirse. Ben bu tavsiyeleri alirim. Bu benim karakterim, ama malesef herkez "kafasina" gore etik olan ile olmayani isine geldiginde degisik yorumluyabiliyor....

10- İnsanın geliri olsa gider parasını verip alır.

Evet, imkanin varsa bir futbol takimi da satin alir, imkanin varsa bir top da satin alir, imkanin varsa bir "Fifa 12" da alirsin. Imkanin, paran yoksa da alamazsin. Bunun aksini mi tartisiyorsun? Bir yolunu bulup dijital ortamda korsan temin etmen, korsani "hak" kilmiyor, emek hirsizligidir.
    Dunya genelinde milyonlarca album, gorsel, film, dijital kitap, uygulama, oyun, isletim sistemleri korsan kullaniliyor. Bunun farkinda misin? Rakamlari dusunebiliyor musun?
    Peki sen bosver bunlari, sozde yasal paylasim platformlari olan storage, cloud, p2p kaynaklarinda hayatinda hic telif hakki OLMAYAN icerige rastladin mi? Yoksa hepsi korsana yeni dusmus icerikler mi? Farkindasin oyle degil mi? Peki bu korsan iceriklerkullanicilarin bahcelerinde mi kullaniliyor, daglarinda baglarinda? Yoksa elektronik urunlerinde? Ne yani, araba alacak paran var ama petrol calacaksin oyle mi? Telefonunu, bilgisayarini, tabletini aldin diye tum icerikleri satin mi almis oldun? Hayir, hayir, muzeye bilet aldigin icin muzeyi ve icindekileri satin almis olmuyorsun.

Daha neyi tartisiyorsun?

11- "Orjinali varken üstünde çeşitli virüsler atılarak cracklenen ya da cd kalitesinde olmadan niye gidip kötü kalitede müzik indirsin ki? (Flac indirenler var fakat yine de orjinal cd'nin yerini tutmaz) Demek ki ona verecek parası yok? Bu ülkede herkesin 5000 lira geliri yok."

Kimin ne gelirde oldugu, korsana bahane degil. Paran yetmedigi icin malesef begendigin urunu satin alamadigin gibi, dijital icerigi de satin alamazsin. Ben 5k kazansam da, bak ben Ferrari alamiyorum. Ne yani gidip calayim mi simdi? Benimle misin?

Ayrica ne yani korsan temin ettin de simdide kalitesinden mi yakiniyorsun? Bu, bir magazaya girip telefon yuruturken "hanfendi bak ben telefonu goturuyorum ama sarji birakiyorum, odesmis olduk" demektir. Umarim anlamissindir.

13- "Belki adam asgari ücretle saatlerce çalışıyor ve evine gelip bi' film izleyip kafa dağıtmak ya da 2-3 şarkı dinleyip kafa dağıtmak istiyor? Yapamaz mı yani? Korsan kullananlara laf etmenize karşıyım, fakat bundan ticari bir amaç çıkaran ve korsan dosyaları çoğaltıp dağıtanlara söylediklerinizde hak veririm."

Asgari ucretle saatlerce calisan isciyi bosver de, sen bana acliktan olen Afrikali'nin neden hirsizlik yapma hakkinin olmadigini anlat? Adam saatlerce calisiyor diye emek hirsizligi yapma hakki mi doguyor? Bu nasil bir dusunce, nasil bir zihniyetdir?

Korsan kullananlara laf etmeme karsisin ama bundan ticari kazanc elde edenlere yakiniyorsun?

Vicdani, hakki gectim de hukuksal dusunsen? Yasakli bir maddeyi temin edip kullanan suclu oldugu gibi, bu maddeleri ureten ve satan da ayrica sucludur. Ancak hukukta burda satis yapan kisisel yapandan daha agir cezaya tabi tutulur. Anlayacagin, her ikisi de sucludur, haksizdir. Anliyorsun degil mi? Peki o ticari amac ile kullanmayan nasil temin ediyor? Telif hakki sahibinden izin aliyor mu? Satin da almiyor ama? eEe? Nasil temin ediyor? Hediye mi geliyor yoksa?Ne geliyor, ne oluyoruz?

Bu nasil bir dusunce yapisi? Hakkini odemedigin bir urunu sahiplenip kullandiginda, ha paylasmissin ha satmissin. Nasil olsa nefsine zaten yenik dusup emek hirsizligi yaptin ya? eEe? Daha ticareti mi kaldi?

