Şimdi Ara

Önemli bir Fizik > Kondansatör sorusu !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
757
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  •  Önemli bir Fizik > Kondansatör sorusu !!!

Bu soruyu bugün sınıfta sordu. Soruyu çözene hoca sözlü notu olarak istediği notu vereceğini söyledi. (Arada böyle Bonus sorular sorar da.) Ancak dersin son dakikalarına yaklaşıyorduk. Ben cevabı 12 olarak buldum, hocaya söylediğimde ise deftere bakamadan 12 olduğunu duyunca doğru dedi ve istediğin sözlü notunu vereceğini söyledi. Başka kimseden doğru cevap gelmemişti.

Sorunun cevabı 12.

Evet, 12'yi buldum ama yanlış bir yoldan. Ancak heyecanla çözerken bunun farkına varmamışım. Eğer yarın bu soruyu nasıl çözdüğünü anlat derse ben ne yapacağımı bilemem, hoca cayar zaten.

Şöyle yaptım. O anahtar o durumda iken en üstteki kondansatörleri, soldaki tel engelli olduğu için saymadım. 2 mikrofaradlık kondansatör 300 V'luk potansiyel altındayken, bunun enerjisi 1/2.C.V^2 'den 1/2.2.90000 = 9.10^4 mJ çıkıyor. Şimdi, anahtar herhâlde sağdaki teldeki ucunun soldaki 2 yazılı kısma gelecek şekilde çevrilmiştir dedim. Bu sefer soldaki telden akım geçiyor. Üstteki 3 ve 6 mikrofaradlık kondansatörlere bakalım. Burada seri bağlı olduğu için yükler eşit. Bu durumda kondansatörlerin sığası ile ters orantılı olarak potansiyellere sahip olacaklar. Ben burada bir hata yaptım, 3 mikrofaradlığa 100 V, 6 mikrofaradlığa ise 50 V dedim. Hâlbuki böyle bir hesap olamaz. Buradan da 1/2.6.2500 'den 7500 buldum. Oranlayınca 12 çıkıyor.

Bunun çözüm yöntemi nasıl? Zaten bu kadar basit bir soru olamaz. Çözüp yardımcı olursanız sevinirim, sayın fizikçiler...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 31 Mart 2008; 20:28:44 >

• Bunda bisey yokki demek ki hocada iş yok

q=VC den her türlü cıkar.Bide seri paralel bağlantıları bilecen ki zaten yapmsın sorun yok o zaman

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hasaza -- 31 Mart 2008; 20:06:53 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: sariemir06

Bunda bisey yokki demek ki hocada iş yok

q=VC den her türlü cıkar.Bide seri paralel bağlantıları bilecen ki zaten yapmsın sorun yok o zaman

Bu kadar hava atacağına çözümünü yazsaydın. O dediğin şeyleri biz de biliyoruz, merak etme sen.
  • Kardeş ben göremedim. 6uflik kondansatör nerde...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Pretender

Kardeş ben göremedim. 6uflik kondansatör nerde...

Pardon hocam orası yanlış olmuş şekilde. En üstte sağda 2 değil 6 olacaktı, özür diliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 31 Mart 2008; 21:03:06 >
  • Dostum, E=1/2.C.V'nin karesi.

İlk durumda; Kondansatörün enerjisi 1/2.2.300'ün karesi

İkinci durumda; eğdeğer sığa 2 mikrofarad, q=VC'den q=2.300= 600'dür. Ve kondansatörler seri bağlı olduğundan yükleri 300'e 300 olarak paylaşırlar. Bu durumda 6 mikrofaradlık kndansatörün potansiyeli 300=6.50(q=VC)'den 50V olur. Ve enerjisi 1/2.6.50'nin karesi.

Bu ikisini birbirine oranladığımızda 12 çıkar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 31 Mart 2008; 20:38:36 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ::AlacaKaranlıkT!M::

quote:

Orjinalden alıntı: sariemir06

Bunda bisey yokki demek ki hocada iş yok

Bu kadar hava atacağına çözümünü yazsaydın. O dediğin şeyleri biz de biliyoruz, merak etme sen.

Ben onun için demedim.Yanlıs anlasıldıysa özür dilerim senden.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    AŞIRI ZOR TRİGONOMETRİ SORUSU
    8 yıl önce açıldı
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: PaiMei

Dostum, E=1/2.C.V'nin karesi.

Tamam.

quote:

İlk durumda; Kondansatörün enerjisi 1/2.2.300'ün karesi

Tamam.

quote:

İkinci durumda; eğdeğer sığa 2 mikrofarad, q=VC'den q=2.300= 600'dür. Ve kondansatörler seri bağlı olduğundan yükleri 300'e 300 olarak paylaşırlar.

