Şimdi Ara

opamp dan anlayan arkadaşlar bakabilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba, şu sıralar elektronik yük yapmakla uğraşıyorum. en basitinden bir devre buldum ama bunda anlayamadığım noktalar var.
    Az biraz opampın çalışma mantığını biliyorum ama bu devrede geri besleme nasıl oluyor anlamadım. normalde bir geri besleme olduğunda opampın iki ucu aynı gerilimde olur. mesela burada 3 numaralı noktadaki voltaj 3v olsun. 2 numaralı pinde nasıl 3 v olacak? çünkü mosfet şuan aktif değil yani bir geri besleme yok. Buradaki opampın ve mosfetin nasıl davrandıklarını açıklayabilecek bir arkadaş var mı?

• Bu devre akım sınırlayıcı devredir.Yalnız bu haliyle arduino'ya hiç gerek yok.Yani arduino'luk iş yok.Arduino yerine 2 adet direnç yeterli.Hemen şimdi devresini çizdim,eklediğim resimde durum anlaşılıyor.
    Opamp'lar karşılaştırıcı olarak da çalışır.Bu devrede karşılaştırıcı ve yükselteç olarak kullanılmış.2 ve 3 no ucundaki voltaja göre(hangisi yüksek ise)artı yada eksiyi tam açar.Ör;3 no 2V ve 2 no 2,2V ise çıkıştan eksi verir,Ucların biri stabil voltajda kalmalı.
    İşte 3 no stabil(ben pot ile ayarlı yaptım ki amper ayarlı bir akım sınırlayıcı devre olur)2 no ise mosfet opampın artı gerilimi tam açması ile iletime geçer.Wattlı dirençde eksi gerilim düşümü olup mosfet source ucunda artı gerilim artar ve aynen gecikmesiz opamp 2 noya yansır böylece opamp çıkışını eksiye çevirip mosfet sürümü durur.Durduğu anda opamp 2 no ucundaki gerilim düşeceğinden opamp hemen artıyı açar,bu anahtarlama 3 noya gelen potun ayarına göre değişerek akımı sınırlandırmış oluruz.Yani 3 no ucu voltajı düştükçe akım sınırı daha çoğalarak wattlı dirençten geçen akımın(dolayısıyla devreden geçen akımın)azalmasına sebep olur.3 no voltajı yüksek olsaydı devreden daha çok akım geçmiş olurdu.

Eklediğim devreyi ISIS'da sizde çizip uygulamalı görebilirsiniz.Ör;bu devreden geçen akımı pot ile 0,7-5Amper arası ayar yapabiliriz.opamp dan anlayan arkadaşlar bakabilir mi

• malisert32 kullanıcısına yanıt
    hocam çok teşekkür ederim gerçekten. yani burda switching yapıyoruz diyebiliriz değil mi ? opamp ın karşılaştırıcı olarak kullanıldığını anlamamıştım. Yalnız bir sorum olacak. Burada 3 nolu bacağın gerilimini değiştirdiğimizde wattlı direncin üzerine düşen gerilim nasıl değişiyor? sonuçta, örnek olarak sizin devrenize baktığımızda wattlı direncin üzerinde hep 9V olması gerekmiyor mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SpHinx. -- 30 Temmuz 2017; 12:51:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: SpHinx.

hocam çok teşekkür ederim gerçekten. yani burda switching yapıyoruz diyebiliriz değil mi ? opamp ın karşılaştırıcı olarak kullanıldığını anlamamıştım. Yalnız bir sorum olacak. Burada 3 nolu bacağın gerilimini değiştirdiğimizde wattlı direncin üzerine düşen gerilim nasıl değişiyor? sonuçta, örnek olarak sizin devrenize baktığımızda wattlı direncin üzerinde hep 9V olması gerekmiyor mu ?

Bende teşekkür ederim.
    Evet bir nevi switching diyebiliriz.Bu switching olayıyla duty oranını değiştirip akım sınırlıyoruz.
    Gelelim sorunuza;hayır wattlı direnç üzerinde devamlı 9V olmaz.Olması için yükümüzün iç direncinin stabil ve bu duty olayının olmaması gerekir.Tabi aynı zamanda kullandığımız mosfetin tam açma zamanında ki iç direnci omaj miktarı dahi wattlı direnç üzerine düşen gerilimi etkiler.

Peki arduino ile nasıl olur?diye soracak olanlara küçük bir örnek devresi ekliyorum.
    Arduna example dosyasında bulunan led dimmer devresi ile plânladım.ISIS üzerinde gayet güzel sonuç verdi.Yalnız ben arduino çıkışa bir driver yapmadan direk TR sürdüm,aceleden yani.Böyle yapacak arkadaşlar çıkışa bir fet driver devresi kurmalarını tavsiye ediyorum.Evet bu devre resmen ampermetre devresidir..Pot ve wattlı direnç omajına göre çok geniş oranlı amperaj kontrol edilebilir.

Düzeltme;resimde görüldüğü gibi opampın yaptığı işi arduino yapıyor.Bence arduino'ya daha özel,daha öneli projeler yüklenmeli.Böyle bir ampermetre devresinde arduino'ya yazık olur demek istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 30 Temmuz 2017; 13:27:33 >

• Bahsettiğim ayrıca fet driver devresi örneğini linkini vereceğim sayfada paylaştım.Göz atmanızı tavsiye ediyorum.
    Link;https://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=128046743
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.