14- "Dağıtımını yapmadığı sürece korsan kullanıcılara laf ettirmem. Günahı da korsan kullanan kişinin boynuna, yani size bok yemek düşer güzel kardeşim."

Uslubu gectim, bu nasil bir zihniyet, nasil bir dusuncedir? Ne yani, bana veya digerlerine dogrudan zarari olmadigi icin emek hirsizina "neyse gunahin boynuna" mi dememi bekliyorsun? Sen hirsiza, tecavuzcuye, giybetciye, haine de mi "gunah senin boynuna" diyorsun? Emek hirsizinin ayricaligi ne? Dijital, sanal ortam olmasi?

Gunahi senin boynuna, onun boynuna, her koyun kendi bacagindan asilir demektense, insalari bilgilendirip uyarmak ve bunlarin onune gecmek neden "bok yemek" olsun, anlatir misin? Isine gelmedikce "maydonoz olma" deyimi derler ya, bu olsa gerek.

15 "Korsanı da engelleyemezsiniz bu arada. İstediğiniz kadar engelleyin, hatta ülkenin tüm internetini kesin. Gene de korsanı engelleyemezsiniz. Adam Rusya'dan getirir cdleri dvdleri paşa paşa el altından satar siz de onların ekmeğine yağ sürmüş olursunuz."

Dijital korsan da, "ordan burdan" gelen CD ve bellek formatindaki icerik de ayrica korsandir. "Korsani engelleyemezsiniz" ne oluyor? Evet hirsizlari, katilleri, hainleri de engelleyemiyoruz. Cunku burda sorun tedbir degil, sorun vicdani ve ahlaki karakterini yitirmis zihniyet. Bunlari kontrol altina alsan da, yok edemezsin. Bu gibi zihniyetler oldukca, korsana talep oldukca, malesef korsan da olacak. Sadece bir nebze onune gecebilir, kontrol altina alabiliriz. Korsanin onune gececek en buyuk etken de kesinlikle vicdan, ahlak ve dini inanclardir.

16 "Bu ülkede ne zaman maaş standartları Avrupa'daki kadar dengeli olur (Milletvekilinden memuruna kadar herkes eşit ya da çok az fark var orada) ve ne zaman bu tür şeylerdeki bu vergi oranı Avrupa'daki gibi olursa, kısacası onların 40 euro'ya aldığı şeyi ne zaman biz de 100 euro'ya değilde 40 euro'ya almaya başlarsak işte o zaman bu ülkedeki orjinal kullanımı artar."

Evet, kesinlikle haklisin. Iyi guzel ama korsan kullanarak mi ulkemizin bu standardlara ulasacagini, bunlari basaracagini dusunuyorsun? Nerde cozum? Sence biz fiyattan yakinmaktansa, calisip bizde uretsek, gelistirsek, yerli firmalara destek olup market payimizi aldiktan sonra fiyatlari asagi ceksek olmaz mi? Bu gibi dusuncelere biz "kendini avutma" diyoruz.

Oyle ya da boyle, US'de $20000 olan arac TR'de 70000TL olsa da bu sana illegal yoldan sahiplenme, temin etme, kacak getirtme hakki tanimadigi gibi, $20 olan oyun 100TL oldugu icin de korsan temin etme hakki tanimiyor. Yurtdisindaki bir gelistirici;Gameloft, bir uretici; Apple senin ulkenin ekonomisinden sorumlu tutulamaz. Sayet ulkende vergi oranlari yuksek, para birimi ve alim gucu dusukse, burda "korsani" ilac ve sifa edinmek ahlaksizliktir. Bunu gectim, bosver kullanmayi, daha korsanin haksizlik oldugunu kabullenemeyen bir toplumdan bahsediyoruz. "ah yerli kafa ah".

Satan, alan yakinmiyor iken, calan hirsiz neden fiyattan yakiniyor? Olaya bak sen, once bir hakkini ode de, sonra fiyattan sitem edersin. Bir dusunsene, herkez hakkini odeyip icerikleri satin alsa…Fiyatlarin ne dramatik sekilde ineceginin farkinda misin?

Ayrica ulkenin ekonomisi ayri bir konu ki burda konu o degil. Zaten burda demek istedigim, sayet istediginiz urun degil 100TL, 10TL olsa bile siz beles yoldan temin etme imkani bulsaniz bes kurus odemezsiniz.