Allah kahretsin. Burası aklıma gelmemişti. Ben daha farklı ve yanlış, artık yanlış mı bilemeyeceğim de, atmalı bir şekilde sağdakinin V'sine 50 dedim direk. Doğru ama yol yanlış.

quote:

Bu durumda 6 mikrofaradlık kndansatörün potansiyeli 300=6.50(q=VC)'den 50V olur. Ve enerjisi 1/2.6.50'nin karesi.

Bu ikisini birbirine oranladığımızda 12 çıkar

Tamam hocam, tamam. Çok teşekkürler. Hatamı anladım. Sağdakine direk 50 V demiştim ama yanlış bir yoldan.

Çok teşekkürler, yardım eden ve etmeye çalışanlar için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 31 Mart 2008; 20:49:30 >

• Kusura bakma çözemedim..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Pretender

Kusura bakma çözemedim..

Yukarıda arkadaş çözmüş. Sağol yine de dostum.

Sağdakine 50 V dedim direk, doğru sonuç, 50 V orası ama yanlış yoldandı.
  • quote:

quote:

İkinci durumda; eğdeğer sığa 2 mikrofarad, q=VC'den q=2.300= 600'dür. Ve kondansatörler seri bağlı olduğundan yükleri 300'e 300 olarak paylaşırlar.

Allah kahretsin. Burası aklıma gelmemişti. Ben daha farklı ve yanlış, artık yanlış mı bilemeyeceğim de, atmalı, eksik bir yoldan sağdakinin V'sine 50 dedim direk.

-Devre seri ise; kondansatörlerin yükleri eşittir.
    -Devre paralel ise potansiyeller eşittir

Başarılar.
  • quote:

quote:

quote:

Allah kahretsin. Burası aklıma gelmemişti. Ben daha farklı ve yanlış, artık yanlış mı bilemeyeceğim de, atmalı, eksik bir yoldan sağdakinin V'sine 50 dedim direk.

-Devre seri ise; kondansatörlerin yükleri eşittir.
    -Devre paralel ise potansiyeller eşittir

Başarılar.

Yalnız burada bir tuhaflık var.

Yüklerini 300'er olarak ayırdık.

Soldaki kondansatör için 300 = V . 3 ==> V = 100 oluyor.

Sağdaki kondansatör için 300 = V . 6 ==> V= 50 oluyor.

100 + 50 = 150

Bunun 300'ü vermesi gerekir.

• Dostum hatalı olduğumuz bir nokta var, 2. durumda yük 600 ancak yükü 300e 300 olarak paylaşmazlar, seri bağlı devrelerde tüm kondansatörler eşit yükle yüklenir bu da toplam yüke eşittir bunu unutmuşum Yani 2 kondansatörün yükü de 600. Böylece potansiyelleri 200V ve 100V oluyor. Bu durumda da cevap 3 çıkıyor. Sen sözlü notunu veren hocaya değil de başka bir fizik hocasına sor bunu, sözlü notu veren hoca benim düşündüğüm gibi düşünüp yanlış bulmuş olabilir ama ona bunu çaktırma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PaiMei -- 31 Mart 2008; 21:16:39 >
  • normal kondansatör problemlerini özlemişim ne öyle 3-5. dereceden diferansiyel denklemler
  • quote:

Dostum hatalı olduğumuz bir nokta var, 2. durumda yük 600 ancak yükü 300e 300 olarak paylaşmazlar, seri bağlı devrelerde tüm kondansatörler eşit yükle yüklenir bu da toplam yüke eşittir bunu unutmuşum Yani 2 kondansatörün yükü de 600. Böylece potansiyelleri 200V ve 100V oluyor. Bu durumda da cevap 3 çıkıyor. Sen sözlü notunu veren hocaya değil de başka bir fizik hocasına sor bunu, sözlü notu veren hoca benim düşündüğüm gibi düşünüp yanlış bulmuş olabilir ama ona bunu çaktırma

İşin özü, ben avyayı yedim.

Gitti güzelim 100. Ama çaktırmadan o 300'lük yükten 50'lilik potansiyeli çıkartıp işlem yapıp 12'yi bulayım tahtada diyeceğim de, bütün sınıf dâhil olmak üzere hoca da atlar hemen nasıl olur o diye.

Şimdi deftere baktım da, q(eş) = q1 = q2 = ... diye yazmışız gerçekten de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C1E9C52E6 -- 31 Mart 2008; 21:27:44 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.