Benden alinti yapacaksan, rica ederim yazdiklarimi okuyup, anladiktan sonra geri donus yap. Konu genisletilmeye acik olsa da, korsan konusu tartismaya acik degil. Hirsizlik haksizlik oldugu gibi, illegal oldugu gibi, emek hirsizligi da haksizlik, illegalliktir. Bunun otesi bir dusunce olmaz. Ancak bunlarin onune gecmemiz icin tartisabilir, cozumler ustune teori uretebiliriz. Siz hala cikip "korsana evet" derseniz bilmenizi isterim ki ben o tartismada, paylasimda yokum...

• quote:

Orijinalden alıntı: SworderDante

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Ne alaka biz orjinal oyun alınca Türkiye oyun mu yapmaya başlayacak? Sen herşeyi orjinal mi alıyorsun? Windows, programlar, film, müzik oyun vs. Bunların hepsini orjinal alıyorsan ayda bir 500 lira falan vermen lazım.

Biri de demişki streamda oyunlar ucuz. Evet tarihi eser oyunlar baya ucuz. Sen bir cod serisini ilk çıktığında al bakalım ucuza nerden alıcaksın? Sen oyunun indirime girmesini bekleyene kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş hatta unutmuş bile oluyor.

Kimse ahlak bekçiliğine girişmesin. Korsanı herkes kullanıyor kullanmıyorum diyen yalan söyler. Korsan sadece oyunla kısıtlı değil çünkü

Aptal arkadaşım hangi tarihi eser oyundan bahsediyorsun ?
    Borderlands 2 daha birkaç haftalık oyun ve ben geçen gün 38TL ye aldım oynuyorum.Sende bu tarihi esermi yada kötü bir oyunmu ? Aynısı Cod içinde geçerli Oyun çıktıkdan 2hafta sonra 40TL-50TL gibi bir fiyata bulunabiliyor.Sen birşey bilmeden niye atıp tutuyorsun Korsanı savunuyorsun ?Şuanda Cod MW3 30-40TL BF3 gene aynı fiyata Çıktıklarında 40-50tlyd.Birşey bilmeden sallamak kolay.

Ayrıca bana soramdan söyleyeyim herşeyim orjinal . Windows , PRogramlar , Oyunlar vb. ve ayda 500tl harcamıyorum Windowsu 1kere alıyorsun yıllarca kullanıyorsun ayda 1 oyun alsam çok rahat yetiyor multiplayer desteği ile sizin gibi oyunu offline oynayıp "bitti bu oyun" diyip silip atımıyorum.

Öncelikle ağzınla konuşmayı öğren. Başkalarına aptal diyerek birşeyi kanıtlayamazsın. Sen diyorsunki 2 hafta sonra indirimden aldım. Bende diyorumki sen onu indirimden alana kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş oluyor. Ayrıca her oyun öyle 2 hafta sonra indirime falan da girmiyor. Herşeyim orjinal diyerek baştan yalan söylüyorsun zaten. Dinlediğin bütün mp3lerin orjinal track cd simi var evinde?

Sizinkisi emeğe saygı falan değil siz kendiniz para vererek aldığınız için başkalarının bedava kullanmasını hazmedemiyorsunuz. Bütün meseleniz bu. Kimse orjinal almasa bile o oyunlar yapılmaya devam edecek çünkü buna mecburlar. Korsan oyun, müzik, film vs olmasa bu sektörün çarkları dönmez.

Şarkılardan gireceğini biliyordum sana şunu söyleyeyim ben pek şarkı dinlemem diğer konulardada söylemişimdir.Genelde Şarkılar sahipleri tarafından Youtubea koyulur mesela Muyap aşağı yukarı bütün şarkıları Youtubea koyuyor.Yabancı şarkıcılar zaten hepsini neredeyse hepsini koyuyor kendi hesaplarına o yüzden ücretsiz şekilde beğendiğim şarkı OLURSA dinliyorum.Dinlediğim şarkılar genelde Anime müzikleri filan olduğu için onlar ücretsiz dağıtım yapılıyor hiçbir problem yaşamadan dinliyorum Türkçe veya yabancı bir şarkı arıyorsam dediğim gibi youtubedan dinliyorum indirmiyorum sadece dinliyorum.

Lafımın arkasındayım Oyunların %99u çıkdıkdan sonra indirime giriyor veya Ruskeyleri satılıyor takip edersen çok rahat bulabilirsin.
    quote:

Bende diyorumki sen onu indirimden alana kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş oluyor.

Bu lafın çok gereksiz ve kendini çültmeye yönelik bir laf bir oyunu 1hafta sonra oynasan sana ne kaybettirir ? Ben oyunlar üzerine çalışıyorum ben bile 2hafta sonra oynayayım bişe kaybetmem diyorsam size 2hafta sonra oynasanız ne kaybedersiniz ?

Son satırın tamamen kendini yerlere seriyor sence biz oyuna para vermek zorundamıyız biz zamundadan çekemezmiyiz oyunları ? Ben için rahat etsin oyun yapana katkım olsun rahatrahat oynayım diye oyunları alıyorum.Ayrıca Yaptığın fakirlik değil hırsızlık oyunu oynamayıp "Param yok oynayamıyorum" diyebilirsin ama "Param yok Korsan oynuyorum" cümlesi ile "Param yok Çalıyorum" aynı şeyler ozaman git dükkanları soy nasıl olsa paran yok televizyon yada ceptelefonu alamıyorsundur ihtiyacın oyunada yok onlarada ama lüx onlar sonuçta git soy oraları param yok çaldım de bakalım napıyorlar seni.

Senin anlayamadığın birşey var. Korsan alınca hırsızlık yapmıyorsun çünkü o oyunu yapan adama bir zararın yok. Parası olmayan adam ya korsan kullanır yada hiç kullanmaz. Korsan kullanamıyorum diye gidip de orjinalini almaz. Ayrıca senin o beğenmediğin korsancılar olmasa sen bugün o oyunları oynayamazdın. Teknolojinin bugüne gelmesinin sebebi o korsancılardır.

Korsan kullanımından üretici de tüketici de memnun. Sizin gidip de orjinal almanız onlar için bağış gibi bir şey oluyor. Korsan oyun, müzik, film vs olmasa kimse gidip de koca koca monitörleri veya televizyonları almaz, ses sistemlerini almaz, bilmem kaç çekirdekli işlemcileri, bilmem kaç mblik ekran kartlarını almaz. Orjinal alan kesim az olduğu için bu teknolojiler geliştirilmez. Yani korsancılar olmasa sen hala mario oynuyor olurdun.

Ben bugüne kadar 2 kere orjinal oyun aldım. Biri mount & blade idi, onu da sırf türkçe yapmışlar diye ve ucuz diye aldım. Diğerini ise aldığımda kendimi keriz gibi hissettim çünkü aldığım oyun nvidia kartlarla daha iyi çalışıyordu ama benim ekran kartım atiydi. Oyuna para verdiğimiz yetmiyormuş gibi bir de onların anlaştıkları ekran kartını almamız gerekiyormuş. Bunlara yüz verirsen ilerde oyuna göre de işlemci yaparlar artık oynayacağın oyuna göre kasayı açıp parça değiştirirsin.

İlk sayfada da yazdığım gibi oyun üreticileri gitsinler sayelerinde milyar dolar kazanan donanım üreticilerinden alsınlar paralarını.

• 2500-3000 üstü para kazanıp da orjinal oyun almayana yazıklar olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erco35coast -- 24 Ekim 2012; 21:13:37 >
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Borderlands 2 daha birkaç haftalık oyun ve ben geçen gün 38TL ye aldım oynuyorum.Sende bu tarihi esermi yada kötü bir oyunmu ? Aynısı Cod içinde geçerli Oyun çıktıkdan 2hafta sonra 40TL-50TL gibi bir fiyata bulunabiliyor.Sen birşey bilmeden niye atıp tutuyorsun Korsanı savunuyorsun ?Şuanda Cod MW3 30-40TL BF3 gene aynı fiyata Çıktıklarında 40-50tlyd.Birşey bilmeden sallamak kolay.

Ayrıca bana soramdan söyleyeyim herşeyim orjinal . Windows , PRogramlar , Oyunlar vb. ve ayda 500tl harcamıyorum Windowsu 1kere alıyorsun yıllarca kullanıyorsun ayda 1 oyun alsam çok rahat yetiyor multiplayer desteği ile sizin gibi oyunu offline oynayıp "bitti bu oyun" diyip silip atımıyorum.

Öncelikle ağzınla konuşmayı öğren. Başkalarına aptal diyerek birşeyi kanıtlayamazsın. Sen diyorsunki 2 hafta sonra indirimden aldım. Bende diyorumki sen onu indirimden alana kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş oluyor. Ayrıca her oyun öyle 2 hafta sonra indirime falan da girmiyor. Herşeyim orjinal diyerek baştan yalan söylüyorsun zaten. Dinlediğin bütün mp3lerin orjinal track cd simi var evinde?

Sizinkisi emeğe saygı falan değil siz kendiniz para vererek aldığınız için başkalarının bedava kullanmasını hazmedemiyorsunuz. Bütün meseleniz bu. Kimse orjinal almasa bile o oyunlar yapılmaya devam edecek çünkü buna mecburlar. Korsan oyun, müzik, film vs olmasa bu sektörün çarkları dönmez.

Şarkılardan gireceğini biliyordum sana şunu söyleyeyim ben pek şarkı dinlemem diğer konulardada söylemişimdir.Genelde Şarkılar sahipleri tarafından Youtubea koyulur mesela Muyap aşağı yukarı bütün şarkıları Youtubea koyuyor.Yabancı şarkıcılar zaten hepsini neredeyse hepsini koyuyor kendi hesaplarına o yüzden ücretsiz şekilde beğendiğim şarkı OLURSA dinliyorum.Dinlediğim şarkılar genelde Anime müzikleri filan olduğu için onlar ücretsiz dağıtım yapılıyor hiçbir problem yaşamadan dinliyorum Türkçe veya yabancı bir şarkı arıyorsam dediğim gibi youtubedan dinliyorum indirmiyorum sadece dinliyorum.

Lafımın arkasındayım Oyunların %99u çıkdıkdan sonra indirime giriyor veya Ruskeyleri satılıyor takip edersen çok rahat bulabilirsin.
    quote:

Bende diyorumki sen onu indirimden alana kadar korsan yükleyen adam oyunu bitirmiş oluyor.

Bu lafın çok gereksiz ve kendini çültmeye yönelik bir laf bir oyunu 1hafta sonra oynasan sana ne kaybettirir ? Ben oyunlar üzerine çalışıyorum ben bile 2hafta sonra oynayayım bişe kaybetmem diyorsam size 2hafta sonra oynasanız ne kaybedersiniz ?

Son satırın tamamen kendini yerlere seriyor sence biz oyuna para vermek zorundamıyız biz zamundadan çekemezmiyiz oyunları ? Ben için rahat etsin oyun yapana katkım olsun rahatrahat oynayım diye oyunları alıyorum.Ayrıca Yaptığın fakirlik değil hırsızlık oyunu oynamayıp "Param yok oynayamıyorum" diyebilirsin ama "Param yok Korsan oynuyorum" cümlesi ile "Param yok Çalıyorum" aynı şeyler ozaman git dükkanları soy nasıl olsa paran yok televizyon yada ceptelefonu alamıyorsundur ihtiyacın oyunada yok onlarada ama lüx onlar sonuçta git soy oraları param yok çaldım de bakalım napıyorlar seni.

Senin anlayamadığın birşey var. Korsan alınca hırsızlık yapmıyorsun çünkü o oyunu yapan adama bir zararın yok. Parası olmayan adam ya korsan kullanır yada hiç kullanmaz. Korsan kullanamıyorum diye gidip de orjinalini almaz. Ayrıca senin o beğenmediğin korsancılar olmasa sen bugün o oyunları oynayamazdın. Teknolojinin bugüne gelmesinin sebebi o korsancılardır.

Korsan kullanımından üretici de tüketici de memnun. Sizin gidip de orjinal almanız onlar için bağış gibi bir şey oluyor. Korsan oyun, müzik, film vs olmasa kimse gidip de koca koca monitörleri veya televizyonları almaz, ses sistemlerini almaz, bilmem kaç çekirdekli işlemcileri, bilmem kaç mblik ekran kartlarını almaz. Orjinal alan kesim az olduğu için bu teknolojiler geliştirilmez. Yani korsancılar olmasa sen hala mario oynuyor olurdun.

Ben bugüne kadar 2 kere orjinal oyun aldım. Biri mount & blade idi, onu da sırf türkçe yapmışlar diye ve ucuz diye aldım. Diğerini ise aldığımda kendimi keriz gibi hissettim çünkü aldığım oyun nvidia kartlarla daha iyi çalışıyordu ama benim ekran kartım atiydi. Oyuna para verdiğimiz yetmiyormuş gibi bir de onların anlaştıkları ekran kartını almamız gerekiyormuş. Bunlara yüz verirsen ilerde oyuna göre de işlemci yaparlar artık oynayacağın oyuna göre kasayı açıp parça değiştirirsin.

İlk sayfada da yazdığım gibi oyun üreticileri gitsinler sayelerinde milyar dolar kazanan donanım üreticilerinden alsınlar paralarını.

"Ayrıca senin o beğenmediğin korsancılar olmasa sen bugün o oyunları oynayamazdın. Teknolojinin bugüne gelmesinin sebebi o korsancılardır. "

Bu cümle zaten senin zihniyetini zeka seviyeni herşeyini özetliyor abicim sen git korsanını kullan. Kullan ki online oynarken senin zeka seviyendekilerle karşılaşmayalım mümkünse. Liseye geç ondan sonra bu konuda seninle bir nebze daha mantıklı konuşabiliriz.

• quote:

Orijinalden alıntı: H.Emre.E.

Gavurlar para kazanmasın.
    hem de eline alamadığın sanal bi şeye para vermek içime oturuyor

Eline alabileceğin bir şey versem para verir misin? İçine oturmasa da olur
  • quote:

Kesinlikle orijinal alırım. Siz gidip de aral gibi firmalardan alısanız 150-200 liraya o zaman o oyunlar 150-200 lira kalmaya devam eder. Gittigidiyor üzerinden raf fiyatı 150 lira olan oyunu max. 50 liraya alabiliyorsunuz mesela. Hem emek hırsızlığı yapmamış oluyorsunuz hem siz kafanız rahat sorunsuz oynuyorsunuz hem ucuza oynuyorsunuz. Türkçe dil desteğini oyunları almayarak değil alarak getirtebiliriz ancak. Birileri zengin değilim falan demiş. Bu iş senin hobin ise ayda bir iki ayda bir oynamak istediğin bir oyun için 30-50 lira vermek için zengin olmak gerekmiyor.

Hocam pm alabilirmiyim bi bu yazdigin hakkinda

• quote:

Orijinalden alıntı: coolyabani

quote:

Orijinalden alıntı: SarımsaklıSamırsak

Türkçe dil desteği koymadıkları sürece korsan.

Arkadaş noktayı koymuş, neden ben hikayeye tam adapte olamayacağım bir oyuna para vereyim. Benim dilime çeviri yapmak için 5 kuruş harcamadan benden oyunu orjinal almamı beklemesinler.

Oyunu orjinal alan bir toplum olsak dilimize zaten çevirirler diye düşünüyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tüysüz Kedi

ekleme : her ay 80 tl internet ödüyorum indiririm arkadaş

• Atari oyunları almıştım orijinal sadece onun dışında tam bir korsanım.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

"Ayrıca senin o beğenmediğin korsancılar olmasa sen bugün o oyunları oynayamazdın. Teknolojinin bugüne gelmesinin sebebi o korsancılardır. "

Bu cümle zaten senin zihniyetini zeka seviyeni herşeyini özetliyor abicim sen git korsanını kullan. Kullan ki online oynarken senin zeka seviyendekilerle karşılaşmayalım mümkünse. Liseye geç ondan sonra bu konuda seninle bir nebze daha mantıklı konuşabiliriz.

Kendin hakaret etmeden bir cümle bile kuramıyorsun bir de gelip bana akıl mı veriyorsun? Liseyi bitireli çok oldu hatta üniversiteyi de bitirdim. Emeğe saygı gibi entel kelimeleri öğrenmişsin ama insana saygıyı öğrenememişsin. Senin mantıklı konuşmadan anladığın buysa kendin gibilerle konuşmaya devam et. Sana kolay gelsin

• türk yapımı veya türkçe dil desteği olan oyunları orijinal olarak alıyorum.
    ayrıca beğendigim online ı olan oyunlarıda orijinal alıyorum
    ama mesela serileri ilk oyunları eskimiş oyunlar online modu olmayan oyunları korsan kullanıyorum.
    onlarıda orijinal alırmıyım alırım ama bütçemi baya zorlamam gerekir :)
    kısacası crysis tarzı türk yapımlarını
    ps3 exlerinin çogu gibi türkçe dil destegi olan oyunları
    halo geow gibi sevdigim oyunları orijinal kullanıyorum
    ac1 left4dead rayman tarzı eskimiş piyasada zor bulucagım oyunları korsan kullanıyorum :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: keepqut

quote:

Orijinalden alıntı: H.Emre.E.

Gavurlar para kazanmasın.
    hem de eline alamadığın sanal bi şeye para vermek içime oturuyor

Türkiyede korsan cd gelirlerinin çok ama çok büyük bir kısmı PKK'ya akıtılıyor

2012 De hala korsan cd alan var mı?
    ilginç çünkü orjinal oyunları bile internetten alıp internetten indiriyorlar.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.